به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، با آغاز دولت یازدهم و مواضع رئیسجمهور درباره مقوله عفاف و حجاب انگار این بحث به شکل جدیتری وارد عرصههای گفتمان و عمل در جامعه شده است به گونهای که شاهد اظهارنظرهای متعددی در این زمینه از سوی چهرهها و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی هستیم.
با آغاز دولت یازدهم و مواضع رئیسجمهور درباره مقوله عفاف و حجاب انگار این بحث به شکل جدیتری وارد عرصههای گفتمان و عمل در جامعه شده است به گونهای که شاهد اظهارنظرهای متعددی در این زمینه از سوی چهرهها و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی هستیم؛ از نصایح رئیسجمهور و دعوت جوانان به حفظ هنجارهای جامعه و بیان نقش پلیس به عنوان آخرین مرحله ترویج عفاف و حجاب گرفته تا رئیس پلیس کشور که معتقد است کمکاری 26 دستگاه مسئول در ترویج عفاف و حجاب طی هشت سال گذشته موجب افزایش بار کاری پلیس در این بین شده است.
عفاف و حجاب از آن دست مقولاتی است که در کشور ما در جایگاه یک مطالبه اجتماعی و همگانی از سوی عموم مردم جامعه مطرح میشود چراکه رسوخ بدحجابی و بیتوجهی به عفاف میتواند زمینهساز بسیاری از آسیبهای اجتماعی باشد و جامعه را به سمت و سویی ببرد که خروج از تبعات آن مستلزم پرداخت هزینههای روانی و اجتماعی فراوانی است. از سوی دیگر، اما هجمههای گوناگون در حوزه عفاف و حجاب دست به دست هم دادهاند تا این مقوله را از جامعه اسلامی دور کنند و با تغییر سبک و سیاق زندگی مردم، زمینه را برای سلطه و بهرهبرداری از جامعه ما فراهم نمایند.
* تلاش شبکههای ماهوارهای برای تغییر ارزشها
در غفلت و انفعال مسئولان جامعه به خصوص دستگاههای فرهنگی همچون صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مسئولیت تولید محتوای ارزی در جامعه را به عهده دارند، بیش از 100 شبکه ماهوارهای فارسی زبان با تولید و پخش برنامههای هدفمند میکوشند تا ارزشهای جامعه اسلامی ما را هدف قرار دهند. در این میان برای بانوان جامعه اسلامی برنامه ویژهای دارند، چراکه بنا به تعبیر معمار کبیر انقلاب، صلاح و فساد جامعه در صلاح و فساد زنان است. از سوی دیگر نیز فضای مجازی و شبکههای اجتماعی دامهای گستردهای را برای فریب جوانان و بانوان ما تدارک دیدهاند و هجمههای گوناگونی بر سر راه زنان جامعه ما قرار دارد تا آنها را از مسیر پاکدامنی خارج کنند؛ تدارکاتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی را بر آن داشت تا مصوبهای را برای ترویج عفاف و حجاب تدوین و تصویب کنند، مصوبهای که 26 دستگاه را پای کار میآورد و با ارائه راهکارهای ایجابی و آگاهیبخشی و نهادینه کردن باورها و ارزشهای دینی، مقوله عفاف و حجاب در جامعه را از گزند شبکههای ماهوارهای و سیاهچالههای فضای مجازی، درامان نگه میدارد. هر چند این مصوبه پس از هشت سال هنوز اجرایی نشده است.
* محصور ماندن مصوبه عفاف و حجاب در دیوارهای کاغذی
مصوبه 427 یعنی مصوبه ترویج عفاف و حجاب دیگر وارد هشت سالگی خود میشود؛ سال پر فراز و نشیبی که خیلی وقتها به طور کامل از یاد میرفت. کمکاریها و پا پس کشیدنهای 26 دستگاهی که برای اجرای بندهای این قانون و ترویج عفاف و حجاب وظایف ایجابی گوناگونی داشتند، موجب شد تا این مصوبه همچون بسیاری از مصوبات دیگر روی کاغذ باقی بماند. در این میان تنها عملکرد ملموس در حوزه ترویج عفاف و حجاب، عملکرد نیروی انتظامی و گشت ارشاد است؛ موضوعی که بنا به تأکید سردار احمدی مقدم، رئیس پلیس کشور به خاطر کوتاهی سایر دستگاهها در عمل به وظایفشان رخ داده است.
* نگاه دولت یازدهم به حجاب
نخستین موضع رئیس دولت یازدهم درباره عفاف و حجاب با تقدیر برخی از مراجع تقلید عظام و بیانیه تقدیر 180 نفر از نمایندگان مجلس مواجه شد. در این موضعگیری روحانی با تأکید بر حساسیت موضوع اخلاقی، اجتماعی عفاف و حجاب و لزوم اهتمام به آن، از همه مردم اخلاقمدار و به ویژه جوانان رشید و فهیم کشور دعوت کرد با رعایت این دستور دینی، هنجارهای مورد قبول اکثریت جامعه را محترم بشمارند.
روحانی از نیروی انتظامی خواست تا در برخورد با این موضوع، اجرای قانون را با رویکرد اخلاقی و با رعایت کرامت انسانی و به دور از هر گونه افراط و تفریط پیگیری کند. مأموریت به وزیر کشور برای طرح موضوع در شورای اجتماعی کشور و بررسی موضوع اخلاقی، اجتماعی عفاف و حجاب در کمیسیون فرهنگی هیئت دولت و ارائه نتیجه به هیئت وزیران و شورای عالی انقلاب فرهنگی، از دیگر تأکیدات رئیسجمهور بود. این اما پایان مواضع دولت یازدهم در ارتباط با مقوله حجاب و عفاف نبود و مراسم دانشآموختگی دانشجویان علوم انتظامی فرصت دیگری را در اختیار وی قرار داد تا درباره موضوع عفاف و حجاب در جامعه و همچنین نقش پلیس در برقراری این مطالبه عمومی اظهار نظر کند.
بنا به تأکید رئیسجمهور بانوان عفیف جامعه باید از حضور پلیس احساس آرامش و امنیت کنند. در جامعه ما زنان در مسیر عفت و پاکدامنی هستند. اگر در مسئله حجاب لازم است تذکری داده شود باید از مدرسه، دبیرستان، دانشگاه، مساجد، علما و حوزه آغاز شود و آخرین مرحله باید نیروی انتظامی تذکر دهد زیرا پلیس نباید بار همه جوانب را خود به دوش بکشد. به همین علت دولت و وزارت کشور در راستای همیاری پلیس پیشقدم است.
سردار اسماعیل احمدیمقدم هم در پیش از خطبههای نماز جمعه با اشاره به اهتمام دولت جدید در اجرای قانون عفاف و حجاب گفت: 26دستگاه در این قانون وظیفه دارند، اما در هشت سال گذشته کمترین تحرک از اغلب دستگاهها دیده شد و برخی نیز مقابله میکنند و فلسفه مینویسند که این قانون قابل اجرا نیست. این در حالی است که طرحی را نیز ارائه نمیکنند که امیدواریم با اراده دولت یازدهم، نیروی انتظامی حرف آخر در این زمینه را بزند. به گفته رئیس پلیس نگاه دومی نیز وجود دارد که معتقدند ناجا حرف آخر را هم نزند اما این مسئله شدنی نیست.
* نقش مهم دستگاههای مروج عفاف و حجاب در ترویج بدحجابی
با نگاهی به مصوبه عفاف و حجاب نیز میبینیم تمرکز راهکارها برای اجرایی شدن این مصوبه روی راهکارهای ایجابی است نه سلبی. با وجود این صدا و سیما و همچنین فیلمهایی که روی پرده نقرهای به نمایش در میآید و حتی کتبی که مجوز انتشار میگیرند در بسیاری از موارد مروج فرهنگ و سبک زندگی غربی است. با چنین روندی اما بدیهی است مصوبه عفاف و حجاب به اجرا نزدیک نمیشود و همچنان در حصار کاغذی محبوس میماند. مگر آنکه دولت یازدهم برای اجرای مصوبه عفاف و حجاب در دستگاههای مسئول از آموزش و پرورش گرفته تا وزارت ورزش و جوانان و معاونت زنان و خانواده اهتمام لازم را داشته و بکوشد تا قانون حجاب و عفاف را از حصار کاغذیاش بیرون آورد.
منبع: روزنامه جوان