به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، علی یونسی، دستیار ویژه رییسجمهور در امور اقوام و اقلیتهای دینی و مذهبی؛ در جمع اعضای حزب جوانان اصلاحطلب به تشریح مولفههای امنیت پایدار پرداخت.
یونسی فلسفه وجودی حکومتها را تامین امنیت خواند و افزود: در گذشته دولتها برای تامین امنیت مردم تشکیل میشدند چرا که در گذشته به دلیل عدم وجود قانون جنگ و درگیری بسیار بود و طبیعی بود که مردم به امنیت خودشان فکر کنند بنابراین دولتها با شعار تامین امنیت مردم بر سر کار میآمدند و هدفشان این امر بود.
وی با بیان اینکه پس از امنیت، عدالت به عنوان مولفه اصلی در وجود دولتها مطرح شد خاطر نشان کرد: اگر در تاریخ نگاه کنیم عدالت پس از امنیت بیشترین کاربرد تبلیغاتی را داشته است و با وجود آنکه سوء استفادههای بسیاری از این کلمه شده است اما همچنان مقدس است.
یونسی با بیان اینکه در شرایط کنونی توسعه در کنار امنیت و عدالت مطرح شده است، گفت: در شرایط فعلی اگر دولتی نتواند توسعه را برای کشور فراهم کند دولت ناکارآمدی محسوب میشود اما در پشت صحنه امنیت نقش اساسی را در تصمیمات محرمانه دولت ایفا میکند چرا که فارغ از آنکه امنیت شهروندان تامین شود، خود دولت نیز نیازمند آن است که امنیت خود را تامین کند.
وزیر سابق دولت اصلاحات با بیان اینکه آمریکا در قرن اخیر مبالغ بسیاری را صرف تامین امنیت کرده است، اظهار داشت: آمریکا با شرایطی که در عراق به وجود آمد هزینه زیادی را برای امنیت خود صرف کرد و حدود دو هزار میلیارد دلار در جنگی که در عراق به راه انداخت صرف کرد؛ بنابراین امنیت اکنون به عنوان یکی از مولفههای اصلی دولتهای توسعهیافته مطرح است.
یونسی در ادامه به تعریف امنیت پایدار پرداخت و خاطرنشان کرد: در کشور خود ما نیز اکنون سپاه، بسیج، قوه قضاییه و امور زندانها بودجههای کلانی را دراختیار دارد که این نهادها به طور کلی کاربرد امنیتی داشته و این هزینههای سنگین برای امنیت صرف میشود، اما این امنیت کوتاه مدت است.
دستیار ویژه رئیسجمهور با بیان اینکه شوروی با وجود در اختیار داشتن سلاحهای اتمی و موشکهای قارهپیما نتوانست بقای خود را تامین کند اظهار داشت: امنیتی که متکی به سلاح باشد نمیتواند ضامن بقای یک حکومت باشد که شوروی نمونه بارز آن است اما از مولفههای اصلی که امنیت پایدار را برای کشور فراهم میسازد میتوان به اقتصادی پویا در کنار حدود مدل مدیریتی مردمی اشاره کرد که دو عامل تاثیرگذار و شیوه مدیریتی با تاثیری که بر چگونگی مشارکت مردم در کشور دارد نقش اساسی را در ایجاد امنیت ایفا میکند.
یونسی با بیان اینکه دولتها باید امنیت را از مردم اتخاذ کنند، گفت: دولت باید به جای آنکه امنیت را حکومتی کند آن را از مردم بگیرد و برای مردم فراهم کند تا بتواند امنیت خود را تامین کند چرا که در گذشته در قبال امنیت توسط رئیس قبیله یا طوایف تامین میشد اما اکنون اینگونه نیست و مردم نقش اساسی را برای خود در کشور قائل هستند.
وزیر دولت اصلاحات با بیان اینکه احزاب اکنون میتوانند نقش اساسی را در تامین امنیت کشور فراهم کنند، تصریح کرد: دموکراسی حزبی میتواند نقش اساسی در تامین امنیت داشته باشد چرا که ممکن است برخی بگویند با ایجاد رضایت عمومی میتوان امنیت را تامین کرد اما این وضعیت کوتاه مدت است و نمیتوان در آن به مدت طولانی مدت تکیه کرد.
یونسی در ادامه سخنان خود به تشریح شیوههای حکومتی کشورهایی نظیر چین و عربستان پرداخت و گفت: اگر در یک کشور دموکراسی حزبی برقرار نشود نمیتواند دموکراسی را به معنای واقعی آن برای کشور فراهم کند چرا که برای مثال در عربستان جنگ میان قدرت داخلی وجود دارد و وضعیت مناسبی را در اختیار ندارد، در صد سال گذشته در اروپا وضعیت دموکراسی به این شکل نبود و کشورها بعد از جنگها و خونریزیهای بسیار توانستند قدرت شاه را کاهش دهند.
این مقاو دولتی به انقلاب مشروطه و انقلاب اسلامی اشاره کرد و افزود: فرهنگ کشور ما فاصله بسیاری با دموکراسی و جامعه مدنی دارد که احزاب باید در این زمینه وارد شده و آن را اصلاح کنند اما امری که باید به آن توجه کرد آن است که شرایط فعلی را به خوبی درک کنیم چرا که در وضعیت ایدهآلی قرار نداریم و دچار عقبماندگی تاریخی هستیم.
وی با اینکه دولتها پس از روی کار آمدن در مسائل اجرایی غرق میشوند، اظهار داشت: یکی از مسائلی که دولتها از آن غافل میشوند آن است که با درگیر شدن در مسائل اجرایی از امور دیگر غافل میشوند برای مثال در زمان آقای هاشمی با تاسیس دانشگاه آزاد نقش اساسی در سهم توسعه را ایفا کرد اما این امر در گذشته با مشکلاتی همراه بود.
یونسی در پاسخ به سوالی مبنی براینکه گفتمان اعتدال چه تناسبی با امنیت پایدار دارد خاطر نشان کرد: این موضوع بحث مستقلی است که ما را از پرداختن به موضوع اصلی باز میدارد اما به طور کلی بایدبگویم که من گفتمان اعتدال را گفتمان مستقلی نمیدانم.
وی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه احزاب چه کمکی میتواندبه امنیت پایدار بکند اظهار داشت: متاسفانه احزاب در کشور ما در جایگاهی نیستند که بتوانند کمکی برای دولت باشند چرا که در دولتهای گذشته احزاب به شدت تضعیف شدند و نمیتوان انتظار داشت که آنان دولت را در رسیدن به اهدافش یاری رسانند اما کاری که احزاب باید انجام دهند توجیه هوادارانشان است که مانع دولت نشوند و به این امر که چرا اصلا مردم به روحانی برای اداره امور رای دادند توجه کنند.
یونسی در پاسخ به سوال یکی دیگر از شرکتکنندگان جلسه مبنی بر اینکه احمدی نژاد با تلاش 18 ساعته خود در شبانه روز دولت را نه 8 سال که 16 سال به عقب برده است خاطر نشان کرد: همه اعضای دولت از این موضوع ناراحت هستند چرا که به نوعی همه خان گزیده هستند و به نوعی دود آتش دولت گذشته به چشم آنان رفته است اما باید اکنون به فکر حل مسائل کشور بود.
یونسی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه روحانی تکلیف خود را در میان دو جبهه اصلاح طلب و اصولگرا مشخص نکرده است و هواداران از وضعیت مشخصی برخوردار نیستند گفت: قبل از آنکه انتخابات 92 صورت گیرد زمان زیادی طول کشید تا افراد احساس کنند که فرصت طلایی به وجود آمده است تا بتواند در عرصه اجرایی وارد شوند اکنون نیز به نظر من در حال تکرار همان اشتباه هستیم چرا که اگرچه دولت در حال از دست دادن بسیاری از فرصتهای خود است اما احزاب و تشکلها نیز به این امر توجه نمیکنند و شرایط را به درستی نمیسنجند چرا که مسیر خطرناکی است و باید به درستی آن را طی کرد.
دستیار ویژه رئیسجمهور با بیان اینکه تنها راه نجات اصلاح طلبان حمایت از روحانی است، گفت: مهمترین برنامهای که اکنون باید آن را پی گیریم انتخابات مجلس شورای اسلامی است که باید همانگونه که در انتخابات ریاست جمهوری با شعار اعتدال مردم به پای صندوقهای رای آمدند در انتخابات مجلس نیز باید چنین اتفاقی بیفتد و مسئله بعدی که دولت باید به آن توجه کند آن است که تمام تلاش خود را بر روی توافقنامه ژنو سرمایهگذاری کند تا به نتیجه برسد.
منبع: خبرنامه دانشجویان ایران