به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ راهاندازی یک سایت اینترنتی تحت عنوان «روحانی سنج» که قرار بود تا اقدامات و قولها و وعدههای حسن روحانی در جریان تبلیغات انتخاباتی را طی صد روز نخست فعالیت دولت بررسی کند، یکی از اقداماتی بود که به طور رسمی از خارج کشور هدایت میشد و تلاش داشت تا فضای افکار عمومی را به سمت سیاهنمایی هدایت کند.
این سایت که با الهام از سایت «مرسی سنج» تهیه شده بود، در پشت پرده اهداف خود ایجاد یک فضای مسموم علیه قوه مجریه کشور و نهایتا انقلاب اسلامی را دنبال میکرد تا بتواند زمینه را برای آنچه شورش اجتماعی و مصر شدن ایران مینامد، فراهم کند.
در همین زمینه، سایت «رادیو فردا» که به عنوان ارگان رسانهای رسمی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا فعالیت میکند، در گفتگو با یکی از چهرههای گرداننده این سایت در کشور کانادا، مشخصا رابطه کاخ سفید با گردانندگان این سایت را علنی کرد. رادیو فردا در بخشی از این گفتگو، این سوال را از گرداننده اصلی سایت روحانی سنج پرسیده که «چرا برخی از وعدههای آقای روحانی در سایت «روحانی سنج» ذکر نشده است؟ به عنوان مثال «بازگرداندن احترام به پاسپورت ایرانی» از جمله وعدههایی است که در این سایت نیست.» و صراحتا خواستار اعمال فشار به دولت شده است.
این فرد گمنام هم در پاسخ گفته است: «خب ببینید، این پروژه در فضای سیاسی ایران اولین تجربه در نوع خودش است. ما برای جمع آوری این وعدهها چند نفر از افراد تیم تحقیق شروع کردند به جمعآوری قولهای مشخص آقای روحانی پرداختند. و منظور از قول مشخص، قولها و وعدههایی است که اظهارنظر نبود، وعده دادند که انجام میشوند و البته در حوزه مسئولیت رئیس جمهوری هم هست.
این قول مشخص را که شما به آن اشاره کردید ما در این اواخر کار به آن برخوردیم، و به نظر از قلم افتاده است، چون اولین تجربه است، طبعا ایرادهایی هم دارد. ولی نخواستیم تا قبل از این صد روز اول، قول و وعدهای را به فهرست اضافه کنیم، چون این احتمال را میدادیم که برداشتهای دیگری به وجود آید، ولی به طور مداوم کاستیهایی که «روحانی سنج» داشته و دارد، توسط مردم به ما گوشزد شده و میشود.»
رادیو فردا همچنین صراحتا از شباهت این پروژه با پروژهای که در مصر اجرا شد، سخن گفته و پرسیده است: «روحانی سنج از «مرسی سنج» الهام گرفته، یعنی فعالان سیاسی و مدنی مصر وقتی که محمد مرسی، رئیس جمهوری مصر شد، «مرسی سنج» را راه اندازی کردند تا وعدههای او را رصد کنند و ببینند رئیس جمهوری جدید مصر تا چه اندازه به وعدههای خود عمل میکند. وعدههای محمد مرسی در آن سایت به پنج بخش تقسیم شده بود که از جمله آنها نان، ترافیک، سوخت، تمیزی و پاکیزگی بود. «روحانی سنج» برخلاف «مرسی سنج» موضوعات در حوزههای کلان مانند سیاست خارجی، سیاست داخلی، اقتصاد و دیگر حوزههایی از این دست را انتخاب کرده است. این تفاوت به چه دلیل وجود دارد؟ «که با این پاسخ روبرو شده است:
این تقسیمبندیها بر اساس حرفها و گفتههای آقای روحانی انجام شده است. ما از مرسی سنج فقط الهام گرفتیم و روشها و بررسی وعدهها را مختص شرایط و وضعیت ایران انجام دادیم. ضمن اینکه آقای روحانی وعدههای کلی تری داده بودند و البته در حوزههایی هم وعدههای جزییتری داشتند مثلا به طور مشخص وعده انتصاب معاون فن آوریهای نو که وعده بسیار مشخص و جزیی بود در روحانی سنج آوردهایم ولی چون وعدههای آقای روحانی وعدههای کلی بود، در سایت روحانی سنج هم وعدهها و محورها، کلان انتخاب شدهاند و نتیجه کار چیزی شده است که مشاهده میکنید.
باید توجه داشته باشید که ما خارج از ایران هستیم و به بسیاری از منابع داخل کشور دسترسی نداریم و به همین دلیل کار سختتری در پیش داریم. اولین مکانیسم ما برای بررسی وعدهها و پیگیری آنها، بررسی و رصد رسانهها و روزنامههای ایران است تا به طور کامل و مستمر در جریان فعالیتهای داخل ایران و کارهایی که انجام میشود، قرار بگیریم، ولی قطعا این کافی نیست.
ما همچنین شبکههای اجتماعی را بررسی میکنیم، وبلاگها و نظراتی را که مردم در این وبلاگها به اشتراک میگذارند را لحاظ میکنیم.»
ماجرای مرسی سنج و روحانی سنج
جالب است بدانید که اخوان المسلمین و مرسی هم در انتخابات مصر وعده یک طرح 100 روزه برای بهبود اوضاع اقتصادی و سیاسی مصر را داده بودند. برای همین محمد مرسی رییس جمهور مخلوع مصر هم یک سایت با نام مرسی سنج (Morsi Meter) راه انداخته بودند تا وعدههای 100 روزهاش را بسنجد و نهایتا نشان دهد که مرسی در عمل به وعدههایش ناموفق و ناکارامد بوده است و سایت روحانی سنجی که راه اندازی شده است از لحاظ ساختار، قالب و فرایند کاری کاملا کپی نمونه سایت مرسی سنج مصری است.
هر دوی این سایتها توسط گروههای اپوزوسیونی راه اندازی شده که الگوی فعالیتشان دقیقا منطبق با مدل جدید آمریکاییها برای شکل دهی به اعتراضات خیابانی و شورش در کشورهای هدف است. مدلی که آخرینش توسط اپوزوسیون روسی وابسته به آمریکا دراعتراضات انتخاباتی روسیه عملیاتی شد و در ایران هم توسط اپوزوسیون ایرانی وابسته به آمریکا هم در سال 1392 کلید خورد و البته با توجه به خلق حماسه سیاسی توسط مردم به سرانجام نرسید.
به نظر میرسد سناریوی ایجاد فشار روانی به دولت برای انجام کارهای ساختارشکنانه و افراطی در روزهای آینده هم غلظت بیشتری به خود بگیرد و در این زمینه، سایتهای دیگری نیز راهاندازی شود؛ موضوعی که با جدی شدن ماجرای سایت روحانی سنج و همچنین ایجاد سایت موسوم به هزار روز، قابل اثبات و مشاهده است.
منبع: رجانیوز