به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ بیش از نیم قرن طول کشید تا ابعاد جنایت اتمی فرانسویها در شمال آفریقا فاش شود. روزنامه لوپاریزین گزارشی منتشر کرد که نخستین آزمایشهای هستهای فرانسه در صحاری الجزایر که به دهه 1960 بازمیگردد از آن زمان تا کنون زندگی بسیاری از مردم بومی را از شمال آفریقا گرفته تا مناطق مدیترانهای ایتالیا، اسپانیا و حتی خود فرانسه به خطر انداخته است.
این گزارش مبتنی بر اطلاعات طبقهبندی شدهای است که به تازگی و با وجود مخالفت شدید دولت فرانسه مشمول مرور زمان شده و از طبقهبندی درآمدهاند. اطلاعات مزبور شامل نقشه نظامی بسیار مهمی از انتشار مواد رادیواکتیو حاصل از نخستین آزمایش بمب اتمی فرانسه در سال 1960 است که نشان میدهد نه تنها کشور الجزایر بلکه حتی جزیره سیسیل ایتالیا و سواحل جنوبی اسپانیا نیز با گذشت تنها 13 روز از لحظه انفجار به این مواد آلوده شدهاند. فاطمه بنبراهام وکیل چند تن از قربانیان آلودگی هستهای الجزایر میگوید: تمام منطقه صحاری در این کشور تحت تاثیر تشعشعات هستهای قرار گرفتهاند.
دولت فرانسه سالها با یک گروه حقوق بشری بر سر افشای اطلاعات طبقهبندی شده در رابطه با ابعاد فاجعه آمیز 17 آزمایش بمب هستهای در شمال آفریقا در فاصله سالهای 66- 1960 درگیر بود تا اینکه در سال 2009 مجبور شد اعتراف کند فرانسه در محدودهای کمجمعیت از صحاری اقدام به انفجار بمبهای اتمی کرده است. حال گزارش لوپاریزین پرده از جنایتی بزرگ برمیدارد. گروه ناظران تسلیحاتی خود را نماینده قربانیان هستهای فرانسه در الجزایر و دیگر کشورها میدانند. برونو باریو عضوی از این گروه معتقد است حالا وقت آن است که دولت فرانسوا اولاند قربانیان بیشتری را در ارتباط با آزمایشهای هستهای دهه 1960 و در مجموع 210 بمب اتمی که این کشور تا سال 1996 در شمال آفریقا و جزایر پلینزی اقیانوسیه آزمایش کرده است به رسمیت بشناسد.
منبع: وطن امروز