به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، دیکتاتور سابق مصر، حسنی مبارک که در سال 2011 با انقلاب مردم مصر از قدرت برکنار شد، سالها عامل پیادهسازی سیاستهای آمریکا در خاورمیانه بود. وی که رابطه دوستانه با آمریکا و پیمان کمپدیوید را از انور سادات میراث برده بود در تمام دوران ریاستجمهوریش نقش حافظ منافع آمریکا و بالاخص امنیت رژیم اسرائیل بود.
نقشی که مبارک در خاورمیانه برای آمریکا بازی میکرد، نقش حافظ یک پیمان بود. پیمان کمپدیوید ضامن بقای اسرائیل در دل منطقهای بود که دور تا دور آن را دشمنان اسرئیل گرفته بودند. تا قبل از انقلاب اسلامی ایران، راهکار صهیونیستها و متحدینشان در کاخ سفید برای حفظ بقای اسرائیل، اتحاد عجم در برابر عرب بود. به این ترتیب، محور اسرائیل – ترکیه – ایران پهلوی، در برابر محور عربی مخالف اسرائیل شکل گرفته بود.
در سالهای پس از جنگ 1973، مصر کمکم از دامان شوروی به سوی رابطه با آمریکاییها حرکت میکرد. در این فرآیند، دو عامل موثر بودند: اول، تنشزداییهای صورت گرفته بین مسکو و واشنگتن و دوم، میانجیگریهای شاه سابق ایران.
سرنگونی رژیم پهلوی در ایران در شرایطی محقق شد که مصر دیگر در دامان بلوک غرب و آماده امضای قرارداد سازش با رژیم صهیونیستی بود. این اتفاق اندک زمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران رخ داد و مصر در محور امنیتی اسرائیل، جای ایران را گرفت.
سادات و پس از وی مبارک، عوامل نزدیک کردن تدریجی اعراب به اسرائیل بودند. مبارک نهتنها تلاش بسیاری برای حفظ کمپدیوید کرد بلکه تلاش کرد تا دیگر در میان اعراب محوری برای اقدام نظامی علیه اسرائیل شکل نگیرد و در این مسیر حمایت شیوخ خلیج فارس را هم داشت.
مبارک در تمام این سالها ضمن ادامه سیاست سرکوب نیروهای اسلامگرا، از کمکهای نظامی واشنگتن برخوردار بود. وی در سالهای اخیر نقش بهسزایی در تکمیل پروژه محاصره نوار غزه داشت.
اما میزان وفاداری آمریکاییها به مبارک در دوران انقلاب 18 روزه این کشور مشخص شد. آمریکاییها ابتدا از مبارک حمایت کردند اما به مرور زمان وقتی روشن شد که امواج انقلاب مردم مصر سهمگین است، پشت او را خالی کردند و فضا را برای کنار رفتن او مهیا کردند.
مبارک پس از برکناری از قدرت دیگر از حمایت آمریکاییها برخوردار نبود و به معنای واقعی توسط متحدین دیروز خود تنها گذاشته شد.
منبع: مشرق