ثریا جایگاه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و دستاوردهای آن را بررسی کرد.
به گزارش خبرنگار علمی «خبرگزاری دانشجو»، محسن مقصودی، مجری برنامه ثریا شب گذشته در هشتمین بخش از این برنامه با امیر دریادار حبیب الله سیاری، فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران درباره نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران و دستاوردهای آن به بحث و گفت وگو نشست.
کلاه سبزهای دریایی ورزیده ترین نیروهای نظامی هستند
مقصودی در پرسش اول خود درباره دوره فرماندهی تیپ عملیات ویژه توضیح خواست که سیاری گفت: کامل ترین آموزش مربوط به کلاه سبزها در دوره عملیات ویژه در نیروی دریایی انجام می گیرد؛ چرا که کسی که می خواهد در نیروی دریایی تکاور ویژه باشد باید توانمندی های خاصی را کسب کند؛ از یک تکاور دریایی انتظار می رود در سه بعد عملیاتی باشد، انتظار می رود در سطح دریا عملیات ویژه انجام دهد، در زیر دریا بتواند به دشمن نزدیک شود، عملیات های هوایی انجام دهد و حتی بر روی زمین نیز توانمندی های خاصی داشته باشد.
به همین دلیل آموزش هایی که برای این افراد طراحی شده بسیار ویژه و خاص است؛ پیش از انقلاب دوره های تکاور را در کشور انگلیس طی می کردیم، پس از انقلاب با علم موجود در کشور ایران و تجربیات دفاع مقدس توانستیم سرفصل های آموزشی را به طریقی برنامه ریزی کنیم، به طوری که سطح آموزشی که امروز به تکاور نیروی دریایی می دهند به مراتب از سطح آموزش در کشورهای دیگر بالاتر و آزمایش پس داده است.
کلاه سبزها نقشه اشغال یک روزه خرمشهر را نقش بر آب کردند
در کشورهای منطقه و فرامنطقه ای به جرأت می توانم بگویم بهترین آموزش های عملیات ویژه و تکاور دریایی را در کشور داریم؛ کلاه سبزها ورزیده ترین نیروهای نظامی ما هستند؛ چرا که محدوده عملیات آن ها در چهار بعداست؛ یکی از نکات مهم انتخاب افراد برای این دوره، علاقه مندی صد درصدی است؛ چرا که سختی های این دوره بسیار فراوان است.
به طور مثال چند روز این افراد را برای زنده ماندن در منطقه ای رها می کنند، ممکن است این مکان عمق دریا باشد و آنها بدون امکانات در این نقاط رها می شوند و باید خود را به سلامت به محل تعیین شده برسانند؛ این مرحله آخرین مرحله دوره آموزشی عملیات ویژه است که مهارت زنده ماندن را کسب می کنند؛ همین کلاه سبزها در دفاع مقدس ضربات سنگینی به دشمن وارد کردند که اگر یکی از آنها اسیر می شدند عراقی ها پاهای او را به دو جیپ می بستند و از وسط دو نیم می کردند؛ چرا که نقشه اشغال یک روزه خرمشهر را کلاه سبزها نقش بر آب کردند.
نتیجه جانفشانی های کلاه سبزها در دفاع مقدس شکستن راهبرد دشمن بود؛ فکر اشغال یک روزه خرمشهر و اشغال هفت روزه تهران شکسته شد و از بین رفت؛ این افراد همان هایی هستند که کشتی تجاری جمهوری اسلامی ایران را که توسط دزدان دریایی ربوده شده بود، در نبرد 48 ساعته به سلامت بازگردانند.
چرا نیروی دریایی یک نیروی راهبردی است؟
مقصودی از سیاری خواست توضیح دهد چرا دریا به دلیل راهبردی برای ما مهم است که سیاری بیان داشت: مقام معظم رهبری اعتقاد دارند کشور ما یک کشور دریایی است و کشور دریایی یک نیروی دریایی راهبردی می خواهد؛ کشور ایران 800، 900 کیلومتر مرز دریایی در شمال و حدود 1000 کیلومتر در خلیج فارس تا تنگه هرمز و 800، 900 کیلومتر در سواحل دریای عمان دارد.
منابع غذایی که در دریا داریم از جمله منافع ایران در دریاست که متاسفانه از آن استفاده نمی کنیم، این کار استعمار است که ما را از دریا دور کردند؛ منابع انرژی از دیگر منافع ایران در دریاست، منابع گاز، نفت و انرژی های نو از جمله این منابع است؛ مهم ترین و بهترین راه برای تجارت، تجارت دریایی است، به همین علت 93 درصد صادرات و واردات کشور از 30 درصد مرزهای آبی کشور انجام می شود و از 70 درصد مرزهای خشکی فقط هفت درصد صادرات و واردات صورت می گیرد.
گلوگاه اقتصادی هر کشوری که به دریا راه دارد اقتصاد دریایی آن کشور است؛ کشوری که به دریا راه ندارند به کشور خفه مشهور است، یعنی هیچ راه تنفسی ندارد؛ گردشگری، دیپلماسی، روابط کشورها با یکدیگر، دفاع کشور و انتقال فرهنگ یک کشور از جمله دیگر مزیت های مرزهای آبی یک کشور است.
بنادر چابهار و جاسک؛ بهترین بنادر برای تجارت جهانی!
اگر بخواهیم از این منابع و منافع موجود در شمال و جنوب کشور استفاده کنیم باید در ابتدا امنیت را برقرار کنیم؛ به همین علت مقام معظم رهبری می فرمایند که این کشور به نیروی دریایی برجسته و ممتاز نیاز دارد تا بتواند امنیت دریاها را برقرار کند؛ در 100 سال گذشته کشورهایی همچون انگلیس، هلند و فرانسه ما را از استفاده از این منابع دور کردند.
مقصودی اظهار داشت: در حالی که پایگاه اقتصادی تمام کشورهایی که به دریا راه دارند، بندر است.
سیاری در ادامه گفت: اگر در زمان طاغوت هوشمندانه عمل می شد و تحت تاثیر نیروهای استعماری نبودیم هیچ گاه بندر جاسک و کنارک به این وضعی که هم اکنون دارد، دچار نمی شد؛ بهترین بنادر برای تجارت بسیاری از کشورها، چابهار و جاسک است که متاسفانه به آنها بی توجهی شده است؛ یک سوم تجارت دنیا در شمال اقیانوس هند صورت می گیرد و گلوگاه مهمی برای تجارت جهان ایران است.
در خلیج عدن بیشترین دزدی دریایی صورت می گیرد که نیروی دریایی ایران امنیت این منطقه را فراهم کرده است؛ تا کنون 12، 13 کشور از ما درخواست کمک کردند.
در نیروی دریایی به کشتی های مسلح ناو می گویند و ناوگروه مجموعه ای از چند ناو است؛ از سال 87 تا کنون 28 ناوگروه را به دریاهای آزاد اعزام کردیم و هر ناوگروه بین 80 تا 100 روز دریانوردی کرده است؛ مهم ترین خودنمایی قدرت دریایی یک کشور حضور در دریاهای آزاد است.
تاکتیک عاشورایی در مواجهه با دزدان دریایی
مقصودی پرسید: نیروی دریایی تا چه اندازه انواع نفت کش های ما و انواع کشتی های تجاری ما را اسکورت می کند؟ عملیات دزدان دریایی در کجا و به چه صورت انجام شد؟
سیاری پاسخ داد: اگر ما نتوانیم امنیت این مناطق را تامین کنیم 90 درصد تجارت ما از بین خواهد رفت؛ در خلیج عدن و در سواحل سومالی، دزدی دریایی سبب شده است همه کشتی های ما نیاز به تامین داشته باشند که ما به آن عملیات اسکورت می گوییم؛ اگر تمام نفت کش ها و کشتی های تجاری مان بخواهند به سمت غرب بروند تا وسط دریای سرخ آنها را تامین امنیت می کنیم و اگر از آن سو بیاید از دریای سرخ تا سواحل عمان امنیت را فراهم می نماییم.
از قسمت شرقی نیز از اقیانوس هند تا سواحل کشور ایران امنیت را تامین می کنیم؛ در موارد دیگر بنا به مورد به کشتی ها کمک می کنیم؛ به طور نمونه در سال گذشته کشتی که محموله حدود 100 تنی را حمل می کرد، از جنوب آفریقا به سمت کشور ما می آمد، این کشتی در وسط اقیانوس هند مورد حمله دزدان دریایی قرار می گیرد و دزدان دریایی کشتی را به سمت سواحل سومالی حرکت می دهند. تا سواحل سومالی سه چهار روز راه بود؛ وقتی خبر به ناوگان نیروی دریایی رسید با وجود نبود وقت و زمان کافی تصمیم گرفتند این کشتی را نجات دهند؛ نیروی دریایی از چابهار توسط یک ناوشکن حرکت کرد و با حداکثر سرعت خود را به کشتی ربوده شده رساند؛ تدبیر بر این بود که کشتی را سالم بازگردانیم؛ بعد از پیدا کردن کشتی ربوده شده 48 ساعت عملیات طول کشید.
در ابتدا هشدار و اخطار بود و بعد به عملیات نفوذ کشیده شد؛ نیروهای ما در هنگام شب این عملیات را انجام دادند؛ حدود 24 ساعت درگیری بود و در نهایت نیروی دریایی توانست دزدان دریایی را محاصره و دستگیر کند و نکته قابل توجه در این عملیات این بود که ما توانستیم کشتی و محموله و دزدان دریایی را سالم بازگردانیم.
در عرض یک هفته بعد از این اتفاق یک کشتی چینی را نیز نجات دادیم؛ در دنیا این عملیات بی سابقه بود؛ چرا که اغلب کشورها وقتی با کشتی ربوده شده مواجه می شوند با موشک آن را می زنند و این کار باعث آسیب و کشته شدن افراد فراوانی می شود؛ در جلسه ای در آفریقای جنوبی شرکت داشتیم که نزدیک به 30-40 کشور در آن حضور داشتند، همه به دنبال این بودند که ایران چگونه این عملیات را انجام داده است.
ما در پاسخ آنها می گفتیم تاکتیک ما عاشورایی بود؛ این حضور و اقتدار باعث دریافت تقدیر نامه از سوی سازمان بین المللی کشتیرانی شد.
دستور تشکیل معاونت جهاد خودکفایی در سال 62 به همت ریاست جمهور وقت
مقصودی در ادامه از دستاوردهای نیروی دریایی پرسید که سیاری چنین توضیح داد: کار در نیروی دریایی باید شبانه روزی باشد؛ چرا که نیاز به تجهیزات جدید و آماده به کار داریم؛ تجهیزات نیروی دریایی همواره در آب هاست، زمانی که این تجهیزات در داخل آب قرار دارد، تمام سامانه های آن در حال کار هستند، بنابراین همواره نیاز به تعمیر دارد.
به دستور مقام معظم رهبری در سال 62 که سمت ریاست جمهوری را داشتند، معاونت جهاد خودکفایی در نیروهای مسلح ایجاد شد که وظیفه ساخت تجهیزات نظامی را برعهده داشت؛ پروژه موج در سال 76 به فرمان مقام معظم رهبری شکل می گیرد و ساخت و تولید ناوشکن آغاز می شود؛ اولین تولید پروژه موج ناوشکن جماران است و دومین تولید این پروژه، سهند که سهند از جماران پیشرفته تر می باشد.
سیاری در پاسخ به سوال مقصودی درباره تحریم ها گفت: تحریم نیروهای مسلح از سال 57 است؛ در همان سال امام فرمودند روی پای خودتان بایستید، در تحریم ها، نیروهای مسلح فهمیدند کسی کمک نمی کند باید خودمان بسازیم؛ صنایع دفاعی ما از مزیت تحریم ها استفاده و پیشرفت کردند.
ثریا هر چهارشنبه شب ساعت 23:15 از شبکه اول سیما روی آنتن می رود.