به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، سال 92 سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی نامیده شد، اضافه شدن واژه فرهنگ به نام آشنای اقتصاد که در 7 سال اخیر مهمترین دغدغه رهبر معظم انقلاب را تشکیل داده است را میتوان نمایانگر بروز برخی ناهنجاریهای فرهنگی در جامعه ایرانی دانست که مسئولان را برآن میدارد با برنامههای جامعتری به مقابله با تهدیدات فرهنگی دشمن بپردازند.
براساس این گزارش؛ باید توجه داشت دغدغهها و توجهات خاص مقام معظم رهبری به مقوله فرهنگ مربوط به امروز و دیروز نبوده، معظم له در خصوص مسائل فرهنگی از چنان تخصص جامعی برخوردارند که میتوان گفت همان اندازه که حضرت آیت الله خامنهای را فردی انقلابی میدانیم باید به عنوان یک شخصیت فرهنگی نیز در مورد فعالیتهای ایشان اطلاع داشته باشیم.
علی جنتی وزیر ارشاد دولت یازدهم میگوید: «نه تنها در جمع مراجع تقلید بلکه در میان دیگر روحانیون نیز بنده شخصی را نمیشناسم که تا این اندازه به حوزه فرهنگ ومذهب تسلط داشته باشد و این یک ویژگی منحصر به فرد است.»
هر چند در سال گذشته و با روی کار آمدن دولت حسن روحانی مسائل جدیدی در حوزه فرهنگی مطرح شد که به نظر میرسد مطرح شدن این مسائل باعث بوجود آمدن نگرانیهایی در سطح سران نظام شده باشد.
حذف فیلترینگ فیس بوک
شبکه اجتماعی فیس بوک پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری سال 88 فیلتر شد، در آن زمان بسیاری از کاربران و برخی از فعالان سیاسی و رسانهای به این موضوع اعتراض کرده آن را مصداق امنیتی کردن حوزههای فرهنگی دانستند.
تنها چهار سال زمان لازم بود تا خود مارک زاکربرگ بنیانگذار فیس بوک نیز به دخالت دولت آمریکا در این شبکه اجتماعی و ابزار جاسوسی شدن آن اعتراض کند. با این حال استفاده روزافزون و گسترده کاربران داخلی از این شبکه اجتماعی باعث شد تا وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت یازدهم بارها از ضرورت حذف فیلترینگ فیس بوک سخن بگوید موضوعی که با مخالفت برخی از ارگانهای حکومتی مواجه شده و آینده فیس بوک در ایران را با ابهام مواجه کرده است. در عین حال مطرح شدن این موضوع باعث بوجود آمدن انتظاراتی در سطح جامعه از وزارت فرهنگ و ارشاد و شخص علی جنتی شده که یا به وعدههای خود عمل کند و یا نشان دهد وزیر ارشاد نیز ناگزیر در برخی از حوزهها تنها به دادن وعدههای شعاری اکتفا کرده است.
مجوز نشر به آثار ادبی و هنری
هنگامی که خبر اعطای مجوز انتشار به رمان زوال کلنل اثر محمود دولت آبادی منتشر شد کسی فکر نمیکرد افزایش انتقادات اصولگرایان از علی جنتی او را وادار کند انتشار چنین خبری را از اساس تکذیب کند. «اصحاب فکر باید تلاش کنند تا واقعیتها را ببینند. به عنوان مثال دعوت از «یدالله رویایی» یا چاپ مجدد کتابهای «صادق هدایت» و صدور مجوز چاپ کتاب «زوال کلنل» محمود دولتآبادی جزو شایعاتی است که اگر از مسئولان امر سؤال شود بهتر است»
زوال کلنل اما تنها چالش جنتی در حوزه نشر نخواهد بود. در یک سال آینده وزیر ارشاد میان دو سوی جدالی برای انتشار و یا عدم انتشار برخی آثار فرهنگی و ادبی قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر باید توجه داشت که برآوردن انتظارات رهبر معظم انقلاب در حوزه فرهنگ به دلیل تسلط مثال زدنی ایشان در این حوزه دشواریهای خود را نیز به همراه خواهد داشت. موضوعی که معمولاً از دید مسئولان فرهنگی کشور مغفول مانده و تلاش شده است که تنها با برگزاری همایش و عناوین شعارگونه از آن عبور شود.
وحید جلیلی، فعال و کارشناس مسائل فرهنگی، اینباره میگوید: «برخی فکر میکنند وقتی رهبری صحبت از دغدغه میکنند، خواستار فیلتر کردن و خفقان هستند، اما من میفهمم که خواست ایشان دقیقا برعکس ماجراست و اتفاقا حرف ایشان این است که نگذاریم سانسور و خفقان حاکم شود.»
مقام معظم رهبری در همین زمینه خطاب به اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند:
«این اسباببازىهایى که وارد کشور میشود از جملهى همین است که من چقدر سر قضیّهى تولید اسباببازى داخلىِ معنىدار و جذّاب حرص خوردم با بعضى از مسئولین این کار که این کار را دنبال بکنند... دوستان ما آمدند در یکى از دستگاههاى فعّال و مسئول، عروسکهاى خوبى درست کردند؛ خوب هم بود؛ اوّل هم حسّاسیّت طرف مقابل را - یعنى مخالفین را، خارجىها را - برانگیخت که اینها آمدند در مقابل باربى و مانند اینها، این [عروسکها] را درست کردند؛ ولى نگرفت. من به اینها گفتم که اشکال کار شما این است که شما آمدید به فلان نام، یک پسرى را، یک دخترى را آوردید در بازار، این عروسک شما را بچّهى ما اصلاً نمىشناسد - ببینید، پیوست فرهنگى که میگوییم اینها است.»
اکنون باید دید دستگاههای فرهنگی کشور در سال اقتصاد و فرهنگ تا چه اندازه آمادگی انجام کارهای ابتکاری دارند. اقداماتی که از حد شعار و برگزاری همایشهای بیخاصیت فراتر رفته آنگونه که رهبر معظم انقلاب انتظار دارند تولیدات فرهنگی را در سطح مطلوبی بالا ببرد.
علی جنتی با علم به همین موضوع و با اشاره به دغدغههای مقام معظم رهبری گفته است: ایشان در دو دهه گذشته بیشترین سخنان را درباره توجه به فرهنگ اسلامی و انقلابی بیان کردهاند و با احاطه کامل نسبت به حوزههای مختلف هنری وفرهنگی مسائل را موشکافانه دنبال کرده وآسیبشناسی میکنند.
به همین دلیل است که میتوان سال 1393 را سال سخت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شخص علی جنتی دانست. در سال جدید وزیر ارشاد از یک سو در برابر برخی خواستها و انتظارات افراد با گرایشات خاص فرهنگی و سیاسی در زمینههای مختلف قرار میگیرد و از سوی دیگر نام گذاری سال 93 دلسوزان انقلاب را نسبت به تصمیمات فرهنگی دولت حساستر خواهد کرد.
حال باید دید آیا علی جنتی راه درست را بدرستی می پیماید؟!
منبع: افکارنیوز