نشست تخصصی «طراحی شناور FPSO و سیستم مهار آن» با هدف ارتقای سطح علمی دانشجویان و آشنایی آنها در واحد علوم و تحقیقات برگزار شد.
به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، امیر حسین جاوید، رئیس دانشکده علوم و فنون دریایی واحد علوم و تحقیقات گفت: سکوهای FPSO سکوهای نفتی شناوری هستند که عملیات تولید ، ذخیره و تخلیه فراوردههای نفتی را انجام میدهد و در تولید نفت و گاز طبیعی در مناطق بدون زیر ساختهای کافی یا حوزههای نفتی کوچک کاربرد بسیار پیدا کرده اند.
وی گفت: بدیهی است در شرایط موجود خلیج فارس و حتی دریای خزر، این سکوها می توانند مورد استفاده قرار گیرند، بنابراین ضروری است فارغ التحصیلان دانشکده علوم و فنون دریایی این واحد دانشگاهی از نحوه طراحی آن اطلاع کافی داشته باشند.
جاوید افزود: حضور استادان دانشگاه های مختلف و نیز استقبال دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی و نیز دانشگاه های دولتی همچون دانشگاه صنعتی امیر کبیر سبب دلگرمی دانشکده علوم و فنون دریایی شده است بطوری که در آینده نزدیک این سخنرانی ها و نشست های تخصصی ادامه خواهد داشت.
بهنام بداغی، مدیر بخش طراحی سیستم مهار سکوی fpso - شرکت فراساحلی sbm- هلند در این نشست تخصصی و علمی گفت: واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی یکی از دانشگاه های مطرح و بروز در زمینه تحقیقات و پژوهش علوم و فنون دریایی در کشور است.
بداغی ضمن معرفی سکوهای fpso ومزایا ،معایب و محل مناسب این سکوها با استفاده از fpso ، افزود: در خلیج فارس به دلیل داشتن عمق کم برای استخراج نفت از این نوع سکوها صرفه ی اقتصادی ندارند، بنابراین از سازه های جکت و یا ثابت به علت صرفه ی اقتصادی استفاده می شود.
وی تصریح کرد: این در حالی است که در قسمت شمالی کشور و دریای خزر به علت عمق بالا، این سکوها دارای صرفه ی اقتصادی هستند اما به دلیل نداشتن مکان و یارد مناسب برای ساخت کشتی fpsoو یا انتقال کشتی fpso، نبودن راه آبی مناسب به دریای خزراستفاده از این سکوها امکان پذیر نیست.
وی ادامه داد: همچنین fpso ها، باید نفت استخراج شده را به نفتکش تحویل داده تا آن را به آبهای بین المللی انتقال دهند، ولی با وجود محدودیت اتصال این دریا به آب های بین المللی و نبود کشتی مناسب و بزرگ برای انتقال نفت ، استفاده از این فناوری به صرفه نیست.
بداغی گفت: با توجه به دلایل فوق الذکر، در حال حاضر fpsoای در دریای خزر وجود ندارد.
وی به معرفی انواع سیستم های مهار از جمله سیستم های مهار دائمی یا موقت و استفاده از تارت ها به صورت داخلی یا خارجی و استفاده از مهار های پلیمری اشاره کرد و در نهایت این نشست تخصصی را با توضیحاتی مبنی بر مهارهای کتنلی و تئوری های پیرامون آن ، نحوه استفاده از این تئوری ها در صنعت و کاربردی کردن آن در آب های عمیق، متوسط و کم عمق و نحوه اجرای هر سیستم به پایان رساند.
محمد جواد کتابداری استاد دانشگاه امیر کبیر نیز در این نشست علمی گفت: واحد علوم و تحقیقات دارای امکانات بسیا ر مجهز و پیشرفته ای است و با توجه به اینکه این دانشگاه دارای دانشجویان و پژوهشگران علاقه مند و پویایی است، در نظر است دومین نشست علمی طراحی شناور fpso و سیستم مهار آن نیز در این واحد دانشگاهی برگزار شود.
وی با بیان این مطلب که ارتباط با صنعت در ایران هدفمند نیست، گفت: برگزاری نشست های تخصصی در این زمینه ها موجب برقراری ارتباط بیشتر دانشجو با صنعت می شود.
مجید قدسی حسن آباد عضو هیئت علمی و مدیر پژوهش دانشکده علوم فنون دریایی واحد علوم و تحقیقات نیز در این نشست علمی گفت: سازه های fpsoموضوعی کاربردی در حوزه استخراج نفت است و در بحث سازه های دریایی بحثی مهم و قابل توجه تلقی می شود.
وی تاکید کرد: نشست های علمی برای بالا بردن سطح علمی دانشجویان بسیار موثر بوده و این نوع سخنرانی ها باعث افزایش مهارت های دانشجویان است.