به گزارش خبرنگار سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، مناظره حسن بهشتی پور، استاد دانشگاه و عبدالله گنجی، مدیرمسئول روزنامه جوان درباره توافقنامه ایران و کشورهای 1+5 عصر امروز در دانشکده فنی شریعتی برگزار شد.
در این مناظره حسن بهشتی پور به عنوان موافق توافقنامه ژنو شروع به صحبت کرد و گفت: این توافقنامه جنبه حقوقی ندارد بلکه سیاسی است چند قدرت سیاسی در دنیا پای قرارداد آمدند و توافقی را با ایران امضاء کردند که این موضوع موفقیتی برای ایران محسوب می شود زیرا ما اولین کشور در حال توسعه هستیم که 5 کشور هسته ای به علاوه آلمان را پای قرارداد آورده ایم که از سوی دیگر قراردادی که یک طرفه نباشد.
وی در ادامه افزود: جنبه دیگری که از این توافقنامه که باید مورد توجه باشد اینکه هر دو طرف باید از انجام اقداماتی جلوگیری کنند و طرف ایرانی و غربی اقداماتی را انجام ندهند ما در این سند اقداماتی مقدماتی را داریم این یک قرارداد جامع نیست قراردادی است که دو طرف با یکدیگر گذاشته اند و اگر اجرایی شد گام های بعدی اجرا میشود که اگر اجرایی نشد دوباره به جای اول باز می گردد این یک پکیج مطلوب است و کسی نمی تواند بخشی از آن را انجام داده و بخش دیگر را انجام ندهد و باید کل توافقنامه اجرا شود.
این استاد دانشگاه درباره غنی سازی اورانیوم ادامه داد: اینکه غنی سازی اورانیوم در سند مطرح شده از سوی غرب به رسمیت شناخته شده باشد چنین جمله ای در این توافقنامه وجود ندارد، اگر این جمله که غنی سازی حق ایران است در این توافقنامه وجود داشت یعنی این که ایران در هر موقع و در هر سطحی که بخواهد می تواند اقداماتی را انجام دهد در صورتی که در هیچ کجای دنیا چنین اقدامی انجام نمی شود.
در ادامه مناظره عبدالله گنجی به عنوان منتقد توافقنامه صورت گرفته از سوی ایران گفت: بنده نگاه سیاسی و صفر و صد به این توافقنامه ندارم و در مجموع این توافق را گام به جلو می دانم اما بخشی از این توافقنامه را متوجه نمی شوم ما در شرایطی بودیم که می توانستیم بهتر عمل کنیم وقتی چیزی بین طرفی است گرچه محتوای آن سیاسی است اما ماهیت حقوقی پیدا می کند توافقنامه دارای سه گام است اول گام اعتمادساز که شش ماهه است و ما نگران تکرار شدن شش ماه هستیم. دوم اینکه قوانین بین المللی که ما باید بر آن حرکت کنیم در این توافقنامه نقض شده است و آنچه در این توافق آمده است عبور از قوانین بین المللی و ماده 4 NPT است که ما را به NPT نسپرده است.
وی ادامه داد: مورد سوم این است که در این توافقنامه رها سازی ما در هیچ مرحله ای وجود ندارد و نگرانی ما از گام نهایی و ابهاماتی که وجود دارد است و احتمالاً استقلال ما را آسیب می رساند و به غرور ملی ما که بالاتر از موضوع هسته ای است لطمه وارد می کند.
در ادامه مناظره بهشتی پور با طرح سئوالی مبنی بر اینکه آیا این گام از سوی طرفین متوازن است، خاطرنشان کرد: بستگی دارد که توازن را چه تعریف کنیم غنی سازی اورانیوم مسئله بسیار بزرگی است و اینکه در توافق نوشته شود غنی سازی اورانیوم حق مسلم ماست اینگونه نیست ما طبق بند 4 NPT غنی سازی را از حقوق ایران می دانیم اما باید این حق را در شرایطی پیش ببریم که تحریم ها را بیشتر نکند.
غربی ها ایران را در مذاکرات موفق می دانند اما برخی از ایرانی ها این توافقات را با قرارداد ترکمانچای مقایسه می کنند
سه دسته حقوقی در این توافق نامه وجود دارد اول نظارت بر جمهوری اسلامی، کنترل فعالیت و سوم اینکه ما را محدود می کند در انتهای قرارداد گفته شده وضعیت هسته ای در نهایت درباره ایران ادامه پیدا کرد اما باید گام اول اعتمادسازی را انجام دهیم بعد حق خود را به کرسی بنشانیم.
بهشتی پور در ادامه افزود: عده ای بندهای نظارتی را به رخ ما می کشانند که اینها را داده اید و هیچ چیز نگرفته اید در صورتی که 5 درصد غنی سازی ما ادامه پیدا می کند نکته دیگر اینکه بخشی از تحریم ها لغو می شود وقتی فرصت 6 ماه داده شده یعنی به نوعی خودشان تحریم ها را لغو کرده اند وقتی سخنان غربی ها را نگاه می کنید آنها می گویند ایران موفق شده است اما عده ای در داخل این توافق را شبیه قرارداد ترکمانچای می دانند.
در ادامه گنجی ابراز داشت: غربی ها در گام نهایی شرایطی را برای ما فراهم کردند، مسیر و نقشه راه را طراحی کردند وقتی که ما اعتماد آنان را جلب کردیم آیا آنان ما را رها خواهند کرد؟ چون این اتفاق هیچ وقت نمی افتد، آنان ما را با خود خواهند برد و در جایی رها خواهند کرد مطمئنم این قرارداد برای ما هیچ ارزشی ندارد، ژاپن و چین بالای 60 درصد غنی سازی می کنند اما کسی با آنان کاری ندارد در صورتی که آنان ما را رها نخواهند کرد.
گنجی: آقای ظریف فراتر از اختیارات عمل کرده است
گنجی در ادامه افزود: مجلس گفت که پروتکل الحاقی را امضاء نمی کند و در این موضوع ابهام وجود دارد به نظر می رسد آقای ظریف فراتر از اختیارات عمل کرده است اما این موضوع را متوجه شدیم که همه فشارها بر روی ما به دلیل امنیت صهیونیست است و آنان هر چی می گویند به دنبال راضی کردن رژیم صهیونیستی هستند.
بهشتی پور در ادامه گفت: برخی ازتحریم ها را دولت آمریکا نمی تواند رفع کند و مجلس سنا باید آن را برطرف نماید، ایران درباره پروتکل الحاقی گفته که مجلس باید آن را امضاء نمایند در سند مسئولیت را از خود برداشته تا مجلس آن را تصویب کند که این زرنگی آقای ظریف است زیرا هیچ کسی در ایران نمی تواند قدرت را از مجلس سلب کند.
بهشتی پور: اگر پس از 6 ماه متوجه شدیم که توافق نامه به نفع ما نیست آن را تمدید نمی کنیم
غنی سازی جزئی از برخورداری از انرژی هسته ای است در دنیا اتهام ما این است که می خواهیم بمب بسازیم البته گفته ایم که حرام است و در این زمینه فتوا داریم اما آنان قبول نمی کنند و می خواهند که ما به آنان ثابت کنیم، اما بی اعتمادی دو طرفه است چگونه می شود این بی اعتمادی را بی طرف است؟!
معتقدم سند بهترین وسیله است و اگر دیدیم این توافق به نفع ما نیست بعد از شش ماه آن را تمدید نمی کنیم و ما برای این شش ماه محدوده مشخص کرده ایم و این توافق باید به توافق نامه نهایی برسد.
گنجی با اشاره به اینکه آقای بهشتی پور سئوال من را مبنی بر اینکه آیا بعد از شش ماه ما را رها خواهند کرد یا نه؟ پاسخ ندادند.
گنجی: تحریم های هسته ای کنار گذاشته شود غربی ها موضوعاتی مانند حقوق بشر، تروریسم، فعالیت موشکی را به میان می کشند
گنجی خاطرنشان کرد: یکی از قطعنامه های سازمان ملل و تحریمی که بر ما وارد کردند بر روی چهار موضوع بود اگر در زمینه فعالیت هسته ای اعتمادسازی کنیم و آنان قطعنامه شورای امنیت را بردارند موضوعاتی مانند حقوق بشر، تروریسم و علوم موشکی را مطرح می کنند.
بهشتی پور خاطرنشان کرد: نقطه رهایی چه زمانی است؟ در 34 سال گذشته ما را رها نکردند پس در آینده نیز ما را رها نمی کنند، هر روز یک مسئله و بهانه را مطرح می نمایند، نقطه رهایی وجود ندارد مهم این است که بهانه را از دشمن بگیریم. مهم این است که بهانه را از دشمن بگیریم اکنون ادبیات ما درست شده است و به آنان گفته ایم که هر نوع نظارتی که می خواهند داشته باشند اما به حق حاکمیت ما صدمه وارد نکنند و ما نیز حق غنی سازی را داشته باشیم.
وی در ادامه افزود: در ده سال گذشته زحمات بسیاری کشیده شده تولید 19 هزار سانتریفیوژ، 230 کیلو اورانیوم 20 درصد از جمله اقدامات بوده است و اگر این فعالیت ها نبود ظریف نمی توانست در مذاکرات کاری از پیش ببرد این سند عملاً آنها را خلع سلاح کرده و در مقابل آن ما حق غنی سازی 5 درصد را به دست آورده ایم.
در ادامه مناظره عبدالله گنجی خاطرنشان کرد: همان گونه که امام (ره) فرمودند آنان ما را رها نخواهند کرد، نقطه رهایی برای ما گذاشته نشده است این به استقلال ما آسیب وارد می کند. این قانون همه و یا هیچ است ما سر ستون هستیم و باید فعالیت مان را انجام بدهیم و در ادامه باید مدام کوتاه بیایم اما ممکن است آنان کوتاه نیایند اینکه بتوانیم قطعات خودرو را وارد کنیم مشکل ما را حل نمی کند ما پول های را در خارج داریم که نمی توانیم از آن استفاده کنیم و آینده ای که آنان برای ما تصور کرده اند آینده ای خطرناک است.
بهشتی پور ابراز داشت: اینکه مجلس چیزی را تصویب نکند صاحب اختیار است و حتماً کارشناسی می کند اگر بپذیرند در واقع مورد تأیید نظام است و مدیریت کلی پرونده هسته ای زیر نظر رهبری است قرار نبود 20 درصد غنی سازی کنیم اگر فرانسه و روسیه به ما مواد لازم را می دادند ما دنبال غنی سازی نمی رفتیم البته آنان فکر نمی کردند ما بتوانیم چرخه سوخت هسته ای پیدا کنیم ما تا ده سال آینده نیاز راکتور تهران را تأمین کرده ایم اینکه بر ادامه فعالیت اصرار داریم به دلیل این است که بتوانیم 4 راکتور جدید را تولید نماییم.
وی در ادامه در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه این توافقات چه امتیازی برای ایران داشته، گفت: این توافق نامه امضاء نشده و بر روی آن فقط توافق شده اما همه پذیرفته اند و محکم پای آن ایستادند اینکه فردو فلج شده تبلیغات است البته زیر نظر آژانس است اما زیر یک کوه بزرگی ساخته شده که آنان حتی نمی توانند آن را بمباران هوایی کنند باید بدانیم که سانتریفیوژ در حال چرخش است این توافق نامه به صورت همزمان انجام خواهد شد و اگر آنان تحریم ها را لغو کردند ما نیز فعالیت را متوقف می کنیم.
گنجی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه در شرایط موجود به توافق بهتری می توانست وجود داشته باشد، خاطرنشان کرد: ایرانی ها انسان های مغروری هستند بی شک شکستن غرور ملی یکی از اهداف غربی هاست، پول خوب است اما پول و شکم عزت نمی آورد اینکه ما به خاطر شکم از غرورمان کوتاه بیاییم نباید غرور ملی ما شکسته شود و اینکه صالحی می گوید ما بهتر از این می توانستیم عمل کنیم باعث می شود که نقطه ضعف را همین جا در نظر گرفت برگ بنده ما 20 درصد غنی سازی بود. کری و اوباما می گویند: ایران که پای میز مذاکره آمد به دلیل تحریم ها بود در این رابطه احمدی نژاد می گوید اینقدر تحریم کنید تا تحریم دانتان پاره شود و یا روحانی می گوید خزانه خالی است پس دشمن اینها را می بیند و سوء استفاده می کند آنچه ما می خواهیم انجام دهیم روشن است اما راه آنان روشن نیست اینکه قطعنامه دست نخورده نشان می دهد هیچ چیز عوض نشده است.
در ادامه مناظره بهشتی پور تصریح کرد: اینکه ما اصل را بر سخنان کری و دشمنان بگذاریم و سخنان آنان را بپذیریم اما حرف ظریف و مسئولان ایرانی را نپذیریم بسیار عجیب است ما به دنیا گفتم پرونده از نظر ما تمام شده است اما ازنظرغرب حل نشده بود. و باید مشکلات را با آنان حل کنیم 100 میلیارد دلار صادرات نفت داشتیم اما به آن دسترسی نداریم آیا این عزت ملی ماست؟!
گنجی خاطرنشان کرد: چون مسئله آن سیاسی است و امضاء نکرده اند هرگاه بخواهند می توانند به توافقات عمل کنند وقتی بعد از توافقات اوباما می گوید گزینه نظامی روی میز است اینکه صهیونیست ها داد می زنند واعتراض می کنند ممکن است تله باشد و شاخص اندازه گیری و رضایت نیست.
بهشتی پور در پاسخ به این سئوال که در مذاکرات استقلال ما چه می شود، پاسخ داد: استقلال یعنی اینکه این کار را بکن یا این کار رانکن اما نه اینکه زیر نظر یک سازمان بین المللی توافقاتی را انجام بدهیم به معنای از دست رفتن استقلال نیست.
اگر در مذاکرات به نتیجه نرسیدیم پس حجت بر ملت تمام می شود
بهشتی پور تصریح کرد: اینکه مقام معظم رهبری می گویند ما بی اعتمادیم به دلیل عملکرد گذشته این کشورهاست ما نسبت به آنان بی اعتماد هستیم اگر به نتیجه رسیدیم که چه بهتر اما اگر نرسیدیم حجت بر ملت تمام می شود. دولت با کار خردمندانه وارد میدان شده تا اعتمادسازی کند زیرا باید راهی را برای اعتماد ایجاد کرد.
عبدالله گنجی همچنین در ادامه گفت: ما باید نسبت به آنچه در کشور اتفاق می افتد آکاهی داشته باشیم اینکه ما نوکر باشیم و آنان به عنوان ارباب به ما نگاه کنند درست نیست آنان در این جریان به دنبال بحث هسته ای نیستند یکی از چیزهای مهمی که آنان را پای میز مذاکره کشاند این بود که کشورهای غربی خروجی ما یعنی نفت را تحریم کرده بودند و فکر می کردند ما به فروپاشی از درون می رسیم اما حضور 73 درصدی مردم در انتخابات آنان را خلع سلاح کرد باید بدانیم که بخش عمده ای از مشکلات ما به دلیل مدیریت است اینکه رهبری می گویند ساخت درونی نظام باید به آن توجه کنیم زیرا غیر از این چیز دیگری نیست.