حذف تولوئن از هوا بوسيله نانوذرات دياكسيد تيتانيوم تثبيت شده بر روي سلولز ميكروبي
به گزارش گروه علمي «شبکه خبر دانشجو»، تولوئن يكي از مواد شيميائي پر مصرف در صنايع مختلف ميباشد که استفاده گسترده از اين ماده شيميائي در صنايع مختلف از قبيل صنايع رنگ و پتروشيمي و مهماتسازي و اثرات زيان آور آن بر سلامتي انسان باعث گرديده است كه تحقيقات وسيعي در جهت كنترل و كاهش بخارات تولوئن از هواي محيط كار صورت گيرد.
دكتر غلامحسين پورتقي دانش آموخته رشته بهداشت حرفهاي دانشگاه كه اين طرح تحقيقاتي در قالب رساله دكتراي تخصصي وي انجام و ارائه شد، در ادامه مطلب فوق در خصوص روش تحقيق پروژه افزود: در اين مطالعه با استفاده از سلولز ميكروبي نوعي جاذب تهيه و ويژگيهاي آن تعيين گرديد.
وي گفت: نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم به عنوان كاتاليست بر روي بستر تهيه شده از سلولز ميكروبي تثبيت شد و تحت تابش اشعه ماورابنفش(UV-A) و (UV-C) قرار گرفته و به عنوان يك عامل فتوكاتاليستي قوي براي تخريب و تجزيه بخارات تولوئن مورد استفاده قرار گرفت.
پورتقي در خصوص نتايج آزمايشات گفت: آزمايشات بعمل آمده در اين تحقيق نشان ميدهد كه نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم تثبيت شده بر روي سلولز ميكروبي چنانچه در معرض تابش امواج ماورابنفش قرار گيرند ميتوانند باعث كاهش يا حذف بخارات تولوئن از هوا شوند.
همچنين در اين پژوهش، غلظتهاي ppm 400-50 از بخارات تولوئن از مسير فتوكاتاليست در شرايط مختلف عبور داده شد و ميزان حذف بخارات تولوئن اندازهگيري و مورد ارزيابي قرار گرفت.
وي گفت: ميزان درصد از غلظت ppm100 بخارات تولوئن با جريان 0.2 ليتر بر دقيقه پس از عبور از سيستم فتوكاتاليست كاهش يافت و نتايج حاصل از بكارگيري انواع مختلف لامپ ماورا بنفش نشان داد كه بكارگيري لامپ UV-A در شرايط يكسان، براي حذف بخارات تولوئن توانائي بيشتري نسبت به UV-C دارد.
پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس در ادامه تصريح كرد: از نتايج اين تحقيق ميتوان استنباط نمود كه تثبيت نانوذرات دي اكسيد تيتانيوم پس از تثبيت بر روي سلولز ميكروبي ميتواند براي تجزيه تولوئن و ساير تركيبات آلي بكار گرفته و افزايش شدت اشعه ماورابنفش و همچنين استفاده از يك جاذب به عنوان بستر فتوكاتاليست ميتواند در افزايش قدرت تجزيه كنندگي مؤثر باشد.
به منظور افزايش بازدهي و بالا بردن توان حذف بخارات تولوئن از تركيب لامپهاي UV-A و UV-C ميتوان استفاده كرده و هر چه فاصله لامپ ها از سطح بستر فتوكاتاليست دورتر باشد، شدت تابش، كاهش مييابد و اين كاهش به ويژه براي ماورابنفش نوع C بيشتر است.
پور تقي گفت: سلولز ميكروبي بدون داشتن عوارض و آلودگيهاي محيط زيستي در صورتي كه به صورت صنعتي توليد انبوه شود ميتواند به عنوان يك جاذب مناسب مورد استفاده قرار گيرد و استفاده از سيستم عبور بخارات تولوئن از يك محفظه مسطح فتوكاتاليست به جاي ستون، به علت امكان عبور كامل بخارات از محدوده فتوكاتاليست، ميتواند كارائي بيشتري را در جهت حذف بخارات تولوئن داشته باشد.
گفتني است، اين پژوهش با راهنمائي دكتر عباس رضايي و با مشاوره دكتر علي خوانين از اعضاء هيئت علمي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه انجام شد./انتهاي پيام/