به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، مهندسی برق زیرمجموعهای از مهندسی است که به مطالعه و کاربردهای مرتبط با الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک میپردازد. میتوان مهندسی برق را به دو قسمت عمده تقسیم کرد: بررسی و طراحی سیستمهای انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی؛ و یا بررسی و طراحی سیستمهای الکترونیکی برای پردازش و انتقال اطلاعات، نظیر رایانهها، سامانههای مخابراتی، مدارهای مجتمع، رادارها و نظایر آن. به بیان دیگر، مهندسان برق از الکتریسیته یا برای انتقال انرژی و یا برای پردازش اطلاعات استفاده میکنند.
فراگیرتر شدن استفاده از انرژی الکتریکی و افزایش نیاز به انتقال و نیز پردازش سریعتر اطلاعات، مهندسی برق را به یکی مهمترین و پرتقاضاترین زمینههای مهندسی و صنعت تبدیل کرده است.
تاریخچه رشته مهندسی برق
الکتریسیته یکی از موضوعات جذاب علمی از اوایل قرن هفدهم بوده است.یکی از اولین مهندسین برق احتمالا ویلیام گیلبرت بوده است که اولین وسیله اندازه گیری الکتریسیته یا الکتروسکوپ را طراحی کرد و آن را ورسوریوم نامید. همچنین او اولین کسی بود که به طور واضح مغناطیس و الکتریسیتهی ساکن را تمیز داد.
تا پیش از حدود دههی 1880، مباحث مربوط به الکتریسیته و کاربردهای آن، زیرمجموعهای از فیزیک تلقی میشد. از حدود سال 1885 برخی دانشگاهها و موسسات فناوری مانند دانشگاه کرنل و یا موسسه فناوری ماساچوست، رشتهی کارشناسی مهندسی برق را ایجاد نمودند. دانشگاه فنی دارمشتات اولین دانشگاهی بود که در سال 1882 دانشکده مهندسی برق را ایجاد کرد و پس از آن دانشگاه کرنل و دیگر دانشگاهها این رشته را ارائه نمودند.
گرایشهای مقطع کارشناسی در ایران
رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی دارای 5 گرایش زیر است. در برخی دانشگاهها٬ گرایش دانشجو پس از گذراندن 3 تا 5 ترم مشخص میشود.
• مهندسی قدرت
• مهندسی الکترونیک
• مهندسی مخابرات
• مهندسی کنترل
• مهندسی پزشکی (بیوالکتریک ـ در برخی دانشگاهها)
در دانشگاه های صنعتی شریف٬ تهران و صنعتی امیرکبیر گرایش سیستمهای دیجیتال (که در تقسیمبندی پنجگانه٬ زیرمجموعهای از گرایش الکترونیک محسوب میشود) به 5 گرایش فوق اضافه شدهاست در دانشگاه صنعت آب و برق٬ علاوهبر گرایش قدرت٬ گرایش شبکههای انتقال و توزیع ایجادشدهاست که ترکیبی از گرایش قدرت و مباحث مربوط به شبکه سراسری برق و مدیریت توزیع و مصرف میباشد.
مباحث اصلی رشته مهندسی برق:
بهطور کلی، مباحث اصلی مهندسی برق (عمدتا در دورهی کارشناسی ) موارد زیر هستند:
• معادلات دیفرانسیل، جبر خطی و تحلیل فوریه
• پردازش سیگنال (پیوسته و گسستهزمان)
• مدارها و سیستمهای الکترونیکی آنالوگ
• مدارها و سیستمهای الکترونیکی دیجیتال، ریزپردازندهها
• الکترومغناطیس، امواج الکترومغناطیسی و آنتنها
• ماشینهای الکتریکی (موتورها، ژنراتورها و ترانسفورمرها)
• سیستمهای انتقال انرژی الکتریکی
• سیستمهای مخابراتی و انتقال اطلاعات (آنالوگ و دیجیتال)
• سیستمهای کنترل و رباتیک
گرایش قدرت
مهندسین قدرت سیستمهای انتقال و توزیع برق را طراحی میکنند. مهندسی قدرت با تولید، انتقال و توزیع انرژی الکتریکی و ساخت برخی دستگاههای مربوط به آن نظیر ترانسفورمرها٬ ژنراتورهای الکتریکی٬ موتورهای الکتریکی و تجهیزات الکترونیکی مورد نیاز سروکار دارد.
این گرایش، به عنوان قدیمی ترین گرایش در رشته مهندسی برق، خود به چندین زیرگرایش تقسیم میشود.
در مبحث انتقال و توزیع، روشهای مختلف انتقال برق اعم از کابلهای هوایی و زیرزمینی، اصول مهندسی فشار قوی و همچنین مدیریت شبکه توزیع و توزیع بهینه را مطالعه میکنند.برای مثال٬ میتوان با بهینهسازی شبکههای برقرسانی٬ تا حد زیادی از تلفات در شبکه جلوگیری نمود که اینکار موضوع این گرایش از مهندسی قدرت است.
مبحث حفاظت نیز به بررسی انواع وسایل و تجهیزات حفاظتیای میپردازد که در مراحل مختلف تولید، توزیع، انتقال و مصرف انرژی، و تاسیسات الکتریکی و نیز انسانها را در برابر حوادث مختلف محافظت میکنند.
گرایش ماشینهای الکتریکی شامل ژنراتورها، ترانسفورمرها و موتورهای الکتریکی میشود که این شاخه از زمینههای مهم صنعتی و پژوهشی گرایش قدرت است.
گرایش الکترونیک قدرت به طراحی و بهرهبردای از تجهیزات الکترونیکی ویژه سیستمهای قدرت میپردازد.این تجهیزات باید با ولتاژ و جریانهای بالا سازگار باشند. ماشینهای الکتریکی 3، بررسی سیستمهای قدرت 2، حفاظت سیستم، رله و حفاظت، اصول مهندسی عایق و فشار قوی، تولید و نیروگاه، طراحی و توسعه شبکه و مدیریت توزیع از اصلیترین دروس این گرایش میباشند.
گرایش الکترونیک
الکترونیک علمی است که به بررسی حرکت الکترون در خلاء در مواد رسانا و یا نیمه رسانا و اثرات و کاربردهای آن میپردازد. با توجه به این تعریف، مهندس الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارها، فعالیت میکند.
البته متاسفانه به علت عدم توانایی رقابت در بازار با برند های مشهور موجود، در ایران درسطح وسیع، تولید قطعات الکترونیکی صورت نمیگیرد.
به عبارت دیگر، زمینه فعالیت مهندسی الکترونیک را میتوان به دو شاخه اصلی «ساخت قطعات و کاربرد مداری قطعه» و «طراحی مدارهای الکتریکی» تقسیم کرد.
تکنیک پالس، الکترونیک 3، میکروپروسسور، معماری کامپیوتر، مدارهای مخابراتی، فیزیک مدرن و فیزیک الکترونیک از جمله دروس اصلی گرایش الکترونیک محسوب میشوند.
گرایش مخابرات
هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از نقطهای به نقطه دیگر است که این اطلاعات میتواند صوت، تصویر یا دادههای کامپیوتری باشد.
مخابرات، گرایشی از مهندسی برق است که در حوزه ارسال و دریافت اطلاعات از روشهای موجی و مخابراتی فعالیت میکند. مهندسی مخابرات با ممکن ساختن ایجاد ارتباط پرسرعت ٬امن و آسان بین دو یا چند کاربر در مکانهای مختلف ، زندگی انسان را متحول ساخته است.
از آثار گسترش مهندسی مخابرات میتوان به رادیو و تلویزیون٬ اینترنت و ماهوارههای ارتباطی و یا تحقیقاتی(مخابرات فضایی) اشاره کرد. مهندسی مخابرات از دو قسمت عمدهی مخابرات میدان و سیستمهای مخابراتی تشکیل میشود.
گرایش مخابرات میدان
در مبحث میدان، مهندسان با ارسال ٬انتشار و دریافت امواج الکترومغناطیسی از طریق یک کانال مخابراتی (که میتواند فضای آزاد در مخابرات بیسیم و یا یک فیبر نوری در مخابرات فیبر نوری باشد) و فرستنده و گیرنده (که میتواند یک آنتن ماهواره در مخابرات ماهوارهای و یا یک مدار الکترونیکی در مخابرات فیبر نوری باشد) سروکار دارند.
به عبارت دیگر ٬ میتوان گفت مهندسین میدان بهطور عمده با جنبهی فیزیکی چگونگی انتقال امواج حاوی اطلاعات ٬ از نقطهای به نقطهی دیگر روبهرو هستند.بدینترتیب مهندسی مخابرات میدان ٬ رابطه زیادی با فیزیک کاربردی (در قسمت الکترومغناطیس) دارد.
گرایش سیستمهای مخابراتی
مساله پردازش و بهینهسازی این سیگنال اطلاعات ــ جدای از اینکه شکل فیزیکی این سیگنال چگونه است ــ موضوع مهندسی سیستمهای مخابراتی است. در گرایش مخابرات سیستم٬ به طور عمده با سیگنال اطلاعات به صورت یک تابع ریاضی برخورد میکنند.
در این مبحث ، مهندسان با ریاضیات مربوط به نظریه اطلاعات و نیز پردازش سیگنال برای آمادهسازی آن جهت ارسال از طریق مورد نظر(آنتن٬ فیبر نوری٬ موجبر و ...) ٬و در کل ٬ طراحی و بهبود سامانههای مخابراتی جهت دستیابی به سرعت و امنیت و قابلیت اطمینان بیشترسروکار دارند.
برای مثال میتوان به بهینهسازی و مقاوم سازی سیگنال دربرابر نویز و رمزگذاری اطلاعات جهت امنیت ارسال و بهینهسازی آن اشاره کرد. بدینترتیب مهندسی سیستمهای مخابراتی ٬ رابطه زیادی با ریاضیات کاربردی دارد.
گرایش کنترل
اگر بخواهیم یک تعریف کلی از کنترل ارائه دهیم، میتوانیم بگوییم که هدف این علم، کنترل متغیرهای اساسی سیستم (که متغیرهای خروجی میتواند تنها بخشی از این متغیرها باشد) بر مبنای برخی ملاکهای مطلوب میباشد. این ملاکها میتواند سرعت یک موشک، دمای یک اتاق، زاویهی چرخش بازوی ربات و... باشد.
به عنوان یک مثال ساده میتوان کنترل زمان اوج گیری یک هواپیمای جنگنده را در نظر گرفت. در این مثال٬ زاویه پرههای هواپیما، میزان سوخت تزریقی و سایر متغیرهای تاثیرگذار بایستی با روشهای ریاضی محاسبه و سیستم کنترلکننده به دقت طراحی شود تا بتوان زمان عکسالعمل سیستم را کاهش داد و آن را در برابر اثرات نویز محیط ( مانند وزش باد یا ...) مقاوم کرد.
کنترل، در پیشرفت علوم دیگر نقش ارزندهای را ایفا میکند. به طور کلی میتوان گفت مهندسی کنترل حلقه اتصال میان مهندسی برق و رشتههای دیگر میباشد. امروزه مهندسی کنترل به صورت بخش اصلی و مهمی از فرآیندهای صنعتی و تولیدی درآمدهاست.
به کمک این علم میتوان به عملکرد بهینه سیستمهای پویا، بهبود کیفیت و ارزانتر شدن فرآوردههای تولیدی، گسترش میزان تولید، ماشینی کردن بسیاری از عملیات تکراری و خستهکننده دستی و نظایر آن دست یافت.
هدف سیستم کنترلکننده عبارت است از کنترل خروجیها(مانند زاویهی حملهی موشک هدایتشونده) به روش معین به کمک ورودیها(مانند سیگنال دریافتی از رادار موشک) از طریق اجزای سیستم کنترل که میتواند شامل اجزای الکتریکی، مکانیکی و شیمیایی به تناسب نوع سیستم کنترل باشد.
یکی از مفاهیم پرکاربرد در این رشته مفهوم پسخورد (فیدبک) میباشد. پسخورد در واقع اندازه گیری متغیرهای خروجی و استفاده از این متغیرهای اندازه گیری شده برای اصلاح متغیر ورودی سیستم میباشد.
برای مثال ٬ در یک سیستم سرمایشی٬ یک سنسور٬ که در واقع یک دماسنج است٬ دمای اتاق را اندازهگیری میکند تا سیستم بتواند از دما مطلع شده و از کاهش یا افزایش بیش از اندازه دما جلوگیری کند. با استفاده از سیستمهای دارای پسخورد میتوان بسیاری از فرآیندهای صنعتی را به صورت خودکار کنترل کرد. اتوماسیون صنعتی بخشی از رشته کنترل میباشد که بر پایه سیستمهای فیدبکدار توانستهاست صنعت مدرنی را پایه گذاری کند.
گفتنی است که گرایش کنترل دارای زیر بخشهای متنوعی مانند کنترل خطی، کنترل غیرخطی،کنترل مقاوم،کنترل تطبیقی،کنترل دیجیتال،کنترل فازی و غیرهاست.
از دروس اصلی این گرایش مهندسی برق میتوان به کنترل دیجیتال و کنترل غیرخطی، کنترل مدرن، کنترل صنعتی، ابزار دقیق، اصول میکروکامپیوتر، ترمودینامیک، مبانی تحقیق در عملیات و سیستمهای کنترل خطی اشاره کرد.
وضعیت تحصیل در مقاطع بالاتر از کارشناسی
فارغ التحصیل در مقطع کارشناسی برق که مدرک خود را در یکی از چهار گرایش الکترونیک، مخابرات، قدرت و کنترل میگیرد، میتواند در یکی از این گرایشها (اختیاری) یا رشتهای که برق زیر مجموعهای برای آن تعریف شده، ادامه تحصیل نماید.
این رشته به صورت: مهندسی برق- الکترونیک (سه گرایش طراحی آنالوگ، مدارهای دیجیتال، ادوات میکرو و نانو الکترونیک)، برق- قدرت، برق- مخابرات (شامل گرایشهای: میدان، سیستم، موج، رمز، مایکرونوری) برق- کنترل، مهندسی پزشکی (گرایش بیوالکتریک)، مهندسی هستهای (دو گرایش مهندسی راکتور و مهندسی پرتو پزشکی، مهندسی کامپیوتر (معماری کامپیوتر، هوش مصنوعی و رباتیک) است.
بازار کار رشته مهندسی برق
گر چه رشته برق به گرایش هایی تقسیم شده که دانشجو حداکثر در یک زمینه تخصص می یابد اما برنامه های آموزشی طوری تدوین شده که دانشجو را برای کار در هر چهار گرایش آماده می کند و دانشجویان می توانند با قدری مطالعه بیشتر در گرایش های دیگر نیز به کار بپردازند.
بازار کار رشته برق وسعتی به اندازه تمام وسائل برق دارد و این یک شوخی نیست. کافیست مثال ها را بخوانید تا به بازار کار پی ببرید البته مثال ها مربوط به گرایش های رشته برق است.
شناخت، نحوه عملکرد و چگونگی نگهداری و بهره برداری، تجزیه و تحلیل و طراحی سیستم های مخابراتی، مکانیزم بلندگوها، ارتباطات تلفنی بین شهرها و سراسر کشور، فیبرنوری، ارتباطات موبایل، ارتباطات رادیویی، ارتباطات بی سیم، محاسبه مکان های مناسب برای نصب تقویت کننده، خطوط انتقالی، امواج مایکروویو، آنتن، دستگاه های فرستنده و گیرنده، چگونگی پردازش و بازیابی امواج و سیگنال های دریافتی، اینترنت انتقال داده ها، ارتباطات ماهواره ای و ساخت رادارها، اصول رادار و ردیابی، ارتباطات مخابراتی بین یگان های نظامی درگرایش کنترل، کنترل دمای کوره، کنترل دور الکترو موتور، کنترل موشک، هواپیما، سفینه، ارتفاع آب و کنترل جریان و ولتاژ یک سیستم در گرایش قدرت کلیه امور مربوط به خطوط انتقال برق، عایق کاری، فشار ولتاژ، فاصله کابل ها، جنس دکل، ارتفاع دکل، ترازیستورها، آشنایی با روش های توزیع و پخش جریان در یک کارخانه، ساختمان یا یک شهر در گرایش الکترونیک، بردهای کنترل آسانسور، بردهای کنترل فرایندهای شیمیایی، بردهای کنترل، دستگاه های صنعتی، طراحی مدارهای الکترونیکی.
جدول دروس رشته مهندسی برق
نام درس | ردیف |
آز مبانی مهندسی برق | 1 |
آزمایش ابزار دقیق و اجزای سیستم | 2 |
آزمایشگاه الکترونیک 1 | 3 |
آزمایشگاه الکترونیک 2 | 4 |
آزمایشگاه الکترونیک دیجیتال | 5 |
آزمایشگاه اندازهگیری دقیق و کنترل کیفیت | 6 |
آزمایشگاه پایگاه داده ها | 7 |
آزمایشگاه تکمیل سطح فلزات | 8 |
آزمایشگاه تکنیک پالس | 9 |
آزمایشگاه جوش | 10 |
آزمایشگاه رله و حفاظت | 11 |
آزمایشگاه روشنایی فنی | 12 |
آزمایشگاه سیستم عامل | 13 |
آزمایشگاه سیستمهای خطی و کنترل | 14 |
آزمایشگاه سیستمهای قدرت | 15 |
آزمایشگاه شیمی | 16 |
آزمایشگاه عایقها و فشار قوی | 17 |
آزمایشگاه عملیات حرارتی | 18 |
آزمایشگاه فیزیک 1 | 19 |
آزمایشگاه فیزیک 2 | 20 |
آزمایشگاه ماشینهای الکتریکی 1 | 21 |
آزمایشگاه مایکروویو | 22 |
آزمایشگاه مدار و اندازهگیری 1 | 23 |
آزمایشگاه مدارهای مخابراتی | 24 |
آزمایشگاه مدارهای منطقی | 25 |
آزمایشگاه معماری کامپیوتر | 26 |
آزمایشگاه مهندسی نرم افزار | 27 |
آزمایشگاه میکروپروسسورها | 28 |
آزمایشگاه نرم افزار | 29 |
آزمایشگاه کنترل 2 | 30 |
آزمون پذیری | 31 |
آمار مهندسی | 32 |
آمار و احتمالات مهندسی | 33 |
آنتن 2 | 34 |
آنتن پیشرفته | 35 |
ابزار دقیق بیومدیکال | 36 |
ابزار دقیق پیشرفته | 37 |
ابزار دقیق و اجزا سیستمهای کنترلی | 38 |
اتوماسیون | 39 |
ادوات نیمه هادی | 40 |
ارزیابی کار و زمان | 41 |
استاتیک | 42 |
استاتیک و مقاومت مصالح | 43 |
اصول حسابداری و هزینهیابی | 44 |
اصول طراحی پایگاه داده های پیش | 45 |
اصول طراحی پایگاه دادهها | 46 |
اصول طراحی سیستمهای خبره | 47 |
اصول طراحی واسط کاربر | 48 |
اصول مدیریت و تئوری سازمانی | 49 |
اصول کنترل مدرن | 50 |
اقتصاد عمومی 1 | 51 |
اقتصاد عمومی 2 | 52 |
اقتصاد مهندسی | 53 |
الکترومغناطیس | 54 |
الکترونیک 1 | 55 |
الکترونیک 2 | 56 |
الکترونیک 3 | 57 |
الکترونیک دیجیتال | 58 |
الکترونیک صنعتی | 59 |
الکترونیک قدرت | 60 |
الکترونیک قدرت 2 | 61 |
الکترونیک نوری | 62 |
انتشار امواج | 63 |
انتقال دادهها | 64 |
اندازهگیری الکترونیکی | 65 |
انقلاب اسلامی و ریشههای ان | 66 |
اولتراسوند | 67 |
ایمنی و بهداشت صنعتی | 68 |
بازبابی هوشمند اطلاعات | 69 |
بررسی سیستمهای قدرت 1 | 70 |
بررسی سیستمهای قدرت 2 | 71 |
برنامه نویسی کامپیوتر | 72 |
برنامهریزی تعمیرات و نگهداری | 73 |
برنامهریزی در سیستمهای قدرت | 74 |
برنامهریزی و کنترل تولید موجودیهای 1 | 75 |
برنامهسازی پیشرفته | 76 |
برنامهسازی شئ گرا در انفورماتیک | 77 |
بهرهبردای از سیستمهای قدرت | 78 |
بینایی ماشین | 79 |
پایاننامه کارشناسی ارشد 1 | 80 |
پایاننامه کارشناسی ارشد 2 | 81 |
پایگاه داده پیشرفته | 82 |
پردازش زبانهای طبیعی | 83 |
پردازش سگنالهای تصویری | 84 |
پردازش سیگنال دیجیتال 2 | 85 |
پردازش سیگنالهای بیولوژیکی | 86 |
پردازش سیگنالهای دیجیتال | 87 |
پردازش سیگنالهای دیجیتالی | 88 |
پردازش موازی | 89 |
پروژه | 90 |
پروژه 1 | 91 |
تئوری اطلاعات و کدینگ | 92 |
تئوری الکترو مغناطیس 1 | 93 |
تئوری پیشرفته مخابرات | 94 |
تئوری جامع ماشینها | 95 |
تئوری صف | 96 |
تئوری کدینگ | 97 |
تاریخ اسلام | 98 |
تاسیسات الکتریکی | 99 |
تجارت الکتروینک | 100 |
تجزیه و تحلیل سیستمها | 101 |
تحقیق در عملیات | 102 |
تحقیق در عملیات 1 | 103 |
تحقیق در عملیات 2 | 104 |
تحلیل و طراحی سیستمها | 105 |
تحمل خرابی | 106 |
تخمین و شناسایی سیستمها | 107 |
تربیت بدنی 2 | 108 |
ترمودینامیک | 109 |
تصویرگری پزشکی با تشدید مغناطیس | 110 |
تعمیر و نصب و نگهداری | 111 |
توزیع انرژی الکتریکی | 112 |
تولید و نیروگاهها | 113 |
تکنولوژی تولید | 114 |
تکنولوژی فشار قوی و عایقها | 115 |
تکنیک پالس | 116 |
جبر خطی | 117 |
جبرانی 1 فیزیولوژی | 118 |
حسابگری زیستی | 119 |
دینامیک سیستمهای قدرت | 120 |
ذخیره و بازیابی اطلاعات | 121 |
رباتیک | 122 |
رباتیک پیشرفته | 123 |
رساله دکتری 1 | 124 |
رساله دکتری 2 | 125 |
رساله دکتری 3 | 126 |
رساله دکتری 4 | 127 |
رساله دکتری 5 | 128 |
رساله دکتری 6 | 129 |
رساله دکتری 7 | 130 |
رساله دکتری 8 | 131 |
رسم فنی 1 | 132 |
رله نو حفاظت سیستمها | 133 |
روشهای عددی در الکترو مغناطیس | 134 |
روشهای همزمانی | 135 |
روشهای تولید 1 | 136 |
روشهای تولید 2 | 137 |
ریاضی 1 | 138 |
ریاضی 2 | 139 |
ریاضی مهندسی | 140 |
ریاضیات عالی مهندسی | 141 |
ریزپردازنده 1 | 142 |
زبان تخصصی | 143 |
زبان خارجه | 144 |
زبانهای ماشین و اسمبلی | 145 |
ساخت قطعات الکترونیکی 1 | 146 |
ساختمان دادهها | 147 |
ساختمان گسسته | 148 |
سمینار کارشناسی ارشد | 149 |
سنتز خودکار مدارهای دیجیتال | 150 |
سیستم تلویزیون | 151 |
سیستم کنترل خطی | 152 |
سیستمهای اطلاعاتی مدیریت | 153 |
سیستمهای انتقال مخابراتی 1 | 154 |
سیستمهای انتقال مخابراتی 2 | 155 |
سیستمهای انتقال مخابراتی دیجیتال | 156 |
سیستمهای بلادرنگ | 157 |
سیستمهای تصویر پزشکی | 158 |
سیستمهای عامل 1 | 159 |
سیستمهای کنترل پیشرفته | 160 |
سیستمهای کنترل تطبیقی | 161 |
سیستمهای کنترل چند متغیره | 162 |
سیستمهای کنترل دیجیتالی | 163 |
سیستمهای کنترل غیر خطی | 164 |
سیستمهای انتقال مخابرات 2 | 165 |
سیستمهای پردازشگر شبکه | 166 |
سیستمهای کنترل | 167 |
شبیهسازی کامپیوتری | 168 |
شبکه مخابراتی بی سیم | 169 |
شبکهای کامپیوتری پیشرفته | 170 |
شبکههای عصبی | 171 |
شبکههای مخابرات نوری | 172 |
شبکههای کامپیوتری | 173 |
شناسایی الگو | 174 |
شیمی عمومی | 175 |
شیوه ارائه مطالب علمی و فنی | 176 |
طراحی آلگوریتم 1 | 177 |
طراحی باربان سخت افزاری | 178 |
طراحی پروسسور و دستگاههای جانبی آن | 179 |
طراحی زبانهای برنامهسازی | 180 |
طراحی سیستم های خیلی فشرده | 181 |
طراحی سیستمهای شئ گرا | 182 |
طراحی قالب 1 | 183 |
طراحی قالب 2 | 184 |
طراحی ماشینهای الکتریکی | 185 |
طراحی ماشینهای الکتریکی 2 | 186 |
طراحی مدارهای مجتمع فعال | 187 |
طراحی مدارهای واسط | 188 |
طراحی و ساخت کامپایلرها | 189 |
طراحی کامپیوتری سیستم کنترل | 190 |
طرح پستهای فشار قوی و پروژه | 191 |
طرح خطوط انتقال انرژی و پروژه | 192 |
طرح ریزی واحدهای صنعتی | 193 |
عایقها و فشار قوی | 194 |
علم مواد | 195 |
عملیات حرارتی | 196 |
فارسی | 197 |
فرآیندهای اتفاقی | 198 |
فیبر نوری | 199 |
فیزیک 1 | 200 |
فیزیک 2 | 201 |
فیزیک الکترونیک | 202 |
فیزیک مدرن | 203 |
فیلترهای سنتزمدار | 204 |
فیلترهای وفقی | 205 |
قابلیت اطمینان سیستمهای قدرت | 206 |
قید و بندها (جیک و فیکسچر) | 207 |
گرافیک کامپیوتری | 208 |
لیزر و کاربردهای آن در مهندسی پزشکی | 209 |
ماشینهای افزار 1 | 210 |
ماشینهای الکتریکی 2 | 211 |
ماشینهای مخصوص | 212 |
ماشینهای افزار | 213 |
ماشینهای افزار 2 | 214 |
ماشینهای الکتریکی 1 | 215 |
ماشینهای الکتریکی 2 | 216 |
مایکروویو 1 | 217 |
مایکروویو 2 | 218 |
مباحث پیشرفته الکترونیک 1 | 219 |
مباحث پیشرفته در سیستمهای پشت | 220 |
مباحث پیشرفته در طراحی سیستمها | 221 |
مباحث ویژه | 222 |
مباحث ویژه 2 | 223 |
مباحث ویژه 3 | 224 |
مبانی طراحی شبکههای کامپیوتری | 225 |
مبانی مهندسی برق | 226 |
مبانی میکرو الکترونیک | 227 |
مبانی کامپیوتر و برنامهسازی | 228 |
متون اسلامی | 229 |
محاسبات عددی | 230 |
محاسبات کامپیوتری طراحی الگوری | 231 |
مخابرات 1 | 232 |
مخابرات 2 | 233 |
مخابرات سلولی | 234 |
مخابراتی ماهوارهای | 235 |
مدار مجتمع توان پایین | 236 |
مدارهای الکترونیکی (کامپیوتر) | 237 |
مدارهای الکتریکی 1 | 238 |
مدارهای الکتریکی 2 (کامپیوتر) | 239 |
مدارهای مجتمع خیلی فشرده | 240 |
مدارهای مخابراتی | 241 |
مداریهای منطقه ای | 242 |
مدلسازی بیولوژیکی | 243 |
مدیریت کیفیت | 244 |
معادلات دیفرانسیل | 245 |
معارف اسلامی 2 | 246 |
معماری کامپیوتر | 247 |
معماری کامپیوتر (برق) | 248 |
معماری کامپیوتر پیشرفته | 249 |
مقاومت مصالح | 250 |
منطق فازی | 251 |
منطق فازی | 252 |
مهندسی فاکتورهای انسانی | 253 |
مهندسی نرمافزار | 254 |
موضوعات پیشرفته در سختافزار | 255 |
مولتی مدیا | 256 |
مونتاژ مکانیکی | 257 |
میدانها و امواج | 258 |
میدانهای فشار قوی و عایق | 259 |
میکروپروسسورها | 260 |
مکانیک سیالات عمومی | 261 |
مکانیک کوانتیک | 262 |
نرمافزارهای سیستم | 263 |
نظریه زبانها و ماشینها | 264 |
نقشه کشی صنعتی 2 (پیشرفته کامپیوتری) | 265 |
نقشهکشی صنعتی 1 | 266 |
نور فوریه | 267 |
هوش مصنوعی | 268 |
وریفیکیشن | 269 |
ویدئوپروسسور | 270 |
یادگیری ماشین | 271 |
کارآموزی | 272 |
کاربرد کامپیوتر در مهندسی صنایع | 273 |
کارگاه برق | 274 |
کارگاه تخصصی جوش | 275 |
کارگاه ریختهگری (ذوب و مدلسازی) | 276 |
کارگاه عمومی جوش | 277 |
کارگاه ماشین افزار 1 | 278 |
کارگاه ماشین افزار 2 | 279 |
کارگاه ماشینهای افزار پیشرفته | 280 |
کارگاه کامپیوتر | 281 |
کنترل بهینه | 282 |
کنترل پروژه | 283 |
کنترل توانهای راکتیو | 284 |
کنترل صنعتی | 285 |
کنترل عددی | 286 |
کنترل غیر خطی و دیجیتال | 287 |
کنترل کیفیت آماری | 288 |
کوانتم الکترونیک مهندسی | 289 |
خدا قوت مي تونيد رشته ادبيات نمايشي رو هم معرفي کنيد؟
تشکر.