به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»؛ پس از کش و قوسهای 6 ماهه بر سر تغییر رئیس دانشگاه تهران، با حکم رضا فرجیدانا، فرهاد رهبر عزل و «محمدحسین امید» معاون اداری ـ مالی وزارت علوم با حفظ سمت، سرپرستی این دانشگاه را برعهده گرفت اما این عزل و نصب حواشی بسیاری را از ابتدای سال داشته است. فرهاد رهبر دارای مدرک دکترای اقتصاد نظری از دانشگاه تهران است که پیش از ریاست این دانشگاه، رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در دولت احمدینژاد و معاون اقتصادی وزارت اطلاعات در دولت هاشمیرفسنجانی بوده است.
رهبر در 17 بهمنماه سال 1386 با حکم زاهدی، وزیر وقت علوم رئیس دانشگاه تهران شد که از همان ابتدا نقد و تحلیلهای بسیاری به انتخاب وی وارد شد. جریان تندرو دانشگاه تهران، رهبر را به دلیل سوابق امنیتیاش گزینهای برای جلوگیری از تندرویهای خود میدانست و جریان مذهبی نیز رهبر را گزینهای محافظهکار میخواند که برای برقراری سکون در دانشگاه و اجازه حیات سیاسی همه جریانها- حتی تندروهای انجمن تهران- به حوزه ریاست آمده است.
وی در چند سال گذشته اما نشان داد توانایی مدیریت سیاسیترین دانشگاه کشور را دارد و در مقابل جریانهای مختلف ایستادگی خود را به نمایش گذاشت، حتی در سال گذشته که دعوای رهبر و رنجبر، روسای دانشگاههای تهران و تربیت مدرس با احمدینژاد بالا گرفت، رهبر ایستادگی کرد اما با تغییر دولت فشارها روی وی افزایش یافت. از یکسو جریانات سیاسی اصلاحطلب رادیکال در بیرون دانشگاه و از سوی دیگر تندروهای اصلاحطلب انجمن تهران در داخل دانشگاه هجمه به وی را آغاز کردند.
اگرچه تغییر روسای دانشگاههای کشور از ابتدا در دستور کار وزارت علوم قرار داشت و در زمان سرپرستی توفیقی این موضوع در دانشگاههای متعددی به وقوع پیوست اما در دانشگاه تهران این موضوع به چالش اساسی وزارت علوم تبدیل شده بود و حتی دو بار شایعه عزل یا استعفای رهبر در رسانهها منتشر و تنها بعد از چند ساعت تکذیب شد اما در نهایت این موضوع دیروز به وقوع پیوست. در آستانه 16 آذر و روز دانشجو خبری در صدر رسانههای اصلاحطلب قرار گرفت که «فرهاد رهبر برکنار شد و رحیمیان جایش را گرفت». این خبر که درکمتر از چند ساعت از سوی حوزه ریاست دانشگاه تهران و روابط عمومی وزارت علوم تکذیب شد، به گفته فعالان تشکلهای دانشجویی دانشگاه تهران، تنها سنجهای بود درباره نوع مواجهه آنها با جایگزینی یک اصلاحطلب کمحاشیه به جای فرهاد رهبر اگرچه مخالفتها باعث شد به سرعت تکذیبیه خبر منتشر شود.
سرانجام پس از کش و قوسهای 6 ماهه بر سر تغییر ریاست دانشگاه تهران، با حکم رضا فرجیدانا، فرهاد رهبر عزل و امید، معاون اداری ـ مالی وزارت علوم با حفظ سمت، سرپرستی این دانشگاه را برعهده گرفت اما اتفاقات افتاده در دانشگاه تهران در هفته اخیر و اخبار واصله از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از رمزگشایی یک برنامه طراحی شده خبر میدهد.
از ابتدای هفته جاری انجمن تهران که حضور فعالی در فتنه سال 88 نیز داشت و نگاههای رادیکال و اپوزیسیونی به جمهوری اسلامی دارد در نشریه «سحر» ارگان رسمی خود شروع به تاختن به فرهادرهبر میکند. این نشریه با تصویری بزرگ از فرهاد رهبر با تیتر «کنارهگیری یا عزل»، به تحلیل چرایی عدم ماندگاری فرهاد رهبر در دانشگاه تهران پرداخته بود. این تشکل در 16 آذر امسال نیز با برگزاری مراسمی به تقدیر از فتنهگران سال 88 و ملیگرایان نهضت آزادی و جبهه ملی پرداخته بود و خواستار رفع حصر سران فتنه شده بود. همزمان با پخش این نشریه در صحن دانشگاه تهران، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای برکناری فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران کارگروهی تشکیل داد که اعضای این کارگروه به جمعبندیهای لازم برای برکناری فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران رسیدند.
شنیدهها حاکی است برکناری فرهاد رهبر از ریاست دانشگاه تهران بهدلیل عدم مجوز برگزاری یک همایش حزبی با عنوان «بررسی تطبیقی رویکرد وزارت علوم در دورههای مختلف» است که قرار بود از سوی انجمن اسلامی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران که تندروترین دفتر این انجمن در دانشگاه تهران است؛ برگزار شود. انجمن تهران که به عنوان شاخه دانشجویی احزاب منحلهای چون مشارکت و مجاهدین شناخته میشود در سالهای 76 به بعد به پیاده نظام احزاب سیاسی در دانشگاه تبدیل شد و یکی از سرشاخههای اصلی فتنه سال 78 و حادثه کوی دانشگاه بود. این تشکل که اقدامات غیرقانونی زیادی در پرونده دارد از ابتدای فتنه سال 88 نیز همراه فتنهگران بود و همچنان نیز بر این مشی باقی مانده است. اتفاقات یک هفته اخیر در وزارت علوم و دانشگاه تهران نشان از سازماندهی جدید جریانهای رادیکال اصلاحطلب برای بازتولید خود در فضای دانشگاه دارد و در این میان تشکلهای تندرو چون انجمن تهران میتوانند یکی از بهترین ابزارها باشند. گفتنی است در چند ماهه اخیر علاوه بر دانشگاه تهران تلاشهای بسیاری برای شکلگیری تشکلهای سیاسی تندرو در دانشگاههای مختلف کشور صورت گرفته است که از نمونههای آن میتوان به «ستاد احیای 31 انجمن» اشاره کرد. در جریان بازدید کمیتههای ارزیاب از دانشگاههای کشور نیز جلسات متعدد این کمیتهها با دانشجویان تندرو اصلاحطلب و شناسایی آنها برای راهاندازی تشکلهای اصلاحطلب در دانشگاه به حدی سر و صدا بهپا کرد که موجب تذکر به فرجیدانا از سوی نمایندگان مجلس شد.
گفتنی است از ابتدای شکلگیری دولت یازدهم این تحلیل وجود داشت که برای طیف اصلاحطلب رادیکال به دستگیری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از اهمیت ویژه برخوردار بوده و بررسی رسانهها و تحرکات محفلی طیف اصلاحطلبان رادیکال نیز نشان میداد اولین هدف این جریان تغییر اولویتهای جامعه دانشگاهی از تولید علم به سیاسیکاری است. در همین ایام هم در رسانههای طیف مدرن اصلاحطلبان بحثهایی نظیر بازگشت دوم خرداد، رفراندوم و... زمزمه میشود. سپردن تصدی وزارتخانه علوم، تحقیقات و فناوری به گزینه اصلاحطلب رادیکال، همان کلید کودتا علیه اعتدال بود که نتیجه آن فعالسازی اینگونه تشکلهای تندرو در دانشگاههای کشور شده و ممکن است روزی روحانی را از مصدر ریاستجمهوری به حاشیه براند.
منبع: وطن امروز