به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، سفر چندین هیأت تجاری به ایران و دیدار آنها با فعالان بخش خصوصی و مقامهای دولت یازدهم در شرایطی است که اداره کل گمرک چین بتازگی اذعان داشته، این کشور سیاست افزایش تبادلات و همکاریهای تجاری با ایران را دنبال میکند و قرار است ارزش کل مبادلات تجاری ایران و چین در سال جاری میلادی به بیش از 40 میلیارد دلار برسد.
تکاپوی چینیها برای به حداکثر رساندن مبادله تجاری با ایران با تلاش برای افزایش تجارت الکترونیک میان دو طرف و صدور روادید تجاری با تشریفات کمتر برای بازرگانان نیز توأم شده تا زمینه همکاریهای اقتصادی میان دو کشور در حوزههای مختلف بخوبی فراهم شود.
واقعیت این است که همین چینیهایی که با بهبود روابط بینالملل و تلطیف فضای اقتصادی، برای آمدن به ایران سر و دست میشکنند و حتی طی روزهای اخیر موفق شدهاند با دومین خودروساز کشور توافقنامه امضا کنند، در سالهای گذشته و بویژه در شرایط نفسگیر تحریم در خاطر مردم ایران نامی نیکو از خود بر جا نگذاشتهاند، زیرا این کشورهمسو با تحریمها بخشی ازمنابع درآمدی ایران را بلوکه کرد و به بهانه ممکن نبودن نقل و انتقال پول کالاهای ته انباری، بیکیفیت و بدون استاندارد را روانه بازار ایران کرد که این کالاها جزییترین وسایل زندگی مردم را نیز دربرگرفت. دیگر اینکه در سالهای اخیر بسیاری از اقتصاددانان از اینکه ایران به حیاط خلوت چین تبدیل شده و کالاهای بنجل این کشور مثل آب خوردن از بازار ایران سر در میآورد، بشدت انتقاد داشته و آن را مغایر با اقتصاد مقاومتی میدانند. تولیدات چینی در حالی این سالها به تهدیدی جدی برای تولید ملی تبدیل شدهاند که اشتغال و سرمایهگذاری در بخش تولید بشدت تضعیف شده و امروز تقریباً میتوان ادعا کرد که بازار ایران در قبضه چینیهاست. از سویی دیگر تاجران و بازرگانان ایرانی در سالهای اخیر بارها با بدقولی طرفهای چینی و تقلب در مواد اولیه سفارش داده شده از سوی طرف ایرانی مواجه شدند وگاه حتی شرکتهای سفارش گیرنده اساساً جعلی از آب درآمدند تا بدین وسیله میلیونها دلار سرمایه تاجران ایرانی سر به نیست شود.
در سالهای اخیر و در برخی مواقع با ارز دولتی کالاهای عجیب و غریب چینی به کشور وارد شد که مشابه داخلی و با کیفیت آن در کشور تولید میشد؛ کالاهایی که بخش قابل توجهی از آن محصولات کشاورزی و صنعتی بودند که هم موجبات تلخ شدن کام مصرف کنندگان را فراهم آورد و هم تولید ملی را به مرز بحران رساند. به گفته دبیر کل اتاق تهران، امروز که چینیها شرایط را برای حضور در بازار ایران و کسب سودهای رؤیایی مهیا میبینند و رنج سفر به ایران را بر خود هموار میکنند، خواسته عمومی این است که چینیها با دست کشیدن از فروش کالاهای بیکیفیت و درجه دوم و سومی خود به ایران، صدور فناوری و سرمایه گذاری در ایران را به طور جدی دنبال کنند. امید میرود از این پس شاهد حضور کالاهای چینی با کیفیت بالاتر در بازار ایران باشیم. وی تأکید میکند: چین مانند گذشته با خیال آسوده و به آسانی نمیتواند بازار ایران را قبضه کند و باید همان کالاهای درجه یک و با کیفیتی را که به کشورهای اروپایی صادر میکند، به ایران بفرستد؛ چون تحریمها شکسته شده و ما امروز با بسیاری کشورها در حال رایزنی هستیم. پس چین دیگر نمیتواند انحصارگری کند. وی اضافه میکند: در سالهای گذشته متضرر شدن مردم و اقتصاد ملی از محل واردات کالاهای بیکیفیت چینی اغلب نتیجه قصور و سودجویی بازرگانان و تولیدکنندگان داخلی بود که با بیدقتی و حتی خودخواهی، منافع ملی را زیر پا گذاشتند و فقط به سود فردی اهمیت دادند. راسخ میگوید: قطعاً چینیها خوب میدانند که دوران مونتاژ مصرف محصولاتشان از سوی ایران به سر آمده و هم تاجران و هم تولیدکنندگان ایرانی هوشیار شدهاند و با توجه به اینکه اقتصاد مقاومتی به عنوان یک تکلیف مطرح شده و نوسانات قیمت ارز کاهش هم یافته، دیگر مانند گذشته نمیتوانند در بازار ایران جولان دهند.
منبع: قدس آنلاین