گروه اندیشه «خبرگزاری دانشجو»؛ نیاش مولفهای است که در تمامی ادیان اعم از توحیدی و غیر توحیدی وجود دارد، با این تفاوت که در ادیان آسمانی نیایش مختص پروردگار عالم است و در دیگر فرق و کیشها به چیزی جز ذات باریتعالی اختصاص یافته است، از این نظر کیفیت عبادت نیز متفاوت میشود، دین اسلام به عنوان دین خاتم، جایگاه ویژهای را برای نیایش قائل شده است.
حجتالاسلام احمد رهدار، رئیس موسسه فتوح اندیشه قم، در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» با اشاره به جایگاه نیایش در دین مبین اسلام در آستان رو عرفه(روز نیایش)، اظهار کرد: دین مبین اسلام علاوه بر باطن اعمال بر ظواهر یک عمل نیز ارج مینهد، بنابراین کوچکترین عبادتی از سوی خداوند مورد توجه است.
وی ادامه داد: خداوند در اعتقاد اسلامی ما «حد» نمیخورد به این معنا که نه زمان میتواند برای خدا حد ایجاد کند و نه مکان بنابراین همه ما آدمیان در محضر او هستیم و در تمامی زمانها در رحمت الهی به سوی بندگاش باز است.
رئیس موسسه فتوح اندیشه قم در ادامه درباره ابعاد مختلف نیایش گفت: حتی مواجهه نیکوی انسان با دیگری در آیین اسلام به مثابه نیایش قلمداد میشود، البته نباید از این مسأله غافل شد که اساسا شکل خاص نیایش همان اعمالی است که بهعنوان اعمال عبادی به آنها توجه داریم.
وی با اشاره به منابع مکتوب دینی در رابطه با ادعیه و مناجات گفت: از گذشته کتابهای مختلفی در حوزه ادعیه در دست داریم، اما اینکه بهطور اخص اثری مکتوب درباره نیایش نوشته شده باشد یا اینکه از ماهیت آن سخن بگوید حداقل من تألیفی را ندیدهام؛ چراکه اساسا این مقوله در زمره مباحث جدید ذیل معرفتشناختی محسوب میشود.
همچنین حجتالاسلام تاج لنگرودی، درباره روز عرفه(روز نیایش) اظهار کرد: در رابطه با شب و روز عرفه روایات بسیاری وارد شده است و با اینکه از این روز به عنوان عید یاد نشده است، اما حقیقتا به مثابه عیدی بزرگ است و شب زندهداری در این روز در احادیث و روایات توصیه شده است و شیخ عباس قمی در مفاتیحالجنان دعاهای مربوط به این شب را نقل کرده است.
وی در ادامه درباره چیستی و کیفیت نیایش در اسلام گفت: ما اصطلاحی در اسلام داریم و میگوییم هرچه امر خداوند باشد و از سوی بنده به انجام رسد دارای ثواب و برکات است و عبادت محسوب میشود.
این مبلغ دینی تصریح کرد: بنابراین علاوه بر آنکه اوامر الهی نیایش است، اگر کسی درباره نیایش تکبر کند و از آن روگردان شود آتش جهنم در انتظارش خواهد بود.
وی در پایان گفت: «ادعونی استجب لکم» از یک بعد حکایت از اهمیت دعا و تضرع به سوی حضرت حق است و چنانچه خداوند فرموده است خواسته انسان در دعا در صورتی که بنده او را بخواند استجابت خواهد شد.