به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، از سالها قبل مهمترین اقلام صادرات غیر نفتی کشورمان محصولاتی چون لبنیات، خشکبار و فرش بوده اما اعمال برخی سیاستهای غلط در این زمینه باعث شده آنچنان که باید، ایران نتواند نام درخشان خود را در محصولات فوق، همراه با عرضه کافی و سودآوری ارزی همراه سازد.
یکی از این اقلام مهم که در هجوم واردات طی سالهای گذشته، جایگاه خود را از دست داده خشکبار است به گونهای که بر اساس اعلام اتحادیه آجیل و خشکبار، واردات بیش از اندازه برخی اقلام خشکبار مانند تخمه آفتابگردان و بادام زمینی از خارج، در حال از بین بردن محصولات داخلی است و اگر قرار باشد همین طور ادامه یابد دیگر شاهد کشت محصولاتی مانند بادام زمینی نخواهیم بود چراکه هم اکنون 90 درصد بادام زمینی و تخمه آفتابگردان کشور وارداتی است.
بیشترین مناطقی در کشور که بادام زمینی در آنها کشت میشود، شمال ایران است که بر اساس آمارها، شهرستان آستانه اشرفیه با سطح زیرکشت 2 هزار و 507 هکتار و تولید 80 درصد بادام زمینی، عمدهترین مرکز تولید بادام زمینی در کشور است که میزان تولید غلاف خشک آن قریب به 9 هزار تن میرسد. البته سطح زیرکشت این محصول در استان گیلان 2 هزار و 800 هکتار و میزان تولید غلاف خشک آن قریب به 10 هزار تن است.
نوع کشت بادام زمینی به صورت کپهای، دستی و دیم بوده و در هر کپه 2 تا 3 عدد بذر کاشته شده و بذرکاری بطور معمول در هفته اول اردیبهشت تا حداکثر 10 خرداد هر سال انجام میشود.
اما طبق معمول هر ساله و در حوالی ایام عید، تلاشها و اقدامات برای واردات خشکبار از خارج کشور اوج میگیرد و بادام زمینی هم جزء این محصولات است و علی رغم تلاش و تاکید تولیدکنندگان داخلی، این محصول از کشورهایی مانند چین وارد ایران میشود.
بر اساس مجوزی که نهادهای مسئول دولتی صادر کردهاند، مجوز واردات بادام با پوست سخت از کشورهای چین و هندوستان صادر شده است و این محصول پس از چک شدن توسط کارشناسان، میتواند وارد بازار ایران شود.
در این مجوز صادره، مواردی چون اخذ گواهی بهداشت گیاهی معتبر از وزارت کشاورزی کشور مبدا و خاک زدایی و بو زدایی شدن مورد تاکید قرار گرفته و با این حساب، اگرچه اکنون نیز این نوع بادامها در بازار یافت میشوند اما با صدور این ابلاغیه جدید، چه اتفاقی در بازار خشکبار کشور در حوالی نوروز میافتد و امثال این مجوزها با تولیدکنندگان داخلی چه خواهند کرد؟
منبع: سایت صبحانه