به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، روز گذشته متن زیر طی یادداشت روزنامه «وطن امروز» به قلم «محسن جندقی» منتشر شد:
1- اختلال در پایگاه ثبتنام یارانه نقدی(refahi.ir)، ازدحام و بینظمی در بانکها، دفاتر پیشخوان دولت، پلیس+10، درگیری مراجعهکنندگان و باز هم صف. این شرایط را در یکی، دو ماه گذشته و در جریان اجرای طرح سبد کالا تجربه کرده بودیم و پیشبینی میشد برای ثبتنام جدید یارانهای هم این اتفاقات رخ بدهد. آیا هیچ امکانی وجود نداشت که شاهد این بینظمیها نباشیم؟ سؤال اساسی در این مورد این است که چرا دولت برای ادامه پرداخت یارانه نقدی تصمیم گرفت دوباره از متقاضیان، ثبتنام کند؟ مسؤولان دولتی بارها اعلام کردند بانکهای اطلاعاتی فراوانی برای به دست آوردن اطلاعات اقتصادی خانوارها در اختیار دارند. اگر این گفتهها درست باشد دیگر نیازی به ثبتنام مجدد نبود و دولت به جای فراخوان برای ثبتنام مجدد میتوانست اطلاعات اقتصادی خانوارها را پالایش کرده و یارانه آنهایی که نیاز ندارند را قطع کند و احتیاجی به صرف این همه هزینه گزاف برای طراحی سایت و آمادهسازی زیرساختی برای پذیرش متقاضیان در سایت رفاهی نبود. دولت با علم به این موضوع باز هم زیر بار این هزینه رفته و با وجود پیشبینی ایجاد چالشهای فراوان اقدام به این کار کرده است. چرا؟
2- شاید اولین و مهمترین علت اینکه دولت خواسته مردم برای دریافت یارانه دوباره ثبتنام کنند، افزایش آمار انصرافیها باشد. مسؤولان دولتی قبل از آغاز سال جدید کمپین انصراف از یارانه راه انداختند و تبلیغات وسیعی برای ترغیب مردم برای انصراف از دریافت یارانه انجام دادند. این تبلیغات که بعضا توی ذوق میزد حتی به سریالهای تلویزیونی نیز راه یافت و زیرنویسهای رسانه ملی در اختیار جملات قصاری قرار گرفت که در وصف قهرمانی و ایثارگری انصرافدهندگان توصیفهای مجاهدگونه انجام میداد. از طرفی دولت تهدید آنهایی که قصد دارند یارانه بگیرند را آغاز کرد و مسؤولان از جریمه 3 برابری و محدودیت بانکی برای دریافتکنندگان سخنها گفتند. حتی متقاضیان تهدید شدند به حسابشان سرکشی خواهد شد. مسؤولان میگویند یارانه نقدی حق نیازمندان و فقراست و نباید ثروتمندان یارانه نقدی دریافت کنند. به همین علت هم دولت از روش تهدید و تطمیع استفاده کرده و نوید داده که تسهیلاتی را برای انصرافدهنگان از دریافت یارانه در نظر خواهد گرفت. با همه این احوال باز هم دولت میتوانست اقدام به ثبتنام مجدد یارانه نکند. مسؤولان میتوانستند به جای ثبتنام مجدد متقاضیان، از آنهایی که قصد انصراف از دریافت یارانه دارند بخواهند به سایت مراجعه کرده و انصراف خود را ثبت کنند. الحمدلله در چند روز اخیر اخبار بسیاری مبنی بر انصراف فلان هنرپیشه و فلان ورزشکار شنیده میشود و رسانههای دولتی از انصراف مدیران و پرسنل وزارتخانهها و سازمانهایی خبر میدهند که عضو این عمل خیرخواهانه شده و از دریافت یارانه انصراف دادهاند. دولت برای بالا بردن آمار انصرافدهندگان از هیچ تلاشی مضایقه نکرده و نخواهد کرد اما خود مسؤولان هم میدانند که حتی اگر همه آنهایی که به یارانه نیاز ندارند از دریافت یارانه انصراف دهند باز هم تعدادشان بسیار کمتر از متقاضیان دریافت یارانه خواهد بود. دولت میتوانست فراخوانی به انصرافدهندگان که قهرمانان توسعه و پیشرفت کشور خوانده شدهاند بدهد تا آنها که تعدادشان کمتر از متقاضیان یارانه است به سایت رفاهی مراجعه کرده و مشکلات کمتری به وجود آید. چرا دولت این کار را نکرد؟
3- طبیعی است مسؤولان میدانند آمار انصرافدهندگان در صورتی که متقاضیان انصراف«هیچ اقدامی انجام ندهند» بالاتر میرود. بدین معنا که اگر دولت با همین تهدید و تشویقها وارد میدان میشد و فراخوان انصراف میداد (به جای اینکه برای متقاضیان دریافت یارانه فراخوان ثبتنام دهد) و متقاضیان انصراف را مجبور میکرد به سایت مراجعه کنند تعداد کمتری انصراف میدادند. پس بهترین راهکار این بود که انصرافدهندگان کاری نکنند! و اگر کسی به سایت رفاهی مراجعه نکند به معنای انصراف خواهد بود. حال دولت چه کرده است؟ اینکه هرکه میخواهد یارانه دریافت کند و نیازمند به یارانه است باید به سایت مراجعه کند، با اختلالات سایت کنار بیاید، هزینه کافینت و بازار سیاه بدهد و در صفهای طویل بایستد.
4- مسؤولان اعلام کردهاند یارانه فقط برای افراد کمدرآمد و نیازمندان است. سخنان و تبلیغات دولتیها به گونهای بوده که یارانهبگیران در ردیف فقرا، متکدیان و نیازمندان قرار گرفتند تا جایی که حتی واکنش رئیس مجلس را در پی داشت. این سخنان تحقیرآمیز موجب شد که لاریجانی بگوید: «این سخنان به قواره دولت نمیآید و نباید مسؤولان فکر کنند که یارانه بگیران فقیر هستند و مارک نداری به آنها بزنند.» با این وجود دولتیها اعتقاد دارند یارانه فقط برای نیازمندان و فقراست؛ آنهایی که در مناطق محروم و روستاهای دورافتاده زندگی میکنند و کمترین امکانات را دارند.
اگر این تفسیر مسؤولان از قانون هدفمندی یارانه را هم قبول داشته باشیم چرا باز دولت کار را برای این فقرا و نیازمندانی که امکانات کمی دارند سخت کرده و فراخوان ثبتنام مجدد داده است؟
5- با ثبتنام مجدد برخیها نمیتوانند و یا فرصت ثبتنام پیدا نخواهند کرد و آن کسی که پیگیری نکند نمیتواند یارانه بگیرد. با این شرایط به طور خودکار برخیها از لیست یارانه بگیران حذف میشوند و به آمار انصرافدهندگان افزوده خواهد شد. عطش دولت برای بالا بردن آمار انصراف دهندگان از یارانه تا جایی پیش رفت که روز گذشته با وجود اختلال در سایت رفاهی و مشکلات بسیار، یکی از رسانههای دولتی تیتر زد: «لبیک مردم به دولت» و در متن آن آمده بود که در روز اول خیلیها انصراف دادهاند و این در حالی بود که ساعتها تا پایان ثبتنام روز اول باقی مانده بود و اختلالات باعث شده بود خیلیها نتوانند وارد سایت شوند و این احتمال نیز میرود برخیها هم ثبتنام را به روزهای آخر موکول کرده باشند. ما هم دوست داریم شرایط جامعه به گونهای باشد که مردم احتیاجی به یارانه نداشته باشند اما دولت آیا این شرایط را فراهم کرده است؟ و آیا قرار نیست در آینده کالاهای اساسی گران شود و معیشت مردم به خطر بیفتد؟ پس چرا دولتیها صادقانه با مردم برخورد نمیکنند و مثلا سوخت را میخواهند بعد از ثبتنامها گران کنند؟ یا اطلاعات درست به مردم نمیدهند و از نرخهای جدید و گرانیهای تحمیلی آینده سخنی به میان نمیآید؟ چرا به منتقدان اجرای این طرح در رسانه ملی اجازه صحبت داده نمیشود و در آن فقط از درستی سیاستهای دولت سخن گفته میشود؟ چرا معاون اول رئیسجمهور رسانهها را به دروغگفتن متهم میکند و سرکشی به حساب مردم را تکذیب میکند در حالی که مسؤولان دولتی بارها تأکید کرده اند برای راستیآزمایی به حساب مردم سرکشی میکنند؟ دولت راه را باز هم اشتباه رفته و کاش دوباره شرایطی رخ ندهد که رئیسجمهور مجبور به عذرخواهی شود.