رضا فریدزاده، رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی، در گفت و گو با خبرنگار آزاداندیشی«خبرگزاری دانشجو»، در بیان دلیل برگزاری مناظرات دانشجویی توسط دبیرخانه مناظرات دانشجویی اذعان داشت: بحث برگزاری مناظرات از مدت ها پیش مطرح بود؛ کشورهای دیگر سال هاست این مناظرات را برگزار می کنند؛ در16 بهمن ماه سال 81 مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه علمای حوزه علمیه قم چند درخواست بیان کردند که یکی از آن درخواست ها برگزاری مناظرات قانونمند توام با امکان داوری با حضور هیات های داوری علمی، بود.
وی در ادامه با اشاره به این امر که فرمایش رهبری پایه کار برگزاری مناظرات شد، گفت: در داخل کشور مدلی وجود نداشت در نتیجه مدل های خارج از کشور را بررسی کردیم؛ به این نتیجه رسیدیم که یکی از اقداماتی که میتوان در حوزه کرسی های آزاداندیشی انجام داد، بومی سازی مسابقات مناظرات دانشجویی در سازمان دانشجویان است.
تلاش برای عمومی کردن مناظرات دانشجویی در سطح دانشگاه ها از اهداف برگزاری مسابقات مناظرات دانشجویی است
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در ادامه افزود: دبیرخانه مسابقات در بهمن ماه سال1390 راه اندازی شد، دوره اول را در اردیبهشت 91 و دوره دوم را در اسفند 91 برگزار کردیم. تلاش برای عمومی کردن مناظرات دانشجویی در سطح دانشگاه ها از اهداف برگزاری مسابقات مناظرات دانشجویی است.
فرید زاده در توضیح فعالیت های دیگر این سازمان، گفت: بحث عمده در دبیرخانه مناظرات دانشجویی، برگزاری مسابقات ملی مناظرات دانشجویی که تحت عنوان نشان خواجه نصیرالدین طوسی است؛ این کار را سالی یک بار انجام می دهیم، در دور دوم و امسال در سطح ملی برگزار می شود؛ برای سال بعد انشاالله این کار را در سطح استانی انجام خواهیم داد؛ مسابقات در هر استان برگزار می شود و تیم های برگزیده هر استان در تهران، در سطح ملی به مسابقه می پردازند.
رئیس سازمان دانشجویان درباره دیگر فعالیت های این سازمان گفت: کار دیگری که در بحث مسابقات انجام می شود، مستند سازی و ارائه آن از راه های مختلف در دانشگاه ها همانند معاونت فرهنگی وزارت علوم و دبیرخانه هیات کرسی های آزاداندیشی است تا این کار در سطح دانشگاه ها عمومی شود.
وی اذعان داشت: انتشار برخی کتاب های مناظره ی اساتید با همکاری بسیج دانشجویی نیز از جمله کار های صورت گرفته است، که تا کنون 4 کتاب ، مبانی نظریه حکومت دینی، دموکراسی لیبرال یا مردم سالاری دینی، نقد و بررسی صراط مستقیم سروش و کتابی در خصوص تسخیر لانه جاسوسی، منتشر شده است.
فرید زاده در توضیح ساختار تیم های شرکت کننده در مسابقات، اظهار داشت: دانشجویان در تیم های 4 نفره ثبت نام می کنند که 2 نفر محقق و 2 نفر مناظره کننده هستند؛ یک نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه به عنوان سرپرست این گروه حضور دارند؛ این گروه در دور مقدماتی مسابقه می دهند، هر تیم در مسابقه 16 دقیقه فرصت دارد در خصوص موضوعی که برای آن ها انتخاب شده است صحبت کند؛ فرصت 6 دقیقه ای برای طرح مسئله، 2 فرصت 3 دقیقه ای برای دفاع و فرصت 4 دقیقه آخر جهت نتیجه گیری است.
وی افزود: سه نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه برای داوری حضور دارند، که بعد از شنیدن نظرات موافق و مخالف تیم برنده را اعلام می کنند؛ هم فن بیان و قدرت تاثیرگذاری در مخاطب و هم بحث محتوا برای ما اهمیت دارد؛ امسال 32 تیم در مسابقات شرکت می کنند که در سال گذشته 28 تیم بودند.
به دنبال تقویت روحیه حق و حقیقت طلبی در بین نسل جوان هستیم
فرید زاده دستاوردهای مناظرات دانشجویی را در فضای دانشجویی، این چنین بیان کرد: بحثی که در مناظرات دانشجویی به دنبال آن هستیم، تقویت روحیه حق و حقیقت طلبی در بین نسل جوان است؛ انگیزه سازی و تقویت تفکر خلاق و قوه ابتکار و استدلال در بین دانشجویان از جمله اهداف برگزاری این مناظرات است.
وی با تاکید بر این مسئله که دانشجو باید بتواند از نظری که دارد با استدلال و با رعایت اخلاق و انصاف دفاع کند، اذعان داشت: در برخی مناظرات تیمی آخر مسابقه به این نتیجه رسیده است که نظر تیم مقابلش درست است و نظر را پذیرفته است؛ در کشورهای دیگر جوانان را تربیت می کنند به این منظور که با نظر خود آن ها موافقت یا مخالفت کنند ولی ما در این مناظرات برانیم که دانشجو از نظر و عقیده خود دفاع کند.
هدف تنها برگزاری مناظره نیست بلکه دانشجویان آموزش میبینند تا تحمل شنیدن عقیده مخالف را داشته باشند و از نظرات خود با رعایت اخلاق و انصاف دفاع کنند
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی در ادامه گفت: یک سری کارگاه های آموزشی قبل از برگزاری مسابقات با حضور اساتید برگزار می شود تا دانشجویان با علم و آگاهی وارد مسابقات شوند؛ اندیشیدن دیالیکتیکی، مهارت های چیرگی، اصول گفت وگو، اصول شنیدن و... از جمله کارگاه های آموزشی است؛ هدف تنها برگزاری مناظره نیست بلکه دانشجویان آموزش ببینند که تحمل شنیدن عقیده مخالف را داشته باشند و از نظرات خود با رعایت اخلاق و انصاف دفاع کنند.
وی با تاکید بر این امر که دانشگاه در انتخاب تیم خود مختار است، اظهار داشت: امسال هر تیمی که ثبت نام می کند ما ارزیابی اولیه را انجام می دهیم و تیم ها را انتخاب می کنیم؛ امسال 63 تیم ثبت نام کردند ولی با ارزیابی اولیه ما 32 تیم برای مسابقات می آیند؛ این روند در سال آینده دقیق تر می شود چرا که تیم های برگزیده هر استان در سطح ملی شرکت می کنند.
هر سال در مسابقات تیم اخلاق انتخاب می شود
فریدزاده در توضیح دستاوردهای مسابقات اظهار داشت: ما هر سال یک تیم اخلاق را معرفی می کنیم؛ در این مسابقات با این که مسابقه حذفی است یک نمونه اعتراض خارج از بحث منطقی نداشتیم و این برای خود من نیز جالب و قابل توجه بود.
وی با اشاره به بنیه علمی دانشجویان شرکت کننده در مسابقات، اظهار داشت: اکثر تیم ها از دانشجویان رشته ها و دانشگاه های مختلف هستند و بنیه علمی قوی دارند و این به آن معنا است که دانشجو برای شرکت در این مسابقات کار تحقیقی انجام می دهند؛ دبیرخانه مناظرات یک شورای علمی دارد که در زمینه تصمیم گیری و سیاست گذاری مسابقات فعالیت می کند.
فرید زاده در ادامه افزود: این شورای علمی متشکل از اعضای هیات علمی دانشگاه و حوزه است؛ دکتر منتظری،حجت الاسلام خسرو پناه، دکتر فرهمند، دکتر احمدی، دکتر هاشمی، دکتر ایمانی، دکتر فیض و مهندس زجاجی اعضای شورای علمی امسال هستند؛ این اساتید موضوع مناظرات را تعیین می کنند.
موضوعات مناظرات صرفا نظری نیستند بلکه موضوعاتی که مردم با آن درگیرند نیز انتخاب می شود
وی با بیان این امر که از سه الی چهار کانال موضوع مناظرات به دست ما می رسد، اذعان داشت: با فراخوان موضوعات دانشجویان خود برای ما موضوع می فرستند، برخی موضوعات روز را خودمان اضافه می کنیم، اعضای هیات علمی دانشگاه ها و اعضای جهاد دانشگاهی نیز موضوعاتی را می فرستند.
فرید زاده ادامه داد: در این جا قبل از شورای علمی شورای دیگری تشکیل می شود که موضوعات رسیده را بررسی می کند، به طور مثال امسال 240موضوع به دست ما رسید که 120 موضوع انتخاب شد و در شورای علمی بررسی میشود و شورای علمی از این 120 موضوع 30 موضوع را برای مناظرات انتخاب می کنند.
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با تاکید بر این مسئله که موضوعات صرفا نظری نیستند بلکه موضوعات کاربردی هم بحث می شود،گفت: موضوعاتی که مردم با آن درگیر هستند مد نظر ما است؛ چند نمونه از موضوعاتی که در حال بررسی است، عبارتند از «انتشار زود هنگام اسامی مفسدان اقتصادی کمک به اقتصاد جامعه یا بی اخلاقی سیاسی است؟»، «وضعیت نامناسب اقتصادی میزان پرخاشگری مردم را افزایش داده است؟»، «حقوق بشر دارای معیارهای جهانی یا بومی است؟»، «مناظرات تلویزیونی در ایجاد تحول موثر بوده است؟» «آیا فضیلت اخلاقی بالاترین جایگاه را در مردم سالاری دینی دارد؟»
فرید زاده با اشاره بر این مسئله که موضوعات از قبل به دانشجویان اعلام می شود، گفت: بعد از تصویب شورای علمی موضوعات اعلام عمومی می شود؛ در روز 26 بهمن ماه مراسم قرعه کشی داریم و موضوع دو تیم مناظره کننده مشخص می شود؛ تیمی که در مرحله مقدماتی برنده شود موضوع مرحله بعد آن تیم مشخص شده است تا تیم ها فرصت مطالعه و تحقیق را داشته باشند.
شاید برخی مشکلات کشور در نتیجه عمل نکردن به توصیه رهبری مبنی بر برگزاری مناظرات علمی باشد
وی در ادامه گفت: در دور دوم این مسابقات تیم دانشگاه علامه طباطبائی تیم اول، دانشگاه شهید بهشتی دوم و دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران سوم و دانشکده حقوق دانشگاه تهران چهارم بود؛ تیم دانشگاه امام صادق(ع) هم تیم اخلاق بود و 50 استاد مسئولیت داوری را بر عهده داشتند؛ در دور اول این مسابقات نیز دانشگاه تهران،دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه علامه طباطبایی جایگاه اول تا سوم را کسب کردند؛ دور اول در سطح استان تهر ان برگزار شد و در دور دوم در سطح ملی بود.
رئیس سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی با تاکید بر این که راه اندازی دبیرخانه و برگزاری مسابقات در جهاد دانشگاهی صورت گرفته است، اظهار داشت: تا کنون هیچ یک از ارگان ها از ما حمایت نکردند البته اخیرا معاونت فرهنگی وزارت علوم در این زمینه ابراز تمایل نموده و به به این موضوع ورود کرده است که لازم می دانم از آقای دکتر هاشمی معاون وزیر علوم تشکر نمایم. ولی امیدواریم دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم و.... به طور عملی وارد کار شوند تا این کار را در سطح دانشگاه ها توسعه دهیم.
فرید زاده در پایان گفت: مقام معظم رهبری در پایان نامه خود به حوزه علمیه گفتند امیدورام قبل از بیست و پنجمین بهار انقلاب این کار به ثمر بنشیند، ما الان در سی و پنجمین سالگرد پیروزی انقلاب هستیم؛ شاید برخی از مشکلات و مسائلی که در این سال ها در سطح کشور داشتیم از عمل نکردن به این توصیه رهبری نشأت می گیرد.