به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، فرمهای خوداظهاری مرحله دوم هدفمندی یارانهها از بیستم فروردینماه سال 93 توزیع میشود و تا 29 فروردین 93 ادامه خواهد داشت. به گزارش تسنیم، براساس برنامهریزیای که دولت در این زمینه انجام داده، قرار است به ترتیب سرپرستانی که رقم اول شماره ملیشان با عدد صفر شروع میشود از 20 فروردین 93 به سامانه اینترنتی که متعاقبا اعلام خواهد شد، مراجعه و ثبتنام کنند، سپس به ترتیب کسانی که شمارههای ملیشان از یک تا 9 است براساس زمانبندیتا روز 29 فروردین مراحل ثبتنام خود را انجام دهند. کسانی که در طول 10 روز موفق به ثبتنام در فرمهای خوداظهاری نشدهاند، میتوانند 31 فروردینماه با ورود به سامانه ثبتنام فرمهای خوداظهاری اعلام شده، اطلاعات خود را جهت دریافت یارانه در آن سامانه درج کنند.
پیشتر محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفته بود فرمهای خوداظهاری در طول ایام نوروز منتشر نخواهد شد و احتمال دارد در دهه سوم فروردین دولت اقدام به انتشار این فرمها کند. این در حالی است که طیبنیا، وزیر اقتصاد در اوایل اسفند ماه اعلام کرده بود فرم خوداظهاری تا پایان امسال منتشر میشود اما مدتی بعد دولتیها تصمیم گرفتند ثبتنام متقاضیان دریافت یارانه را به بعد از تعطیلات نوروز موکول کنند.
ویژگیهای فرم خوداظهاری به گفته وزیر امور اقتصادی و دارایی، سرپرستان خانوار باید در فرم خوداظهاری اطلاعاتی چون میزان درآمد، میزان املاک و دارایی را قید کنند. طیبنیا در این باره گفته است: افراد برای ثبتنام مجدد اطلاعاتی مثل درآمد، داراییها شامل داشتن یا نداشتن منزل مسکونی و خودرو و محل سکونت را با پر کردن فرم خوداظهاری به دولت اعلام کنند.
وی با بیان آنکه افرادی که اطلاعات نادرست ارائه دهند، براساس مصوبه مجلس سه برابر مبلغ یارانه دریافتی جریمه خواهند شد، گفته است: دولت بنا ندارد وارد اطلاعات شخصی افراد شود اما اگر کسی درآمد خود را اعلام کند، به دولت اجازه میدهد وارد اطلاعات شخصی شده و پس از بررسی، راستیآزماییهای لازم را انجام دهد. به گفته طیبنیا، طراحی فرم خوداظهاری به پایان رسیده و نهایی شده است. طیبنیا بیان داشت: شیوه ارائه یارانه نقدی به این نحو است که افراد متقاضی ثبتنام میکنند و اگر کسی خود را به عنوان نیازمند و مشمول دریافت یارانه نقدی معرفی کند پس از راستیآزماییهای دولت، حتما یارانه دریافت خواهد کرد و اگر کسی خود را نیازمند نداند یا نیازمند بداند و ثبتنام نکند به طور قطع یارانهای نیز دریافت نخواهد کرد. وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره مشخصات این فرم نیز گفت: چنانچه فردی مندرجات این فرم را غیرواقعی اعلام کند، دولت میتواند 3 برابر میزان یارانهای که دریافت کرده را از وی جریمه دریافت کند.
ویژگیهای فرم اول و دوم یارانهای
در تابستان 1387 باید سرپرستان خانوار به صورت حضوری در پایگاههای دریافت اطلاعات اقتصادی خانوار ثبتنام میکردند و اطلاعاتی مثل درآمد هر یک از اعضای خانوار و متوسط درآمد ماهانه 3 ماهه اول سال هدف، املاک اعضای خانواده، ارزش تقریبی واحد مسکونی برای هر فرد مالک، انواع بیمهها از قبیل تامین اجتماعی، خدمات درمانی، نیروهای مسلح، نوع و ارزش خودرو، نوع تسهیلاتی که دریافت کردهاند، نحوه تصرف محل مسکونی فعلی خانوار، تحت پوشش یکی از نهادهای حمایتی (کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان بهزیستی، موسسات خیریه و...) بودن را باید در فرمها درج میکردند. همان زمان پس از پایان جمعآوری اطلاعات اقتصادی خانوار رسما اعلام شد 65 میلیون و 107 هزار و796 نفر در طرح اولیه جمعآوری اطلاعات اقتصادی خانوار ثبتنام کردند که 41 میلیون نفر از این تعداد، شهری و 19 میلیون و 700 هزار نفر روستایی هستند. گزارش مرکز آمار ایران هم درباره نتایج راستیآزمایی فرم اطلاعات اقتصادی خانوار نشان میداد سازمان ثبتاحوال 6/99 درصد این اطلاعات را تایید کرده است. در ادامه مسؤولان دولتی براساس پنج معیار غیردرآمدی «خودرو، مسکن، تحصیلات، تعداد افراد شاغلان خانوار و میزان وام اخذ شده از نظام بانکی» به خوشهبندی (یک، دو و سه) روی آوردند و این کار هم داستانها داشت و سرانجام موجب انتقادات گسترده مردم شد و سپس رئیسجمهور وقت گفتوگو کرد و از برخورداری صددرصد مردم از یارانههای مرتبط با هدفمند شدن یارانهها خبر داد و گفت: در دو گام همه مردم تحت پوشش قرار خواهند گرفت.
فرم دوم یارانهای و ویژگیها
ابتدای سال 89 بود که دولت با محوریت مرکز آمار ایران اعلام کرد جاماندگان از دریافت یارانه نقدی میتوانند با پر کردن فرمی به صورت الکترونیکی (اینترنتی)، به جمع مشمولان دریافت یارانه نقدی اضافه شوند؛ بدین ترتیب فرم دوم یارانهای آمد و دو بند جدید در آن وجود داشت که در یک بند آن آمده بود: توجه، براساس ماده 10 قانون هدفمندکردن یارانهها، دریافت یارانه منوط به ارائه اطلاعات صحیح است. در صورت احراز عدم صحت اطلاعات ارائه شده، دولت مکلف است ضمن جلوگیری از ادامه پرداخت، درباره استرداد وجوه پرداختی اقدامات قانونی لازم را به عمل آورد. در بند دیگر فرم دوم یارانهای تصریح شده بود: «اینجانب (سرپرست خانوار) با اطلاع از ماده 10 قانون هدفمندکردن یارانهها، صحت مندرجات این فرم را تایید کرده و چنانچه اطلاعات خلاف واقعیت در پرسشنامه درج شده باشد، مسؤولیت عواقب آن را میپذیرم.»
کمپین انصراف
حالا دولت یازدهم آمده و مسؤولان جدید هم قصد دارند باز هم ثبتنام اطلاعات اقتصادی خانوار را تجربه کنند. البته به نظر میرسد این کار بیشتر برای کاهش تعداد یارانهبگیران است تا بهروز کردن اطلاعات اقتصادی خانوارها. این در حالی است که مسؤولان دولتی از مدتها قبل کمپین انصراف از یارانه را راهاندازی کردند. روحانی، پیشتر با اشاره به کمبود منابع مالی دولت برای پرداخت یارانه 45 هزار و 500 تومانی گفته بود: مگر میشود اصلاح نکنیم. ما میتوانیم با این وضع یارانه را به مردم بدهیم؟ رئیسجمهور تاکید کرده بود: وقتی فرم یارانهها را به مردم میدهیم، مردم و آنهایی که نیاز ندارند میتوانند فرم را پر نکنند و با یارانه خداحافظی کنند. حتی آنهایی که نیاز دارند میتوانند بگویند که ما نمیخواهیم، شما بروید محیط زیست، بهداشت و... را درست کنید. دولت موظف به اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانههاست و امیدوارم آنهایی که نیاز به یارانه ندارند این فرم را پر نکنند. جالب اینکه مشابه چنین اظهاراتی حدود 2 سال پیش توسط مسؤولان دولت دهم اعلام میشد.
به عنوان مثال، سیدشمسالدین حسینی، وزیر وقت امور اقتصادی و دارایی گفته بود: اکنون در مرحلهای از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها قرار داریم که به تدریج افراد استانهای مختلف باید با اعلام شماره حساب به سامانه رفاهی، متقاضی دریافت یارانه نقدی شوند. وی سپس افزود: «از تمام هممیهنان گرامی که وضع درآمدی خوبی دارند، درخواست میکنم برای کمک به اجرای بهتر این قانون که در واقع کمک به روند توسعه ملی کشور است، با انصراف از دریافت نقدی یارانه به اجرای این طرح بزرگ ملی یاری رسانند. با خودانصرافی و در واقع ازخودگذشتگی افراد متمکن، دست دولت برای حمایت مؤثرتر از اقشار ضعیف و متوسط باز خواهد شد و این بزرگترین راه کمک به اجرای این قانون است. من هم فرم اطلاعات اقتصادی خانوار را پر کردم ولی هماکنون از دریافت نقدی یارانه انصراف میدهم». البته در عمل این درخواستها به جایی نرسید تا اینکه حتی تعداد یارانهبگیران از کل جمعیت ایران بیشتر شد. از آن زمان تاکنون، 36 مرحله یارانه نقدی به ایرانیان پرداخت شده است. به عبارت دیگر، تاکنون یارانه دریافتی هر ایرانی حدود یک میلیون و 750 هزار تومان و کل مبلغ پرداختی به تمام مشمولان بیش از 126 هزار و 500 میلیارد تومان شده است.
منبع: وطن امروز