گروه ورزشی «خبرگزاری دانشجو»؛ فرازها و فرود های زیادی داشت و ورزش ایران در سال 92 مانند همیشه حاشیه ها بیش از هر چیز دیگری دامن ورزش را گرفته بود. با وجود این شرایط ورزش ایران در سال 92 با وجود اینکه کم فروغ تر از سال های گذشته بود اما روزهای خوشی را دید که شاید برخی از آنها برای نخستین بار در تاریخ ایران رقم خورده بود یا پس از سال ها چشم انتظاری به دست آمده بود.
صعود تیم ملی به جام جهانی و داستان تلخ بی پولی و بی برنامه گی در فدراسیون فوتبال
با قاطعیت می توان گفت که صعود تیم ملی کشورمان به جام جهانی برزیل بزرگترین اتفاق ورزشی سال 92 بود به طوری مردم ایران را در سراسر کشور به جشن و پایکوبی وا داشت.
تیم ملی فوتبال کشورمان که تا 14 خرداد 92 شانس بسیار ضعیفی برای صعود مستقیم به جام جهانی داشت در دو هفته با سه برد شیرین و حیاتی برابر قطر، لبنان و کره جنوبی برای اولین بار در تاریخ فوتبال ایران به عنوان تیم اول و بالاتر از کره جنوبی به جام جهانی 2014 برزیل صعود کرد.
این صعود در حالی صورت گرفت که ایران در آخرین بازی خود برابر کره جنوبی که به دلیل مصاحبه سرمربی این تیم حیثیتی شده بود موفق شد با تک گل رضا قوچان نژاد بلیط خود را برای برزیل رزو کند.
در کنار موفقت تیم ملی فوتبال کشورمان برای صعود به جام جهانی، فوتبال روزهای سختی را نیز پشت سر گذاشت و عدم برگزاری بازی های تدارکاتی برای تیم ملی، بی پولی فدراسیون فوتبال و لغو مکرر اردوهای تیم ملی بر نگرانی ها مبنی بر حضور نا موفق ایران در برزیل افزود.
به علاوه لیگ برتر فوتبال نیز روزهای سختی را پشت سر گذاشت و حواشی همیشگی استقلال و پرسپولیس در این سال باز هم دل هواداران فوتبال را شکست تا آنجا که لیگ امسال به لحاظ حضور تماشاگران کم فروغ ترین سال خود را پشت سر گذاشت.
والیبال پا به پای فوتبال پیش آمد/ داستان شیرین موفقیت در لیگ جهانی و خداحافظی تلخ ولاسکو
تیم ملی والیبال ایران که در سال های اخیر به یکی از موفق ترین ورزش های تیمی ایران تبدیل شده است امسال بهترین سال خود را پشت سر گذاشت و در پایان هفدهمین دوره رقابتهای قهرمانی آسیا بر سکوی نخست قاره کهن ایستاد و قهرمان شد.
همچنین این تیم برای نخستین بار در لیگ جهانی والیبال حضور یافت و با ارائه بازی های درخشان و دور از انتظار نگاه جهانیان را به خود معطوف کرد. تیم ملی والیبال ایران در مجموع 10 دیدار خود پنج پیروزی در برابر صربستان، ایتالیا، کوبا (دوبازی) و آلمان به دست آورد و در پنج دیدار (دو دیدار برابر روسیه، صربستان، ایتالیا و آلمان) شکست را تجربه کرد.
ملی پوشان کشورمان در مجموع این بازی ها 15 امتیاز کسب کردند که از نظر امتیاز در بین 18 تیم شرکت کننده رتبه نهمی است.
البته والیبال در کنار روزهای خوشی که پشت سر گذاشت روزهای سختی را نیز به خود دید که مهم ترین آن جدایی ولاسکو از تیم ملی ایران بود.
ولاسکو که 3 سال هدایت ایران را بر عهده داشت با دستور رئیس جمهور آرژانتین هوای وطن به سرش زد و تیم ملی اریان را ترک کرد.
قهرمانی بسکتبال مردان در آسیا و زنان همچنان در انتظار مجوز حضور با حجاب اسلامی
تیم ملی بسکتبال کشورمان با شکست فیلیپین میزبان در فینال برای سومین بار قهرمانی خود در جام ملتهای آسیا را جشن گرفت و به مسابقات جهانی راه یافت. ایران در سال های 2007 و 2009 نیز قهرمان شده بود. ایران در سال 2010 جام جهانی ترکیه را تجربه کرده بود و این دومین حضورمان در این رقابتها خواهد بود.
بسکتبال بانوان نیز در سال 92 در برگزاری مسابقات لیگ و قهرمانی کشور در ردههای مختلف خلاصه میشد. با توجه به اینکه پوشش بانوان کشورمان هنوز مورد تایید فدراسیون جهانی قرار نگرفته آنها اجازه شرکت در میادین رسمی را ندارند، اما امسال فدراسیون در یک اقدام جالب تصمیم گرفت تا مسابقات را با پوشش اسلامی برگزار کند تا اگر روزی بانوان اجازه حضور در مسابقات برونمرزی را پیدا کردند مشکلی از این نظر نداشته باشند.
طلسم شکنی هندبال دریک سال کم فروغ/ صدای اعتراض ها به وزارت ورزش هم رسید
تیم ایران در مرحله نیمهنهایی شانزدهمین دوره قهرمانی آسیا برابر تیم چند ملیتی قطر قرار گرفت و باوجود نمایش خوبی که داشت بازی را با اختلاف یک گل به حریف واگذار کرد تا در بازی ردهبندی حریف امارات شود. مردان ایران زمین موفق شدند با پیروزی 29 بر 23 مقابل هندبالیستهای اماراتی در دیدار ردهبندی ، برای نخستین بار در تاریخ این بازیها روی سکو قرار گرفته و نشان برنز را از آن خود کنند.
در 15 دوره قبلی، هندبالیستهای ایران دو بار عنوان چهارمی را در سالهای 2006 و 2008 به دست آورده بودند و به جز دو مدال برنز بازیهای آسیایی 2006 قطر و نقره 2010 گوانجوی چین، این مدال برنز اولین مدال تاریخ ایران در این بازیها بود.
هندبال ایران در سال 92 فعالیت چندانی نداشت، اما در همین اندک حضور خود توانست افتخار بزرگی کسب کرده و طلسمشکنی کند تا هندبال ایران برای نخستینبار جهانی شود، اما گلایهای که همیشه هندبالیستها دارند «کمبود پول و توجه» است این گلایه ها تا آنجا بال گرفت که کار به صدور بیانه و همچنین نامه نگاری به وزیر ورزش کشید.
قهرمانی مردان بی ادعای فوتبال ساحلی در سواحل خلیج فارس
تیم ملی فوتبال ساحلی ایران که برای نخستین بار در مسابقات قهرمانی جام بین قارهای که در امارات و سواحل خلیج فارس برگزار میشد، شرکت کرده بود با وجود تمام کارشکنی های امارتی ها موفق شد مقام قهرمانی را به دست آورد.
این نخستین قهرمانی تاریخ فوتبال ساحلی ایران خارج از قاره آسیا به شمار می رود. تیم ملی ایران برای رسیدن به فینال موفق شده بود در مرحله گروهی روسیه، ایتالیا و برزیل را شکست بدهد و در مرحله نیمه نهایی هم امارات را از پیش رو برداشته بود.
قهرمانی واترپلو در کاپ آسیا در میان کم توجهی رسانه ها
تیم ملی واترپلوی ایران برای نخستین بار با هدایت پائولو مالارا سرمربی ایتالیایی خود قهرمان مسابقات کاپ آسیا شد. ملی پوشان ایران با کسب این مدال طلا سهمیه مسابقات جهانی قزاقستان را هم بدست آوردند تا به عنوان نماینده قاره آسیا به نبرد بهترین های جهان بروند. تیم ملی ایران با پنج پیروزی متوالی تنها تیم بدون شکست این دوره از رقابت ها بود.
تیم ملی واترپلوی ایران که با کمترین امکانات و بدون هرگونه حاشیه پنج ماه تمرین مستمر را در استخر قهرمانی 9دی پشت سر گذاشت، با قهرمانی در کاپ آسیا به موفقیتی دست یافت که برای کمتر کسی قابل پیش بینی بود.
این موفقیت در حالی برای تیم ملی واترپلو رقم خورد که رسانه ها با کم لطفی در پوشش و انعکاس این موفقت کوتاهی کردند و قهرمانان کشورمان در سکوت رسانه ای موفقت خود را جشن گرفتند.
آزادکاران «گزینه های روی میز» را به آمریکا نشان دادند/ سال پر فروغ کشتی آزاد و بازگشت دوباره آقای خاص کشتی فرنگی
قهرمانی تیم ملی کشتی آزاد ایران در پیکارهای جهانی سال 2013 بزرگسالان در بوداپست مجارستان را باید روشن ترین نقطه در کارنامه یک سال گذشته این ورزش به حساب آورد و این رشته پس از آخرین قهرمانی خود در جهان که سال 2002 در تهران اتفاق افتاده بود، این بار پنجمین قهرمانی خود را در دنیا بعد از 11 سال انتظار و با کنار زدن روس ها در قلب اروپا جشن گرفت اما در رشته فرنگی با کسب مقام هفتمی متزلزل نشان دادند.
کشتی فرنگی در این رقابت ها فقط با یک مدال طلای «طالب نعمت پور» در وزن 84 کیلوگرم، یک مقام پنجمی «مهدی علی یاری» در 96 کیلوگرم و یک مقام هشتمی «افشین بیابانگرد» در 66 کیلوگرم و با 19 امتیاز در جایگاه هفتم دنیا ایستاد.
در واقع تیم ملی کشتی فرنگی ایران که با قهرمانی در المپیک لندن، چشم ها را به خود خیره کرد و بهترین تیم کشتی فرنگی دنیا شناخته شد، به یک باره عقب گرد کرد و در واقع چوب نبود و غیبت «محمد بنا» سرمربی کاربلد و فهیم خود را خورد.
برخی معتقدند که بازگشت دوباره بنا به کشتی فرنگی و حضور رسول خادم در راس فدراسیون کشتی را نیز می توان از جمله اتفاقات خوشایند در کشتی دانست.
کشتی آزاد در اخرین روزهای سال 92 افتخاری دیگر آفرید و پس از غلبه بر امریکا در خاک این کشور و به پایان دادن به شکست ناپذیری این تیم خانه اش، روسیه را مغلوب کرد و به عنوان قهرمان جام جهانی کشتی آزاد دست یافت تا بهترین عیدی را به مردم ایران تقویم کنند.
درخشش کاروان ایران در بازی های همبستگی کشورهای اسلامی/ جایی که دختران ایران را به خاطر حجاب محروم کردند
کاروان اعزامی کشورمان موفق شد سومین دوره بازی های همبستگی کشورهای اسلامی را با کسب 59 مدال رنگارنگ و قرار گرفتن در جایگاه دوم جدول توزیع مدال ها به پایان برساند.
سومین دوره بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی در حالی از اول مهر ماه در پالم بانگ اندونزی آغاز شد که کاروان ورزشی ایران در شش رشته ورزشی تکواندو، ووشو، کاراته، والیبال، تیروکمان و دوومیدانی عازم این بازیها شده بود. کاروان ورزشی ایران در نخستین دوره بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی که در عربستان برگزار شده از مجموع 17 رشته ورزشی حاضر در این بازیهای با 130 ورزشکار در 13 رشته دوومیدانی، شیرجه، شنا، واترپلو، تکواندو، کاراته، تنیس روی میز، گلبال، فوتبال، فوتسال معلولین، شمشیر بازی، والیبال و بسکتبال حضور یافت.
البته در این رقابت ها یکی از تلخ ترین اتفاقات سال 92 برای بانوان رقم خورد که طی ان تیم کاتای بانوان ایران که خود را برای دیدار فینال در مسابقات کشورهای اسلامی آماده میکرد، به دلیل اعتراض مصر از حضور در فینال مسابقات محروم شد.
در ادامه این مسابقات که در سالن سری وی جایا پرومون سنتر شهر پالم بانگ برگزار شد، تیم کاتای بانوان ایران متشکل از مهسا افسانه، الناز تقی پور و نجمه قاضیزاده در نخستین رقابت خود به مصاف تیم ترکیه رفت و با نتیجه 5 بر صفر به برتری رسید.
بانوان کاتاروی کشورمان با توجه به عدم حضور تیم عراق روی تاتامی با نتیجه 5 بر صفر پیروز شدند تا به مرحله نیمه نهایی مسابقات کاتای تیمی مسابقات کاراته بازیهای کشورهای راه یابند، اما پس از گذشت 30 دقیقه رای این پیکار برگشته و تیم ملی ایران بازنده اعلام شد. علت این تصمیم اعتراض مصریها بود که چرا ایرانیها بین کلاه و یقه خود از پارچه استفاده کرده بودند. به این ترتیب تیم ایران به دلیل رعایت حجاب، با اعتراض مصریها از کسب مدال طلا بازماند.