به گزارش گروه فضای مجازی «خبرگزاری دانشجو»، محمدرضا نعمتزاده که در ایام رای اعتماد مجلسیها توسط دولتیها پدر صنعت خوانده میشد بعد از مدتها از سفر آلمان به ایران بازگشت. سفر عجیب و غریب وزیر صنعت به آلمان آن هم به مدت 25 روز ابهامات بسیاری را مطرح کرد که مهمترین آن بحث سلامت پیرترین عضو کابینه بوده است. نعمتزاده در اولین دیدار با معاونان خود در سال جدید که چند روز پیش رخ داد، گفته است، دلیل سفرم به آلمان انجام عمل پیچیده گوش بود و تکنولوژی این عمل حدود 80 سال آینده به ایران خواهد رسید. البته بعد از انتشار این خبر، مدیرکل روابط عمومی وزارت صنعت در اظهارنظری جالب درباره عمل جراحی گوش نعمتزاده در آلمان، این عمل را سطحی عنوان کرد. این در حالی است که امکانات و تجهیزات پزشکی در کشور در سطح مطلوبی قرار دارد و نعمتزاده به جای سفر 25 روزه به آلمان میتوانست این عمل سطحی را در داخل کشور انجام دهد. شاید حقیقت سفر طولانی وزیر صنعت به آلمان شفافسازی نشود اما آنچه نمیتوان کتمان کرد کهولت سن وزیر صنعت و تاثیرگذاری این مساله روی عملکرد وی در ماههای اخیر بوده است. آقای وزیر در آزمون سبدکالای بهمنماه قبول نشد تا روحانی شخصا مسؤولیت مستقیم رسیدگی به این طرح را به وزیر کار بسپرد در حالی که مسؤول مستقیم طرحهای اینچنینی بدون شک وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
افزایش انتقادات
انتقادات نسبت به عملکرد محمدرضا نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم، این روزها بیش از هر زمان دیگر بالا رفته است. او که در دوران مبارزات انتخابات ریاستجمهوری 92، رئیس ستاد انتخاباتی و یکی از حامیان مالی حسن روحانی بود، پس از برگزاری مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب به عنوان وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت به مجلس معرفی شد که با وجود انتقاد بسیاری از نمایندگان نسبت به معرفی نعمتزاده برای اداره این وزارتخانه مهم و عریض و طویل، به رای اعتماد نمایندگان منجر شد و آنها با 199 رای، نعمتزاده را بهعنوان وزیر صنعت، معدن و تجارت انتخاب کردند.
مدت زیادی از وزارت نعمتزاده نگذشته بود که انتقادات نسبت به عملکرد ضعیف وی آغاز شد؛ انتقاداتی که البته ریشه در جلسه رای اعتماد داشت.
مخالفان نعمتزاده در جلسه رأی اعتماد چه گفتند؟
23 مرداد 92 هنگامی که نوبت به بررسی صلاحیت وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت رسید، علی کائیدی، نماینده مردم پلدختر در مجلس به عنوان یکی از مخالفان نعمتزاده پشت تریبون رفت تا با وزارت وی مخالفت کند. وی گفت: اینکه آقای نعمتزاده بعد از چندین سال بخواهد به وزارت صنعت بازگردد، بحثی است که بنده به آن انتقاد دارم اگرچه به آقای نعمتزاده احترام میگذارم و ایشان را شخصیت مورد احترام و پاکدستی میدانم اما جای ایشان در اتاق فکر وزارت صنعت و معدن است نه در رأس وزارتخانه. نماینده مردم پلدختر با بیان اینکه وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت آزمایشگاه نیست، اظهار داشت: «آقای نعمتزاده اذعان دارند که وزیر صنعت و معدن باید به همه پروژههای کشور سر بزند، آیا در آقای مهندس چنین توانی وجود دارد؟»
اشاره وی به سن بالای نعمتزاده بود که در زمان معرفی به مجلس 68 ساله بود. کائیدی با بیان اینکه نکته و اشکال سیاسی به نعمتزاده ندارد و او را انسانی پاکدست میداند، تصریح کرد: « وزارتخانه فعلی صنعت، معدن و تجارت وزارتخانه سال 68 نیست، این وزارتخانه متشکل از 4 وزارتخانه شده است».
سخنان وی اشارهای بود بر ادغام وزارتخانههای «معادن و فلزات»، «صنایع» و «بازرگانی» در دورههای مختلف که به تشکیل وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت در دولت دهم انجامید.
محمدحسین قربانی، نماینده مردم آستانهاشرفیه یکی دیگر از مخالفان نعمتزاده بود. وی در بیان علت مخالفتش گفت: ای کاش با توجه به شرایطی که نعمتزاده دارد رئیسجمهور از وجود ایشان در جای مناسبتری بهره میبرد. وی به لزوم وجود تواناییهای فکری، عملی، روانی و فیزیکی در یک وزیر تاکید کرد و ادامه داد: «این موارد یک حرف نیست بلکه چکیده تحقیق و پژوهش است که برنامههای مربوط به آن در مرکز پژوهشهای مجلس آمده است». قربانی روحیه نعمتزاده را لطیف و جذاب توصیف کرد و از وی پرسید که آیا فکر میکنید با توجه به ایفای نقش یک وزیر در محافل گوناگون، از نظر جسمی و فیزیکی این تواناییها را دارید؟
عطاءالله حکیمی، نماینده مردم رودبار نیز در مخالفت با گزینه پیشنهادی رئیسجمهور برای وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه این وزارتخانه نیازمند تحرک و تلاش است، به کهولت سن نعمتزاده اشاره کرد و گفت: ایشان علاوه بر کهولت سن، ناراحتیهای قلبی و ناراحتیهای دیگری دارند که باید پاسخ بدهند چگونه میتوانند وزارتخانه را با این شرایط اداره کنند.
دفاع تمامقد روحانی از نعمتزاده
به گزارش تسنیم، این انتقادات اما با واکنش صریح حسن روحانی مواجه شد و او تمامقد از وزیر پیشنهادی خود برای وزارت صنعت، معدن و تجارت دفاع کرد. رئیسجمهور، وی را «پدر صنعت» و «پدر پتروشیمی» لقب داد و گفت: «از اولین دولتها از زمان شهید رجایی، ایشان وزیر بودند. ایشان همواره چهرهای فعال بوده و به درستی پدر صنعت و پدر پتروشیمی است و آثار فعالیت وی را در بخش صنعت و پتروشیمی میتوان دید. ما هر کسی را که برای این وزارتخانه در نظر داشتیم، پیشنهاد دادند نعمتزاده وزیر شود و آنها معاون وی باشند. یکی میگفت نعمتزاده سنش بالاست و دیگری گفت قلبش جوان است! ایشان در یکی دو هفته اخیر هم که مشکلاتی بروز یافت، با شجاعت حضور یافت و رفع و رجوع کرد. همه در بخش صنعت کشور، او را بهعنوان پدر بخش صنعت میشناسند».
انتقادات بالا میگیرد
ماهعسل نعمتزاده اما خیلی زود به پایان رسید. دفاع صریح رئیسجمهور از وزیر صنعت، معدن و تجارت جای خود را به سکوت دولتیها و انتقادات نمایندگان داد. نعمتزاده بارها به مجلس و کمیسیونهای تخصصی آن فراخوانده شد تا پاسخگوی سوالات نمایندگان باشد. آذر ماه گذشته بود که حذف ایرانکد و برچسبهای شبنم موجب بروز نگرانیهایی برای نمایندگان شد تا جایی که وزیر صنعت و تجارت را به کمیسیون اقتصادی دعوت کردند تا در این باره توضیح دهد. این توضیحات اما نظر کمیسیون را جلب نکرد و آنها با حذف طرح شبنم موافقت نکردند. محمدرضا پورابراهیمی، نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره گفت: تاکنون صحبتی درباره طرح جایگزین طرح شبنم مطرح نشده و قرار نیست طرحی نیز جایگزین شود. وی ضمن انتقاد از حذف طرح ایرانکد و شبنم از سیستم بازرگانی کشور، گفت: حذف طرح شبنم و ایرانکد قطعا تبعات منفی زیادی را برای کشور به همراه خواهد داشت.
نماینده مجلس در ادامه اظهار داشت: حذف ایرانکد و شبنم توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت این نگرانی را برای نمایندگان ایجاد کرد که طرح شبنم به کجا خواهد رسید به همین منظور وزیر صنعت و معدن به کمیسیون اقتصادی دعوت شدند و اعضای کمیسیون نقطهنظرات خود را مطرح و وزیر و معاونان هم توضیحاتی ارائه کردند که در مجموع نظر کمیسیون را جلب نکرد بنابراین اعضای کمیسیون اقتصادی با حذف طرح شبنم موافقت نکردند.
انتقاد از امتیازات ویژه، نعمتزاده را به مجلس کشاند
همچنین دی ماه گذشته احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس در گزارشی مستند، ابهاماتی را پیرامون برخورداری امتیازات ویژه برای یک واردکننده نهادههای دامی مطرح کرد؛ گزارشی که با واکنش نعمتزاده مواجه شد و او در نامهای به علی لاریجانی، رئیس مجلس ضمن تشریح مشکلات فرارو و تلاش دولت برای تأمین بموقع کالاهای اساسی و نهادههای دامی، بر فراهم آوردن فرصت برابر برای همه واردکنندگان تأکید کرد.
دردسرهای سبد کالا برای آقای وزیر
علاوه بر اینها، رسانهها نیز انتقادات صریحی را نسبت به اقدامات و عملکرد نعمتزاده مطرح میکردند؛ انتقاداتی که با واکنشهای حامیان دولت مواجه میشد. برخی رسانههای اصولگرا از همان ابتدا با انتشار مستنداتی، این مساله را مطرح کردند که نعمتزاده در قامت یک فعال بخش خصوصی در حال ثروتاندوزی است. براساس این اخبار، وزیر صنعت، معدن و تجارت پیرترین عضو کابینه یازدهم است که سهامدار 12 شرکت خصوصی است. انتقادات نسبت به ثروت این وزیر دولت تا جایی ادامه یافت که شایعه استعفای وی قوت گرفت اما رنگ واقعیت به خود نگرفت. در آن روزها این انتقاد نیز مطرح بود که سن نعمتزاده به حدی بالاست که میانگین سنی کابینه را تا حدود زیادی افزایش داده است. انتقادات مجلس اما گویا ادامه داشت؛ چه آنکه عملکرد نعمتزاده در هر حوزهای با واکنش نمایندگان مردم مواجه میشد.
پس از توزیع سبد کالا در دولت یازدهم، انتقاداتی نسبت به نحوه عملکرد وزیر صنعت و تجارت مطرح شد تا جایی که وی مجبور شد برای پاسخ به سوال نمایندگان به مجلس برود. محمد دامادی، نماینده ساری در واکنش به درخواست استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت از سوی مجمع نمایندگان شمال کشور مبنی بر عدمحضور برنج مازندرانی در سبد کالا گفت: در نشست مجمع نمایندگان استان مازندران با توجه به اینکه متن استیضاح برای تقدیم به هیأت رئیسه آماده شده بود، مهلت چند روزهای به وزیر صنعت، معدن و تجارت برای دفاع و ارائه توضیحات در صحن علنی مجلس داده شد. وزیر صنعت، معدن و تجارت، دلیل ارائه برنج وارداتی در سبد کالا را عدم کیسهبندی 10 کیلویی برنج ایرانی خوانده بود، اظهارنظری که برای مجمع نمایندگان شمال مورد قبول واقع نشد. آنها معتقد بودند تبدیل کیسههای 30 کیلویی برنج ایرانی به 10 کیلویی کار سختی نیست.
این در حالی است که به گفته برخی منابع خبری، عدهای از نزدیکان دولت یازدهم نیز چندان از اتفاقات پیرامون نعمتزاده ناراحت نیستند و معتقدند با این وضعیت نعمتزاده باید استعفا دهد تا دست حسن روحانی برای انتخاب وزیر دلخواهش باز شود. این طیف معتقدند زنگنه و نعمتزاده 2 اسپانسر اصلی ستادهای انتخاباتی موسوی در انتخابات دهم و روحانی در انتخابات یازدهم بودهاند و انتصاب آنها به وزارت از سوی روحانی تنها برای پاسخ به زحمات آنها در انتخابات بوده است اگرنه روحانی اعتقادی به این انتخابها نداشته و با رودربایستی این افراد را به عنوان وزیر انتخاب کرده است. البته وزیر صنعت بعد از گذراندن تعطیلات نوروزی در آلمان و انجام عمل جراحی گوش به ایران بازگشت و شنبه این هفته در دیدار نوروزی با معاونان و مدیران وزارت صنعت شرکت کرد. نعمتزاده «انجام عمل پیچیده گوش» را علت سفر به آلمان اعلام کرده و گفته است تکنولوژی این عمل حدود 80 سال آینده به ایران خواهد رسید.
این روزها احتمال خداحافظی نعمتزاده با وزارت صنعت، معدن و تجارت بیش از هر زمان دیگری قوت گرفته و در این راستا نام افراد گوناگونی برای تصدی این وزارتخانه شنیده میشود؛ از رئیس اسبق سازمان گسترش و مؤذنزاده رئیس اسبق سازمان توسعه معادن تا رضا ویسه. اینکه کدامیک بر کرسی این وزارتخانه مهم تکیه میزنند، به نظر حسن روحانی بستگی دارد.
منبع: وطن امروز