به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»آرزو دهقانی، مدیر روابط عمومی مرکز مدیریت حوادث و فوریتهای پزشکی کشور گفت:مغز انسان در صورت نرسیدن اکسیژن، در فاصله 6-4 دقیقه دچار مرگ میشود.
متأسفانه سالانه هزاران نفر به این شکل زندگی خود را از دست می دهند. از آنجا که کودکان تمایل دارند اشیاء را به دهان بگذارند و ببلعند دو سوم از این افراد را تشکیل میدهند و اغلب سن آنها زیر سه سال است، کودک در حال خفگی نه می تواند صحبت کند و نه توانائی تنفس دارد، رنگ صورت به سمت کبودی می رود و به کمک شما سخت نیازمند است.
وی ادامه داد:درصورت مشاهده خفگی در خردسالان با اورژانس 115 تماس بگیرید و سپس سعی کنید جسم خارجی را در صورتی که قابل مشاهده است با انداختن انگشت در داخل دهان نوزاد خارج نمائید. باید مراقب باشید که این کار شما جسم خارجی را بیشتر در حلق کودک فرونبرد.در صورتی که با انگشت موفق به خارج کردن جسم خارجی نشدید، پنج بار با پاشنه دست به پشت نوزاد بزنید و توجه داشته باشید سر نوزاد باید پائین تر از بدنش قرار بگیرد. وی با بیان این که در صورتی که با استفاده از روشهای قبلی مشکل برطرف نشد، دو انگشت میانی را ، در وسط قفسه سینه نوزاد بگذارید و پنج بار به سرعت رو به پایین فشار دهید.
سر نوزاد در این حالت نیز باید پائینتر از بدنش قرار بگیرد عنوان کرد:در صورت مشاهده خفگی در کودکان ابتدا یک دستتان را مشت کنید و انگشت شست خود را بر روی شکم کودک - بین قفسه سینه و ناف – بگذارید. سپس این دست را محکم با دست دیگرتان بگیرید و هر دو دست را با حرکت سریع رو به بالا فشار دهید. شدت بالا کشیدن نباید به حدی باشد که کودک از روی زمین بلند شود.
دهقانی عنوان کرد:به سر کشیدن کیسه توسط کودک و ناتوانی در بیرون آوردن آن در برخی مواقع موجب مشکل در نفس کشیدن و نهایتاً خفگی کودک می گردد لذا پیشنهاد می شود کیف دستی، ساک خرید و کیسه های نایلونی را از دسترس کودکان دور نگهدارید.طناب، کش، بند، کمربند و ریسمان را دور از دسترس کودکان قرار داده شود.
طول مناسب برای بند پستانک 15سانتی متر است. هنگامی که کودکان در داخل حمام و وان قرار دارند در کنارشان باشید. در صورت عدم استفاده از توالت فرنگی در آن را ببندید.قطعات کوچک و شل در اسباب بازیها، اسباب بازیهای کوچک، انواع مهره، تیله، سوت، دگمه، بادکنک های ساخته شده از لاتکس، گردن بند، سکه، گیره، آب نبات، آجیل با پوست، و ... برای کودکان خطر خفگی به همراه دارد، پس مراقب باشید.
برای جلوگیری از گیر کردن سر کودک در نرده های تخت خواب ، فاصله آنها باید کمتر از 10 سانتی متر باشد. از خرید اسباب بازی های دارای لبه های تیز و نوک باریک خودداری کنید. وی تاکید کرد:رختخوابها در کمد یا اتاق بسته قرار داده شوند تا خطر سقوط آنها بر روی کودکان نباشد.
درب وسایلی مثل یخچال، ماشین لباسشویی، کمد و ... را محکم بسته قفل نمایید.هرگز اسباب بازیهای کوچک را که ابعادشان 4×2 سانتیمتر و یا کوچکتر است، در اختیار کودکان قرار ندهید طول مداد وی باید از 10 سانتی متر بیشتر باشد تا موجب بلع و خفگی نشود. به همین شکل مراقب قطعات کوچک جداشدنی اسباب بازیها نیز باشید. قرص های داروئی را پس از حل کردن در آب به کودکان بدهید. اشیاء چون سکه، دکمه، بادکنک باد نشده، نخود، لوبیا، دانه تسبیح، تیلههای شیشهای و سنگی... را از دسترس کودکان دور نگه دارید.این خوراکیها ذرت بو داده، آجیل، یخ، شکلات، سبزیجات خام، هویج... را از دسترس کودکان دور نگه دارید. کودک در حال خوردن خوراکی نباید بدود، راه برود و یا بازی کند.