به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، در این مناظره که به مناسبت سالروز 16آذر در برنامه زنده دیروز - امروز - فردا برگزار شد، دو عضو اسبق فعال دانشجویی، روند تاریخی جنبش دانشجویی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
مهم ترین محورهای این مناظره به شرح ذیل است:
ایمان ملکا:
- من به جریان دانشجویی معتقد هستم که در برخی از برههها نقش جنبش را برعهده میگیرد. این زمانی است که جریان دانشجویی بیرون از دانشگاه به مردم می پیوندد.
- اول در سال 1385 و در قضیه تحصن و سپس در زمان مصدق و سپس در دهه پنجاه و سپس سال 58 ، این جنبش در دوران جنگ غایب است، سپس در دوران اصلاحات به اوج خود می رسد و سپس در 88 و 92 فعالیت آن جدی می شود.
- جنبش دانشجویی سابقه بیشتری از نهاد دانشگاه دارد؛ ما جنبش های دانشجویی داریم.
- عده ای دانشگاه را به عنوان یک مسئله میدانند. و با یک نگاه بی اعتمادی به آن نگاه می کنند. امام در شکستن این نگاه موثر بودند.
- ما در ایران حزب درست و حسابی نداریم که بخواهند شاخه دانشجویی داشته باشند. این می شود که بعد از انقلاب بحث وحدت حوزه و دانشگاه را می بینیم.
- آقای احمدی نژاد در دوران خودش بر جریان دانشجویی تکیه ندارد و بر توده ها تکیه می کند.
- من ماجرای سفارت انگلیس را جنبش دانشجویی می دانم.
- در زمان سال 1358 هم همه مخالف بودند ولی فقط یک نفر یعنی امام بود که موافق بود.
- سوال من این است که موسسین انجمن اسلامی را همچنان شما قبول دارید؟
- افراد دیگری که به جز بازرگان در انجمن اسلامی بودند نظر آقای بازرگان را نداشتند.
- من به آقای بازرگان اعتقاد دارم ولی نقدهای مهمی هم به ایشان دارم.
- من فکر میکنم دوستان تصویر امام را گرفتند و عکس امام را رها کردند. من همه اندیشه امام را قبول دارم.
- شما از امام فقط عکس ایشان و کلیپ ها را می بینید.
- عدالتخواهی آزادی خواهی و دین باوری را در انجمن اسلامی با هم باید داشته باشیم.
- 16 آذر چون دانشجویان نتوانستند با توده ارتباط بگیرند شکست خورد.
- انجمن همان قدر که اسلامی هستند انجمن هم هستند؛ انجمنی نباید با متحجرترین لایه های اجتماعی در جامعه ارتباط بگیرد. نباید به مسائل سیاه و سفید نگاه کنیم.
- اصول گرایان گاهی دین باوری و عدالتخواهی را داشتند و آزادی خواهی را رها کردند.
- 16 آذر تفضل دارد به 13 آبان. چون در 16 آذر بر استکبار داخلی و خارجی تمرکز دارد.
- در زمان اصلاحات 16 آذر دوباره احیا شد و پیشی گرفت. من می گویم که باید فضا را باز گذاشت و همه حتی مارکسیست ها و .. حضور داشته باشند.
- انجمن های اسلامی چون فضایی در دانشگاه نبود به سراغ رکن قدرت رفتند. ما میخواستیم که نقد بکنیم اما دنبال براندازی نبودیم.
- من هم قبول دارم که هر کس اینکار را بکند و فضا را ببندد غلط است. آقای هاشمی الان با آقای هاشمی سال 72 یکی نیست.
- نمیخواهم بگویم آقای هاشمی اشتباه نداشت ولی باید به ایشان احترام گذاشت.
- من می گویم که باید فضا را باز گذاشت و همه حتی مارکسیستها و .. حضور داشته باشند.
- انجمنهای اسلامی چون فضایی در دانشگاه نبود به سراغ رکن قدرت رفتند.
علی خضریان:
- جنبش دانشجویی را پیش از تاسیس نهاد دانشگاه نمی دانم حتی بعد از آن هم جنبش دانشجویی به معنای واقعی برای مدتی وجود نداشت.
- جنبش دانشجویی نیاز به این دارد که یک گفتمانی را فراگیر کند چون با تاسیس دانشگاه در سال 1313 دانشجویان بسیار اندک بودند و با تعداد بسیار اندکی نمی توانستند یک جریانی را ایجاد کنند. دوم اینکه دانشجویان در سال 1313 چون از کانال خاصی وارد شده بودند عدالتخواه نبودند و این ویژگی بزرگ و اصلی جنبش دانشجویی را ندارند.
- در سال 1321 به بعد انجمن اسلامی شکل گرفت. این واقعه در پی این بود که دانشجویان مسلمان در یک اقلیت بودند و همیشه تحت فشار برای هر حرکتی من جمله اقامه نماز بودند. آنها از این ناراحت بودند که چرا در یک جامعه اسلامی همچنین جوی وجود دارد.
- در دهه 30 اتفاق مهمی در جنبش دانشجویی میافتند که الان هم بخاطر همان اینجا هستیم. یعنی واقعه 16 آذر . این همان چیزی است که آقای ملکا از آن یاد نکردند.
- در قضیه تبعید امام از سال 42 به بعد مدام دانشجویان برای آن واقعه سالگرد می گرفتند.
- من معتقدم که آقای بازرگان هیئت موسس انجمن اسلامی نیست. چون در کلیه کتب نوشته شده که انجمن اسلامی در دانشکده پزشکی انجمن اسلامی تشکیل شده و این در حالی است که آقای بازرگان مهندسی خوانده اند و اینکه در سال1321 اصلا آقای بازرگان دانشجو نبودند.
- آقای بازرگان خودش را در کتابش عضو موسس انجمن اسلامی نمی داند. برخی ها می خواهند که پای نهضت آزادی را به انجمن اسلامی باز کنند.
- بچه های انجمن اسلامی همیشه داعیه دار حضرت امام هستند. چرا آنها با دیدن عکس امام در کلیپ هاشان سوت و کف می زنند و همچنین موقع دیدند تصویر آقای بازرگان. اما امام به شدت به آقای بازرگان و نهضت آزادی انتقاد دارند و بشدت آنها را مورد خطاب قرار می دهند.
- از آقای ملکا که این حرف را زدند و ادعای خط امام دارند بعید است. این یک مغالطه است.
- برخی اتفاقات در بعد از انقلاب جنبش دانشجویی را از ریل خود خارج کرد.
- بر خلاف سخنان آقای ملکا که گفتند دانشجویان عوض انجمن اسلامی در جنگ نبودند باید بگوییم که انجمن اسلامی واحد جنگ داشتند و بسیاری از شهدای ما عضو انجمن اسلامی بودند.
- در همان زمان جنگ در آستانه مجلس سوم که فضای سیاسی به سمت دو قطبی رفت کار را از ریل خارج کرد که هنوز دارد ضربه میزند.
- در آن زمان دفتر تحکیم وحدت بزرگترین خطای تاریخ جنبش دانشجویی را رقم زدند و از یک بخش سیاسی احزاب حمایت کردند و آن مجمع روحانیون مبارز بود.
- زمانی که در انتخابات مجلس چهارم مجمع روحانیون رای نمی آورند تحکیم وحدت افول می کند و البته فشار سیاسی بیرون هم هست موثر بود تا حدی که دولت اجازه انتقاد را به دانشجویان نمی دادند و می گفتند مخالف هاشمی دشمن پیغمبر است و نتیجتا رهبری آمدند و گفتند که خدا لعنت کند کسی را که نمی خواهد دانشگاه و دانشجو سیاسی باشد.
- بعد از عدم توافق در جریان راست سیاسی با آقای هاشمی برای انتخابات سال 76، آقای هاشمی به سمت جریان چپ رفت و با آنها به توافق رسید.
- در سال 75 و 76 به صورت هدایت شده انجمن های اسلامی می روند و از آقای هاشمی انتقاد می کنند. این مراسم ها و انتقادها با حضور افرادی هستند که به آقای هاشمی نزدیک هستند. عبدالله نوری، عطالله مهاجرانی و حتی سعید حجاریان یعنی از منصوببین آقای هاشمی در مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری .
- شما گفتید تشکل های دانشجویی با درد متولد شدند اما من سوالم این است که چرا در سال 87 مجموعه شما در دانشگاه تهران بچه های مجموعه ما را مورد ضرب شتم قرار می دهند. کسانی با ما اینطور رفتار میکنند که لیدر فکری آنها یعنی آقای خاتمی می گویند زنده با مخاف من.
- دبیر یکی از انجمن های اسلامی تحکیم در وبلاگ خود نوشت که من کمونیستم.
- فضای آرام یعنی اینکه دانشجو حرف سیاسی را می فهمد و مساله سیاسی را درک می کند.
- آنان که می گویند فضای دانشگاه مرده است هماهنهایی هستند که در دانشگاه بوعلی همدان کسی را که نمیخواست اصلاحاتی باشد از پل عابر پیاده دانشگاه به پایین پرتاب میکنند.
- عده ای اززیاب به دانشگاه ارومیه رفته اند. ما حق میدهیم که باید رئیس دانشگاه را عوض کنند. اما نباید دانشجویی بخاطر حمایت این ارزیابها، به سلف دانشگاه برود و درخواست غذای رایگان کند و با مخالفت کارگر سلف، به صورت او آب دهان بیاندازد.
- روز شنبه دیدار دانشجویان با رئیس جمهور است. باید اجازه فرصت به دانشجویان داده شود برای صحبت و نباید این حق و این فرصت را از آنها گرفت.
ايا دانشجويان دانشگاههاي تهران در نظام دانشگاهي کشور ما نماينده افکار عمومي جامعه کشورند؟ ايا مردم ساکن در تهران و اساتيد دانشگاههاي کشورنماينده افکار عمومي ملت 75 ميليوني ايرانند؟ وضعيت و انتظار ازدانشجويان و دانشگاهها با وضع ايده الشان از نظر خود دانشجويان ، نظام، مردم و مقام معظم رهبري چقدر فاصله دارد؟مجموعه اين فاصله ها جايگاه و ميزان اعتبار دانشگاه را مشخص مي کند. دانشگاه فعلا درد هويت دارد تا جايگاه و خاصيت خود را براي اين انقلاب و مردم مشخص نکند نمي توان براي جامعه مفيد باشد.