به گزارش گروه فضای مجاز ی «خبرگزاری دانشجو»، این روزها خیلی ها نگرانند تا نکند دولت طرحی درباره فاز دوم هدفمندی یارانه ها اجرایی کرده و آن ها را از دریافت نقدی یارانه ها محروم کند. البته این نگرانی بیشتر از سوی کسانی است که در گذشته یکبار از سوی مرکز آمار محمود احمدی نژاد مستحق دریافت یارانه نقدی شناخته نشده بودند آنها بازهم می ترسند اگر یک بار دیگر طرح شناسایی دهکها یا همان خوشه بندی در فضای جامعه مطرح شود دوباره ممکن است همان ها در لیست افراد متمکن قرار گرفته و در این راه بازهم اشتباهاتی مانند گذشته رخ دهد.(به عنوان مثال یک کارگر نانوایی جز دهکهای بالای درآمدی شناخته شود!)
بنابراین شکی نیست که اگر امکان شناسایی افراد غنی از فقیر وجود داشت این اتفاق میمون در همان 28 آذر 89 با فرمان محمود احمدی نژاد اجرایی میشد و کار به این جاها کشیده نمیشد اما ماجرا چیز دیگری است...
واقعیت این است نه دیروز امکان شناسایی دهک های بالای درآمدی از اقشار آسیب پذیر وجود داشت و نه امروز و فردا.
دولت خود به خوبی میداند قادر نیست عده ای را از دریافت نقدی یارانه ها محروم کند که اگر این اتفاق در شرایط کنونی رخ دهد سرانجام خوشی نخواهد داشت.
حال چه باید کرد؟ آیا می توان به همین روال قبلی راه را ادامه داد؟ پاسخ کاملا منفی است. اکنون تیم اقتصادی حسن روحانی متوجه شده که دیگر نمی تواند راه احمدی نژاد را برای هدفمندی ادامه دهد. این یعنی حذف چند میلیون نفر از دریافت نقدی یارانه ها؛ البته این بار مانند گذشته نیست، دولت مجبور است عده ای را حذف کند تا بتواند ماههای بیشتری به متقاضیان واقعی یارانه نقدی بدهد که البته اگر این کار را نکند ماهانه بدهی هزار میلیارد تومانی برای خود به ارث خواهد گذاشت و پس از یک سال دیگر حتی قادر نخواهد بود به نیازمندان واقعی هم نقداً یارانه بدهد.
آن گونه که در آمارهای رسمی آمده اکنون 75 میلیون نفر مشمول دریافت یارانه نقدی هستند و آن طور که عنوان می شود تمامی درآمدهای دولت از اصلاح قیمت حاملهای انرژی به علاوه ردیف های بودجه ای که در قانون برای پرداخت یارانه نقدی تعریف شده است ماهیانه حدود هزار میلیارد تومان کمتر از مبلغ پرداختی دولت به مردم یعنی 3500 هزار میلیارد تومان است. به عبارت دیگر پرداخت نقدی یارانه ها به شیوه فعلی ماهیانه حدود هزار میلیارد تومان کسری برای دولت به همراه می آورد که یک کسری تقریبا 30 درصدی برای رقم پرداخت هاست. با این اوصاف دولت مجبور است برای ادامه هدفمندی حداقل در مرحله اول 30 درصد یارانه بگیران را حذف کند تا فقط به تعادل در درآمد و هزینه برسد. لذا باید پذیرفت به نفع دولت کنونی است هر چه سریعتر مقدمات حذف حداقل 15 میلیون نفر را در مرحله اول فراهم کند تا در این روزها که از آن به عنوان پرچالشترین روزهای دولت یاد می شود دغدغه پرداخت یارانه نقدی به عنوان یک چالش بزرگ تلقی نشود. مقدمه رفع این چالش کاهش تعداد یارانه بگیران است. در کنار موارد ذکرشده بدون شک شناسایی این افراد نیز کار راحتی نیست. اگر چه مراکز آماری در ایران طبق آخرین سرشماری میدانند جمعیت کشور چقدر است اما برخلاف کشورهای اروپایی به جز تعداد و جمعیت خانوارها چیز خیلی زیادی از شهروندان خود نمی دانند! مثلا نمی دانند خانواده X که در محله Y زندگی می کند چه میزان درآمد دارد. طبق آمارهای رسمی 20 میلیون نفر در ایران بیمه نیستند، دولت هیچ گاه نتوانسته از درآمد ماهیانه اصناف و مغازه دارها باخبر شود و هیچ مرکز و سازمانی اطلاعات شفاهی از درآمد و هزینه یک خانوار ایرانی ندارد و تنها گروهی که اطلاعات درآمدی آنها مقداری شفاف است کارکنان خود دولت هستند.
حال سوال این است چگونه می توان در چنین فضایی که اطلاعات شفافی از درآمد و هزینه یک خانوار وجود ندارد فقیر و ثروتمند را از یکدیگر جدا کرد؟
اکنون که 75 میلیون ایرانی از دولت یارانه می گیرند چگونه می توان این تعداد را حداقل به 60-55 میلیون کاهش داد. مطمئناً رسیدن تعداد یارانه بگیران به 55 میلیون نفر فکر دولت را در مرحله ابتدایی مقداری آزاد خواهد کرد تا در این تنفس کوتاه بتواند مقدمات حذف تعداد دیگری از شهروندان را از دریافت یارانه نقدی اتخاذ کند.
سوال اصلی این است چه باید کرد؟ به نظر نگارنده بهترین راهکار در حال حاضر اتخاذ تصمیمات و فراهم آوردن شرایطی برای انصراف داوطلبانه مردم از دریافت یارانه نقدی است. به دلیل اینکه حذف 20-15 میلیون نفر در یک برهه کاملا کوتاه (3-2ماه) امری غیرممکن بوده و از لحاظ متغیرهای اقتصادی تقریباً محال است توصیه می شود رئیس جمهور محترم به زودی در یک برنامه تلویزیونی حاضر شوند و به مردم توضیح دهند که دولت ایشان دیگر قادر نیست به تمام ایرانی ها یارانه نقدی بدهد و از مردم بخواهد تا حداقل آنهایی که به ایشان رای داده اند از دریافت نقدی یارانه منصرف شوند. به نظر تنها راهکار در یک برهه کوتاه همین خود انصرافی است اما به این روش رئیس جمهور شخصاً وارد میدان شده و از توان محبوبیت خود استفاده کند؛ بدون شک رئیس جمهور با این توان و سرمایه اجتماعی خود به تنهایی می تواند حداقل چند میلیون را از دریافت یارانه نقدی منصرف کند. پس از همین الان باید شروع کرد.
منبع: جهان نیوز