به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، مردم و به ویژه مستضعفین، که از مشکلات اقتصادی همچون گرانی کالاهای اساسی، تورم، بیکاری، فقر، تبعیض و تصمیمات خلقالساعه و لحظهای و بدون برنامهریزی و تدبیر به ستوه آمده بودند، آقای روحانی را در مقام ریاست دولت شایستهی حل چنین مسائلی یافتند.درباره اینکه آیا دولت یازدهم در عمل توانسته است به این درخواستها جامه عمل بپوشاند یا خیر، با یک عضو پژوهشکده اقتصاد اسلامی گفتگو کردیم.
یاسین محمدی پور با اشاره به شرایط اقتصادی کنونی و راه حل هایی که می توان برای برون رفت از این شرایط ایجاد کرد گفت: در رزوهای ابتدایی دولت یازدهم با توجه به جو روانی مثبت حضور دولت جدید قیمت در بازار طلا، سکه و ارز رو به افول میگذاشت اما متاسفانه رئیس بانک مرکزی در صحبت خود این کاهش قیمت ارز را غیرمنطقی دانسته و گفت گه نباید قیمت ارز به پایینتر از سه هزار تومان برسد.
این استاد دانشگاه خاطر نشان کرد: هرچند که بعدها ایشان این سخن خود را اصلاح کرد و گفت منظورش از این حرف، جلوگیری از کاهش قیمتها نبوده است، اما این اظهارنظرها نوشدارویی پس از مرگ سهراب بود و دیگر قیمت ارز به زیر سه هزار تومان نرسید و قیمت عمدهی کالاهای وارداتی و حتی داخلی، که از مواد اولیهی خارجی و وارداتی تغذیه میکردند، پایین نیامد و تولیدکنندگان نتوانستند از کاهش قیمت ارز به نفع مصرفکننده بهره گیرند و قیمت تولیدی خود را پایین آورند.
محمدی ادامه داد: همچنین تصمیم اخیر وزیر صنعت مبنی بر افزایش قیمت برخی از خودروهای تولید داخل به تدریج حلقهی بیتدبیری دولت را کاملتر کرد و قیمت محصولات ایرانخودرو و سایپا، که نمایندهی انحصاری تولید خودرو در داخل کشور هستند، حدود دو تا سه میلیون تومان افزایش پیدا کرد.
وی با اشاره به قیمت خودروی پراید که رایجترین و سهلالوصولترین خودروی اقشار متوسط و ضعیف جامعه محسوب می شود گفت: این خودرو نزدیک به دو میلیون تومان گران شد تا وضعیت اقتصادی مردم را سختتر کند. اما اخیراً نیز مسئولان وزارت صنعت، بر خلاف گفتهی وزیر، اظهار کردهاند که قیمت محصولات ایرانخودرو تا پایان سال افزایش نمییابد.
عضو پژوهشگاه اقتصاد اسلامی تصریح کرد: این اظهارنظرهای متناقض نتیجهای جز کاهش امید به تدبیرهای دولت و نیز بر هم زدن ثبات و تعادل در بازار، که دولت همواره از آغاز تا کنون شعار ثبات بازار را پیش گرفته بود، نداشت.
وی اظهار داشت: رئیسجمهور محترم و تیم اقتصادی دولت مدام از مشکلات اقتصادی کشور صحبت کرده و همهی مشکلات را بر گردن دولتهای قبلی و به ویژه دولت اخیر میاندازند و اینکه آنها اقتصادی ویرانه و خزانهای خالی تحویل گرفتهاند.
وی با اشاره به اینکه این مواضع جز اینکه موجب فرافکنی مسائل میشود و امید مردم را برای اصلاح امور زندگی و سامان معیشتشان ناامید کرده، فایدهای بر آن مترتب نیست، خاطرنشان کرد: بالاخره بیتدبیریهای دولت گذشته نباید سبب توقف کار شود.
محمدی تصریح کرد: اخیراً وزیر اقتصاد از اوضاع خوب تحقق درآمدهای نفتی و مالیاتی در سال جاری خبر داده بود است که کاملاً حرف رئیسجمهور محترم را نقض میکند و همچنین آقای نهاوندیان، رئیس دفتر ایشان، نیز در مصاحبهای با یکی از خبرگزاری ها می گوید"در حال حاضر، منابع صندوق توسعهی ملی، که سالانه بخشی از منابع حاصل از درآمدهای نفتی را به خود اختصاص میدهد، بیش از چهل میلیارد دلار است"که این اظهارات با حساب خالی خزانه کاملا متناقض است.
وی ادامه داد: انتقاد جدی دیگری که در مواضع و سیاستهای تیم اقتصادی دولت بروز و ظهور دارد تکیهی شدید و غیرمتعارف بر راهحلهای سیاسی و دیپلماتیک با بیگانگان برای حل مشکلات اقتصادی کشور است.
محمدی افزود: این امر به عنوان یک چارهی کار برای رفع تحریمها و تعامل بهتر و سازندهتر با جهان ضرورت دارد، اما نباید تکیهی عمده و اساسی بر روی آن قرار گیرد؛ چرا که اساساً کشور باید به حدی از توان برسد که تحریمها اثر چندانی بر روی کشور، به ویژه از بُعد اقتصادی و معیشتی مردم، نگذارد و این سیاست اصولی و اساسی نظام و رهبری انقلاب است که بارها در بیانات خود بدان اشاره فرمودهاند.
این عضو پژوهشگاه اقتصاد اسلامی تصریح کرد: به نظر میرسد متأسفانه دولت در حل مشکلات و مسائل اقتصادی کشور نگاهش بیشتر متوجه بیرون است تا درون خود نظام. باید توجه به فرهنگ کار و تلاش و اصلاح الگوی مصرف، سبک زندگی مردم و مسئولان، توجه ایشان به وضعیت فقرا و مستضعفین و چارهاندیشی برای وضعیت نامناسب مناطق محروم و روستاهای کشور، در اولویت قرار گیرد.
وی همچنین با اشاره به مباحثی که اخیرا در خصوص مسکن مهر از سوی برخی دولتمردان گفته می شود اظهار داشت: مسئلهی دیگری که همچنان جزء دغدغههای اصلی مردم است بحث مسکن است که با تلاش دولت قبلی، بسیاری از مردم در قالب مسکن مهر، صاحب خانه شدند و با تمام مشکلاتی که داشته و دارد، اما صرفاً از این جهت که موجبات آرامش روحی و روانی مردم را در باب مسکن فراهم مینماید، بسیار خوب و کارگشا بوده است.
وی ادامه داد: متأسفانه دولت جدید آن اهتمامی را که دولت سابق در این امر داشت به این موضوع ندارد و اظهارات متناقض و مبهم زیادی از وزیر مسکن در این باب ارائه شده است که گویای این است که دولت روی خوشی به این امر نشان نمیدهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: این دو دستگی که در تیم اقتصادی دولت وجود دارد به دلیل وجود دو تفکر نهادگرایان و معتقدین به اقتصاد آزاد است که در شرایط فعلی هیچ کدام گره گشای مشکلات اقتصاد ایران نخواهد بود از این رو متاسفانه هیچ تفکری در تیم اقتصادی دولت نسبت به اقتصاد مقاومتی یا اقتصاد اسلامی وجود ندارد بنابراین به نظر می رسد که مشکلاتی که این دولت در اقتصاد ایجاد خواهد کرد بسیار بیشتر از دولتهای قبلی است.
منبع: تسنیم