به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دنشجو»، بندر بن سلطان را شاید بتوان مخوفترین چهره اطلاعاتی منطقه خواند. مردی که اگر نبود حمایتهای بیچون و چرای دولت عربستان از وی و رابطه خویشاوندیاش با خانواده سلطنتی، پتانسیل تبدیل به قابل تعقیبترین تروریست تاریخ بعد از بن لادن را داشت. انفجاری در خاورمیانه رخ نمیدهد و تیری از چله تروریستها، از عراق و لبنان تا سوریه و الجزایر و از آسیای میانه و قفقاز تا لیبی و... رها نمیشود مگر اینکه ردپایی از بندر را بتوان درآن یافت. بندر میاندار پیشبرد اهداف سیاست خارجی عربستان در روزگاری است که سعودیها نتوانستهاند کارایی چندانی در میز مذاکره از خود نشان دهند.
به عبارتی هرچه از دیپلماسی و قدرت چانه زنی سعودیها در بحرانها کاسته میشود، بندر آن را با ماشینهای بمب گذاری شده و حمایت بیچون و چرای تسلیحاتی و مالی از تروریستهای دستپرورده مدارس مذهبی پاکستان و عربستان پر میکند. شاید اگر حمایتهای بندر از دهها گروه سلفی فعال در جنگ سوریه نبود، بشار اسد خیلی زودتر از اینها میتوانست از چاهی که دیگران برایش کندهاند و خود هم به افتادنش در آن کمک کرد، خارج شود. بندر این روزها یک تنه با کمک حمد بن جاسم قطری شورشیان سوری را تغذیه مالی و تسلیحاتی میکند؛ اگر چه با چراغ سبز غرب.
«جمال خاشقجی» روزنامهنگار سرشناس عربستانی چند روز پیش در روزنامه الحیات یادداشتی نوشت که گاردین در تحلیل آن نوشت که منظور این یادداشت نمیتواند کسی جز بندر بن سلطان باشد. جمال خاشقچی نوشت: «شخصیتهای امنیتی قادر به تغییر تاریخ یا ساختن کشورها یا آفریدن حاکمان نیستند.» چه میتوان کرد که بندر بن سلطان به لطف رفاقت دیرینهاش با هیات حاکمه آمریکا آنهم به واسطه سالها حضور در سفارت عربستان در آمریکا میکوشد خاورمیانه و بحرانهای آن را آنگونه که میپسندد مدیریت راهبردی کند؛ راهبردی که قیمتش کشته شدن روزانه دهها سوری و عراقی و... است.
در روزگاری که دستگاه دیپلماسی عربستان توان مدیریت بحرانها را ندارد، بندر به میانداری تبدیل شده که حتی برای آمریکاییها نیز خط و نشان میکشد و از لزوم کاهش رابطه با آنها سخن میگوید. این موضوع بخصوص بعد از تلاشهای دیپلماتیک اخیر ایران و افزایش تماسهای تهران- غرب شدت بیشتری گرفت و نشانی از عصبانیت سعودیها از این ماجراهاست. رابطه بندر با ایران نیز تابعی از نگاه خاص وی به خاورمیانه است.
مشهور است که وی بعد از ناکامی غربیها در توقف توان غنی سازی ایران، شرط بندی کرده بود که میتواند یکه و تنها غنی سازی اورانیوم ایرانیها را متوقف کند و در برابر این امر خواستار دریافت پاداشی هنگفت از سوی غرب شده بود. نقش بندر در وقایع تروریستی منطقه تا آنجاست که بسیاری از تحلیلگران امنیتی معتقدند اصولا وی بعد از بازگشت از سفارت عربستان در ریاض در سال 2005، عملا وظیفهای جز کنترل و هدایت گروههای تروریستی در منطقه را برعهده نداشت. بندر بن سلطان امروز «سلطان ترور» در منطقه است.
منبع: شفاف