به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، بعد از ابلاغ «اقتصاد مقاومتی» از سوی رهبر انقلاب، همانطور که پیشبینی میشد همه مسؤولان دولتی، مجلسیها، کارشناسان و صاحبنظران برای اجرای هر چه بهتر محورهای این ابلاغیه اعلام آمادگی کردند. مانند سالهای پیش که مسؤولان بعد از نامگذاریها و ابلاغیهها از محاسن چنین طرحهایی سخنها میگفتند، این بار نیز مسؤولان رویه پیشین را تغییر ندادند – و بحق- برای انجام هر چه بهتر اقتصاد مقاومتی سخنها گفتند، مقالهها نوشتند و مصوباتی تصویب کردند. تا اینجای کار کسی هیچ ایرادی نمیگیرد اما چه میشود که طرحهای عظیم و راهبردهای کلیدی که ابلاغ میشود دچار فرسایش شده و عملا به اهداف از پیش تعیین شده نمیرسد؟ جهاد اقتصادی، حمایت از تولید و سرمایه ایرانی در سالهای گذشته و حماسه اقتصادی در سال جاری از نمونههای واضح و مبرهنی است که در ابتدای نامگذاری، همه مسؤولان برای تحقق اهداف آن اعلام آمادگی کردند اما چه شد؟ واقعا آنجایی که مردم باید پای کار میآمدند، آمدند و به عنوان نمونه در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت کردند و حماسه سیاسی خلق کردند اما آیا مسؤولان به وظیفه خود عمل کردند و حماسه اقتصادی خلق شد؟ «اقتصاد مقاومتی» سخن امروز و دیروز رهبری نیست بلکه ایشان حداقل از سال 1389 به طور واضح در این باره سخن گفتهاند اما چه شد؟ تازه! بعد از آغاز تحریمها و مدیریت ناصحیح اقتصادی همگان متوجه شدند این مقوله میتواند کمک بسیاری به اقتصاد کند اما آیا مسؤولان سابق و فعلی در این باره کار قابل توجهی کردهاند؟ مسؤولان دولت یازدهم با ابلاغیه «اقتصاد مقاومتی» و با پشتوانه رهبر انقلاب فرصتی تاریخی را به دست آوردهاند تا با بسیج همه ظرفیتها بتوانند به اهداف اقتصادی خود برسند. دولت اگر میخواهد شعارها و وعدههای اقتصادی که هر روز بیشتر از قبل میشود را اجرایی کند هیچ چارهای جز اقتصاد مقاومتی ندارد. شاید مسؤولان دولتی قصد داشته باشند سرنوشت نامگذاریها و ابلاغیههای اقتصادی سالهای گذشته و امسال را برای اقتصاد مقاومتی هم رقم بزنند! اگر واقعا میخواهند اقتصاد مقاومتی اجرایی نشود، میتوانند اقدامات زیر را انجام دهند:
1- حاشیهها را بیشتر کنید!
یکی از عوامل نرسیدن به اهداف محورهای مهم اقتصادی در سالهای گذشته افزایش حاشیهها و غلبه آن بر اصل موضوع بود. در دولت گذشته به جای اینکه به اصول توجه شود به حاشیهها توجه شد و مثلا اطرافیان و مشاوران رئیس دولت سابق اظهارنظری میکردند که جنجالی به پا میشد و مسؤولان به جای انجام وظیفه، به توجیه حاشیههای به وجود آمده میپرداختند. اگر مسؤولان دولت فعلی هم قصد دارند «اقتصاد مقاومتی» را فرسایشی کنند و به اهداف آن دست پیدا نکنند رویه دولت قبلی و ـهمین رویه فعلی خودـ را ادامه دهند و با حاشیهسازی مانع پررنگ شدن متن و اصول شوند! مشاوران و اطرافیان دولت فعلی نشان دادهاند ـ مانند قبلیها!ـ استعداد فراوانی برای حاشیهسازی دارند و دولتیها میتوانند با بها دادن به آنها به اقتصاد مقاومتی بیشتر ضربه بزنند!
2- افتضاح برنامهریزی کنید!
دولت دهم با اجرای نامناسب هدفمندی یارانهها و عدم حمایت از تولید و دولت فعلی با اجرای پرانتقاد طرحی مانند سبد کالا نشان دادند میتوانند از این حیث هم شبیه به هم باشند و با تداوم این رویه از اهداف «اقتصاد مقاومتی» دور شوند! دولت فعلی فرصت فراوانی دارد تا بتواند برنامهریزی افتضاح طرح سبد کالا را جبران کند اما همه طرحها و مصوبهها این طور نیست. دولت برای سال آینده باید برنامهریزیهای بسیار مهمی انجام دهد و طرحهای حساسی مانند فاز دوم هدفمندی را به سرانجام برساند اما آنگونه که احساس میشود مسؤولان از تجربه سبد کالا درس نگرفتند و با همان سرعت میخواهند فاز دوم هدفمندی را اجرایی کنند. اجرای سبد کالا از زمان ابلاغ تا اجرا فقط 50 روز فرصت داشت و دود این برنامهریزی سریع و ناصحیح به چشم مردم رفت. طرح عظیم و حساس هدفمندی یارانهها هم قرار است با سرعتی باورنکردنی اجرا شود و امیدواریم دولت به اهداف خود برسد. اگر دولت قصد دارد اقتصاد مقاومتی اجرایی نشود میتواند به برنامهریزیهای افتضاح و نامناسب و سریع ادامه دهد!
3- بر سر خودمان بکوبیم!
آنقدر دشمن خوشحال میشود وقتی یک مقام بلندپایه بگوید «خزانه مملکت خالی است». آنقدر مردم ناامید میشوند وقتی یکی از مسؤولان میگوید: «با یک موشک همه سیستمهای دفاعیمان از بین میرود».
آنقدر از اهداف «اقتصاد مقاومتی» دور میافتیم؛ وقتی دولتیها علیه دولت سابق و دولت سابق علیه دولت فعلی و همه علیه هم مصاحبه میکنند و هواداران آنها هم به جان هم میافتند. یکی از موثرترین کارها برای اینکه اقتصاد مقاومتی را انجام ندهیم سیاهنمایی و مسخره کردن خودمان و شاد کردن دشمن است! برای این کار میتوانیم ظرفیتها و تواناییهای خود را به طور کامل نادیده بگیریم. برای این کار میتوانیم عدهای را جمع کنیم تا وقتی میگوییم خزانه خالی است، پول نداریم، بدهکارترین دولت را تحویل گرفتیم و... تشویقمان کنند و برایمان کف بزنند. یاد سخنان رئیسجمهور فقید کشور چهار- پنج میلیونی ترکمنستان افتادم که در سخنانی خطاب به مردم کشورش گفته بود: ما قدرتمندترین ارتش جهان را داریم و یکی از قویترین کشورهای جهان هستیم!
4- اعتماد مردم را از بین ببرید!
مسؤولان دولت اگر میخواهند موانع اجرایی شدن اقتصاد مقاومتی را افزایش دهند، میتوانند اعتماد عمومی را از بین ببرند. برای این کار بهتر است برنامههایی مانند سبد کالا و فرم خوداظهاری و قطع یارانه را بیشتر کنند و مدام از سرک کشیدن به حساب مردم سخن بگویند. از یک طرف دولت دستور میدهد به حریم شخصی و حساب مردم وارد نشوید و از طرف دیگر وزیر اقتصاد اعلام میکند هر کسی فرم خوداظهاری پر کند به ما اجازه میدهد حساب او را - که رئیسجمهور میگفت حریم شخصی است- چک کنیم. اصلا چه لزومی دارد در این مورد بحث شود؟ همچنین درباره به کف رسیدن قیمت کالاهای مختلف میتوان به راحتی اعتماد مردم را از بین برد و مسؤولان میتوانند با ادامه اظهاراتی مانند نرخ خودرو به کف رسیده، نرخ مسکن به کف رسیده و نرخ دلار به کف رسیده و... اجرا شدن اقتصاد مقاومتی را به تاخیر بیندازند.
5- به سیاست خارجی بیش از حد دل ببندید!
به جای اینکه ادعا کنیم در حوزه سیاست خارجی در مدت 50 روز به اندازه 500 روز کار کردهایم مناسبتر این است که در اقتصاد در مدت 300 روز به اندازه 300 روز کار کنیم! دولت فعلی نشان داده در حوزه سیاست خارجی نه تنها فعال است بلکه بیشفعال هم هست و به همین علت آنقدر با سرعت پیش میرود که تازه چند روز بعد از اقدامات و مذاکرات و تفاهمات متوجه میشویم چه اتفاقی رخ داده یا قرار است رخ دهد. تازه بعد از این مدت است که مسؤولان سیاست خارجی درصدد رفع و رجوع اقدامات بعضا ناصواب هستند. جالب اینکه برای نشان دادن اهمیت اقداماتی که نتیجه چندان پررنگی ندارد، مسؤولان همه توان خود را به کار میگیرند تا القا کنند اگر این کار را نمیکردند مملکت به هوا میرفت. در این گیر و دار اگر قصد کاهش سرعت اجرای اقتصاد مقاومتی وجود دارد، مسؤولان میتوانند همین رویه را ادامه دهند و به سیاست خارجی بیش از حد دل ببندند و حتی در برنامهریزیهای اقتصادی خود روی آن حساب ویژهای باز کنند و مثلا بگویند بعد از توافقات هستهای و رفع فلان تحریم، فلانقدر تورم کاهش پیدا میکند.
6- سایر اقدامات مقتضی را انجام دهید!
برای اینکه اقتصاد مقاومتی انجام نشود کارهای دیگری هم میتوان انجام داد که فرصت تشریح آنها وجود ندارد؛ مثلا مسؤولان میتوانند از تولید حمایت نکنند، نظارت را افزایش ندهند، به بازار سرمایه بیتوجه باشند، بازار ارز را رها کنند، قوانین دست و پا گیر را حذف نکنند، رانتهایی شبیه رانت 650 میلیون دلاری را بیشتر کنند، تعداد دعواهایی مانند دعوای وزارت جهادکشاورزی و وزارت صنعت بر سر تنظیم بازار را افزایش دهند، ابهامات درباره یارانه و نرخهای جدید حاملهای انرژی را بیشتر کنند و ... مسؤولان اگر راست و حسینی به «اقتصاد مقاومتی» و بیانات رهبری اعتقاد دارند و قصد دارند این ابلاغیه تمام و کمال اجرا شود، میتوانند موانع را – که به برخی از آنها در بالا اشاره کردیم- شناسایی کنند و آنها را انجام ندهند. برای اجرای صحیح اقتصاد مقاومتی نباید فقط اقداماتی انجام داد بلکه باید از انجام برخی اقدامات نیز جلوگیری کرد و آنها را انجام نداد!
منبع: وطن امروز