به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، فواد ایزدی، کارشناس مسائل سیاست خارجی در نشست سالیانه تحکیم وحدت که دومین روز آن صبح امروز در دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد به بررسی مولفههای رابطه با امریکا پرداخت و گفت: درباره سفر روحانی به نیویورک باید بگویم که به طور کلی سه دسته از نخبگان در امریکا وجود دارند اول گروهی که به تأیید سخنان نتانیاهو پرداختند و تمایل به لابی اسرائیلی داشتند، گروه دوم معتقد بودند که میتوان از ایران امتیازاتی گرفت که از دولت قبل نمیتوانستند بگیرند و سفر روحانی فرصتی است که باید از آن به خوبی استفاده شود، این گروه به پوشش گسترده رسانهای در این سفر پرداختند و دسته سوم که مواضعای نزدیک به ایران دارند گروهی بودند که ایران هستهای را پذیرفتهاند و به نوعی با این امر کنار آمدهاند.
وی ادامه داد: مشکل اصلی که ما با آن روبهرو هستیم آن است که گروه سومی که مواضع نزدیکتری به ما دارند اقلیت در امریکا هستند و اگر روحانی بخواهد تعداد نظرات موافق را با خود ارتقاء بخشد باید اقدامات موثری در حوزه دیپلماسی عمومی و سنتی انجام دهد تا بتواند جایگاه خود را ارتقاء بخشد.
ایزدی با بیان اینکه از ابتدای انقلاب همه دولتها به دنبال تنشزدایی بودند اظهار داشت: این امر در حالی صورت میگیرد که کنگره امریکا حاضر نیست اختلافات خود را با ایران کنار بگذارد و شما شاهد بودید که وندی شرمن پس از سخنان اوباما اظهاراتی متغایر با سخنان اوباما و ضدایران کرد که ایران را تروریست خواند و از سویی مباحث حقوق بشری را در این زمینه مطرح کرد بنابراین تنها راهی که میتواند ایران را به نتیجه برساند آن است که در گروه 1+5 نیز شکاف ایجاد و آنان نیز به بیاعتمادی و بیثباتی امریکا پی میبرند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه زمان بوش سیاستها برای ما بهتر بود اظهار داشت: ما در زمان بوش تحریمهایی از از سوی اتحادیه اروپا نداشتیم در حالی در زمان اوباما این امر برعلیه ما اعمال شده است.
ایزدی سفر روحانی به نیویورک را به طور کلی مثبت ارزیابی کرد و گفت: سفر روحانی به نیویورک سفر مثبتی بود اما همانطور که رهبری نیز به آن اشاره کردند بعضی اقدامات صورت گرفته درست نبود.
وی ادامه داد: دولت یازدهم باید تلاش کند تا سیاستهای خود را به درستی انجام داده و این تفکر غلط است که به دنبال لابی ایرانی باشد بلکه ما نیاز به لابی ایران داریم.
ایزدی با بیان اینکه اعتماد به غرب نتیجهای در پی نخواهد داشت گفت: شما در کشور مصر شاهد بودید که مرسی نامه ای را خطاب به اوباما نوشت اما در نهایت سرنوشت جالبی پیدا نکرد چرا که ارتش مصر مبلغی حدود یک میلیون و نیم از امریکا پول میگیرد و ارتش آن توسط امریکا آموزش میبیند.
وی با بیان اینکه برخی در اوایل انقلاب قصد داشتند پسوند اسلامی را از نام جمهوری اسلامی که امام در آن تأکید بسیاری را داشتند حذف کنند خاطرنشان کرد: امام در این گونه حوزهها بسیار هوشیار بودند و معتقد بودند اگر اسلامی بودن یک مملکت کنار برود آن ملت با اردنگی ملتهای غربی مواجه خواهد شد و به پشتوانه همین صراحت نگاه انقلابی امام بود که پشتوانهای برای کشور ما شد چرا که اگر این پشتوانه برداشته شود ملت از غرب اردنگی میخوردند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با بیان اینکه اکنون در کنگره امریکا مواضعی ضد ایرانی دارند و از صد نفر آنان صد نفر به تحریمها علیه ایران رای میدهند خاطرنشان کرد: اگر شما بخواهید به نتیجه مشخصی در این زمینه برسید باید تلاش کنید تا این میزان به نصف برسد.
ایزدی ادامه داد: امر مثبتی که اکنون در سخنان اوباما مشاهده میشود این است که ایران را تهدید نکرد اما متأسفانه وزیر امورخارجه امریکا وندی شرمن مواضعی را مخالف اوباما گرفت بنابراین باید بگویم که این مذاکرات به طور کلی نتیجه برد برد برای ایران خواهد داشت چرا که اگر گروه دیپلماسی بتواند به نتیجه برسد که ثمرات آن را شاهد خواهیم بود و اگر آنان باگروه جدیدی به تعامل نرسند در حالی که احمدینژاد را به دلیل ادبیات مورد نقد قرار میدادند عدم صداقت آنان در این امر آشکار میشود.
وی با بیان اینکه نباید معیشت و وضعیت اقتصادی را منوط به تحریمها بدانیم اظهار داشت: امیدواریم روحانی در رویکرد خود این امر را مدنظر قرار دهد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی در پاسخ به سوال یکی از حاضرین مبنی بر اینکه آیا جنگی علیه ایران اعمال میشود یا خیر گفت: جنگ با ایران هزینههای بسیاری را برای کشور امریکا خواهد داشت چرا که تفاوت کشور ایران با سایر کشورها این است که میتواند از خود دفاع کند بنابراین اگر امریکاییها به این نتیجه برسند که ما ضعیف شدهایم آنگاه گزینه جنگ را مطرح میکنند و با وجود آنکه شاید برخی افراد اظهارات روحانی درباره خالی بودن خزانه و وضعیت بد اقتصادی را مثبت بدانند باید بگویم که این امر برای منافع ملی ما مفید نیست چرا که تفکر امریکایی تغییر نکرده و ادبیات نرم نشان میدهد که ما ضعفها را پذیرفتهایم و ضعیف شدهایم.
وی با بیان اینکه زبان دستگاه دیپلماسی در دنیا زبان قدرت است اظهار داشت: فرهنگ در زبان دستگاه دیپلماسی معنای ندارد چرا که در سیاست خارجی قدرت است که امور را تعیین میکند و هوشمندی دولت سابق آن بود که توانست روابط خود را با امریکا لاتین افزایش دهد چرا که این کشورها جمعیتی چند میلیونی هستند که جنایات غرب را شاهد بودند و میتوانند نقطه مثبتی برای ایران باشند.
این تحلیلگر مسائل سیاسی با انتقاد از اینکه روحانی در سفر اخیر خود دیدار و ملاقاتی با کشورهای امریکا لاتین نداشته است اظهار داشت: این امر نشاندهنده این پیام است که دولت جدید قصد ندارد با کشورهای ضدجنگ و ضدامریکایی صحبت کند و اگر دولت فکر میکند که این امر باعث میشود که امریکاییها به او رحم کنند در اشتباه است چرا که امریکاییها قابل اعتماد نیستند.
ایزدی با بیان اینکه شرایط برای ایران با توجه به مواضع ضدایرانی افراد کنگره امریکا به زودی برطرف نخواهد شد گفت: بعید است که کنگره امریکا به سرعت از مواضع خوددست بردارد تحریمها را برداشته و اوضاع راتغییر دهد چرا که این امر ممکن نیست و اگر بخواهد این امر اتفاق بیفتد از اروپا باید شروع شود.
ایزدی در پاسخ به سوال یکی دیگر از دانشجویان مبنی بر اینکه آیا مواضع رهبری در زمینه مذاکرات تغییر کرده است اظهار داشت: رهبری در ایران در سایه دیکتاتوری نیست حتی در زمان امام نیز شاهد بودیم که امام بعد از برکناری بنیصدر گفتهاند که من بنیصدر را نصحیت کردم.
وی با اشاره به به موضوع هلوکاست خاطرنشان کرد: درباره موضوع هلوکاست باید بگویم که این امر در زمانی اتفاق افتاد که نهادهای صهیونیستی به تحریف آمار قربانیان کشته شدگان جنگ جهانی پرداختند و درست است که تعدادی از افراد در آن جنگ کشته شدند اما تعداد آنان به 6 میلیون نمیرسد و این رقم تنها برای رسیدن به مقاصد سیاسی از سوی برخی افراد است.