برخی بیماران در روزهای اخیر کاهش قیمت دارو را در برخی پرداختی های درمانی میلیونی خود احساس می کنند ولی آیا شاهد روزی خواهیم بود قانون هزینه های 30درصدی درمان که حتی به 115درصد نیز رسید، اجرایی شود؟
گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»؛ گرانی و کمبود دارو مشکلی است که گریبان بیماران خاص کشورمان را گرفته و نه تنها خبری از اجرای قانون برنامه پنجم توسعه نیست بلکه چندین برابر میزان آن را از جیب می پردازیم.
طبق قانون برنامه پنجم توسعه ماده34ـ به منظور ایجاد و حفظ یکپارچگی در تأمین، توسعه و تخصیص عادلانه منابع عمومی سلامت:
«به منظور تحقق شاخص عدالت در سلامت و کاهش سهم هزینههای مستقیم مردم به حداکثر معادل سیدرصد (30%) هزینههای سلامت، ایجاد دسترسی عادلانه مردم به خدمات بهداشتی درمانی، کمک به تأمین هزینههای تحملناپذیر درمان، پوشش دارو، درمان بیماران خاص و صعبالعلاج، تقلیل وابستگی گردش امور واحدهای بهداشتی درمانی به درآمد اختصاصی و کمک به تربیت، تأمین و پایداری نیروی انسانی متخصص موردنیاز، ده درصد (10%) خالص کل وجوه حاصل از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها علاوه بر اعتبارات بخش سلامت افزوده میشود».
این در حالیست که مردم 115 درصد بابت هزینه های دارویی خود پرداخت می کنند!
رسول دیناروند، رئیس سازمان غذا و دارو در گفت و گو با وبدا، از کاهش قیمت های دارو به قیمت های سال 91 خبر می دهد و می گوید: با عزم جدی و برنامه های کوتاه مدت دولت، آرامش به بازار دارو بازخواهد گشت و افزایش قیمت داروهای بیماران خاص و صعب العلاج جبران خواهد شد.
وی کاربرد بیمه ها و اصلاح پوشش بیمه ای را یکی از راه های جبران افزایش قیمت می داند و معتقد است: خوشبختانه در بودجه سال 92 اعتبارات لازم برای جبران افزایش قیمت دارو پیش بینی شده است یعنی مابه التفاوت قیمت کنونی دارو نسبت به سال گذشته را وزارت بهداشت تامین خواهد کرد تا در نهایت بیمار قیمت سال گذشته داروی مصرفی خود را پرداخت کند.
دیناروند: پوشش های بیمه دارویی در کشور ناقص است
دیناروند پوشش بیمه ای دارو را در ایران ناقص می داند و می گوید: برخی داروها تحث پوشش بیمه است در حالی که جزو داروهای حیاتی محسوب نمی شوند و ممکن است فردی در سال یک یا دوبار نیاز به مصرف آنها پیدا کند که پرداخت هزینه آن قابل تحمل است اما در مقابل 2-3 درصد از بیماران به صورت ویژه و 10 تا 15 درصد به صورت مناسب نیاز دارند با توجه به هزینه های بالای داروییشان تحت حمایت قرار گیرند.
رئیس سازمان غذا و دارو درباره هزنیه بیماران نیز می گوید: 2-3 درصد بیماران ممکن است هزینه داروییشان در ماه چند میلیون تومان شود و 10 تا 15 درصد دیگر ممکن است تا سقف یک میلیون تومان در ماه هزینه دارو پرداخت کنند و ما باید از این قشرها حمایت بیشتر و ویژه ای کنیم.
هاشمی: ثابت نبودن بازار ارز و تغییرات مدیریتی مقصر مشکلات اخیر دارویی
سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامه نگاه یک از اختصاص 2 میلیارد و 700 میلیون دلار برای رفع مشکلات دارویی و استمهال سه ماه بانک ملت به شرکت های دارویی و برگرداندن قیمت ها به قیمت های سال گذشته خبر می دهد و معتقد است: متاسفانه بدهی بیمه ها به دانشگاه ها و بیمارستان ها که هم اکنون به رقم 1900 میلیارد تومان رسیده است باعث بدهی داروخانه ها به شرکت های پخش دارویی شده و مشکلات زیادی به وجود آورده است.
وی نبود نقدینگی در شرکت های دارویی و همچنین تغییرات متعدد نرخ و ثبات نداشتن بازار ارز و تغییرات متعدد مدیریتی در این اواخر موجب مشکلات دارویی در کشور شد.
بدهیمان را بدهید دارو بگیرید
هاشمی پرداخت بدهی بیمه ها به بیمارستان ها و داروخانه ها به شرکت های دارویی را کلید پخش داروهایی انباشته شده در انبارها و حلال کمی مشکلات دارویی می داند.
بار بیمه ها بر دوش مردم افتاده است
وی می گوید: از آنجا که بیمه ها مابه التفاوت افزایش نرخ برخی داروها را تقبل نکرده اند و فشار این افزایش قیمت به مردم وارد می شود اعتبار قابل توجهی نیز توسط سازمان غذا و دارو برای توافق با بیمه ها برای رفع این معضل در نظر گرفته شده است.
انتظارمان از دولت یازدهم هنوز محقق نشده/ بیمه ها بهانه می گیرند
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در برنامه نگاه دو درباره اقدامات دولت تازه روی کار آمده در حوزه درمان می گوید: دولت جدید تازه 50 روز است که سر کار آمده است و تلاش زیادی هم کردهاند که مشکلات را کم کنند، اما هنوز آنچه میخواستیم اتفاق بیفتد، اتفاق نیفتاده است.
وی می گوید: آن اعتبار 1800 میلیارد تومان هنوز در اختیار وزارت بهداشت قرار نگرفته است، بیمهها هم بهانه میآورند که بیماران سرطانی جزو بیماران خاص نیست.
از طرفی سید تقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی وعده رایگان شدن داروهای بیماران خاص از اول مهر 92 ر ا می دهد.
شهلا میر گلوی بیات، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره این اظهارات به «خبرگزاری دانشجو»، می گوید: این موضوع امکان پذیر نیست و اجرایی نیز نخواهد شد؛ مشکلات مالی دولت اجازه اجرایی شدن این موضوع را نمی دهد.
درست است کیفیت داروهای ایرانی پایین تر از داروهای خارجی است؟
شهریاری با اعتقاد به اینکه برای کاهش قیمت دارو به قیمت سال 91 باید فرانشیز دارو از 30درصد کمتر شود، می گوید: شرکت های تولید داخل از نظر کیفیت نمی توانند با داروهای خارجی رقابت کنند، یک مثال بزنم، همین شربت استامینوفن بچه را اگر نوع ایرانیش را به بچه تب دار بدهیم گاهی 4 قاشق شربت را میهیم تبش پایین نمیآید اما شربت خارجی را یک قاشق میدهیم تب بچه پایین میآید.
تبلیغات شرکتهای خارجی یعنی حفظ منافع شخصی
در حالی که میر گلوی بیات در گفت وگو با «خبرگزاری دانشجو»، اعتقاد دیگری دارد و می گوید: تمام داروهای دنیا با تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) مجوز فروش دریافت می کنند، کیفیت داروهای تولید شده شرکت های خارجی با تولید داخلی هیچ تفاوتی ندارد، اما متاسفانه به دلیل وجود مدیران دلال مصرف داروهای خارجی به بیماران توصیه می شود.
مجلس: کی بود کی بود؟ مسئولان: من نبودم!
وی می گوید: متاسفانه در یک سال اخیر مجلس متوجه این موضوع شده است تا پیش از شروع دولت جدید آن را رفع کند، اما طی گفت وگوهایی که با وزارت بهداشت، صنعت و بانک مرکزی داشتیم هر کدام دیگری را مقصر این معضل می دانستند؛ می توانیم تمام داروهای داخل کشور را به تولید انبوه برسانیم و از خروج ارز از کشور جلوگیری کنیم؛ چون قرار نیست ما به یک کشور مصرف کننده تبدیل شویم.
میرگلوی بیات نیز به کاهش قیمت برخی داروهای خاص صحه می گذارد و می گوید: وزارت بهداشت تا حدودی توانسته تب بالای افزایش قیمت داروهای خاص را کاهش بدهد.
هاشمی: سیاست دولت حمایت از داروهای تولید داخلی است
هاشمی، وزیر بهداشت به تسنیم نیز گفته است: تا آنجایی که بنده اطلاع دارم بخشی از هزینههای داروهای بیماران کاهش یافته است ولی در مواردی ما هنوز شاهد کاهش قیمتها نیستیم زیرا بیمهها برخی برند خارجی را برای پوشش قبول نمیکردند.
هاشمی می گوید: سیاست دولت بر این است که از داروهای تولید داخل حمایت کند و بیمهها نیز همیشه داروهایی که ارزانتر بوده است را تحت پوشش قرار دادهاند، ولی در طولانیمدت باید به سمت تولید داخلی پیش برویم و باید یک زبان مشترک بین سازمانهای بیمهگر، وزارت بهداشت و پزشکان در کوتاهمدت ایجاد کرد.
به سلامتي و ميمينت
انشالله اين هم اتفاق خواهد افتاد