گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ به مناسبت آغاز سال جدید و برای آگاهی از برنامه های سازمان بسیج دانشجویی در این سال و همچنین ارزیابی عملکرد سال گذشته این سازمان به گفتگو با دکتر ودود حیدری، مسئول سازمان بسیج دانشجویی پرداخته ایم.
«خبرگزاری دانشجو»- با توجه به فراز و نشیب های کشور در سال گذشته و حضور جریان دانشجویی کشور در رویدادهای مهم به نظر شما اهمیت تشکیل بسیج دانشجویی تا چه میزان است؟
تاسیس این تشکل یعنی، بعد از جنگ سخت نیاز به نیروی مقابله در فضای جنگ نرم داریم
ودود حیدری: بسیج دانشجویی یک تشکل دانشجویی است و این افتخار را دارد که فراگیر ترین تشکل دانشجویی کشور و همچنین شعبه ای از آن بسیج مستضعفینی است که به فرمان حضرت امام خمینی (ره) ساخته شده است.
نکته مهم در رابطه با تولد بسیج دانشجویی این است که تاسیس این تشکل 10 سال بعد از تشکیل بسیج مستضعفین و 5 ماه پس از پایان جنگ تحمیلی اتفاق افتاده و این بیانگر نگاه حضرت امام است که معتقد بودند بعد از پایان جنگ سخت ما نیاز به یک نیروی مقابله با قدرت های استکباری در فضای جنگ نرم داریم.
پیام امام خمینی در فرمان تشکیل بسیج دانشجویی و بیانات مقام معظم رهبری ظرف 20 سال گذشته نشان می دهد که نگاه آن ها نگاه بلند آرمانی و با افق رو به رو بوده است و نگاه ما در بسیج دانشجویی متاثر از همین نگاه ها است.
«خبرگزاری دانشجو»- ارزیابی شما از عملکرد بسیج دانشجویی در سال 92 چیست؟
بسیج دانشجویی را موفق و رو به جلو می دانم اما به هیچ وجه به آن قانع نیستیم
ودود حیدری: نگاه ما به بسیج دانشجویی نگاه به یک تشکل دانشجویی و جنبشی است که از جوانان و دانشجویان فعال و پرتحرک متشکل شده و به دنبال تداوم حرکت اصیل انقلاب اسلامی در سطح دانشگاه ها و محیط های آموزشی و نخبگی کشور است.
بسیج دانشجویی زمانی باید ارزیابی خود را موفق بداند که دارای آن آموزش عالی باشیم که در راستای اصول و اهداف انقلاب اسلامی است؛ اگر روزی به این نقطه رسیدیم می توانیم از عملکرد بسیج دانشجویی راضی و قانع باشیم.
با یک ارزیابی منصفانه و بی طرفانه از فعالیت بسیج دانشجویی در دو دهه گذشته می توانیم بگوییم این تشکل روند رو به رشدی را طی کرده است؛ چه در جذب دانشجویان، چه در بحث نقش آفرینی در موضوعات و چالش های اساسی انقلاب و نظام و چه در حیطه نفوذ در سطح گستره دانشگاه ها و...
بسیج دانشجویی در دو دهه گذشته بیشتر از تشکل های دیگر حرکت و رشد داشته و ما علت این رشد را نیز اخلاص و نیات پاک دانشجویان عضو در این تشکل می دانیم.
فصل مشترک اعضای بسیج دانشجویی اخلاص و تحرک آن هاست و ما دربسیج دانشجویی عقبه ایدئولوژیک و رفتاری خود را دوران دفاع مقدس قرار داده ایم.
جوان دانشجوی ما امروز خیلی از اتفاقات تاریخی، حتی اتفاقاتی که در صدر اسلام بوده است را به جهت آنکه اقتضائات آن روز را نمی تواند به درستی با جریان امروز زندگی خودش متناسب سازی کند، مورد استفاده قرار نمی دهد؛ اما دوران دفاع مقدس این ویژگی را ندارد و این بهره گیری از فرهنگ دفاع مقدس خیلی به نشاط و شادابی دانشجویان و فعالیت های بسیج دانشجویی کمک کرده است.
من این عملکرد بسیج دانشجویی را موفق و رو به جلو می دانم اما به هیچ وجه قانع به آن نیستیم. بدون تردید برای رسیدن به آن مرزهای آرمانی که حضرت امام در پیامشان ترسیم کرده اند و برای دستیابی به آن مطالباتی که مقام معظم رهبری از دانشگاه ها و دانشجویان طی این سال ها داشته اند، راه طولانی و سنگینی داریم که انشاءالله باید این مسیر با همت جوانان پر نشاط بسیج دانشجویی طی شود.
«خبرگزاری دانشجو»- به نظر جنابعالی مهم ترین شاخصه ای که بسیج دانشجویی در سال 92 داشته چیست؟
بسیج دانشجویی با هیچ دولت اصولگرا یا اصلاح طلب عقد اخوت نداشته، ندارد و نخواهد داشت
ودود حیدری: ما به عنوان یک تشکل دانشجویی وقتی در دانشگاه ها فعالیت می کنیم و یکی از اهداف خود را بر اساس فرمایشات حضرت امام، نقش آفرینی در موضوعات و چالش های نظام و انقلاب ترسیم کرده ایم، مسلماً مناسبات اجتماعی و اتفاقات سیاسی فرهنگی جامعه در نوع بروز و ظهور و جلوه گری ما در این تشکل بسیار موثر است.
انتخابات و مهمتر از همه انتخابات ریاست جمهوری یکی از آن مقاطعی است که در این روند تاثیر دارد. انتخابات ریاست جمهوری که امسال اتفاق افتاد مهمترین رویداد موجود است که نتیجه آن بدون تردید روی خط مشی و سیر حرکت تشکل بسیج دانشجویی تاثیر داشته است.
این حرف بدان معنا نیست که جهت گیری ما در دولت های مختلف با یکدیگر متفاوت است اما یکی از ویژگی های اصلی ما در سال 92 جهت گیری ما در مواجه با دولت بود.
جهت گیری که بسیج دانشجویی در قبال دولت ها دارد جهت گیری منصفانه و نقادانه بوده است، دو فاکتور انصاف و نقد در دستور کار ما در مواجه با مسائل دولت قرار گرفته بوده است.
در سنوات گذشته چه دوره سازندگی چه دوره اصلاحات و چه دوره ای که در حال حاضر به دوره اعتدال معروف است تلاش ما این بوده است که همیشه جانب انصاف را رعایت کرده اما آن زبان تند و تیز نقد را هم حفظ کنیم.
فعالیت های بسیج دانشجویی در دو دهه اخیر نشان می دهد که تنها تشکل دانشجویی بوده است که بدون جهت گیری های جناحی و تنها با در نظر گرفتن شاخصه های گفتمان انقلاب اسلامی فعالیت دولت ها را نقد و از اقدامات موثر و مثبت آن ها تقدیر کرده است.
بسیج دانشجویی تشکلی است که اعتدال را رعایت کرده است، اعتدال نه به معنای کوتاه آمدن از ارزش ها و نه به عنوان وسط حرکت کردن ویا جهت گیری سیاسی خاص نداشتن، بلکه به آن معنا که دولت ها را با مولفه ها و شاخصه های انقلاب اسلامی و در این تراز سنجیده است نه در ترازوی جریانات و بازی های حزبی.
مثلا در دوران اصلاحات که من خودم نیز دانشجو بودم ما به عنوان تشکل بسیج دانشجویی در تمام برنامه ها از عکس آقای خاتمی به عنوان رئیس جمهور منتخب و قانونی کشور استفاده می کردیم چرا که او را رئیس جمهور نظام اسلامی می دانستیم و مطلباتمان را از او به عنوان رئیس جمهور داشتیم نه به عنوان رهبر یا مسئول جریان سیاسی خاص.
شاهد مثال این مسئله نیز این جریان است که در اواخر دوره اصلاحات که ایشان از طرف انجمن اسلامی دانشگاه تهران دعوت شد و در معرض تند ترین توهین های طیف انجمن اسلامی دانشگاه و دانشجویان حاضر در جلسه قرار گفت، بسیج دانشجویی تنها تشکلی بود که اعضایش از ایشان دفاع کرد. این یک ادعا نیست بلکه یک واقعه تاریخی است که با تمام مستنداتش ضبط شده است.
ما هیچ منش تقابلی بالاصاله را با دولت آقای روحانی تعریف نکرده ایم و بسیج دانشجویی با هیچ دولت اصولگرا یا اصلاح طلب عقد اخوت نداشته، ندارد و نخواهد داشت.
امروز هم اگر دولت را در ابعاد سیاست خارجی و داخلی یا در ابعاد بهره گیری از ظرفیت و توان داخلی و مسائل اقتصادی نقد می کنیم به عنوان شاخصه اصلی عملکرد خودمان نیست بلکه به عنوان عمل به آن وظیفه ای است که در عهد با انقلاب اسلامی داشته ایم و ان شاءالله خواهیم داشت.
«خبرگزاری دانشجو»- جریان دانشجویی چشم بینای جامعه است، فکر می کنید بسیج دانشجویی چقدر توانسته نقش مطالبه گری خود تحت این عنوان را به درستی ایفا کند؟
ودود حیدری: یکی از مولفه های جریان دانشجویی این است که آرمان گراست و برای رسیدن به آرمان هایش تلاش می کند، و به نظر من تلاش برای رسیدن به آرمان ها همان مطالبه گری است.
مطالبه گری چیزی جز تلاش برای دستیابی به آن آرمان ها و درخواست از دیگران برای همراهی در راستای دستیابی به آن ها نیست. بدنه فعال جریان نسل سوم انقلاب اسلامی همان جریان دانشجویی ساخته شده در مبارزات دوره دوم خرداد برای دفاع از سیرت انقلاب اسلامی است.
خیلی ها تلاش می کنند جریان و جنبش دانشجویی را یک جریان اعتراضی به دولت حاکم جلوه بدهند، یعنی دوست دارند این تعریف را به عنوان ذات این جنبش تعریف بکنند؛ ما این تعریف را قبول نداریم، جریان دانشجویی یک جریان 70 ساله است که از همان روز اول یک جریان آرمان گرا بوده که وقتی پیروزی انقلاب اتفاق افتاد به آن آرمان خود دست یافت و در سال های پس از انقلاب نیز به پاسداری از سطوح گوناگون فرهنگی، سیاسی، اجتماعی آن نظامی پرداخت که تحقق آن برای او آرمان به حساب می آید.
بسیج دانشجویی جریان دانشجویی است که غایت آرمانی خود را در آن مقطع خاص، پیروزی انقلاب می دانسته و از این به بعد می خواهد از روند های جاری انقلاب و نظام سیانت بکند، پس باید جوری باشد که تکمیل کننده پازل دشمن نباشد؛ به دلیل آنکه صرف مطالبه گری و صرف اعتراض غایت نهایی ما در بسیج دانشجویی تعریف نمی شود.
یکی از آن دوره هایی که بسیج دانشجویی دوره شکوفایی خود را طی کرد دوره دوم خرداد است، چرا که به شدت از طرف دانشگاه ها و دولت دچار محدودیت شده بود و همین باعث شد که یک رشد بسیار خوب اتفاق بیافتد.
من بدنه فعال جریان نسل سوم انقلاب اسلامی را دست پرورده دوره دوم خرداد می دانم، این ادعا به هیچ وجه یک ادعای گزاف و غیر واقع بینانه نیست.
در همان دوره که به ما تهمت نفهمیدن پیام دوم خرداد زده می شد و دوران غربت نیروهای ارزشی در دانشگاه ها بود و به جرم ارزشی بودن از بسیاری از امکانات دانشگاه محروم می شدیم، بسیج دانشجویی پویایی و تحرک خود را از دست نداد.
در دوره دوم خرداد ما شاهد پرورش یک نسل جدیدی از جوانان دانشجو بودیم که بعد ها برای نظام بسیار کارآمد بودند و خواهند بود انشاءالله.
این نشان می دهد هر جا شرایط سخت تر بشود و هر جا تضاد معرفتی با نظام های اسلامی بیشتر بشود، بسیج دانشجویی توانسته فعالیت و تحرک بیشتری را رقم بزند.
یکی از اهداف بسیج دانشجویی این است که بتواند برای بدنه نظام کادر سازی بکند و ما امیدوار هستیم حس مطالبه گری و حس در دستور کار قرار گرفتن خواست ها و ویژگی های نظام بتواند کسانی را از این دانشجویان بسیجی تربیت کند که بتوانند در هر جایی که در سال های آتی هستند به نظام خدمت کنند.
«خبرگزاری دانشجو»- با توجه به بیانات مقام معظم رهبری در باره مسائل گوناگون دولت و دیپلماسی خارجی کشور نظر خود را پیرامون کاستی های انجام وظیفه از طرف مسئولان بگویید؟
خیلی کوته بینانه است که فکر کنیم با کوتاه آمدن در برابر دشمن، آن ها منافع خود را به خطر انداخته و منافع داخلی ما را تقویت می کنند
ودود حیدری: دولت فعلی در خصوص سیاست خارجی ادعایی داشت مبنی بر اینکه با عرض اندام جدی در باز کردن باب مذاکره با قدرت های موجود دنیاست که ما می توانیم مسیر هموارتری در مسئله اقتصادی داشته باشیم؛ مقام معظم رهبری نیز از همان ابتدا در مورد آمریکا تعبیر دشمن را به کار می بردند، و آن ها را طرف مذاکره نمی دانستند و مدام می فرمودند که به این مسئله خوش بین نیستم اما مانع این کار هم نمی شوم.
برخی تصور می کردند که شعار های ضد استکباری که از ابتدای انقلاب بیان می شد تنها در حد شعار بوده است اما این اقدامات اخیر نشان داد که آمریکا و استکبار به هیچ وجه قابل اعتماد نیستند و ما ایمان داریم که مسیر رفع مشکلات اقتصادی ما از مسیر سیاست خارجی و سر فرود آوردن در مقابل قدرت های دنیا نمی گذرد، تجربه جهانی هم همین را می گوید، کشورهایی که زیر بلیط آمریکا رفته اند اقتصادشان هم دچار ضعف و انحطاط شده است.
اقتصاد کشورهایی که زیر بلیط آمریکا رفته اند دچار ضعف و انحطاط شده است
ممکن است گفته شود در کشور های حاشیه خلیج فارس این اتفاق نیافتاده است، اما شما باید در نظر بگیرید که هر جا این کشور ها روی بُعد اسلامی خودشان تاکید کرده اند توسط ابر قدرت ها تحمل نشدند.
نمونه زنده اش هم همان مرسی است در مصر که به فاصله کوتاهی همانطورکه مبارک را در قفس در دادگاه آوردند او را نیز که منتخب مردم بود داخل قفس وارد دادگاه محاکمه کردند.
مرسی که در خصوص موضوعات بین الملل و سیاسی کاملا تحت اختیار آمریکا بود و هیچ منازعه ی در این باب تعریف نکرده بود. اولین سفر بین المللی خود را به عربستان سعودی گذاشت، اولین پیام صلح و دوستی اش را به اسرائیل فرستاد و اولین ارتباطش را با سفارت آمریکا در قاهره گرفت اما باز هم دیدیم به دلیل آن که ذره ای از شعارهای اخوان المسلمین را در دستور کار قرار داده بود تحملش نکردند.
اگر کشورهای حاشیه خلیج فارس را هم می بینیم که رشد های ظاهری اقتصادی دارند به خاطر آن است که از کلیه روندهای ایدئولوژیک خود دست برداشته اند و یک اقتصاد صد در صد وابسته به قدرت های استکباری دارند که با یک تلنگر همان قدرت ها از هم پاشیده می شود.
اتفاقات اقتصادی در مالزی هم در چند سال گذشته موید این صحبت است، اقتصادهایی که یک رشد ظاهری دارد اما پیچ چرخش آن به دست آمریکاست و هر روزی که اراده بکند در کمتر از 24 ساعت فرو می ریزد.
راه گذر ما به سمت یک اقتصاد پویا راهی است که از استحکام ساخت درونی نظام می گذرد
راه گذر ما به سمت یک اقتصاد پویا و متحرک و یک اقتصادی که بتواند از انقلاب ما در دهه های آتی پشتیبانی بکند راهی است که از استحکام ساخت درونی نظام می گذرد.
مقام معظم رهبری به این موضوع در تمام سخنرانی هایشان از دوم فروردین سال 92 تا الان اشاره کرده اند و سخنرانی از ایشان پیدا نمی شود که بحث توجه به درون، استحکام ساختار درونی نظام و تکیه به منابع داخلی در آن وجود نداشته باشد.
حتی ایشان در دیدار با دست اندر کاران حج که شاید هیچ ربطی به این موضوع نداشته باشند هم به این موضوع اشاره کردند.
دلیل آن این است که این یک نگاه استراتژیک به حل معضل در درون نظام اسلامی ماست، خیلی کوته بینانه و ساده اندیشانه است که ما فکر کنیم با کوتاه آمدن در برابر دشمن، آن ها منابع خود را به خطرانداخته و منافع داخلی ما را تقویت کرده و ما را از این مشکلات داخلی عبور می دهند.
سوال جدی ما از دولت این است که واقعا دستاورد ما از مذاکرات هسته ای تا این لحظه چه بوده است؟
این را دولت برای مردم روشن کند و به وضوح توضیح بدهد که دستاورد نظام اسلامی از توافقات ژنو تا این لحظه چه بوده است؟
وقتی با یک نگاه دقیق به صحنه نگاه می کنیم می بینیم چند اتفاق افتاده اما هیچ کدامشان را به عنوان دستاورد نمی توانیم در نظر بگیریم.
مثلا روز بعد از توافقات هسته ای 5 نفر از مسئولان آمریکایی ادعا کردند مشکلات اقتصادی بود که ایران را مجبور به نشستن پای میز مذاکره کرد و اینگونه بود که طرف غربی به خوبی فهمید باید به کجا فشار بیاورد.
دومین نکته ای که اتفاق افتاد این بود که این پالس برای تمامی آزادی خواهان جهان که دلشان در گرو نظام ما بود فرستاده شد که بالاخره ایران اسلامی هم بعد از گذشت سی و چند سال پای میز مذاکره رفت، یعنی برای نظام اسلامی یک هتک حرمت عظیم اتفاق افتاد.
اتفاق سوم هم این بود که ادبیات دولتمردان آمریکا و رژیم غاصب صهیونیستی قبل از مذاکرات و بعد از آن تغییر کرده است.
این مذاکرات باعث شد که نگاه آن ها و ادبیاتشان به گونه ی هتاکانه ای در برابر نظام و ملت ایران باشد، در صورتی که در طول 30 سال گذشته چندان جراتی برای اینگونه اظهارات گستاخانه نداشتند.
در داخل کشور نیز روند بهبود اقتصادمان بهتر که نشده هیچ ما حتی بارقه هایی از بهتر شدن را هم نمی بینیم.
در جریان این مذاکرات این اتفاقات بر خلاف منافع و مصلاح ملی ما اتفاق افتاد، اما دستاورد مشخصی از آن عاید ملت مان نشد.
جریان دانشجویی به عنوان یک جریان با سواد که مطالبات کف جامعه را نمایندگی می کند اتفاقا به دنبال این بوده که این موضوع را به عنوان یک مطالبه مردم از دولت پیگیری بکند.
برخی از دوستان این موضوع را که مقام معظم رهبری مخالفتی با این مذاکرات نداشته اند مطرح می کنند و می گویند چرا باید این مذاکرات در معرض نقد تند قرار بگیرد؟
پاسخ این سوال این است که مقام معظم رهبری اولا گفته اند که من در جزئیات دخالت نمی کنم و این را به عهده دولت مردان گذاشته ام ثانیا گفته اند که به مذاکرات خوش بین نیستم اما منع هم نمی کنم؛ در حقیقت اختیار شناخت دقیق صحنه را به عهده دولت گذاشته اند.
بنابراین این توقع از دولت بود که با نگاه درست به صحنه اگر می دید که این مذاکرات آینده پیش روی مناسبی ندارد باید مذاکرات را متوقف می کرد.
مذاکرات هسته ای از حدود دو سال و نیم قبل در آن کارگروه مشترک بین ایران و 5+1 مطرح می شد، اما هیچ گاه ایران تن به این مذاکرات نمی داد چون صحنه را صحنه ای نمی دید که با تن دادن به این مذاکرات دستاورد ویژه ای برای ملت داشته باشد.
آقای روحانی منافع ملی را برای خوشایند تعدادی از رای دهندگانش ذبح کرد
برداشت من این است که برای آقای روحانی اعلام اصل توافق با آمریکا در گزارش 100 روز اول خود مهمتر بود تا دستاوردهایی که بخواهد برای جمهوری اسلامی وجود داشته باشد.
برای ایشان فقط اهمیت داشت که در 100 روز اول یک برگه برنده برای ارائه به تعدادی از رای دهندگانش داشته باشد و برای چنین نگاهی هزینه سنگینی پرداخت شد. ذبح منافع ملی در برابر خوشایند تعدادی از کسانی که به وی رای داده اند هزینه ای بود که آقای روحانی آن را پرداخت کرد. البته نیاز به تاکید نیست که اصالتاً در اندیشه کارگزارانی و محافظه کارانه جایی برای مبارزه با مستکبرین وجود ندارد!
شعارهایی که از ابتدای انقلاب در برای انقلاب و برای پافشاری بر مواضع داخلی تا امروز داده شده است بر خلاف آنچه که امروز گفته می شود اتفاقا وضعیت اقتصادی ما را بهتر کرده است.
یعنی هر جا ما از نظام استکباری فاصله گرفته ایم، هر جا مبانی اقتصادیمان را بر اساس داشتههای خودمان تعریف کردهایم و هر جا ما مرزهای خودمان را مرزهایی دانسته ایم که باید فقط به این مرزهای جغرافیایی تکیه بکنیم برای تداوم حیات و به بیرون از آن امید نداشته باشیم، وضعیت اقتصادیمان هم بهتر شده است.
در سی سال ابتدای انقلاب چون ما هیچ گاه تحریم ها را بعنوان موضوع جدی نپذیرفته بودیم تحریمها به آن شکل به ما فشار نمی آورد. بدترین تحریم ها را ما در دوران جنگ تحمیلی داشتیم تا حدی که حتی سیم خاردار را اجازه نمی دادند که وارد کشور شود اما چرا در چند سال اخیر اینقدر تحریم ها دارد به ما فشار می آورد؟!
این نقدی است که به دولت آقای احمدی نژاد وارد است؛ برای اولین بار در دولت دهم بود که تحریم ها و اثر آنها را پذیرفتیم و در مذاکرات هستهای بحث تحریم ها را به عنوان یکی از موضوعات مورد بحث قرار دادیم. این اشتباهی بود که در دولت آقای احمدینژاد اتفاق افتاد و در دوره آقای روحانی دارد ادامه پیدا می کند.
آینده روشنی پیش روی مذاکرات هسته ای نیست البته ما امیدواریم که دولت روند خود را در این مذاکرات اصلاح کند و عزت و استقلال ما را زیر سوال نبرد.
استقلال چیزی است که مردم ما به خاطر آن انقلاب کردند و خون ها دادند؛ این خیلی زشت است که بعد از گذشت 35 سال از انقلاب رهبر معظم انقلاب از تعریف استقلال و ضرورت حفظ استقلال صحبت می کنند. مگر غیر از این است که ایشان احساس کرده اند استقلال در جایی خدشه دار شده است؟
مطالبات دانشجویی در دو بخش ارائه می شود یکی اینکه دستاوردهای این مذاکرات رابه صورت شفاف و مردم فهم در رسانه ها اعلام بکنند و دیگر اینکه اگر دستاوردی وجود ندارد به آن پایان بدهند.
«خبرگزاری دانشجو»- با در نظر گرفتن تاکیدات مقام معظم رهبری بر مسئله کرسی های آزاداندیشی برنامه بسیج دانشجویی در جهت رشد و ترویج این کرسی ها چه بوده است؟
اصلی ترین مانع در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها، مدیران دانشگاه ها بوده اند
ودود حیدری: ای کاش مدیران دانشگاه ها نگاهشان به کرسی های آزاد اندیشی و به برگزاری این جلسات نمی گویم 100 درصد حداقل 10 درصد شبیه مقام معظم رهبری بود.
عجیب است که حضرت آیت الله خامنه ای به عنوان نفر اول کشور با اشراف به همه ابعاد این موضوع بحث آن را مطرح می کنند و دانشگاه را به عنوان محیط آکادمیکی که محل طرح بحث ها و تضاد های مختلف فکری است در نظر می گیرند و اتفاقا به دانشگاه به عنوان مجموعه ای که باید تضارب آرا در آن اتفاق بیافتد وجاهت می دهند و بستر کرسی های آزاد اندیشی را فراهم می کنند، منتهی این موضوع وقتی به سطح دانشگاه ها می رسد با موانع بسیار زیادی مواجه می شود، از جمله عدم همکاری روسای دانشگاه ها به دلیل اینکه به اصطلاح خودشان می خواهند سطح دانشگاه ها را با تنش رو به رو نکنند. این قابل قبول نیست و باید این سد حتما شکسته بشود.
بسیج دانشجویی یکی از تشکل هایی بوده که آمار بیشترین برگزاری مناظرات و کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاه ها را داشته است.
حجم زیادی از این نوع فعالیت دانشجویی در بسیج دانجویی اتفاق افتاده است اما خون دل های زیادی خورده شده تا بتوان آن ها را برگزار کرد.
اصلی ترین مانع در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها، مدیران دانشگاه ها بوده اند
اگر این اصلاح در سطح مدیران دانشگاه ها اتفاق می افتاد که برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گرچه ممکن است با چالش ها مشکلات و دردسر هایی همراه باشد اما از نظر منطقی و بلند مدت زمینه رشد و شکوفایی استعداد ها را فراهم می کند و زمینه ثبات اندیشه های ارزشی را فراهم می کند ما امروز شرایطمان متفاوت بود.
بدون تردید ما نگاهمان این است که اسلام و انقلاب به قدری از پشتوانه های نظری و منطقی برخوردارند که در مواجه با باقی اندیشه ها حتما پیروز میدان هستند و اگر در کرسی آزاد اندیشی باقی اندیشه های معارض بیایند و در محیط آکادمیک با اندیشه های اسلامی و انقلابی مواجه شوند حتما به طور منطقی مغلوب می شوند.
نقد ما به دولت قبلی و فعلی این است که مدیران دانشگاه های ما از جسارت کافی برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی برخوردار نبوده اند.
نقدی هم که به مدیران فعلی داریم این است که به اسم اعتدال دانشگاه ها جولان گاه اندیشه های معارض نظام اسلامی نشوند.
این اندیشه ها در بستر کرسی آزاد اندیشی کاملا پذیرفته است که بیایند و روی مواضع خود بحث علمی بکنند.
در بسیج دانشجویی همانطور که در سال های گذشته اتفاق افتاده در دستور کارمان این است که کرسی های آزاد اندیشی انشاءالله تعطیل نشوند و به روند جاری خودش ادامه بدهد چون باعث پویایی و تحرک جامعه می شود.
«خبرگزاری دانشجو»- برنامه سازمان بسیج دانشجویی برای سال 93 چیست؟
گفتمان سازی مطالبات مقام معظم رهبری از مهم ترین برنامه های سال جدید بسیج دانشجویی است
ودود حیدری: یکی از اصلی ترین برنامه ها در سال93 پیگیری مطالبات مقام معظم رهبری است، چون ایشان را فردی حکیم، هوشمند و فقیه می دانیم کسی که دارای سابقه اجرایی مفصلی در سطوح مختلف نظام بوده است؛ ایشان یک کارشناس مجرب به اقتضائات آینده نظام اسلامی است، به همین دلیل مطالباتی که ایشان دارد ناشی از یک نگاه کارشناسانه دقیق به صحنه های مختلف کشور است.
بنابراین پیگیری این مطالبات می تواند کشور را با رشد های متفاوتی در دهه چهارم انقلاب اسلامی مواجه کند. در خصوص پیگیری این مطالبات بسیج دانشجویی دو بخش را بر عهده دارد اولا که این مطالبات را گفتمان سازی و گفتمان قالب جامعه می کند و دوما این مسائل را از مسئولان مربوطه مطالبه می کند تا انجام شود.
مقام معظم رهبری در سال های اخیر مطالبات مختلفی را اعم ازمسائل مربوط به استحکام ساختار درونی نظام تا موضوع جمعیت و ازدیاد نسل و موضوع سبک زندگی و حتی اقتصاد بدون نفت و خام فروشی مطالبات مختلفی را در همین چند سال اخیر داشتند که هر کدام از این ها اگر به شکل صحیح گفتمان سازی و بعد هم به شکل جدی از طریق مسئولان پیگیری شود هر کدام از این ها باعث جهش های بزرگی می شود که ما در آینده می توانیم با آن مواجه شویم.
اقتصاد بدون نفت که یکی از مطالبات رهبر معظم انقلاب است را می توان امروز در فرصت تحریم ها به بهترین شکلی اجرایی کرد تا بتوانیم از سایر منابع داخلی به بهترین نحو بهره ببریم و این ما را با یک جهش تاریخی مواجه می کند.
در رابطه با مسئله جمعیت و ازدیاد نسل می بینیم که ایشان با آن بزرگ منشی که دارند میگویند اشتباه کرده ایم؛ نسلی که امروز ما از آن توقع داریم جمعیت کشور را زیاد کنند همان نسلی هستند که سالهای آغازین دهه 70 با بمباران اطلاعاتی که روی آنها اتفاق افتاده کم جمعیتی برایشان نهادینه شده است و ما وظیفه داریم این مطالبه رهبری در رابطه با لزوم ازدیاد نسل را برای این نسل گفتمان سازی و تبیین نمائیم.
گفتمان سازی این مطالبات مقام معظم رهبری از مهم ترین برنامه های سال جدید بسیج دانشجویی خواهد بود.
کار دومی که سازمان بسیج دانشجویی در سال جدید آن را پیگیری خواهد کرد مسئله کادر سازی نیروهای تراز انقلاب اسلامی است که با برنامه های مختلفی که داریم انشاءالله باید این کادر سازی اتفاق بیافتد گرچه ما معتقدیم کادر سازی در حین اقدام به فعالیت هاست که اتفاق میافتد و در دوره های آموزشی کادر سازی اتفاق نمی افتد.
همان گونه که دوره دفاع مقدس و بسیج دانشجویی در دوره اصلاحات دوره هایی بودند که کادر های خوبی برای نظام اسلامی ساخته شد امیدواریم در چند سال پیش رو هم بتوانیم یک بستر سازی مناسب برای پرورش نیروهای انقلابی انجام بشود.
برنامه های مختلفی از جمله برگزاری دوره های خط امام در سطح دانشگاه ها و برنامه های دیگری را در دستور کار داریم که انشاءالله به وقتش آن ها را به طور دقیق و کامل اعلام می کنیم تا انشاءالله بتوانیم منشاء تاثیر گذاری در سطح دانشگاه ها و نسل چهارم انقلاب قرار بگیریم.