به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، اواسط هفته گذشته بود که برخی خبرگزاریها خبر دادند که در جریان سفر رئیس مجلس شورای اسلامی به چین، تهران و پکن درباره 22 میلیارد یورو دارایی بلوکهشده ایران به توافق رسیدند و قرار هم بر این شده که این بدهی به صورت فاینانس در اختیار ایرانیها قرار بگیرد.
از سوی دیگر روزنامه دولتی ایران نیز در یکی از شمارههای هفته گذشته خود به اظهارنظرهای نمایندگان مجلس شورای اسلامی اشاره کرد و از بازگشت 22 میلیارد دلار ایران توسط چینیها خبر داد.
این در حالی است که برخی رسانههای خارجی در هفتههای گذشته با مرور آمار تجارت سالانه ایران و چین، حجم احتمالی داراییهای بلوکه شده ایران در این کشور را تا 47 میلیارد دلار تخمین زده بودند که سفارت ایران در پکن در واکنش به انتشار این اخبار اعلام کرد: بر اساس اعلام مقامات پکن به سفارت ایران در این کشور، اخبار مبنی بر بلوکه شدن پولهای ایران در بانکهای چین تکذیب میشود. سفارت ایران در پکن با بیان این مطلب تاکید کرد: به هیچ وجه پولی از ایران در بانکهای چین با عنوان بلوکه شده وجود ندارد.
دارایی ایران 40 میلیارد دلار است نه 22 میلیارد
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی گفت: اولا رقم دارایی ایران که دار اختیار کشور چین است 22 میلیارد دلار نیست و 40 میلیارد دلار است و دوم اینکه این داراییها بنابرآنچه برخی رسانهها اعلام کردند به دلار است و یورو نیست.
موسی الرضا ثروتی در گفتگو با خبرنگار «فردا» با بیان مطلب فوق خاطر نشان کرد: این رقم 40 میلیارد دلاری بلوکه نشده است و با توجه به تحریمهای موجود در کشور، امکان انتقال این رقم از طریق بانک به کشور نیست و باید به صورتهای دیگری وارد کشور شود.
نماینده مردم بجنورد از قراردادی خبر داد که میتواند 22 میلیارد دلار از این دارایی را به کشور بازگرداند. وی در این باره اظهار داشت: در حال حاضر قراردادی ما بین ایران و چین به امضا رسیده که طی آن قرار است 22 میلیارد از این دارایی به صورت فاینانس به ایران باز گردد.
وی در ادامه در خصوص فاینانس نیز توضیحاتی ارائه کرد و افزود: فاینانس این است که در شرایطی که ما پول خود را به دلیل تحریمهای بانکی نمیتوانیم به صورت مستقیم وارد کشور کنیم، از طریق قراردادهای عمرانی و غیره با کشور مقابل، این پول را به کشور بازگردانیم.
ثروتی همچنین به عدم واریز 7 تا 15 درصدی سهم دولت ایران اشاره کرد و گفت: برای فاینانس شدن دارایی ایران، ابتدا دولت باید با یک پیمانکار قرارداد بسته و رقمی ما بین 7 تا 15 درصد به حساب واریز کند و این پیمانکار با طرف چینی، کار را پیگیری میکند. اما هنوز دولت ایران این سهم خود را پرداخت نکرده تا کار بازگشت این داراییها آغاز شود.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در بخش پایانی اظهارات خود تاکید کرد: ما حتی قادر هستیم که تمام این رقم 40 میلیارد دلاری را از چینیها خرید کنیم و کالا و لوازم اولیه خود را از آنها بخریم. اما در حال حاضر قرار است 22 میلیارد آن به صورت فاینانس وارد کشور شود و مابقی نیز احتمالا به روشهای دیگر در اختیار ایران قرار خواهد گرفت.
منبع: فردا