حجت الاسلام محسن غرویان در گفتگو با خبرنگار اندیشه «خبرگزاری دانشجو» ضمن تبریک هفته وحدت و ایام ولادت با سعادت پیامبر رحمت(ص) و امام صادق(ع) اظهار داشت: آنچه مهم است این که ما باید بتوانیم ابعاد مختلف زندگی رسول اکرم(ص) به عنوان اسوه حسنه و رحمه للعالمین را به خوبی در زندگی فردی و اجتماعی مان،الگو و مبنا قرار دهیم.
وی همچنین افزود: زندگانی پیامبر(ص) نه فقط برای مسلمین و شیعیان بلکه برای همه بشریت حاوی بهترین و کامل ترین دستورالعمل زندگانی است و عمل به آن ها بی شک ما را به سرمنزل مقصود و سعادتمندی دنیا و آخرت نائل می کند.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که علامه طباطبایی در کتاب «سنن النبی» به نکات بسیار پرباری درباره سیره نبوی پرداخته اند که توجه جدی و عملیاتی سازی آن ها هم برای مردم و هم برای مسئولان بسیار راهگشا و کاربردی است، خاطرنشان کرد: به خصوص بخش هایی از این کتاب شریف که مربوط به شیوه و آداب مدیریت و مردم داری است و نیز بخش هایی که ناظر به تواضع، فروتنی و آداب معاشرت پیامبر اکرم(ص) می باشد برای کارگزاران نظام اسلامی ما بسیار مهم و تاثیرگذار است، البته به شرطی که صرفاً در حد شعار نباشد و در مقام عمل ما خود را ملتزم به سیره نبوی و دیگر ائمه هدی (ع) بدانیم.
وی همچنین در ادامه در خصوص نگاه قرآن مجید به حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی(ص) گفت: در آیه بیست و یکم سوره مبارکه احزاب خداوند متعال می فرماید؛ «لقد کان لکم فی رسول الله اسوه حسنه». که خود این آیه حاوی این نکته مهم است که پیامبر (ص) در هر جنبه ای بهترین و بالاترین الگوی زندگی بشری در مسیر رسیدن به خداست.
غرویان ادامه داد: آن چه مسلم است این که اخلاق، هدف اصلی بعثت انبیاست و پیامبر اکرم ( ص) نیز در این باره می فرمایند: « انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق»؛ در اینجا « انما» ادات حصر است؛ یعنی ایشان فقط و فقط به خاطر ترویج اخلاق و تکمیل مباحث اخلاقی مبعوث شده اند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نکته مهمی اشاره کرد و افزود: با توجه به این که ما در نظام دینی زندگی می کنیم و قرارمان این است که به سمت حکومت مدنی - به معنی مدینه النبی - حرکت کنیم، لذا باید اخلاق را در همه ساحت ها بخصوص در مدیریت اجتماع ، حکومت و سیاست وجهه اول قرار دهیم.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه همچنین بیان داشت: کارگزاران حکومت و مدیران از صدر تا ذیل زمانی در راستای اسلام و اخلاق نبوی حرکت می کنند که معیار و موازین اخلاقی در کردار آنها متبلور باشد.
وی یادآور شد: از سوی دیگر باید به این نکته توجه داشت که پروردگار برای هدایت و تزکیه نوع بشر شیوه ها و راههای مختلفی دارد؛ شیوه ها و راههایی که هر کدام تأثیری خاص بر روح و روان و منش و رفتار انسان می گذارد، همچون بشارت به نعمت های جاویدان ، بیم از عذاب همیشگی، بیان سرگذشت پیشینیان، داستان پیامبران، بهره گیری از تمثیل، قسم، احساسات و عواطف و ... .
غرویان همچنین با بیان این که از جمله مؤثرترین و کارآمدترین شیوه های تربیتی قرآن کریم، ارائه الگوهای شایسته و تأکید بر پیروی از آنان می باشد، گفت: در این میان بی شک برجسته ترین، جامع ترین و کامل ترین این الگوها از گذشتگان و آیندگان وجود مبارک رسول الله (ص) است که مظهر خلق عظیم است. خداوند پیامبر خود را به عظمت اخلاقی می ستاید، آن جا که در سوره قلم می فرماید: « و انک لعلی خلق عظیم».
وی اضافه کرد: بنابر تصریح الهی چنین وجود نازنینی، برخوردار از «خلق عظیم» و جامع همة کمالات در حد اعلا از سوی خداوند به عنوان الگوی شایسته و اسوه حسنة مؤمنان راستین معرفی گردیده است.
این استاد حوزه و دانشگاه در قسمت دیگری از سخنان خود با ابراز تاسف از این که فضای اخلاقی در کشور ما تا حدی تحت تاثیر سیاست قرار گرفته و از این حیث بعضاً دچار بداخلاقی های سیاسی شده ایم، تصریح کرد: بدون تردید لازمه رهایی از این بداخلاقی ها و چالش ها، تمسک به قرآن و عترت و به ویژه سیره حضرت رسول (ص) است.
وی همچنین در خاتمه با بیان این که ما باید با تاسی به سیره و اخلاق نبوی در راستای اخلاقی کردن فضای جامعه، کاهش و رفع اختلافات و کدورت ها و نیز تقویت وحدت و همدلی، تلاش کنیم، ابراز داشت: مدیران نظام اسلامی و دولتمردان باید بکوشند که با الگوگیری از سیره پیامبر (ص) و ائمه اطهار(ع) با ساده زیستی، تواضع و مردم داری و نیز احترام و تکریم انسان ها، در مسیر خدمت صادقانه بکوشند، آن طورکه امام و رهبری به عنوان منادیان وحدت و خدمت گزاری تاکید داشته و دارند.