محققان دانشگاه علوم پایه زنجان مدلی برای تشکیل خاصیت ابررسانایی در دمای بالا ارائه دادند که نتایج آن برای ساخت نانوقطعات الکترونیکی و ساخت حسگر برای تشخیص بیماریهای مغزی قابل استفاده است.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» خاصیت ابررسانایی به واسطه کاربردها فراوان از قبیل، ساخت ترانسفورماتورها و ژنراتورهایی با بازده بالا و قطارهای پرسرعت، بسیار با اهمیت است. به همین دلیل چگونگی پیدایش این پدیده در مواد و شرایط جدید. این مطالعات دست مایه تحقیقات پژوهشگران دانشگاه علوم پایه زنجان قرار گرفت.
یکی از دلایل عدم استفاده از ویژگی ابررسانایی در فناوریهای روزمره این است که این پدیده با افزایش دما تخریب میشود. از طرفی فراهم آوردن شرایط دمایی سرد برای ایجاد خاصیت ابر رسانایی بسیار پر هزینه است. از این رو این محققان با ترکیب کردن مواد مختلف سعی در ساختن ابررساناهای دمای بالا دارند.
در این تحقیقات محققان این دانشگاه موفق به ارائه مدلی شدند که مستقل از نوع ماده امکان تشکیل ابررسانایی در دمای بالا را نوید میدهد.
نتایج این تحقیق نشان میدهد که، امکان تشکیل ابررسانایی بین لایهای در نانوساختارهای گرافینی وجود دارد. در این نوع از ابررسانایی، حاملهای باری که چگالیده میشوند و در ایجاد ابررسانایی نقش دارند، متعلق به لایههای مختلفی از گرافین دولایه هستند.
این ابررسانایی دارای تقارن منحصر بفردی است، که سبب میشود چنین پدیدهای، در دماهایی بالاتر از دمای صفر درجه کلوین بهتر احیاء شود. تا کنون تصور حاکم بر پدیده ابررسانایی این بوده است که، در دماهایی بالاتر از دمای صفر درجه کلوین، خاصیت ابررسانایی باید تضعیف شده و از بین برود.
با داشتن ابررساناهای دمای بالا، لوازم الکترونیکی روزمره و خطوط انتقال نیرو، اتلاف انرژی بسیار کمی خواهند داشت و این به معنای کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینهها است. از طرف دیگر، اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از مصرف بیرویه انرژی نیز، کاهش مییابد.
همچنین، با تکیه بر این نتایج میتوان حسگرهای مغناطیسی بسیار دقیقی طراحی کرد که بتوانند امواج مغناطیسی بسیار ضعیف مغز را اندازهگیری کنند و با بررسی ساز وکار مغز قادر به تشخیص بیماریهای آن باشند.