یک فوق تخصص ارتوپد زانو پوشیدن کفش پاشنه بلند به مدت طولانی و اضافه وزن را از عاملان آرتروز زانو بیان کرد.
دکتر سهیل مهدی پور در گفت وگو با خبرنگار علمی«خبرگزاری دانشجو»، گفت: زانو مفصلی است که هم باید حرکت داشته باشد و هم نیروهای متقارن به آن وارد شود، باید از این عضو مراقب کرد و از وارد شدن نیروهای غیر طبیعی به آن پرهیز کرد در غیر این صورت در دراز مدت به صورت آرتروز عارضه خود را نشان می دهد.
وی به زانوهایی که به حالت پرانتزی و X هستند اشاره کرد و گفت: این دسته از زانو ها به ناهنجاری های چرخشی زانو مبتلا هستند و زانو مستعد ساییدگی به سمت بالا است و به میزان این انحراف شانس مبتلا شدن به آرتروز متغیر است، به طوری که هر چه این انحراف بیشتر باشد شانس مبتلا شدن به آرتروز فرد نیز بیشتر می شود.
مهدی پور علت وجود این زانوها را عوامل ژنتیک، رشد، کمبود ویتامین ها، بیماری متابولیک استخوانی و... بیان کرد.
این فوق تخصص ارتوپد زانو و جراح بیماریهای استخوان به کسانی که دارای چنین زانوهایی هستند توصیه کرد: حداقل اضافه وزن نداشته باشند، ورزش های سنگین انجام ندهند و کفش پاشنه بلند به طور مداوم نپوشند.
وی افزود: این دسته از افراد به جراحی نیاز ندارند اما باید از کودکی تحت نظر پزشک باشند تا با انجام تمرینات لازم و رعایت نکات لازم یا مانع ایجاد آرتروز یا مانع آرتروز زود هنگام شوند.
مهدی پور به علت های بروز آرتروز اشاره کرد و گفت: نشستن روی زمین و فعالیت هایی که روی زمین انجام می دهیم و نه به طور صد در صد بلکه تا حدودی مستعد کننده آرتروز است و حتی هر چه سن بیشتر باشد احتمال بروز این عارضه نیز بیشتر می شود، توالت های ایرانی یکی دیگر از عواملی است که به زانو فشار زیادی وارد می کند، بالا و پایین رفتن از پله ها به خصوص پایین رفتن را به مفصل کشکک رانی فشار دو برابری وارد می کند که اضافه وزن این فشار را چهار برابر می کند.
دبیر انجمن جراحی زانو برای پیشگیری از مبتلا شدن به آرتروز تصریح کرد: داشتن وزن متعادل با سن و جنس، انجام تمرین های اطراف زانو و در صورت وجود انحراف زانو، تحت نظر پزشک بودن، از نکات اساسی است که با رعایت آنها می توان تا حد بسیار زیادی از بروز این عارضه جلوگیری کرد.
مهدی پور یاد آور شد: پا روی پا آویزان کردن موقع نشستن روی صندلی تاکنون از عاملان بروز آرتروز زانو اثبات نشده است.
وی به گروه سنی مبتلا به آرتروز زانو اشاره کرد و گفت: گروه سنی 45 تا 50 سال به بعد بیشتر در معرض این عارضه هستند که خوشبختانه درباره قشر جوان صدق نمی کند، همچنین ورزشکارانی که در رشته های فوتبال، بسکتبال، والیبال و وزنه برداری فعالیت می کنند از دیگر گروه های مستعد آرتروز زانو هستند که ورزشکاران نیز به دلیل تحرک جسمی که دارند دیرتر و کمتر این عارضه را احساس می کنند.
مهدی پور نرمی غضروفی کشکک را از عارضه هایی شایع میان جوانان بیان کرد و افزود: ژنتیک و ضعف عضلات از دلایل این عارضه است که دختران بیشترین مبتلایان به آن هستند.
وی افزود: این علایم با تقویت عضلات و درمان غیر جراحی بهبود پیدا می کند.