به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، عشق و محبت به قرآن کریم در بین عموم مسلمان به اندازهای است که دوست دارند، فرزندانشان از سن خردسالی به آموزش قرآن کریم، بهخصوص حفظ آن بپردازند.
امروزه سطح هوش و استعداد کودکان نیز به طور چشمگیری رشد کرده است و آنان دوست دارند مطالب و موضوعات زیادی را یاد بگیرند.قرآن، شعر، اطلاعات عمومی و… این مطلب نیز مزید بر علت شده و پدران و مادران را وا میدارد تا کودک خود را در سنین خردسالی به سوی آموزش قرآن سوق دهند. روایاتی از اهل بیت عصمت و طهارتعلیهمالسلام رسیده است که مسلمانان را تشویق میکند تا فرزندان خود را با قرآن آشنا کنند. روایات زیر از آن جملهاند:
قال المعصوم(علیهالسلام): « …من علمه القرآن دعی الابوان فکسیا حلتین یضیء من نورهما وجوه اهل الجنه. هر کس به فرزندش قرآن بیاموزد پدر و مادر را روز قیامت صدا زده دو جامه بر تنشان خواهند کرد که از نور آن دو، چهره اهل بهشت روشن میشود». عده الداعی و نجاع الساعی ص86و قال علی علیه السلام:« حق الولد علی الوالد ان یحسن اسمه و یحسن ادبه و یعلمه القرآن: امام علی (علیه السلام) فرمود: حق فرزند بر پدر آن است که او را نام نیکو نهد و نیکش ادب آموزد و قرآنش تعلیم دهد». نهج البلاغه، ترجمه شهیدی، ص 433این ترغیب و تشویق گاهی به صورت عبارت فوق در قالب حق فرزند بر پدر و مادر بیان شده و گاهی بهعنوان راهنمایی خاص به اصحابشان بیان میشد.روایت دیگری است که غالب بن صعصعه، بر حضرت علی(علیه السلام) وارد شد، امام علی(علیهالسلام) به وی فرمود: کیستی؟ گفت: غالب، فرزند صعصعه مجاشعی... فرمود: ای ابو احظل! این جوان همراهت کیست؟ گفت: فرزندم و او شاعر است. فرمود: به وی قرآن بیاموز که برایش از شعر، بهتر است. پس این (واقعه) در نزد فرزدق بود تا آن که خود را مقید کرد و عهد کرد تا قرآن را حفظ کند پس آن را نگشود تا قرآن را حفظ کرد.
تربیت کودکان براساس آموزهها و مفاهیم قرآنی انجام شودامثال اینگونه تشویقات و ارشادات در اسلام و سیره معصومین(علسهم السلام)، زیاد است. با توجه به روایات و علاقه مسلمانان به آموزش قرآن فرزندانشان باید تربیت کودکان، نوجوانان و جوانان براساس آموزهها و مفاهیم قرآنی انجام شود و علاوه بر خانوادهها که مهمترین نقش را در تریبت قرآنی فرزندان خود ایفا میکنند، مسئولان نیز باید به انجام فعالیتهایی که در نهایت به تربیت قرآنی کودکان و نوجوانان منجر میشود، دست زنند.یکی از مهمترین روشها در تحقق تربیت قرآنی کودکان و نوجوانان بهرهگیری از فضای مجازی است. بسیاری از کشورهای توسعه یافته برای تحقق اهداف و خواستههای خود از فضای مجازی بهره میگیرند و هر آن چه را که قصد دارند به کودکان و نوجوانان خود و سایر کشورها انتقال دهند با بهرهگیری از فضای مجازی امکانپذیر میکنند.نبود استمرار در آموزهای قرآنی یکی از مشکلات تربیتی استدر کشور ما نیز، برای تحقق تربیت قرآنی باید استمرار در آموزشها داشته باشد. بحث تربیت قرآنی باید از زمان نونهالی آغاز و در دوران نوجوانی استمرار داشته باشد تا به نتیجه برسد.
اما در آموزشهای انجام شده مشاهده میشود که نبود استمرار در آموزهای قرآنی یکی از مشکلات پیشرو در تربیت قرآنی کودکان و نوجوانان است. اگر امروز شاهد آن هستیم که در آموزش زبانهایی غیر از زبان فارسی مانند زبان عربی و انگلیسی با مشکل روبرو هستیم به دلیل نداشتن استمرار در امر آموزش است و البته این امر در آموزش قرآن نیز به خوبی قابل مشاهده است و تا زمانی که در آموزش قرآن به استمرار نرسیم تحقق تربیت قرآنی کودکان و نوجوانان را نیز شاهد نخواهیم بود.استفاده از ابزار مجازی باید در کنار آموزش، تشویق و علاقهمندی باشدالبته باید گفت که تشویق نیز در این راه بی تأثیر نیست. میتوان با دادن جوایز و استفاده از نرمافزارهای قرآنی دراین راه موفق بود. استفاده از ابزار مجازی باید در کنار آموزش، تشویق و علاقهمندی باشد تا بتواند تأثیر خود را در فراگیری قرآن داشته باشد. ارتباط با دوستان در هر لحظه از طریق کلاس مجازی، شادی و نشاط را برای کودکان به همراه دارد که از این طریق و در دل همین شور و هیجان میتوان قرآن و معارف اسلامی را آموزش داد.مهمترین نکتهای که باید به آن توجه کرد این است که استفاده صحیح از فضای مجازی را هم باید به کودکان آموزش دهیم و در کنار آن منابع و محتوای مناسب و اسلامی را در اختیار آنان قرار دهیم. در مورد استفاده از آموزشهای اینترنتی هم باید آموزشهای اصولی و مناسب را به فرزندان در اولویت قرار دهیم.اگر آموزشها بهدرستی و با تکرار داده شود بیشک ذهن کودک را به سمت صحیح و آگاهانه هدایت خواهد کرد، به گونهای که با استفاده از ابزار مجازی، کودک نسبت به معارف اسلامی و قرآن شناخت و آموزش پیدا خواهد کرد و در نهایت هم با علم و تکنولوژی حرکت خواهد کرد و هم به فعالیتهای خود در جهان مجازی سمتو سوی قرآنی خواهد داد.
یادداشت از وهاب خدابخشی
منبع: ایکنا