به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، با وجود سکوت دولتمردان درباره نحوه شناسایی اقشار مرفه برای حذف یارانه آنها، از تصمیم اخیر دولت درباره توزیع سبد کالایی به نظر میرسد از دید دولت یازدهم، اقشار روستایی همان اقشار مرفه هستند.
بر اساس تصمیم دولت یازدهم در مورد اعطای سبد کالای حمایتی به برخی اقشار جامعه، روستائیان مشمول این طرح نمیشوند، بر همین اساس این نگرانی ایجاد شده که مبادا روستائیان قربانی سردرگمی دولت در شناسایی اقشار مرفه شدهاند.
این در حالی است که دولتمردان کنونی از ابتدای روی کار آمدن خود بر حذف اقشار مرفه از دریافت یارانه نقدی تاکید داشتند. اما پس از آن که حسن روحانی در گزارش صد روزه خود خبر داد که دولت قصد شناسایی این اقشار از طریق سرکشی به حساب بانکی مردم را ندارد، اینطور به نظر رسید که حذف اقشار مرفه از دریافت یارانه نقدی از برنامه دولت کنار رفته است.
بر اساس اظهارات مکرر دولتمردان، از زمان اجرای هدفمندی یارانهها تاکنون درآمدی نزدیک به 87 هزار میلیارد تومان حاصل شده است. طبق قانون، باید حدود 44 هزار میلیارد تومان از این درآمد بین خانوارها توزیع و مابقی برای تولید و طرحهای زیربنایی و عمرانی مصرف میشد، اما در عمل نه تنها این رقم کاهش نیافت بلکه با برداشت از خزانه از ابتدا تاکنون حدود 130هزار میلیارد تومان بین خانوارها تقسیم شده است.
یعنی از ابتدای هدفمندی یارانه ها تاکنون 43 هزار میلیارد تومان از منابع بودجهای صرف پرداخت یارانهها شده است. اگر این رقم صرف طرحهای عمرانی میشد، مطمئنا جهش مهمی در سطح توسعه و آبادانی کشور حاصل شده بود.
بر همین اساس اینطور به نظر میرسد که دولت عملا برنامهای برای شناسایی اقشار مرفه ندارد و به درخواست و استدعا از مرفهان برای خودانصرافی رسیده است.
به عنوان مثال، نوبخت سخنگوی دولت شنبهشب در یک برنامه تلویزیونی گفت: «باید قبول کرد بخشی از جامعه آنقدر توانمند هستند که مبلغ 45 هزار تومان در هر ماه تاثیر چندانی در زندگی آنها ندارد و اگر بدانند که دولت باید از کجا و با چه مشکلاتی این مبلغ را تهیه کند و یا بداند این رقم هرچند اندک به قیمت ناتمام ماندن بیمارستانها و راههاست و موجب برداشت از خزانه دولت میشود، بیتردید داوطلبانه انصراف خواهند داد.»
با این حال، حذف روستائیان از سبد کالایی که قرار است طی دو مرحله در بهمن و اسفند امسال به بخشی از مردم پرداخت شود، نشان از آن دارد که از دید دولت یازدهم، روستائیان را جزء اقشار مرفه طبقه بندی کرده است و از آنجا که این قشر به تریبون و رسانه نیز دسترسی ندارند، حذف آنها سادهترین و کمخطرترین کار برای جبران کسری بودجه به نظر میرسد.
طبق مصوبه دولت، شاغلان و بازنشستگان دولت و نیروهای مسلح، کارگران، روزنامهنگاران، خبرنگاران، هنرمندان، دانشجویان متأهل، طلاب و سرپرستان خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام(ره) و بهزیستی مشمول سبد کالایی هستند. گفتنی است طبق سرشماری سال 1390 جمعیت روستائیان کشور حدود 21 میلیون نفر است که اکثریت آنها به کشاورزی و دامپروری مشغولند و مشمول هیچ یک از اقشار مدنظر در سبد کالایی دولت نمیشوند.
بدون تردید، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام(ره) و بهزیستی و کارگران بایستی تحت پوشش سبد کالایی قرار بگیرند، اما این سوال مطرح است که آیا از نگاه دولت یازدهم، روستائیان از کارمندان، مرفهترند؟ آیا مقصود از انصراف داوطلبانه اقشار مرفه از دریافت یارانه، حذف اجباری روستائیان است؟
منبع: رجانیوز