«ثریا» زمین خواران شمال کشور و حمایت های سیاسی از آنها را زیر ذره بین برد.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو» برنامه ثریا، شب گذشته در برنامه چهارم از سری سوم خود با اجرای محسن مقصودی و حضور مهندس عباس علی نوبخت، مدیر اداره کل منابع طبیعی استان مازندران به موضوع زمین و زمین خواری و منابع طبیعی پرداخت.
زمین خواری به نام تاسیس موسسه خیریه
مقصودی در اولین سوال خود از نوبخت خواست درباره اینکه چرا در این زمینه با توجه به تاکیدات مکرر رهبری کاری صورت نمی گیرد، توضیح داده شود.
نوبخت گفت: تاکیدات رهبری نشان می دهد اگر کاستی هایی در این زمینه وجود دارد از سوی ما است، به دلایل خاصی این تاکیدات و بیانات قانونی و اجرایی نمی شود، اگر بیانات رهبری را به درستی اجرا کنیم و مشکلات را شفاف سازی کنیم، به جایگاهی که در بعد زمانی کوتاه نصیب ما شده است وابسته نباشیم، به راحتی فرمایشات رهبری را سرلوحه کار خود قرار می دهیم.
کسانی که در منابع طبیعی کار می کنند اگر جلوی زمین خواری و واگذاری منابع و... را بگیرند به عنوان مانع بر سر راه پیشرفت شناخته می شوند، در صورتی که ما می توانیم با یک برنامه ریزی دقیق جلوی افرادی که به نام های مختلف در صدد سوء استفاده بر می آیند، را بگیریم.
در استانی که من کار می کنم هماهنگی بین دستگاه های نظارتی، نیروی انتظامی و سپاه به وجود آمده است و بسیاری از کارها از ابتدا سر گرفته شده است، هم اکنون ما تقاضا برای هزار هکتار زمین به نام تاسیس موسسه خیریه، داریم، این افراد کاملا به حفره هایی که بین دستگاه های اجرایی وجود دارد آشنا و صاحب نفوذ هستند.
افرادی هستند که زور ما به آن ها می رسد و با آنها برخورد می کنیم، برخی متخلفان هستند که گاهی زور ما می رسد و گاهی زور آنها می رسد، برخی متخلفان هم هستند که با نفوذ هستند؛ البته با کمک دستگاه های نظارتی توانستیم بسیاری از آنها را در نطفه خفه کنیم، بسیاری از مواقع در پایتخت باید پاسخ می دادیم که چرا به متقاضی که خواهان 300 هکتار از زمین که دارای چشم انداز زیبا از دماوند بوده است مخالفت کردید.
امکاناتی غیر قانونی در اختیار زمین خواران قرار می گیرد
مقصودی پرسید: آیا مردم عادی می توانند در مناطق بکر شمال کشور دست به زمین خواری بزنند؟
نوبخت پاسخ داد: اکثریت نه و آنهایی هم که می توانند کسانی هستند که وابستگی هایی دارند، بسیاری از این مناطق بکر که به دست زمین خواران می افتد از نعمت آب و برق برخوردار می شوند، این امر به خصوص در شمال کشور معضل است که برخی سازمان ها بدون رعایت قوانین منابع طبیعی، بسیاری از امکانات را در اختیار این افراد قرار می دهند.
از نظر قانون روستاهایی که زیر 20 خانوار دارند امکاناتی از قبیل آب، برق و... نباید به آنها داده شود در حالی که این قشر حق دارند از این امکانات استفاده کنند؛ این در حالی است برخی سازمان ها برای تک خانوارهای جنگل نشین ما برق می برند! اگر ما با این افراد و سازمان ها برخورد کنیم جوابشان این است که با حمایت های سیاسی این کار را انجام می دهیم و شما هم کار خود را انجام دهید.
در گذشته به هر کسی به نام طرح گردشگری و... زمین هایی را واگذار می کردند و از سال 58-59 بود که برای زمین هایی که واگذار می شد سند قطعی هم انتقال می دادند ولی خوشبختانه قانون بهره وری جلوی این کار را گرفته است، این قانون می گوید که باید اجاره بدهند و آن ملک جزو منابع طبیعی باقی می ماند.
زمین های متعددی به بهانه های مختلف واگذار شده در حالی که می بینیم پس از گذشت چند سال در این زمین ها که هیچ کاری صورت نگرفته است، البته بودند کسانی که از زمین ها را کارخانه ساختند و به تعهدات خود پایبند بودند، ما از این افراد حمایت می کنیم چراکه شهر های شمالی کشور هم نیاز به توسعه دارند، هدف ما این است که با حداقل خسارت به طبیعت حداکثر بهره وری را ببریم.
بی اطلاعی تصمیم گیران کشور از طبیعت
بسیاری از افرادی که با نفوذ هستند متاسفانه از طبیعت کشور بی اطلاع هستند البته نه تنها این افراد بلکه بسیاری از تصمیم ساز های کشور نیز این گونه اند؛ کمترین خاصیت جنگل های شمال کشور این است که چهار هزار و 750 تن اکسیژن برای 19 میلیون ایرانی تولید می کنند که ارزش اقتصادی این اکسیژن ها برابر با 593 میلیارد و 750 میلیون تومان است.
6 ماه از سال حدود 46 میلیون به مازندران آمدند و رفتند، یک هکتار جنگل این پتانسیل را دارد 500 تا دو هزار و 500 متر مکعب آب را در خود ذخیره کند، ارزش اقتصادی آن برابر با 2 میلیارد و 280 میلیون تومان است.
در جنگ کسی به دنبال سنگر قشنگتر نبود!
مقصودی در سوال بعدی خود مطرح کرد: در سفر هایی که حول موضوع برنامه داشتیم با کسانی برخورد کردیم که از ترس برخی مسایل که برای کسانی که در منابع طبیعی کار می کنند، پیش آمده از صحبت کردن با ما خودداری کردند. آقای نوبخت نظر شما درباره این فشارها که بر مسئولان منابع طبیعی وارد می شود چیست؟
نوبخت اذعان داشت: به نظر بنده مسئول نباید نگران از دست دادن پُست و مقام خود باشد، شاید در زمان جنگ بچه بودیم ولی فیلم های مستندی که از جنگ وجود دارد به ما یاد داد که در زمان جنگ کسی دنبال سنگر قشنگ تر نبوده است.
اگر هدف ما این باشد که منافع ملی یا منافع دیگران را بر منافع خود ترجیح دهیم، مهم نخواهد بود در کدام سنگر باشیم، می توان راحت صحبت کرد، این امر نباید مهم باشد و اگر برای کسی مهم است خداوند به او صبر دهد.
بسیاری از این زمین خواران با پیشنهادات مالی به سراغ همکاران ما می آیند، کسانی بودند که از سوی بسیاری از مسئولان رده دوم و سوم مملکت حمایت می شدند و شماره تلفن همران بسیاری از این مسئولان را داشتند، ایشان در کشور مدیر مسئول سایت نیز هستند.
این فرد به راحتی هم تهدید می کرد، من از کسی نمی ترسم، اگر تشخیص بر این باشد که باشیم وظیفه خود را انجام می دهیم، بسیاری از مسئولان ما وقتی از جزئیات اطلاع پیدا می کنند ما را حمایت می کنند، در بسیاری از پرونده ها مسئولان درجه یک کشور بعد از اطلاع یافتن از چگونگی و چرایی مخالفت ما می گفتند حتی یک متر هم به آنها ندهید.
ارتباط زمین خواران با بالادستی ها
اگر به همه کسانی که تصمیم گیر هستند اطلاعات درست داده شود چه بسا حمایت هم می کنند، کسانی که همکاران ما را تحت فشار قرار می دهند به دلایلی با افراد بالا دستی مملکت ارتباط دارند، اگر تمام این افراد قانونمند کار کنند جایی برای نگرانی وجود نخواهد داشت.
سامانه شفاف سازی در حوزه زمین چیست؟
مقصودی در ادامه گفت: در سامانه شفاف سازی خود به کجا رسیده اید؟
نوبخت اظهار داشت: خوشبختانه سازمان منابع طبیعی کشور در 6 استان این طرح را شروع کرده است، در این سامانه واقعیتی که در طبیعت رخ می دهد و ثبت می شود، تمام مناطق با ذکر سند و صاحب ملک در این سامانه ثبت خواهند شد، یعنی اینکه در گذشته چه کاربردی داشته و اکنون چه استفاده ای از آن زمین می شود.
مقصودی افزود: این سامانه اجازه تجاوز به زمین ها را به افراد با نفوذ نخواهد داد، این سامانه اگر در حوزه منابع طبیعی ایجاد شود قدم بزرگی در رفع معظلات این حوزه خواهد بود.
بودجه ای که به این کار اختصاص داده شده است به اندازه بودجه زمین خواری یک سال یک استان است، اگر این سامانه به درستی اجرا شود جلوی بسیاری از این زمین خواری ها گرفته خواهد شد، هرچند در این زمینه قوانین ناکارآمد بسیاری وجود دارد که هر ساله این قوانین نیز تمدید می شود.
«ثریا» هر چهارشنبه شب با بررسی موضوعات مرتبط با فناوری ساعت 23 و 15 دقیقه از شبکه یک پخش می شود.