به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ «در غرب بسیاری ایران را به تندروی و سیاست خارجی خصمانه و ماجراجویانه میشناسند، اما در افغانستان، ایران به عنوان نیرویی برای میانهروی و ثبات شناخته میشود».
روزنامه آمریکایی هافینگتون پست ضمن انتشار این تحلیل از نفوذ گسترده ایران در افغانستان خبر داد و نوشت: داستان تأثیر ایران در هرات در دهههای گذشته پتانسیل ایران برای ترویج ثبات و اعتدال در افغانستان را زیر سؤال میبرد. هرات در صد مایلی مرز ایران قرار دارد. تا زمان معاهده پاریس که به جنگ ایران و انگلیس در سال 1857 پایان داد، هرات بخشی از خاک ایران بود. امروز بسیاری از ایرانیها بخشهایی از غرب افغانستان را تحت نفوذ ایران میدانند. با توجه به سابقه تاریخی، زبانی، اقتصادی، فرهنگی و مذهبی بین ایران و افغانستان در دو سوی مرز، این موضوع طبیعی به نظر میرسد.
این روزنامه خاطرنشان میکند: ایران پس از سقوط طالبان سرمایهگذاریهای زیادی در هرات کرده است. روزانه تا 500 خودرو و کامیون از مرز ایران میگذرند و محصولات را از ایران و امارات به افغانستان و پاکستان میرسانند. در نتیجه هرات شاهد رشد اقتصادی و فرهنگی و ثبات قابل توجهی بوده است.
هافینگتون پست ادامه میدهد: ایران به افغانستان به عنوان شاهراهی همانند راه ابریشم نگاه میکند که این کشور را به آسیای مرکزی میرساند. ثبات افغانستان به خط لوله آینده ایران به جمهوریهای آسیای میانه و چین کمک میکند. در کوتاه مدت، شرایط امنیتی و سیاست خارجی ایران، سیاستهای ایران در قبال افغانستان را شکل میدهد. دولت ایران میداند که نمیتواند افغانستان را به حال خود رها کند. تمام اتفاقات این کشور بر ایران تأثیر دارد.
منبع: کیهان