به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، شاید برای بیشتر دانشجویانی که مجاز به انتخاب رشته می شوند یکی از دغدغه های فکری این باشد که رشته ی دلخواه آنها در کدام دانشگاه بهتر است و یا کدام دانشگاه های ایران از نظر شاخص های علمی و نیاز دانشجویان برای تحصیل بهتر می باشند. در این یادداشت سعی میشود مختصراً دانشجویان آینده را با تفاوت دانشگاه های بزرگ کشور از جمله دانشگاه های ملی و علوم پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی، دانشگاه پیام نور ،دانشگاه های فرهنگیان و دانشگاه های غیر انتفاعی کشور در مقطع کارشناسی آشنا نماید.
دانشگاه های دولتی و علوم پزشکی:
این دانشگاه ها در چند دسته مختلف قرار می گیرند که در این تقسیم بندی می توان به دانشگاه های علوم پزشکی اشاره کرد که داوطلبان رشته علوم تجربی عموماً وارد آن می شوند. این دانشگاه ها تحت نظارت وزارت بهداشت فعالیت می کنند و دانشگاه های دیگر تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می کنند. دانشگاه های مذکور عموماً در اولویت انتخاب رشته داوطلبین مجاز به انتخاب آنها قرار می گیرند.
امکانات این دسته از دانشگاه ها با توجه به حمایت مستقیم دولت از آنها بالاتر از دیگر دانشگاه ها می باشد که در سطح اول دانشگاه ها قرار می گیرند. در تقسیم بندی دانشگاه ها بالاًخص گروه ریاضی و فنی دانشگاه های صنعتی حضور دارند که تعامل بیشتری با صنعت نسبت به دانشگاه های دیگر دولتی دارند و در این حالت می توان گفت از توان صنعتی بالایی جهت استفاده از امکانات برای آموزش دانشجویان برخوردارند. دانشگاه صنعتی شریف، امیر کبیر ، علم و صنعت و دانشگاه صنعتی اصفهان از جمله این دانشگاه ها می باشند. بهترین دانشگاه های صنعتی کشور از نظر رتبه بندی به شرح زیر می باشند:
1- دانشگاه صنعتی شریف
2- دانشگاه صنعتی امیرکبیر
3- دانشگاه علم و صنعت ایران
4- دانشگاه صنعتی اصفهان
5- دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی
6-دانشگاه صنعتی شاهرود
7- دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل
8- دانشگاه صتعتی شیراز
9- دانشگاه صنعتی ارومیه
10- دانشگاه صنعتی کرمانشاه
دانشگاه های دیگر نیز امکانات بالایی دارند گرچه تعامل آنها ممکن است با صنعت کمتر از دانشگاه های ذکر شده باشد اما گاهاً بعضی از دانشگاه های دولتی تفاهم نامه هایی را با بخش های مختلف امضاء کرده که سطح آنها را از دانشگاه های صنعتی نیز از جهت بهره مندی از خدمات آموزشی بهتر می کند و کیفیت کار آموزشی را بالاتر می برد. دانشگاه تهران ، تربیت مدرس، شیراز و فردوسی مشهد از جمله دانشگاه هایی هستند که این شرایط را دارا می باشند و از نظر امکانات در بالاترین سطح در ایران می باشند. رتبه بندی دانشگاه های ملی غیر صنعتی کشور تا رده هفتم به شرح زیر می باشد:
1- دانشگاه تهران
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه شیراز
4- دانشگاه فردوسی مشهد
5- دانشگاه شهید بهشتی
6- دانشگاه تبریز
7- دانشگاه اصفهان
هم اکنون بیش از 14.5 درصد دانشجویان سراسر کشور در 318 دانشگاه وابسته به وزارت علوم و بهداشت مشغول به تحصیل هستند که جمعیت آنها حدوداً به 532000 نفر می رسد.
در دانشگاه های علوم پزشکی نیز وضع به همین منوال می باشد گرچه از نظر علمی پیشرفت و توسعه، دانشگاه های علوم پزشکی کشور قابل مقایسه با دیگر دانشگاه های کشور نمی باشند چرا که توسعه شتابانی داشته و بیشترین مقالات ثبت شده و تولید علم ایران در همین دانشگاه ها و پژوهشکده های وابسته به آن ها صورت می گیرد. در حال حاضر بهترین دانشگاه های علوم پزشکی ایران تا رتبه هفتم به شرح زیر می باشند:
1- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهران و ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی
3- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شیراز
4- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی اصفهان
5- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی مشهد
6- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تبریز
7- دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی جندی شاپور اهواز
دانشگاه آزاد اسلامی:
دانشگاه آزاد اسلامی از دانشگاه های اصیلی می باشد که پس از انقلاب شکوهمند اسلامی پا به پای دانشگاه های ملی جلو آمده است. این دانشگاه ها در سرتاسر کشور توانسته اند بیشترین تعداد دانشجو را در خود جای دهند. دانشگاه های آزاد کشور با توجه به توسعه شتابانی که داشته اند توانسته اند امکانات خود را تا مراتب بالایی ارتقاء دهند. و از نظر امکانات بعد از دانشگا های ملی قرار می گیرند. و شاهد هستیم بسیاری از واحدهای این دانشگاه ها در مراکز استانها از دانشگاه های دولتی نیز امکانات آموزشی بیشتری را دارا می باشند.
هم اکنون بعضی از دانشگاه های آزاد اسلامی کشور به رقیبان سرسختی برای دانشگاه های ملی تبدیل شده اند که از جمله آنها دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، مشهد و تهران بالاتر از بسیاری از دانشگاه های ملی از نظر امکانات و کیفیت آموزشی قرار دارند. تا کنون بصورت رسمی رتبه بندی خاصی برای دانشگاه های آزاد اسلامی سراسر کشور در نظر گرفته نشده است و با توجه به اینکه این دانشگاه بصورت تقریباً مستقل فعالیت می کند در رده بندی دانشگاه های کشور قرار نگرفته است. لازم به ذکر است دانشگاه های علوم پزشکی آزاد اسلامی نیز تحت نظارت وزارت بهداشت فعالیت می نمایند.
هم اکنون تعداد 408 واحد دانشگاه آزاد در سرتاسر کشور و دنیا به صورت پوشش سراسری مشغول به فعالیت هستند که جمعیتی حدود یک میلیون و 460 هزار دانشجو در آن مشغول به تحصیل هستند و این جمعیت حدوداً 40 درصد دانشجویان ایران را در بر می گیرد که بزرگترین جامعه دانشگاهی کشور می باشد.
دانشگاه پیام نور:
دانشگاه پیام نور از جمله دانشگاه هایی است که در دولت نهم و دهم توسعه فوق شتابانی داشته است کما اینکه در حال حاضر در مقطع کارشناسی، واحدهای این دانشگاه بیشترین رشته ها را برای پذیرش داوطلبان آزمون سراسری دارا می باشند. این دانشگاه که با شعار آموزش برای همه ، همه جا و همه وقت کار خود را آغاز نمود با اینکه قرار بود بصورت غیر حضوری و نیمه حضوری فعالیت نماید اما در این سال ها سیستم آن بسیار به دانشگاه های دیگر کشور شباهت پیدا کرده است و دانشجویان زیادی سر کلاسهای درس حضور پیدا می کنند.
حضور در کلاسهای تئوری برای دانشجویان این دانشگاه غیر اجباری است اما برای کلاسهای عملی حضور آنها الزامی می باشد. سیستم نمره دهی و آزمونهای دانشگاه پیام نور را می توان استاندارد ترین سیستم برای ارزیابی برابر و عادلانه دانشجویان سراسر کشور نام برد چرا که تمامی آزمونهای این دانشگاه بصورت کشوری برگزار می شود. در این آزمونهای 14نمره ای به جز امتحانات تشریحی، اساتید هیچگونه دخلی در نمرات دانشجویان ندارند و هر دانشجو با توجه به دانسته های خود بدون هیچگونه کمکی از جانب استاد نمره می گیرد. 6 نمره باقی مانده مربوط به اساتید می باشد که با برگزاری آزمونهای میانترم به دانشجویان تعلق می گیرد. لازم به ذکر است در حال حاضر بعضی از آزمونهای دانشگاه پیام نور بصورت رایانه ای برگزار می گردد و نمرات دانشجویان بلافاصله پس از آزمون قابل رؤیت می باشد.
در حال حاضر 499 دانشگاه پیام نور در سرتاسر استانها و شهرستانهای کشور گسترده است که در رشته های مختلف ریاضی فنی و تجربی و انسانی فعالیت می نمایند. دانشگاه پیام نور با داشتن 22.24 درصد از کل دانشجویان کشور پس از دانشگاه آزاد اسلامی در رده دوم قرار دارد. لازم به ذکر است این دانشگاه هنوز در زمینه علوم پزشکی وارد نشده است. با توجه به اینکه سیستم ارزیابی در دانشگاه پیام نور یکپارچه می باشد این دانشگاه در ردیف دانشگاه های جامع تحت نظارت وزارت علوم قرار دارد و هم اکنون در رده بندی کشوری به عنوان هشتمین دانشگاه برتر پس از دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، شیراز، فردوسی مشهد، شهید بهشتی، تبریز و اصفهان قرار دارد. و از این حیث بالاتر از 43 دانشگاه دولتی دیگر قرار دارد.
دانشگاه های غیر انتفاعی:
دانشگاه های غیر انتفاعی را می توان نماینده بخش خصوصی در آموزش عالی نام برد که با توجه به عدم حمایت لازم دولت از آنها نتوانسته اند جایگاه شایسته ای را در بین دیگر دانشگاه های ذکر شده بدست آورند. معمولاً این گونه از دانشگاه ها با توجه به شهریه بالا و امکانات کمتر از دیگر دانشگاه با فضای آموزشی محدودتر در انتخاب رشته دانشجویان کمتر مورد تمایل قرار می گیرند و همین امر باعث شده است که صدای بسیاری از صاحبان این دانشگاه ها نسبت به حمایت وزارت علوم از دیگر دانشگاه ها و عدم توجه آنها به بخش خصوصی بلند شود.
بیش از 300 دانشگاه و موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی در ایران وجود دارد که جالب است بدانید در این بین تنها 3 دانشگاه و موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی مجوز تبدیل به دانشگاه را از شورای عالی انقلاب فرهنگی گرفته اند و بقیه 157 موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی همچنان در حد یک موسسه باقی مانده اند. اکثر این مؤسسات از فقر امکانات فیزیکی، نداشتن کلاس مناسب، هئیت علمی و اساتید کافی رنج می برند.
ده دانشگاه برتر غیر انتفاعی کشور به شرح ذیل می باشند:
1- دانشگاه غیرانتفاعی علم و فرهنگ تهران (وابسته به جهاد دانشگاهی)
2- دانشگاه غیرانتفاعی امام رضا (ع) مشهد (وابسته به آستان قدس رضوی)
3- دانشگاه غیرانتفاعی علوم و فنون مازندران
4- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی سجاد مشهد
5- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی شیخ بهایی اصفهان
6- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی نبی اکرم تبریز
7- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی صدرالمتالهین(صدرا) تهران
8- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی شمال آمل
9- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی صنعتی مازندران بابل
10- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی علامه محدث نوری (ره) نور
در حال حاضر در موسسات غیردولتی و غیرانتفاعی 242 هزار و 563 نفر معادل 6.59 درصد کل دانشجویان کشور در 344 واحد این دانشگاه ها و موسسات مشغول به تحصیل می باشند.
دانشگاه های وابسته به آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان:
دانشگاه های فرهنگیان از دانشگاه های خاص جهت پرورش نیروهای فرهنگی به عنوان معلم و کارمند در بدنه آموزش و پرورش می باشند. این دانشگاه ها که با نام تربیت معلم آغاز به کار کردند از سال گذشته به نام دانشگاه فرهنگیان نامیده شده اند و تحت نظارت وزارت آموزش و پرورش و همچنین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعالیت می نمایند. دانشجویان این دانشگاه در حین تحصیل حقوق می گیرند و ربای آنها سنوات کار نیز محاسبه می گردد. در حال حاضر به علت تازه تأسیس بودن دانشگاه فرهنگیان این دانشگاه در رتبه بندی دانشگاه های جامع کشور از سوی پایگاه استنادی جهان اسلام در رده 51 کشوری قرار گرفته است.
هم اکنون در دانشگاه های وابسته به وزارت آموزش و پرورش 192 هزار نفر معادل 5.23 درصد از کل دانشجویان کشور در حال تحصیل می باشند که این دانشجویان در 190 دانشگاه وابسته به این وزارت اشتغال به تحصیل دارند.
اما در این بین شاید چندین سوال برای متقاضیان ورود به دانشگاه جهت انتخاب گزینه بهتر در ذهن خطور کند که در اینجا به چند مسئله مهم می پردازیم:
از نظر برگزاری کلاس ها، کیفیت تدریس و نسبت استاد دانشگاه ها چگونه اند؟
همانگونه که گفته شد دانشگاه هایی که عموماً در مرکز ایران قرار دارند دارای اساتید خبره تری می باشند که در این بین هم دانشگاه های ملی، هم آزاد و پیام و نور و هم فرهنگیان در سطوح تقریباً بالایی نسبت به میانگین سطح کشوری قرار دارند اما اگر بخواهیم بصورت کلی آنرا بررسی کنیم به صورت زیر می باشد:
دانشگاه ملی: در این دانشگاه ها حضور در کلاس درس اجباری می باشد و تعداد کلاسها طبق سرفصلهای وزارت علوم می باشد.دارای بهترین نسبت اساتید و عضای هیئت علمی به دانشجو از نظر کمیت و همچنین از بعد کیفی در این دانشگاه ها اساتید از مرتبه علمی (مربی، استادیار،دانشیار و استاد تمام) بالاتری برخوردارند.
دانشگاه آزاد اسلامی: دروس و ساعات برگزاری آنها در این دانشگاه مشابه دانشگاه ملی می باشد. اما با توجه به کمیت فراوان و نوع دانشجویان ورودی این دانشگاه و همچنین استقلال در منابع درسی از نظر کیفیت آموزش دانشجویان این دانشگاه بیشتر با سیستم واحدها و مراکز دانشگاه آزاد می توانند خود را محک بزنند. پس از دانشگاه های ملی و علوم پزشکی بهترین نسبت استاد به دانشجو در دانشگاه آزاد اسلامی برقرار است و این سیستم نقطه مثبتی در ان دانشگاه می باشد. اعضای هیئت علمی این دانشگاه نیز در سالهای گذشته اکثراً از فارغ التحصیلان همین دانشگاه می باشند.
دانشگاه های فرهنگیان: این دانشگاه ها نیز مانند دو دانشگاه قبل دارای ساعات و دروس مصوبی هستند که این بار در وزارت آموزش و پروش به عنوان سرفصل تعیین شده اند. دانشجویان این دانشگاه نیز با توجه به نوع دروسی که می گذرانند بیشتر برای نظام آموزش و پرورش تربیت می شوند و بین دروس آنها با دانشگاه های ملی و آزاد تفاوتهای محتوایی وجود دارد. در این دانشگاه با توجه به اینکه به تازگی مقطع کارشناسی پیوسته پذیرش دانشجو دارد کار برای جذب هیئت علمی و متوازن کردن نسبت استاد به دانشجو به تازگی شروع شده است و در سالهای آینده باید شاهد افزایش جذب هیئت علمی در آن باشیم و در حال حاضر این وضعیت با توجه به افزایش پذیرش دانشجو مناسب نمی باشد.
دانشگاه های پیام نور: دانشگاه پیام نور همانگونه که ذکر شد در 8 سال اخیر رشد زیادی داشته اما با توجه به نیمه حضوری بودن تعداد کلاسها در این دانشگاه نصف دانشگاه های دیگر می باشد و حضور در کلاسهای تئوری غیر اجباری. همچنین دانشگاه پیام نور در چند سال اخیر بیشترین جذب هیئت علمی را در بین کل دانشگاه های کشور جهت متوازن کردن نسبت استاد به دانشجو انجام داده است. اما با توجه به مطالبی که ذکر شد در حال حاضر این دانشگاه پس از دانشگاه های دولتی و آزاد از نظر نسبت استاد به دانشجو قرار دارد.
دانشگاه های غیر انتفاعی: ساعات برگزاری و سرفصل دروس این دانشگاه ها شبیه دانشگاه های ملی می باشد و عموماً منابع معرفی شده در این دانشگاه ها نیز از نوع دانشگاه ملی می باشد به همین دلیل این دانشجویان در میان دانشگاه های ذکر شده کمترین تفاوت را از نظر دروس با دانشگاه ملی دارند اما با توجه به اینکه در این سالها توجه زیادی به دانشگاه هایی نظیر پیام نور و دانشگاه علمی کاربردی شده است شاید حلقه فراموش شده در این بین دانشگاه های غیر انتفاعی برای جذب هیئت علمی بوده است و در حال حاضر این دانشگاه ها کمترین نسبت استاد به دانشجو را دارند و فقط از این نظر از دانشگاه فرهنگیان جلوتر می باشند.
کدام دانشگاه ها دارای امکانات آموزشی بیشتری هستند؟
دانشگاه ها ملی همانگونه که اشاره شد با توجه به حمایت دولت دارای امکانات به مراتب بالاتری نسبت به دیگر دانشگاه ها می باشند و پس از آنها دانشگاه های آزاد، پیام نور ، فرهنگیان و غیر انتفاعی قرار می گیرند.
دانشگاه های آزاد اسلامی در چند سال اخیر با پیشرفت هایی که داشته اند در مراکز استانها توانسته اند امکانات زیادی را فراهم نمایند گرچه هنوز در بعضی از واحدهای شهرشتانی کمبود امکانات به شدت به چشم می خورد.
دانشگاه های پیام نور در زمینه امکانات آزمایشگاهی و عملی تا سال 1388 بسیار ضعیف عمل نمودند اما پس از آن با بتوجه به حمایت همه جانبه دولت از آنها توانستند ساختمانهای آموزشی نو با امکانات جدید و مدرنی به پیکر این دانشگاه بیفزایند گرچه هنوز به سطح دانشگاه های آزا نرسیده اند.
دانشگاه های غیر انتفاعی در استان های شمالی و مرکزی کشور تا حدودی توانسته اند امکانات لازم را فراهم نمایند اما هنوز تا سطح مطلوب در کلیه کشور بسیار فاصله دارند چرا که ساختمان این مجتمع های دانشگاهی گاهاً بسیار کوچک می باشند.
دانشگاه های فرهنگیان نیز با توجه به ماهیت آنها نیاز به امکانات بالایی ندارند و اصل در این دانشگاه نیروهای کارآزموده جهت پرورش دانش آموزان بهتر و در سطح علم و اگاهی بیشتر می باشد، به همین دلیل امکانات آزمایشگاهای و یا کارگاهی در این دانشگاه نسبت به دیگر دانشگاه های کشور در درجه اهمیت پایین تری قرار دارد.
وضعیت خوابگاه در کدام دانشگاه ها بهتر است؟
از نظر خوابگاه با توجه به اینکه دانشگاه های دولتی، علوم پزشکی و فرهنگیان در حمایت سه وزارت خانه بزرگ می باشند در شرایط بهتری نسبت به دانشگاه های دیگر قرار دارند و پس از آنها دانشگاه آزاد و غیر انتفاعی قرار دارند. در دانشگاه پیام نور نیز باتوجه به بومی گزینی صرف در آنها، دانشگاه ها هیچ مسئولیتی در تأمین خوابگاه برای دانشجویان ندارند و همین وضعیت باعث شده برای تحصیل در شهرهای دیگر دانشجویان این دانشگاه مشکلات زیادی را جهت یافتن خانه دانشجویی پیدا کنند.
وضعیت شهریه در کدام دانشگاه ها بهتر است؟
در این زمینه نیز مانند مورد قبل دانشگاه های تحت حمایت بدون شهریه می باشند گرچه دوره های شبانه را باید از آن جدا کرد. در دوره های شبانه به طور متوسط هر دانشجو حدود 200 تا 300 هزار تومان مبلغی را تحت عنوان شهریه بستگی به نوع رشته خود پرداخت می نماید. پس از دانشگاه های شبانه ملی نیز شهریه پیام نور تا حدودی مناسب می باشد. این دانشگاه با توجه به اینکه نیمه دولتی می باشد و از دانشگاه های وابسته به وزارت علوم می باشد در طول یک ترم چیزی حدود 300 الی 500 هزار تومان از دانشجویان خود بسته به رشته های تحصیلی دریافت می نماید.
دانشگاه های آزاد و غیر انتفاعی نیز پس از این دانشگاه ها گران ترین دانشگاه برای تحصیل می باشند که چیزی حدود 700 الی یک میلیون و 200 هزار تومان از دانشجویان طی یک ترم دریافت می نمایند. ولی در عوض در دانشگاه های آزاد دانشجویان این مبلغ را در ازای امکانات بیشتری پرداخت می نمایند. قابل ذکر است دلیل گرانی شهریه در این دو دانشگاه این مورد می باشد که هردو دانشگاه با همین هزینه ها اداره می شوند و از سوی هیچ ارگانی حمایت مالی نمی شوند و راه در آمد هر دو دانشگاه از محل شهریه دانشجویان می باشد در صورتیکه دانشگاه های ملی شبانه و پیام نور هم از سوی دولت و هم از محل شهریه دانشجویان درآمد مالی دارند.
لازم به ذکر است دانشگاه آزاد اسلامی با توجه به بخشنامه های موجود مجاز به افزایش 15 الی 20 درصدی شهریه ها در هر سال می باشد حال اینکه در این ترم فقط 3 درصد به شهریه دانشجویان افزوده است. در رابطه با دانشگاه پیام نور نیز که هر سال مجاز به افزایش 15 درصدی شهریه ها می باشد ، شهریه های دوره فراگیر این دانشگاه هیچگونه افزایشی نداشته اما در دوره های رسمی 15 درصد بر شهریه ها افزوده شده است.
برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر کدام دانشگاه بهتر است؟
اگر بخواهیم نتیجه آموزش دانشگاه ها را از نظر تئوری بررسی نماییم بهتر است به میزان قبولی دانشجویان هر دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد اشاره کنیم. در این زمینه مانند گذشته با توجه به اینکه بهترین و بیشترین اساتید و اعضای هیئت علمی در دانشگاه ملی قرار دارند و اینکه سطح آموزش به اندازه ای بالا می باشد که منابع معرفی شده برای بسیاری از دروس همان منابع کارشناسی ارشد می باشند دانشگاه های ملی را می توان برتر از دیگر دانشگاه ها از نظر کیفیت آموزشی محسوب کرد.
نکته جالب این است که به گفته معاونت آموزشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری بیشترین تعداد دانشجویان پذیرفته شده مقطع کارشناسی ارشد در چند سال اخیر را دانشجویان دانشگاه پیام نور تشکیل داده اند. با توجه به اینکه دانشجویان پیام نور به حد زیادی از نظر درسی و نمرات کسب کرده به خودکفایی رسیده اند و با نظر به اینکه تعداد دانشجویان این دانشگاه در چند سال اخیر در مقطع کارشناسی رشد کرده است این دانشجویان دارای قبولی زیادی در مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه های ملی شده اند. دلیل دیگر اینکه هنوز در دانشگاه های پیام نور کشور مقطع کارشناسی ارشد در رشته های مختلف به اندازه دانشگاه های آزاد و ملی جا نیفتاده است و به همین دلیل سعی دانشجویان این دانشگاه جهت قبولی و راهیابی به کارشناسی ارشد بیشتر از دانشگاه های دیگر می باشد.
دانشجویان دانشگاه های غیر انتفاعی از نظر قبولی در دانشگاه های ملی در مقطع کارشناسی ارشد بالاتر از دانشجویان دانشگاه های آزاد قرار دارند و دلیل این امر نیز تا حدودی مشابه دانشجویان دانشگاه پیام نور می باشد که بدلیل نبود دانشگاهی شاخص در عرصه کارشناسی ارشد در این دانشگاه ها سعی خود را برای قبولی و مراجعت به دانشگاه های ملی انجام می دهند. دلیل دیگر نیز مشابهت بیشتر منابع آنها با دانشگاه های ملی می باشد.
در دانشگاه های آزاد اسلامی با توجه به بضاعت مالی دانشجویان، اقبال آنها به ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های ملی با توجه به سخت بودن قبولی در آن بسیار کمتر است. با توجه به اینکه منابع معرفی شده در دانشگاه های آزاد با دانشگاه ملی قابل مقایسه نیست و همچنین سخت گیری اساتید برای نمرات پایان ترم به اندازه دانشگاه پیام نور نمی باشد دانشجویان این دانشگاه سعی می کنند مقطع کارشناسی ارشد را نیز در در همین دانشگاه (دانشگاه آزاد اسلامی) با آزمونی راحت تر تجربه نمایند.
دانشجویان دانشگاه فرهنگیان نیز سعی در ادامه تحصیل در همین دانشگاه را دارند گرچه دانشجویان این دانشگاه برای شرکت در مقطع کارشناسی ارشد مشکلات کمتری از نظر سازگاری با آزمون کنکور این مقطع در سطح دانشگاه های ملی و دولتی دارند.
در پایان باید این امر را متذکر شد که دانشگاه هایی که در شهرهای بزرگ کشور همچون تهران، شیراز، اصفهان، تبریز و مشهد قرار دارند چه ملی و چه غیر ملی با توجه به نزدیک بودن به امکانات شهری در وضعیت مناسب تری نسبت به دانشگاه های شهرستانها می باشند و این امر را می توان با نگاهی به دانشگاه های ملی، آزاد و پیام نور شهرستانها به عینه دید. گرچه این امر منکر پیشرفت های بوجود آمده در دانشگاه های بعضی از شهرستانها در چند سال اخیر نمی باشد.
توضیح: این مقایسه در مقطع کارشناسی دانشگا ها انجام گرفته است و دیگر مقاطع را در نظر نداشته است و مطمئناً در مقاطع بالاتر تفاوتها بین دانشگاه های مذکور به صورت دیگر می باشد.
توجه: دانشجویان گرامی می توانند با توجه به کتاب راهنمای انتخاب رشته و مطالعه دقیق آن که از سوی سازمان سنجش تهیه گردیده و همچنین با استفاده از نرم افزار انتخاب رشته با چشمی بازتر رشته های مورد نظر خود را در بهترین دانشگاه های همتراز با رتبه خود به نحو احسن انتخاب نمایند.
منبع: دانشجونیوز