شعار و نام امسال شش واژه عظیم اقتصاد، فرهنگ، عزم، ملت، مدیریت و جهاد را در خود جای داده که هر کدام نشان دهنده ی نیازهای جدی کشور به کار و تلاش و همت و همبستگی و اراده ای مسئولانه و متعهدانه می باشد.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو» - مهدی باقریان؛ امسال نیز برای چندمین سال متوالی رهبری فرزانه انقلاب در طلیعه بهار طبیعت و آغاز سال نو نقشه راه جهان اسلام و ایران اسلامی را به عنوان ام القرای آن تبیین و این نقشه را به عنوان خط مشی مسیر سعادت و پیشرفت به همگان اعلام نمودند.
"اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی " نامی به بلندای نام ایران و اهمیت شرایط پیش روی مان و سرشار از مفاهیم عمیق و ژرف.
شعار و نام امسال شش واژه عظیم اقتصاد، فرهنگ، عزم، ملت، مدیریت و جهاد را در خود جای داده که هر کدام نشان دهنده ی نیازهای جدی کشور به کار و تلاش و همت و همبستگی و اراده ای مسئولانه و متعهدانه می باشد.
اما فارغ از همه مطالب مهم و اساسی که می توان در کنکاش چرایی انتخاب این نام از سوی حضرت آقا بررسی و مطرح نمود نکات بدیع و کلیدی ای نیز در این انتخاب و محتوای آن وجود دارد که توجه به آن قطعا همگان را در طی طریق و نیل به اهداف متعالی نظام و رهبری در سال 93 یاری خواهد نمود. به اختصار و در حد وسع و توان و فهم خویش برخی از این نکات را به امید توجه مسئولین اشاره می نماییم:
1- همنشینی اقتصاد با فرهنگ
در جای گرفتن واژه ی سرتاسر معنا و مفهوم و عظیم فرهنگ در کنار اقتصاد، دو واژه از دو جنس و ماهیت متفاوت در نام سال جاری شاید بتوان عوامل مهمی چون نگرانی علما، خبرگان و از همه مهمتر رهبری فرزانه از اوضاع فرهنگ کشور در سال 92 و خیز فرهنگ و هنر کشور به سمت ابتذال و لودگی و سیاست زدگی به بهانه ی رنگ باخته ی آزادی و به انزوا کشاندن فرهنگ ناب اسلام و تشیع و غلبه فرهنگ غربی بر غرب دوستان سکان به دست را نام برد.
اما آنچه از انتخاب این واژه در کنار اقتصاد به ذهن متبادر می گردد اینست که مسئولان نباید در هیاهوهای اقتصادی و جداول و آمارها از فضای فرهنگی جامعه غافل شده و آرمانها و اصول انقلابی را که به انقلاب فرهنگی موسوم است در بازار دلارهای مکار به حراج بگذارند.
حتی در فهمی ظریف تر از این اقدام هوشمندانه رهبری می توان دریافت که ایشان در حرکت های اقتصادی نیز خواهان توجه به فرهنگ و جنبه های فرهنگی اقتصاد می باشند. شاید نمونه بارز این عدم توجه در به صف کردن مردم و حراج عزت و فرهنگ ملت در طرح اقتصادی توزیع سبد کالا باشد که در چارچوب ساختارهای اقتصادی تعریف اما فاقد هویت و برنامه فرهنگی برای با فرهنگ ترین مردم دنیا بود.
2- مدیریت در جهاد و جهاد در مدیریت
در فهم این دو مولفه اینگونه می توان بیان نمود که پس از فرمایشات مکرر حضرت آقا مبنی بر جهاد و حماسه ی اقتصادی، جهاد علمی و جهاد فرهنگی در چند ساله اخیر؛ بخشی از بدنه مسئولین که جاهلانه بر مسیر ناصواب خود ادامه دادند و دیری نپایید انگشت حسرت و ندامت در دهان گزیدند. اما آن دسته از جوانان و مسئولان مومن و انقلابی که در صدد برآمدند تا در مسیر تحقق این جهاد برآیند گاهی آنقدر تند رفتند که نفس زنان و خسته از حرکت باز ایستادند و یاآنقدر کند که از عدم نتیجه دلسرد و خانه نشین شدند.آن بخش معدودی هم که آهسته و پیویسته گام برداشتند در جزیره هایی دور از هم و در اقداماتی موازی و مشابه نتوانستند تاثیری بر روند حرکتهای اقتصادی و علمی و فرهنگی کشور بگذارند و عملا دخلشان به خرجشان نیارزید.
اینجاست که رهبری معظم انقلاب بر مدیریت کردن این جهاد چه در بعد محتوا و موضوع اقدامات و چه در میزان سرعت و شدت و هدت و چه در بعد زمان اقدام آن را ضروری بر شمرده و در آغاز سال 93 آن را مطالبه می کنند.
اما نکته بعدی اینکه در این مدیریت نباید به بهانه های واهی به سمت اغماض و مسامحه و محافظه کاریها رفت که نتیجه آن شود که یک آن سر از گریبان بیرون آورده و شاهد باشیم که مردم از خواص جلو زده اند و مسئولان عقبه ای برای مردم شده اند.
بلکه باید به ممعنای اتم کلمه جهاد را تفسیری عملی نمود و در این مدیریت با تمام توان از جان و مال خویش دریغ نکرد و همچون نسلهای پرافتخار دفاع مقدس نقشی پر رمز و راز را بر صفحه تاریخ نگاشت.
3- اراده و حرکت همگانی - باور توانمندیها
در بخش دیگری از مولفه های نقشه راه کشور در سال اخیر ولی امر مسلمین جهان عزم را یکی از محورهای اساسی و ضروری برای پیشرفت بیان و این عزم را در سطح ملی مطالبه می نمایند. فرمان این عزم پیام بزرگی را با خود بر دوش می کشد و آن اینکه باید دستان همت و اراده را بر زانو زد ومحکم و استوار ایستاد و یا علی گفت برای حرکتی پرشتاب، اراده ای از جنس غیرت و همیت اسلامی و ایرانی و درگستره ای وسیع به نام ملت.
رهبر فرزانه انقلاب با این اشاره بی شک قصد دارند همگان را متوجه این نکته سازند که برای ساختن و آبادانی کشور و تحقق اهداف دهه ی عدالت و پیشرفت نیازمند حضور پررنگ و مسئولانه ی همه اقشار جامعه در کنار هم و همراهی خدمتگزاران در دستگاههای اجرایی و خدمت صادقانه مسئولین در صحنه ی کار و تلاش و نقش آفرینی تک تک افراد است تا به عبارتی دست در دست هم دهیم به مهر میهن خویش کنیم آباد. و این در واقع توصیه به پیوند مردم و دولت و یا به بیانی صحیح تر مردمی شدن دولت است.
البته نباید فراموش کرد این عزم برخاسته از جان آحاد ملت همانطور که رهبری فرمودند باید مدیریت گردد و مدیریت این عزم خود نیز مولفه ای تاثیر گذار در روند تعالی و رشد کشور خواهد بود.
نکته مهم و بارز دیگری که در فرمایشات معظم له به چشم می خورد عمق باور و ایمان به توانمندیهای درونی کشور و جوانان مومن و انقلابی و دانشمند این مرز و بوم است. بی شک زمانی می توان از عزم و اراده و حرکت سخن گفت که به توان خود ایمان و باوری قلبی و به پیروزی و نصرت الهی یقین داشت. بنابراین پیام مهم دیگر این نام گذاری ایمان و باوری ژرف به توان و ظرفیت خود و تحقق واقعی شعار ما می توانیم است.
و اما چند نکته که نباید آنها را فراموش کرد زیرا بدون توجه به آنها تلاشها در عرصه نیل به اهداف و مطالب فوق الذکر ابتر خواهد ماند.
1- ملت و مسئولان نباید فرمایش مهم و تاریخی رهبری را مبنی بر مهم تر بودن فرهنگ از اقتصاد از یاد ببرند. آنجا که فرمودند:
این موضوع (فرهنگ) حتی از اقتصاد هم مهمتر است. فرهنگ مثل هوایی است که چه بخواهیم چه نخواهیم باید تنفس کنیم، بنابراین اگر تمیز باشد یا آلوده، اثر متفاوتی را برجامعه و کشور خوا هد داشت.همه رفتارهای روزمره، عادات و «نگاه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی» مردم از فرهنگ آنها الهام می گیرد، بنابراین باورهای فرهنگی به همه مسائل و عرصه های دیگر سایه می اندازد و مهمتر است.
بنابراین همگان باید برای تنفسی سالم و حیات بخش در کنار شکوفایی های اقتصادی به ترمیم شکاف های فرهنگی بیاندیشند و از معطوف شدن تمام توجهات به فضای اقتصادی اجتناب نمایند.
2- مهم تر از این مطلب که نامگذاری سال با مفهومی اقتصادی خود بر اهمیت جهش و حرکتهای پیش رونده و پیش برنده تاکید دارد باید به این مطلب توجه کرد که رفع مشکلات و ترمیم ساختار اقتصادی و بهبود معیشت مردم از کدام راه و مجرا حاصل خواهد شد؟
دولت محترم باید بپذیرد که که انتظار گشایش اقتصادی از مذاکره و رابطه با آمریکا نهایت سادگی است و برای گشایش اقتصادی باید آستین همت را بالا زد و عزم و اراده را پولادین کرد و پس از ترسیم شکوه عزت و افتخار در 24 خرداد ماه و 22 بهمن و خلق حماسه سیاسی اکنون با توجه به درون و اعتماد به نفس و عزت ملی بدنبال خلق حماسه ای دیگر از نوع اقتصاد و خودکفایی باشیم.
3- مولفه مهم دیگری که همواره در طول سال جاری باید مورد توجه قرار گیرد اینست که نقشه راهی که برای یکسال از سوی رهبری طراحی و تدوین می شود یک افق کوتاه مدت و برای یکسال نیست بلکه این خط مشی نه تنها میان مدت که بلند مدت و همیشگی است. بدین معنا که باید توجه داشت در وهله ی اول اقتصاد و فرهنگ دو مولفه مهم برای همیشه تاریخ فراروی میهمن اسلامی مان است و در وهله ی دوم باید به یاد داشت که همچنان در سال 93 نیز باید با همت و کار مضاعف بر اصلاح الگوی مصرف، اتحاد و انسجام ملی و اسلامی، تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی تاکید کرد و تلاشها را برای تحقق حماسه اقتصادی بی وقفه ادامه داد تا گام به گام و با سرعت قلل افتخار و سربلندی را با همت جوانان همین سرزمین فتح نماییم.
در انتها بار دیگر ضمن یادآوری شرایط حساس و تاریخی کشور و منطقه باید اذعان کرد پیروزی همه جانبه و شکوفایی فرهنگ و اقتصاد مان تنها با اتحاد و یکپارچگی همه آحاد ملت شریف ایران و از سویی دیگر انجام تکلیف و رسالتهای بردوش دولتمردان بر مبنای قانون و حفظ اصول و آرمانها و پیروی از منویات مطاع حضرت امام خامنه ای حاصل خواهد شد.
اي کاش مسئولين هم اين رو بخونن و ياد بگيرن از شما آقاي مهندس.