به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، در هنگامهای که دشمنان ایران اسلامی در غوغایی جهانی، همه راههای پیشروی ملت ایران را بنبست نشان میدادند و تنها راه نجات را زانو زدن در برابر غرب و سازش و سلطهپذیری معرفی میکردند! و اینگونه وانمود میکردند که شرایط خاص اقتصادی و دشواریهای ناشی از تحریم، ایران را به زانو درآورده و توان مقاومت و تکرار حرفهای انقلابی و جهانی را از نظام اسلامی گرفته و در شرایطی که برخی بیتدبیریها و بعضاً اغراض قابل پیشبینی، مردم را دلخور کرده بود و رسانههای دنبالهروی غرب در داخل، به پیروی از اربابان آنسوی مرزها، راه را کوتاه آمدن و مدارا با دنیا- و در اصل آمریکا- میدانستند، اتفاق تازهای افتاد که اگر به درستی مورد عمل و اجرا قرار گیرد، به یقین هم راهی برای برونرفت از مشکلات کنونی و آینده است و هم ارائه راهکاری برای دیگر کشورها که میخواهند با الگوگیری از تجربیات ایران انقلابی، خارج از اردوگاه غرب استعمارگر، حیات اقتصادی و ملی خود را بنا کنند.
ابلاغ سیاستهای «اقتصاد مقاومتی» را باید در زمره مهمترین اتفاقات سال جاری دانست. موضوعی که نیازمند تحلیل و تبیین از سوی کارشناسان و اهل فن و نیز پیگیری اجرای آن از سوی مردم و رسانههاست. این منشور که دارای 24 راهکار محوری و اساسی است تمامی راههای متصور برای رسیدن به قلهای رفیع و مکانی آبرومند و در خور ملت بزرگ ایران را در خود دارد. از فرهنگسازی و کارهای علمی و آموزشی تا رصد فضای اقتصادی و جلوگیری از فساد و بیقانونی در عرصه اقتصاد.
اجرای این منشور حیاتی، نیازمند تشریک مساعی همگان است. هیچ کس نیست که بتواند ادعا کند در اجرایی شدن آن سهمی ندارد. هرکس در هر جایی باید سهم خود را در این مسیر به بهترین شکلی ایفا کند و با این فرمان صریح و روشن، عذری از کسی برای کوتاهی و بیعملی پذیرفته نیست. بیش از بیانیه دادن و اعلام حمایت، تلاشی همهجانبه و جهادی خستگیناپذیر از مسئولان امر توقع میرود. در این مسیر بخشهای مختلف کشور وظایفی دارند که به بعضی از آنها میتوان به اختصار اشاره کرد:
1- قوه مجریه به عنوان دستگاهی که بصورت مستقیم متولی امور اجرایی در کشور است، بالاترین سهم را در بهبود اوضاع و اجرای این فرمان دارد. بیشترین فرازهای این منشور، متوجه قوه مجریه است و با عنایت به فرمایشات اخیر رهبر معظم انقلاب در ضرورت به کارگیری روحیه جهادی، باید که متولیان امر در این قوه، کمر همت ببندند و با توکل به خدای متعال، تحولی اساسی در همه امور تدارک ببینند. بکارگیری نیروهای کارآمد و متعهد و استفاده از روشهای نوین مبتنی بر دانش و پژوهش نسل جوان، نخستین حلقه از زنجیره حرکات قوه مجریه است تا بتواند با تکیه بر نیروی انسانی فهیم، چرخ اقتصاد را با اندیشهای نوین به حرکت در آورد. ماندن در روند کند و بروکراسی گذشته و امید تحول داشتن از سیستم ناکارآمد اداری کنونی، امیدی بیهوده و عبث است. چرا که این سیستم ناکارآمد، علیرغم وجود هزاران کارمند خدوم و زحمتکش به گونهای طراحی شده که چالاکی و پویایی لازم را ندارد و به ماشینی بزرگ، پر مصرف و کمبازده شباهت پیدا کرده است. با این تحول است که میتوان به بهرهمندی از مزایای هدفمندی یارانهها، برنامهریزی برای صادرات کالا، تلاش برای بهبود وضع تولیدکنندگان داخلی و دهها هدف مهم و مورد اشاره دیگر در این سند ارزشمند دست یافت.
2- قوه مقننه هم به عنوان دستگاهی که برای دولت ریلگذاری میکند، نقش بیبدیلی در تحقق سند اقتصاد مقاومتی دارد. بسیاری از تحولات مورد اشاره در سند، نیازمند بازبینی در مقررات است و بسیاری از این تحولات هم نیازمند نگارش و تدوین مقررات نوین است. این مهم وقتی بیشتر رخ مینماید که بدانیم هرگونه عملکرد دولت بخصوص در حوزههای مالی جز براساس مصوبات مجلس شورای اسلامی خلاف قانون بوده و قابل پیگیری و مؤاخذه است. اینجاست که نقش مصوبات مجلس بیش از پیش آشکار میشود. اکنون باید منتظر سرعت عمل نمایندگان مردم شد. نمیتوان شاهد خلأ مقررات در حوزهای به بهانه و دلیل عدم ارائه لایحه از سوی دولت بود. اگر دولت لایحهای نمیدهد، طرح نمایندگان مردم میتواند تکلیف را روشن کند. حال باید دید مصوبات مجلس راه را بر واردات باز میکند یا تسهیل فضای کسب و کار و تولید؟ آیا براساس مصوبات مجلس، پس از ابلاغ سیاستهای اقتصاد مقاومتی، شاهد واردات کالاهای لوکس و اتومبیلهای چند میلیاردی با ارز نفتی خواهیم بود یا نه شاهد سرمایهگذاری جدی و مهم در صنایع و مشاغل اشتغالزا، زودبازده و ارزآور؟ حقیقتاً نقش مجلس در این موضوع بیبدیل است و بعنوان ناظران قانونی دولت وظیفهای خطیر بر عهده نمایندگان است که قصور در اعمال آن در پیشگاه خدا و خلق خدا پاسخی نخواهد داشت.
3- اما اگر همه تلاشهای دو قوه دیگر به درستی و براساس سیاستهای اقتصاد مقاومتی صورت بپذیرد، بدون نظارت و قاطعیت قوه قضائیه، امکان ورود مفسدان اقتصادی باز است و همین روزنه میتواند همچون سوراخی در دیواره سد، تلاش همگان را بر باد دهد. تکلیف مندرج در بند 19 سند اقتصاد مقاومتی، بقدری شفاف و روشن است که نیاز به تحلیل و تفصیل ندارد و چیزی نمیخواهد جز عزم جدی برای اجرا! این امر یقیناً مثل آب در لانه مورچه ریختن است و صدای آنان را که به نشستن بر سر سفره مردم عادت کردهاند، در خواهد آورد. آنها رسانه و هیاهو دارند پس غوغا میکنند و مدعی از بین رفتن امنیت سرمایهگذاری و... خواهند شد. اما تردیدی نیست که شکوفایی و پویایی اقتصاد جز در یک بستر سالم و امن و بدور از فساد ممکن و متصور نیست.
اینها تنها اشارهای گذرا به مسئولیتهای غیرقابل انکار و تردید هر یک از قوای اصلی کشور است. اما همگرایی این نهادها هم خود امری مهم و حیاتی است. تشکیل کارگروههای مشترک، اتاق فکرهای پویا و خلاق و تیمهای عملیاتی منسجم و چالاک و اتخاذ راهبردی سریع و انقلابی در رسیدن به اهداف بلند این طرح مکمل اهداف بخشی هر یک از قوا است. در کنار همه اینها، لازم است مردم در جریان امور و برنامهها قرار بگیرند. باید بدون پردهپوشی و مجامله، حقایق را به آنها گفت و از آحاد مردم برای شرکت در این حرکت عظیم دعوت کرد. تنها و تنها در این صورت است که میتوان با اتکا به خداوند متعال و تکیه بر عزم همگانی و تلاش همه جانبه مردم و مسئولان شاهد تحول مهم و ضروری در اقتصاد کشور و پدید آمدن آیندهای نویدبخش بود.
حسین شمسیان
منبع: کیهان