دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: پروژه ارایه خدمات چندرسانه بر بستر اینترانت (آی.پی.تی.وی) و نسل سوم ارتباطی (CDM) می بایست به صورت موازی در کشور انجام گیرد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، قرار بود اپراتور چند رسانه ای در کشور در دیماه سال گذشته اعطا شود و شرکت های متقاضی فعالیت خود را از سال گذشته در این زمینه آغاز کنند؛ این در حالی است که با گذشت هشت ماه، این امر محقق نشده است.
دبیر شورای عالی فضای مجازی در این زمینه معتقد است که پروانه اپراتور ارایه خدمات چند رسانه ای و اپراتور نسل سوم ارتباطی در کشور می بایست به صورت موازی صورت گیرد.
مهدی اخوان بهابادی دراین زمینه گفت: اصول حاکم بر اجرای پروانه پروژه خدمات چندرسانه ای تهیه و اصل پروانه آن نیز در دیماه جاری بنا بر برنامه آماده سازی شد و حتی یک شرکت متقاضی نیز مورد بررسی قرار گرفت؛ اما می بایست ارایه پروانه خدمات چند رسانه ای و پروانه اپراتور نسل سوم به صورت موازی صورت گیرد.
وی افزود: در دنیا نیز ارایه خدمات چندرسانه ای و نسل سوم اراتباطات به صورت موازی انجام می گیرد و این یک استاندارد تعریف شده است.
رییس مرکز ملی فضای مجازی گفت: ارایه خدمات چندرسانه بر بستر اینترانت (آی.پی.تی.وی)پایلوتی در یکی از شهرهای پرجمعیت کشور در حال اجراست و فاز آزمایشی خود را طی می کند.
مشکلات قانونی پیش روی این دو خدمت الکترونیکی از سوی دیگر ارایه خدمات چند رسانه ای بر بستر سی.دی.ام با مشکلات قانونی مواجه است. اخوان در این باره اظهار داشت: یک طرف ارایه چنین خدماتی شرکت ارتباطات زیرساخت و مجموعه شرکت های ارتباطی است و طرف دیگر آن سازمان صدا و سیماست که با ارایه خدمات تلویزیون تعاملی در ارتباط است. براساس قانون اساسی رادیو و تلویزیون یک دستگاه ملی است و این یکی از چالش های حوزه اعطای امتیاز به این بخش است.
وی اظهار داشت: تاکنون 14 جلسه در کمیسیون تعیین محتوا و تنظیم مقررات شورای عالی فضای مجازی تشکیل شده است که طی این جلسات دیدگاه های مختلف در این زمینه جمع بندی شده است. وی اضافه کرد: ارایه خدمات تلویزیون های چند رسانه ای بر بستر سی.دی.ام امکان پذیر است ئ این دو لازم و ملزوم یکدیگرهستند.
اولین خدمت بعد از راه اندازی پروژه نسل سوم ارتباطات(CDM) ارایه خدمات سلامت الکترونیک خواهد بود رییس مرکز ملی فضای مجازی خاطرنشان کرد: بعد از راه اندازی بستر سی.دی.ام اولین مجوز صادره در این حوزه سلامت الکترونیک خواهد بود که یک اپراتور برای ارایه خدمات سلامت الکترونیک وارد عرصه خواهد شد.
آی.پی.تی.وی بر بستر نسل سوم ارتباطی چیست؟ تا چندی پیش استفاده از تلتکس به منظور مرور اخبار و اطلاعات جدید استفاده می شد و در مرحله بعد با همه گیر شدن استفاده از اینترنت و شبکه های اطلاعاتی بسیاری از رسانه های مجازی ایجاد شد.
اکنون استفاده از بستر اینترنت برای ارایه خدمات چند رسانه ای و ارایه اخبار و اطلاعات از طریق تلویزیون ها امری جالب است که براساس اعلام دبیر شورای عالی فضای مجازی قرار است این امر به زودی محقق شود.
در این حوزه طرح های مشابهی در کشور وجود دارد که از آن جمله می توان پروژه آی.پی تی.وی و آی.پی مدیا را مطرح کرد. نقطه اشتراک بسیاری از طرح های مشابه شبکه ملی اطلاعات در این است که داده ها بر روی مرکز داده داخلی و به صورت چند رسانه ای و با استفاده از بستر مناسب در اختیار کاربران خانگی و تلفن همراه قرار می گیرد.
یک کارشناس تولید محتوا درباره ایجاد خدمات رسانه ای بر بستر باند پهن گفت: چنین رسانه هایی شکل جدیدی از مطبوعات محسوب نمی شوند بلکه نگاه جدید در این نوع رسانه ها راهبری آن هاست که روش جدیدی برای دسترسی به داده ها و اطلاعات را ایجاد می کند.
حامد صابر افزود: برای مثال با ورود تلفن همراه به عرضه رسانه ها تفاوت جدیدی در ارایه رسانه ها در استفاده از رایانه دیده شد و این حالت در استفاده از تلویزیون های تعاملی دیده می شود که در آن علاوه بر سیستم های ارتباط پهن باند (اینترنتی) سیستم تعامل دو طرفه و استفاده از نظرات مخاطبان به صورت همزمان دیده می شود.
وی اضافه کرد: مهمترین تفاوت استفاده از رسانه های تعاملی ایجاد گزینه های ساده تر برای استفاده افراد جامعه است تا به جای استفاده از رایانه از طریق چند کلید رنگی در تلویزیون های خود از این خدمات استفاده کنند.
صابراظهارداشت: هنگامی که رسانه ها مکتوب بودند با آمدن رادیو یک انقلاب عظیم در دستیابی به اطلاعات و اخبار پدید آمد، اما ظهور رسانه ها و تلویزیون های تعاملی در جامعه چنین انقلابی رخ نمی دهد وتنها روش های جدید دستیابی به اطلاعات ایجاد می شود.
تلویزیون تعاملی، طرحی با سه پایلوت و هشت سال قدمت نخستین مرحله اجرای طرح ایجاد تلویزیون های تعاملی در کشور به سال 84 باز می گردد که در پنج استان تهران، اصفهان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی در کشور راه اندازی شد.
هدف اصلی این پروژه انجام آزمایش های لازم برای تعیین توان لازم برای ایجاد این شبکه در کشور بود که مخاطب آن مسئولان استان ها، مسئولان شرکت های مخابرات استان، ائمه جمعه، نمایندگان مجلس و دیگر موارد بودند.
در طرح پایلوت 2 این طرح که در سال 88 انجام شد، در پروژه تلویزیون شیما در تهران 500 کاربر معمولی به صورت تصادفی خدمات را دریافت کردند
. پایلوت سوم این پروژه در شهر پرند در نزدیکی تهران در حال انجام است که این پروژه بر بستر دی.وی.بی.تی (امواج مایکروویو) انجام شده است و از ظرفیت موجود فرستنده ها استفاده شده است تا بازخورد مخاطبین درباره خدمات مختلف چندرسانه ای سنجیده شود.