به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، یک گزارش رسمی در ایالات متحده آمریکا نشان میدهد که وزارت خارجه این کشور برای افزایش تعداد لایکهای صفحات فیسبوک خود 630هزار دلار هزینه کرده است.
این گزارش بخشی از این لایکها را بی فاید و جعلی میخواند. وبسایت Washington Examiner از تلاش وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا برای افزایش لایکها صفحات فیسبوک خود خبر میدهد که نارضایتی کارکنان این وزارتخانه را در پی داشته است.
این گزارش که توسط دفتر بازرسی عمومی تهیه شده، مربوط به هزینههای صورت گرفته از سالهای 2011 تا مارس 2013 است که برای تبلیغ دو صفحه فیسبوک صرف شده است.
هزینههای صورت گرفته تعداد لایکهای صفحه فیسبوک انگلیسی زبان وزارت خارجه ایالات متحده آمریکا را از 100هزار عدد به بیش از 2 میلیون و 450هزار رسانده است.
این گزارش 57 صفحهای تصریح میکند که ممکن است بسیاری از این ''هواداران خریداری شده'' ممکن است بر روی یک تبلیغ کلیک و یا یک عکس را لایک کنند اما به شکل واقعی درگیر موضوعات نمیشوند و مطالب صفحه را دنبال نمیکنند.
بر اساس این تحقیق تنها 2 درصد از افرادی که صفحات را لایک کردهاند درگیر مطالب شدهاند و با گذاشتن نظر و همخوان کردن مطالب، حضور فعالی در آنها دارند. گزارش دفتر بازرسی کل میافزاید با تغییرات فید فیسبوک در سپتامبر 2012، این ارتباط این «هواداران گران قیمت» با صفحات وزارت خارجه کاهش قابل توجهای داشته است.
نبود استراتژی مشخص برای به دست آوردن مخاطبان مؤثر و عدم هدفگذاری درست در فضای مجازی از دیگر ایرادات وارد شده به تبلیغات صورت گرفته توسط وزارتخارجه ایالات متحده است.
این گزارش همچنین به 150 حساب کاربری و صفحات مختلف این وزارتخانه در شبکههای اجتماعی اشاره میکند که عملکردی ناهماهنگ و متداخل دارند. فروش لایکهای تقلبی مشکل هواداران غیر فعال تنها مختص صفحات وزارت امورخارجه ایالات متحده آمریکا نیست.
در یک سال اخیر این موضوع به مشکل بسیاری از صفحات شرکتهای تجاری تبدیل شده است. بخشی از این مشکل ناشی از لایکهای جعلی صفحات فیسبوک است. وزارت خارجه آمریکا برای افزایش شمار لایکهای صفحات فیسبوک خود دست به خریداری لایکها زده است فیسبوک تلاش کرد لایکهای جعلی را بیاید و بازار خرید و فروش آنها را کساد کند.
اتفاقی که به نظر میرسد تاکنون موفقیت زیادی نداشته است. با یک جستجوی ساده میتوانید دهها صفحه را بیابید که به صورت تضمینی به شما لایک فیسبوک میفروشند. گرچه در ابتدا به نظر میرسید اقدام این وبسایتها قانونی است، اما بسیاری برای این لایکها جعلی پول پرداخت کرده و میکنند.
با بررسی میزان فعالیت هواداران یک صفحه میتوان به راحتی فهمید که چقدر از این لایکها جعلی است و حتی ممکن است کاربران از لایک کردن این صفحه خبر نداشته باشند.
به نظر میرسد نه تنها شرکتهای خواهان هواداران بیشتر در فیسبوک باید مراقب باشند تا در دام سودجویان نیفتند، بلکه کاربران نیز باید با چک مداوم صفحاتی که لایک کردهاند، مراقب باشند تا مورد سو استفاده قرار نگیرند.