به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگازری دانشجو»، «روحانیمتشکریم» دیگر به یک جمله رایج تبدیل شده و حتی بسیاری از افراد بانمک و بینمک! برای آن لطیفه الطایفها ساختهاند. «از وقتی روحانی رئیسجمهور شده شارژ موبایلم زمان بیشتری نگه میدارد! روحانی متشکریم» از جمله این لطیفههاست.
استفاده از کلید که گلواژه تبلیغات روحانی بود نیز در رده بعدی قرار میگیرد. البته رشد ارتباطات و افزایش تعداد کاربران اینترنتی و شبکههای اجتماعی در گسترش چنین وضعیت و ایجاد موجهایی مانند «روحانی متشکریم» تاثیر فراوانی داشتند؛ حالا تصور کنید این امکانات ارتباطی 8 سال گذشته وجود داشت آیا آن زمان موج «احمدینژاد متشکریم» ایجاد میشد؟ با تصور اینکه شرایط جامعه 8 سال پیش با الان یکسان باشد، به مرور اخبار اقتصادی ایام بعد از انتخاب احمدینژاد خواهیم پرداخت. درباره اینکه چه دلایل علمی موجب شده نرخهای ارز و سکه سقوط کند هفته گذشته در مطلبی با عنوان «بازار روانی یا تاثیر روحانی» بحث کردیم. در مطلب پیش رو تنها قصد داریم بدانیم بعد از انتخاب احمدینژاد به عنوان رئیسجمهور دولت نهم چه اتفاقاتی در حوزه اقتصاد افتاد.
سقوط بورس
هر روز شاهد هستیم که بورس تهران رکورد میشکند و انصافا بازار سرمایه در دولت احمدینژاد رشد چشمگیری یافت. به عبارت بهتر بورس هیچگاه رونقی که در دولت نهم و دهم داشت را فراموش نمیکند اما جالب است بدانید فردای روزی که احمدینژاد رئیسجمهور شد بورس سقوط کرد! شایعه شده بود (یا شاید هم واقعیت داشت) که احمدینژاد در زمان تبلیغات انتخاباتی خود گفته معامله در بورس حرام است! شاخص بورس کاهش شدیدی را تجربه داشت و به کمتر از 7 هزار واحد رسید. حالا این شاخص را با شاخص 52 هزار واحدی فعلی مقایسه کنید. احمدینژاد پس از انتخاب شدن از بورس حمایت کرد و کم کم سرمایهگذاران به بورس اطمینان کردند. سقوط بورس یک روز بعد از انتخاب شدن احمدینژاد میتواند یکی از علتهایی باشد که موج «احمدینژاد متشکریم» را ایجاد نکند اما آیا در دیگر حوزههای اقتصادی هم چنین وضعیتی بود؟
سیمکارت طلا!
در زمان ریاستجمهوری خاتمی رسانهها نرخ سیمکارت را روزانه اعلام میکردند چراکه اپراتور همراه اول تنها میداندار موبایل بود و انحصار آن سالها موجب شده بود که سیمکارت به کالایی سرمایهای تبدیل شود. در چنین شرایطی و یک روز بعد از رئیسجمهور شدن احمدینژاد (5 تیر 1384) قیمت سیمکارت در بازار آزاد افزایش یافت. قیمت خرید و فروش سیمکارتهای صفر با کد (2) و (5) تا 10 هزار تومان نسبت به هفتهٔ گذشته انتخابات افزایش داشت. قیمت خرید سیمکارت صفر با کد دو تا 850 هزار تومان و قیمت فروش آن 865 تا 870 هزار تومان بود؛ البته با گذشت زمان کمی امید به بازار سیمکارت بازگشت و قیمتها کاهش یافت. مثلا دو روز بعد از انتخاب شدن وی (6 تیر 1384) سیمکارت کارکرده پنج تا 10 هزار تومان کاهش داشته است. البته با روی کار آمدن رسمی احمدینژاد آنهایی که سرمایه فراوانی روی سیمکارت گذاشته بودند ضرر فراوانی کردند چون سیمکارت ایرانسل آمد و سقوط سیمکارت و افول عصر سرمایهگذاری سیمکارت آغاز شد.
احمدینژاد خوش قدم یا بد قدم!
با انتخاب احمدینژاد نفت در بازار جهانی به صورت روزانه گران میشد. جالب است بدانید فقط دو روز بعد از انتخاب شدن احمدینژاد (6تیر1384) نفت در بازار جهانی بعد از 12 سال رکورد شکست و به 64/60 دلار در هر بشکه رسید. نفت ایران هم رکورد شکست و برای اولین بار در طول تاریخ به قیمت 51 دلار و 31 سنت در هر بشکه رسید. در اینجا میتوان گفت جرقه «احمدینژاد متشکریم» در 8 سال پیش میتوانست با گران شدن نفت و رونق در درآمد نفتی زده شود!
سکه در شوک احمدینژاد
تا 3 روز بعد از انتخاب احمدینژاد به عنوان رئیسجمهور منتخب نرخ طلا و ارز هیچ تغییری نداشت؛ گویا طلا و ارز هنوز در شوک انتخاب احمدینژاد بود. در آن زمان سکه بهار آزادی طرح جدید 116 هزار تومان، نیمسکه 48 هزار و 500 تومان ربع سکه 30 هزار و 500 تومان خرید و فروش میشدو همچنین دلار 900، یورو 1094 و پوند 1642 تومان فروخته میشد. این وضعیت تا هفته بعد از انتخابات ادامه داشت و از آن زمان کاهش نرخهای طلا آغاز شد. سکه در 11 تیر 1384، 96 هزار تومان، نیم سکه 48 هزار تومان، ربع سکه 30 هزار تومان فروخته شد اما نرخ ارز اصلا تغییری نداشت و با همان نرخهای بالا معامله شد. با این حساب سقوط عجیب نرخ ارز و سکه در زمان روحانی قابل مقایسه با 8 سال پیش نیست و روحانی وضعیت مناسبتری دارد. بگذریم که نرخ طلا و ارز به همان روزهای قبل از انتخابشدن روحانی بازگشته است.
روحانی متشکریم!
احمدینژاد در زمان تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری شعارهای اقتصادی جذابی را مطرح کرد که عبارت بودند از:
برقراری دولت کار
حرکت در مسیر برنامه چشمانداز بیست ساله
اجرای سیاستهای اصلاحی اصل 44، لغو انحصارات دولتی و خصوصیسازی
کوچکسازی اندام فربه دولت و تمرکززدایی اموردولتی در تهران
تجدیدنظر در برخورد و بهرهگیری از وجوه حاصل از فروش منابع و ثروتهای ملی
روحانی
تجدیدنظر در سیاستهای پولی ـ مالی و کاهش نرخ بهره از مجاری قانونی مربوط و ایجاد حساب ذخیره ریالی برای کمک به واحدهای تولیدی
تجدیدنظر در اداره امور بانکها به منظور بهبود کارایی و کاهش هزینه تولید پول
فقرزدایی از طریق اجرای طرح مالکیت فراگیر با بهرهگیری از بورس اوراق بهادار
تقویت فعالیت بورس اوراق بهادار به منظور سوق دادن سرمایههای سرگردان و خرد در مسیر تولید
ایجاد فرصتهای شغلی جدید از طریق تقویت و گسترش سرمایهگذاری در صنایع کوچک و متوسط از سوی بخش خصوصی و مردمی
بازسازی روستاها و کمک به توسعه صنایع روستایی
حمایت از سرمایهگذاران داخلی با هدف بومیسازی اقتصاد و جذب سرمایههای خارجی و...
با انتخاب احمدینژاد نفت در بازار جهانی به صورت روزانه گران میشد. جالب است بدانید فقط دو روز بعد از انتخاب شدن احمدینژاد (6تیر1384) نفت در بازار جهانی بعد از 12 سال رکورد شکست و به 64/60 دلار در هر بشکه رسید. نفت ایران هم رکورد شکست
تحقق این شعارها میتوانست بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور را حل کند. قطعا احمدینژاد برای تحقق این شعارها تلاش بسیار زیادی کرد و تا حدودی شعار دولت کار را عملی کرد. او به عمران و زیرساختها اهمیت فراوانی داد و به قول مقام معظم رهبری با شجاعت طرحهایی مانند سهمیهبندی بنزین و قانون هدفمندی یارانهها را اجرا کرد اما مشکلات بسیار زیادی که اتفاقا خود مسوولان دولتی با بیتدبیری و یا عدم مدیریت صحیح به وجود میآوردند موجب شد تا همه اهداف محقق نشود و مردم بعد از 8 سال به دولت تدبیر و امید دل خوش کنند. اینکه فضای شاد و پر نشاط بر جامعه حاکم شود به دولت جدید کمک خواهد کرد تا با انگیزهای مضاعف به کارهای بر زمین مانده برسد و در چنین فضایی حتی اتفاقات منفی و سیاه مانند تحریمهای بسیار سخت جدید که از 10 تیر ماه امسال آغاز شده مورد توجه جامعه قرار نمیگیرد. با توجه به اتفاقات اقتصادی میتوانیم بگوییم در شرایط مساوی با 8 سال پیش هم موج «روحانی متشکریم» بیشتر از «احمدینژاد متشکریم» راه میافتاد و امیدواریم موج شادی و خبرهای امیدوارکننده اقتصادی بیشتر از خبرهای بد باشد تا بعد از مدتها مردم راحتتر زندگی کنند.
منبع: تبیان