دکتر حمیده مصطفایی در گفتوگو با خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: باید بررسی های دقیق درمورد بیماران مقاوم به درمان انجام بشود و اگر یک منطقه مشخص در مغز پیدا بشود که منشع ایجاد بیماری تشنجی صرع است و قابل عمل باشد، می توان این عمل را برای افراد انجام داد.
وی با اشاره به روش های درمانی متفاوت بیان کرد: تعدادی از افراد مصروع باید رژیم های دارویی متفاوتی را امتحان کنند و درصد دیگر، می توانند از روش های درمانی غیر دارویی مثل عمل جراحی بهره بگیرند.
متخصص مغز و اعصاب در ادامه بیان کرد: در مواردی که فرد جزو گروه افراد مقاوم به درمان قرار می گیرد. بررسی های تکمیلی باید انجام شود و منطقه ایجاد تشنج را طی بررسی ها پیدا و مشخص کنند.وی افزود: در برخی مواقع، بعد از بررسی ها منطقه ای که منشا اختلالات صرعی است پیدا می شود ولی قابل عمل نیست.
مصطفایی در خصوص حملات صرعی بیان کرد: تشنج به این دلیل اتفاق می افتد که یک تخلیه الکترونیکی در نرون ها (سلول های مغزی) ایجاد می شود، این تخلیه الکترونیکی باعث علائم صرع می شوند که می تواند به صورت افتادن به زمین، از دست دادن هوشیاری، تغییراتی در خلق و رفتار، رفتارهای تکرار شونده و یا هر شکل دیگری که در هر فردی متفاوت است، گردد.
وی تصریح کرد: گاهی اینگونه است که تعدادی نرون های خاص در یک منطقه ایجاد و شروع کننده تخلیه الکترونیکی هستند، اگر آن منطقه قابل شناسایی و در دسترس باشد می توان آن منطفه را عمل کرد و آن نرون هایی را که باعث حملات صرع می شود را جراحی کرد.
مدیر عامل انجمن صرع ایران گفت: گاهی اوقات ضایعه ای در مغز وجود دارد که موجب حملات صرع می شود که می توان آن ضایعه را عمل کرد و در آن زمان احتمال تخیلیه الکترونیکی از طریق حملات صرعی کم می شود.
وی با اشاره به نرون هایی که ایجاد مشکل می کنند، اظهار داشت: پیدا کردن منطقه ای نرون ها و امکان عمل جراحی دو اقدامی است که باید قبل از عمل جراحی در فرد بیمار بررسی شود.
مصطفی تصریح کرد: در صورتی که هر دو عامل وجود داشته باشد و تشخیص برای عمل جراحی داده شود، سن اهمیت چندانی ندارد و سن تفاوتی در انجام عمل جراحی نمی کند.
وی با اشاره به سن مناسب برای عمل جراحی بیان کرد: در هر سنی صرع وجود دارد و زمانی که در فردی بیماری صرع تشخیص داده شد، پروسه درمانی به این صورت است که درمان دارویی شروع می شود.
در ابتدا باید بررسی شود که فرد بیمار چه نوع صرعی دارد و روی کدام دارو جواب می دهد و داروی مناسب برای بیمار تجویز شود، زمان مناسب برای اثر گذاری دارو نیز به بیمار داده شود.
متخصص مغز و اعصاب در ادامه بیان کرد: طبق تعریف اگر درمان دارویی از یک مدت زمانی بیشتر شد و علارغم مصرف دو یا سه دارو، حملات صرعی فرد کنترل نشد، فرد را در دسته افراد مقاوم به درمان قرار می دهیم.
وی افزود: در بررسی های تکمیلی که برای بیمار صرع مقاوم به درمان انجام می دهیم، بررسی فرد بیمار از لحاظ انجام عمل جراحی است.مصطفی با اشاره به مدت زمانی که بیمار باید دارو مصرف کند، گفت: مدت زمانی که به فرد بیمار فرصت داده و برای بیمار دارو تجویز می شود و عمل جراحی برای فرد توصیه نمی شود، حداقل دو سال است.
این در حالی که داروی مناسب با دوز مناسب تجویز شده باشد.وی در خصوص مصرف اشتباه داروها اظهار داشت: خیلی وقت ها با افرادی مواجه می شویم که نوع تشنج تشخیص داده نشده و یا دارویی که باید مصرف کنند مناسب نیست که در این موارد انجام عمل جراحی اشتباه است.
مدیر عامل انجمن صرع ایران در خصوص زمان مناسب برای عمل جراحی بیان کرد: زمانی نیز ملاحظه می شود که فرصت کافی به درمان داده نمی شود، یعنی داروی مناسب با دوز مناسب تجویز می شود ولی با گذشت 6 ماه، زمانی که فرد یک حمله تشنجی می کند، دارو را تغییر می دهند و بیماری فرد را صرع مقاوم به درمان تشخیص می دهند.وی در پایان گفت: در ایران 10 سال است که این عمل برای بیماران مقاوم به درمان انجام می شود و در بیمارستان های شهدای تجریش، بیمارستان خاتم النبیا، بیمارستان لقمان، بیمارستان امام خیمینی این عمل جراحی انجام می شود.