محققان دانشگاه امیرکبیر با همکاری علوم پزشکی ایران و مرکز قلب تهران موفق به ساخت پوششهای نانولیفی ضدمیکروب با قابلیت جذب چرک و عفونت شدند.
به گزارش گروه علمی«خبرگزاری دانشجو»، محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران و مرکز قلب تهران موفق به ساخت پوششهای نانولیفی ضدمیکروب با قابلیت جذب چرک و عفونت شدند.
این پوشش نانولیفی که از جنس پلیمرهای کیتوسان و پلیکاپرولاکتان ساخته شده است در درمان آسیبهای پوستی از جمله زخمهای تمام عمق و نیز سوختگیهای درجه سه موفق بوده و در صنایع پزشکی و تولید دارو و به ویژه مراکز درمانی سوختگی قابل کاربرد است.
پوست به عنوان خارجیترین لایه بدن، نقشی بسیار حیاتی در محافظت از اندامهای داخلی در برابر انواع عوامل محیطی، ضربه، فشار، میکروارگانیزمها و... بر عهده دارد.
هرساله سوانح مختلف سوختگی که منجر به ایجاد سوختگیهای درجه سه با وسعت زیاد می شود جان تعداد زیادی از انسانها را به خطر میاندازد. در این موارد همواره عفونت و تجمع میکروب در زخمهای سوختگی فرایند ترمیم را با مشکلات زیادی روبرو ساخته و در بعضی موارد حتی منجر به مرگ بیمار می شود، از اینرو تولید پوششهای مناسب برای ترمیم زخمهای پوستی با قابلیت ضد میکروبی بالا و جذب چرک و عفونت از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
عادله قلی پور کنعانی، دانش آموخته دانشگاه صنعتی امیرکبیر و پژوهشگر پسادکتری، ضرورت انجام این تحقیق را اینگونه توضیح داد: یکی از مهمترین اعمال حیاتی در ساعات اولیه برای بیماری که دچار سوختگی شده است، کنترل و خروج عفونت و بازدارندگی از هجوم میکروب و باکتری به محل زخم است،از این رو هدف اصلی این کار تحقیقاتی، تولید داربستهای زیستسازگار و ضدمیکروب از پلیمر بیولوژیک کیتوسان و پلیمر مصنوعی و زیست سازگار پلی کاپرولاکتان به شکل پوششهای نانولیفی متخلخل با قابلیت بالا در خارج سازی چرک و عفونت بود که در نتیجه منجر به ترمیم انواع زخمهای برشی تمام عمق و سوختگی درجه سه می شود.
به گفته قلیپور کنعانی این طرح تا کنون منجر به ثبت سه اختراع در زمینه ساخت و کاربردهای پزشکی آن شده و با توجه به صنعتی شدن تولید نانوالیاف در ایران امید است که این پوشش به صورت تجاری و در مقیاس بالا تولید شود.
نتایج این کار تحقیقاتی که توسط عادله قلیپور کنعانی و سید هژیر بهرامی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیر کبیر و سایر همکارانشان صورت گرفته است در مجله IET Nanobiotechnology (جلد 1، شماره 1، ماه جولای، سال 2013، صفحات 1 تا 9) به چاپ رسیده است.