دکتر محسن میرباقری در گفتگو با خبرنگار دین و اندیشه «خبرگزاری دانشجو» گفت: ضمن تبریک میلاد امام سجاد(ع) ابراز داشت: امام چهارم (ع) برکات عظیمی برای عالم اسلام داشت و برای فهم این موضوع باید به سیر تاریخی شیعه نگاه بیندازیم.پیامبر اکرم(ص) می فرماید :« اسلام غریب بود و بعد از من به زودی در غربت خواهد رفت»
استاد دانشگاه در ادامه گفت: اسلام قبل از هجرت پیامبر به مدینه غریب بود و پس از هجرت ایشان رونق گرفت؛ روایات فراوانی از پیامبر نقل شده است که بعد از ایشان را وصف می کند؛ مانند آنکه ایشان خبر دادند که بوزینگانی بر من منبر بالا و پایین می روند که بعد ها از آن به بنی امیه تعبیر شد؛ کسانی که مردم را به قهقراء و جاهلیت بردند.تا جایی که از اسلام جز اسمی و از قرآن جز رسمی باقی نماند.
دکتر محسن میرباقری تاکید کرد: صرفا اگر ائمه هدی نبودند امروز هیچ اسمی از اسلام باقی نبود و آن بزرگواران با عظمت و فداکاری خط اسلام را نگه داشتند. زمانی که بعد از وفات پیامبر(ص) امیرالمؤمنین خانه نشین شد حضرت شروع به تربیت شاگردان قلیلی کردند که به وسیله آنان سبکی را ایجاد کردند مانند کمیل،میثم تمار و حجر بن عدی ؛ به این ترتیب امیرالمؤمنین خط تشیع را حفظ کردند.
وی در ادامه تبیین کرد: در زمان امام حسن(ع) از نظر سیاسی تحولات عظیمی رخ داد که امام حسن مجتبی(ع) با یک پیش دستی فرصت انهدام شیعه را از معاویه گرفتند چرا که اگر معاویه با جنگ به پیروزی می رسید حتی یک نفر از بنی هاشم را نیز زنده باقی نمی گذاشت.
مطرف پسر مغیره بن شعبه بیان می کند:« پدرم شبها به دیدار معاویه می رفت و با وی صحبت می کرد زمانی که به خانه باز میگشت از از عقل و درایت معاویه شگفت زده بود و از او تمجید می کرد. یک شب زمانی که از پیش معاویه بازگشت مشاهده کردم خیلی ناراحت و عصبانی است از وی سوال کردم چه اتفاقی افتاده است؟ گفت من امشب از سوی بدترین خلق خدا می آیم به پدرم بیان داشتم تو که هر شب از معاویه تمجید می کردی؟ پدرم در پاسخ گفت: امشب من و معاویه تنها شدیم به وی گفتم حال که بنی هاشم قدرت ندارند و ضعیف شدند به آنان نیکی کن چرا که آنها پسر عموی تو هستند و صله رحم را در حق آنها به جا بیاور برای تو ثوابش بیشتر است.
معاویه در جواب من گفت: ابوبکر مرد و از نامش چیزی باقی نماند همچنین عمر هم مرد و از نامش چیزی باقی نماند؛عثمان هم مرد و از وی ذکری باقی نماند اما هر روز پنج بار نام پیامبر در ماذنه ها برده می شود و الله از پا نمی شینم تا نام وی را دفن کنم دفن کردنی.
امام حسن (ع) برای حفظ تشیع و شیعیان حاضر به قبول صلح شدند و حتی از سوی برخی اصحاب مورد طعنه قرار گرفتند اما حضرت در جواب ایشان می فرمود:« من برای حفظ شما این کار را کردم»
استاد حوزه و دانشگاه به تاثیر واقعه عاشورا در تاریخ اسلام اشاره کرد و گفت: امام حسین(ع) با حماسه کربلا بطلان دستگاه خلافت را مطرح کردند گرچه ایشان یاران اندکی داشتند. اما با قیام عاشورا دستگاه خلافت از قداست افتاد و حکومت جزء دین وارد نشد.
دکتر میرباقری به دوران امامت امام باقر و صادق(ع) نیز پرداخت و اظهار داشت: در زمان امام پنجم و ششم شیعه از نظر فرهنگی به اوج خود رسید . امام امام سجاد(ع) دو عمل بسیار مهم انجام دادند اول آنکه باید پیام کربلا را زنده نگه می داشتند و به جامعه ابلاغ می کردند.
مانند آنکه هرگاه گوسفندی را ذبح می کردند؛ گریه می کردند و می پرسیدند آیا آب دادید؟ مردم در جواب می گفتند: آری امام سجاد(ع) می فرمودند: اما فرزند رسول رسول خدا را تشنه شهید کردند. در مدت سی تا چهل سالی که امام سجاد (ع) در بین مردم حضور داشتند و در قید حیات بودند دائما گریه می کردند و هرگاه برای ایشان غذا می آورند اشک می ریختند و می فرمودند:« فرزند رسول خدا را گرسنه و تشنه شهید کردند.» بدین وسیله امام سجاد(ع) این پیام را رساندند.
استاد حوزه دانشگاه در ادامه تاکید کرد: امام سجاد (ع) جدا از حفظ و انتقال پیام عاشورا زمینه سازی مناسبی برای دوره شکوفایی مکتب تشیع در زمان امام محمد باقرو امام صادق(ع) داشتند. و با دعاهای خویش توانستند معارف را القا کنند به نحوی که تولید معرفت کردند و فرهنگ شیعه را معرفی کردند.
دکتر محسن میرباقری در انتها بیان داشت: نقش عظیمی امام سجاد(ع) را می توان در زمینه سازی برای نشر فرهنگ تشیع دانست به نحوی که تا حکومت امویان سقوط کرد و فرصت ایجاد شد مردم و حتی اهل سنت به سمت امام و مکتب درسی امام صادق(ع) هجوم بردند و علوم نبوی را از سرچشمه اصلی دریافت کردند.