به گزراش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو » ؛ سید حسن خمینی عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی صبح امروز در اجلاس شورای مرکزی دانشگاه آزاد در واحد نجفآباد اصفهان اظهارداشت: بسیار خوشحالم که در این نشست صمیمی در خدمت یکایک دوستان و روسای محترم دانشگاه آزاد سراسر کشور قرار دارم و از این که توفیق حضور در چنین برنامهای نتیجهمند شد، خدا را شاکرم.
وی با اشاره به زحمات رئیس دانشگاه آزاد طی یک سال گذشته گفت: برادر بزرگوارمان آقای دانشجو به لطف خدا از فضائل خوبی برخوردارند و متانت و درک درستشان از شرایط و ظرفیت بالایشان این امکان را فراهم کرد که التهابات اولیه در تغییر مدیریت دانشگاه آزاد به روش منطقی برطرف شود.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد ادامه داد: نمیتوانم اعجاب و تشکر خودم را از این واحد دانشگاهی بیان نکنم و اعلام میکنم تاسیس این واحد کار بزرگی بوده است. چندین بار آیتالله هاشمی به من میگفتند به این واحد بیایم، زیرا کار خارقالعادهای در آن انجام شده است. اما فکر نمیکردم چنین اقداماتی در واحد نجفآباد صورت گرفته باشد و واحدی به این بزرگی و گستردگی در این بخش از کشور وجود د اشته باشد که همین جا از رئیس واحد نجفآباد و رئیس واحد اصفهان دانشگاه آزاد تشکر میکنم.
نوه امام راحل در ادامه سخنان خود با اشاره به جایگاه دانشگاه در علمورزی گفت: دانشگاه به دلیل ارتباطش با علم ارزش بسیار مضاعفی دارد و در روایات اسلام نیز به ارزش علم بسیار اشاره شده است و روایات اسلام در زمینه ارزش علم بسیار تکاندهنده است. بطوری که امیرالمومنین علی (ع) در یکی از احادیث میفرمایند که "هیچ گنجی از علم نافعتر نیست و حضرت رسول نیز در روایتی میفرمایند "دو رکعت نماز عالم از 100 رکعت نماز جاهل ارزش بیشتری دارد".
وی افزود: علم زمانی با ارزش و با اهمیت میشود که به یک نکته مهم گره بخورد و آن اخلاق است، زیرا علم در سایه اخلاق میتواند سعادت را برای بشر به ارمغان بیاورد و در غیر این صورت سعادت بشر را در پی نخواهد داشت.
سید حسن خمینی با بیان اینکه طی 50 سال گذشته علم بشر به سرعت پیشرفت کرده است و دوره ما در حال حاضر دوره علمگرایی است، تصریح کرد: همانطور که علم بشر پیشرفت کرده است و رفاه را برای انسانها به همراه آورده است، اما در اکثر جوامع و کشورها آرامش و سعادت را برای مردم به ارمغان نیاورده است.
وی ادامه داد: از دل علم و علمگرایی جنگهای خونینتری نسبت به گذشته در جهان ایجاد شده است؛ جنگ جهانی دوم 25 میلیون کشته، آواره و زخمی به جا گذاشت و لطمات بسیاری را به جامعه بشری وارد کرد.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه هرگاه علم را از اخلاق جدا کردند نتیجهای پدید آمده است که همه عالم از آن به ستوه آمدهاند، گفت: ارزش علم بیتردید جزو یکی از مهمترین ارزشهایی است که انسانیت با هر نوع مکتب و فکر آن را تعریف کرده است و این علم اگر از اخلاق چه دینی و چه غیردینی همراه شده باشد، معنویت را در جامعه زیاد کرده است.
سیدحسن خمینی افزود: دانشگاه علاوه بر اینکه محیط دینداری باشد باید محیط علم و محیط اخلاق باشد و اخلاق در دو حوزه عمومی و خصوصی قابل بررسی است.
وی با اشاره به توصیههای امام در این زمینه گفت: حوزه عمومی اخلاق با کتابهای اخلاقی که به لطف خدا امروز در جامعه زیادند تامین میشود و امام معتقد بودند که کتاب اخلاقی باید حکم نسخه را داشته باشند و وقتی آن را میخوانیم از آن متاثر شویم و از آن اثر بگیریم.
وی تاکید کرد: از اخلاق گفتن و درس اخلاق گذشتن جامعه را اخلاقی نمیکند. اگر میخواهیم جامعه را اخلاقی کنیم، باید از خودمان شروع کنیم. چه بسیار خطبایی که خودشان به موارد اخلاقی در پنهان زیبنده نبودند و از اخلاق دم میزدند و یا افرادی که تمام وجودشان را حسد و حب و بغض گرفته است، ولی برای مردم از اخلاق میگویند.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد با اینکه برخی از معلمین اخلاق سخنوران خوبی نیستند، گفت: اساتید اخلاق مانند آهنربا دیگران را مجذوب خود کنند و از این امکان برای خود بهره ببرند.
سیدحسن خمینی ادامه داد: اخلاق ریشه اعتدال است و ما بین افراط و تفریط خط اعتدال را داریم. همانطور که بین شجاعت و ترس مرزی وجود دارد، مرز بین افراط و تفریط زندگی اعتدال و اخلاق است و روی سخن من در زمینه اخلاق در محیطهای علمی است.
وی ادامه داد: باید در محیطهای علمی برای خودمان به عنوان مدیران دانشگاه و اساتید طلاب حوزه، فضای تعریف شدهای از اخلاق را ارائه دهیم.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد ادامه داد: برخی از موارد در محیطهای علمی وجود دارد که باید از آنها به عنوان مسائل غیراخلاقی در حوزه دانشگاه یاد کرد و زمینههای از بین بردن آن را فراهم کرد.
وی با تاکید بر اینکه رفرنس یکی از مواردی است که جامعه دانشگاهی با آن بیشتر در ارتباط است، گفت: چه مقدار از اساتید و دانشجویان ما خود را به این امر ملزم میدانند که در چارچوب اخلاق اسم من و یا موردی را که از آن در مقاله خود استفاده کردهاند را عنوان کنند و یا اینکه اساتید و دانشجویان ما در زمینه وفای به عهد چقدر تلاش میکنند بطوری که از وفای به عهد بخصوص در حوزه فعالیتهای خود به نحو درست استفاده کنند؟
سید حسن خمینی با بیان اینکه خودآرایی یکی از صفات اخلاقی است که در جامعه وجود دارد، افزود: اما بسیاری به دلیل منیتهای موجود دست به خودآرایی میزنند و با استفاده نامناسب از این صفت آن را در مسیر نادرستی قرار میدهند و ریشه همه این رذایل در این منیت است و منیت آغاز انحراف است.
وی با اشاره به برخی از موارد دیگر غیراخلاقی در محیط دانشگاهی گفت: از مسائل دیگری که در حوزه اخلاق علمی در محیطهای دانشجویی وجود دارد، این است که همانطور که رهبر انقلاب ما در خصوص کرسیهای آزاداندیشی تاکید داشتند و باید از آن در جامعه دانشگاهی استفاده کنیم. اینکه انسان چشم خود را بر حقایق ببندد، یک رذیله اخلاقی است و باید از آن دوری کرد. زیرا هم عدم قبول بیدلیل و هم پذیرش بیدلیل از نکاتی است که باید نسبت به آن حساس بودم.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با تاکید بر اینکه تقلید در حوزه عمل جایز است، تصریح کرد: هیچ کدام از مراجع ما تقلید در اصول دین را تجویز نکردند، زیرا آن مربوط به حوزه اندیشه است، نه عمل. اما در حوزه عمل تقلید وجود دارد.
سید حسن خمینی تاکید کرد: در حوزه علمی نیز باید افراد خود به یقین برسند، گفت: در محیط علمی و دانشگاهی اخلاق حکم میکند از تقلید دوری کنیم و عدم پذیرش بیدلیل یا عدم رد مسئله علمی بدون دلیل تعصب است و تعصب باعث دور شدن و نادیده گرفتن حقایق میشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به وجود نقد منصفانه در جامعه دانشجویی گفت: دوری از نقدپذیری و نقد منصفانه دوری از فضای اخلاقی است و ریشه آن عدم پذیرش حرف درست و مناسب است.
عضو هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه همانطور که نمیشود حرف غیرخودی را بیدلیل رد کنیم، نمیشود بیدلیل هم حرف دیگران را پذیرفت، افزود: امام (ره) معتقد بودند کسی که به اشتباه خود اعتراف میکند، از شجاعت برخوردار است و اینکه میگفتند حرف مرد یکی است را امام با آن مخالفت داشتند و همواره توصیه میکردند اگر روزی به اشتباه خود پی بردید و متوجه شدید حرفتان زمانی نادرست بوده است، به اشتباه خود اعتراف کنید.
سید حسن خمینی با بیان اینکه عدم اعتراف به اشتباه ریشه غلط اخلاقی دارد تاکید کرد: چنین نگاهی جامعه را به سمت بنبست میکشاند.
وی در جمعبندی سخنان خود گفت: علم از گوهر نابی است و تلاش عالمانه بیتردید جهاد است، اما اگر علم را از اخلاق جدا کردیم، گوهر به دست نیاوردیم، بلکه در خانه خود مار پرورش دادهایم.
سیدحسن خمینی افزود: چیزی که باعث رسیدن ما به آرامش در کنار علمگرایی میشود اخلاق است و باید تلاش کنیم اخلاق در محیط علمی به وضوح دیده شود.
وی در پایان سخنان خود اظهار داشت: دانشگاه آزاد الان شرایط خوبی دارد. به خصوص در هیئت امنای دانشگاه آزاد فضای همدلی و همراهی وجود دراد و آقای دانشجو نیز در این زمینه تلاشهایی را انجام دادهاند و امیدوارم روزی نیاید که ما پس از اتمام مسئولیتها غبطه بخوریم و دوران مسئولیتها دوران غبطه کسانی نباشد و دوران افتخار آنها باشد.