به گزارش گروه فضای مجازی« خبرگزاری دانشجو»، مسیر زندگی هر کدام از ما با انتخاب هایی که می کنیم تعیین می گردد و بدین ترتیب سبک زندگی مان نیز بر اساس انتخاب هایمان شکل می گیرد. در هر مقطعی از زندگی باید از میان مسیرها، اشخاص، آداب و رسوم و ... یکی از آنها را انتخاب کنیم. انتخاب محل زندگی، انتخاب همسر، انتخاب رشته تحصیلی ، انتخاب شغل، انتخاب نوع پوشش ، انتخاب نوع روابط اجتماعی و انتخاب رفتارهای خانوادگی و... همه و همه منجر به سبکی از زندگی می شود.
سبک زندگی پیامبر گرامی اسلام(ص)، ائمه اطهار(ع)، معصومین، علما، پارسایان هرکدام الگوهایی هستند که می توانند ما را در انتخاب مسیر زندگی یاری رسانند. در این میان بانوی دو عالم؛ حضرت زهرای مرضیه(س)، الگوی تمام عیار زنان مسلمان هستند که می توانند در ابعاد گوناگون زندگی یک سرمشق جامع و کامل به شمار آیند.
امام باقر(ع) می فرمایند: به خدا سوگند که خدا این بانوی گرانمایه را بوسیله دانش و بینش از دیگران ممتاز ساخت و از همان عالم "ذر" او را پاک و پاکیزه قرار داد.(بحارالانوار، ج43،ص65)
حضرت صدیقه طاهره(س)، چگونه بر پدر گرامی خود احترام می گذاشتند؟
هرگاه رسول خدا (ص) بر حضرت فاطمه (س) وارد مى شد، فاطمه به احترام پدر از جاى بر مى خاست ، دست آن حضرت را مى بوسید و در جاى خودش مى نشانید.
در ابتدای رسالت پیامبر(ص) به دلیل آزاد منشی پیامبر و رفتار صمیمانه ای که با مردم داشت افرادی به خود اجازه داده و ایشان را محمد صدا زده و حتی در مواردی بر او پیشی گرفته و آن چنان که باید ادب حضورحضرت را رعایت نمی کردند لذا خداوند متعال به آن ها هشدار دادکه رسول خدا(ص) را آن گونه که یکدیگر را خطاب می کنید صدا نزنید.
بعد از نزول این آیه، علیرغم نزدیکی و صمیمیت خاصی که میان حضرت زهرا(س) و پدرش وجود داشت، اما ادب انسانی و خدایی ایشان حکم می کرد که دستور خداوند را گردن نهد. لذا ایشان هم پدر را رسول الله خطاب می کرد، اما زمانی که پیامبر(ص) این کلمه را از او شنید فرمود: زهرا(س) جان پدر به قربانت! این آیه در رابطه با تو نیست تو همواره مرا پدر خطاب کن. پدر گفتن تو قلب مرا زنده و شاداب می کند و به رضایت خدا نزدیک تر است.
حضرت زهرا(س) در انتخاب همسر چه ملاک ها و معیارهایی داشتند؟
حضرت صدیقه طاهره(س)، دخت فرزانه پیامبر، حضرت علی(ع) را به شایستگی می شناخت و از سابقه درخشان و ویژگی های اخلاقی و کمالات انسانی و درایت و جوانمردی او آگاه بود. بنابراین سکوت پرمعنی او به نشانه آری بر این پیوند مبارک انجامید و نیز رسول اکرم به خاطر احترام به شخصیت والای سالار بانوان پیش از مشورت با او و کسب رضایت و اجازه او ، با ازدواج علی(ع) با دخترش اعلان موافقت نکرد، بلکه از خود حضرت فاطمه نظرخواهی نمود.
حضرت صدیقه طاهره(س) چگونه در شب زفاف لباس عروسی خود را به عنوان هدیه به فرد تهیدست، انتخاب نمودند؟
سالار بانوان در شب عروسی خویش رکورد انفاق خالصانه و بی نظیر را برای همیشه شکست و دست به بخشش و ایثاری در راه خدا زد که در کران تا کران تاریخ جاودانه شد. ایشان در آن شب پیراهن عروسی خویش را از تن درآورد و به زن بینوا انفاق نمود و خود همان جامه عادی خویش را پوشید و در مقابل این انفاق کریمانه، خداوند فرشته وحی را فروفرستاد و ارمغانی از لباس های بهشت را که از دیبای سبز تهیه شده بود را برای آن حضرت فرستاد.
چه مهریه ای را حضرت برای خود انتخاب نمودند؟
حضرت زهرا(س): ای پیامبر گرامی خدا ! دختران مردم عادی نیز همینگونه ازدواج می کنند و مهریه آنان از همین درهم و دینارهای دنیوی است، پس فرق ما و آنان چیست؟ من از شما تقاضا می کنم که این مهریه دنیوی و مادی را به شوی گرانقدرم بازگردانی و خود از خدا بخواهی که مهریه مرا شفاعت گناهکاران امت قرار دهد.
حضرت فاطمه معصومه(س) در چه منزلی بعد از عروسی وارد شدند؟
پس از اینک حضرت رسول اکرم علیه السلام پیشنهاد ازدواج حضرت على (ع) با فاطمه (س) را قبول کرد و از میان وسایل کم على ، زره او را براى خرج عروسى قبول فرمود، على (ع) زره را فروخت و پول آن را نزد رسول اکرم آورد. پیامبر (ص) این مبلغ را به سه قسمت تقسیم فرمودند، یک سوم براى خرید جهیزیه ، یک سوم براى خریدن عطر و بوى خوش و یک سوم آن را نزد ام سلمه به امانت گذاشتند تا براى ولیمه شب عروسى از آن استفاده کنند.
پیامبر (ص) 63 درهم ، مقدار پولى را که براى جهیزیه گذاشت بود چند نفر از یاران و اصحاب و فرمودند: با این پول براى دخترم آنچه از لوازم خانه مورد نیاز است تهیه کنید. که آن وسائل عبارتند از:
1- دو دست رختخواب از پارچه مصرى ، محتواى یکى از آنها برگ خرما و دیگرى پشم گوسفند بود.
2- فرشى از پوست .
3-بالشى از پشم با درونى از برگ خرما.
4-عبائى خیبرى .
5- مشک آب .
6- دو کوزه و دو ظرف آب . (دو ظرف بزرگ و دو ظرف کوچک (
7- آفتابه .
8- پرده اى از پشم نازک.
9- پیراهنى به قیمت 9 درهم .
10- یک روسرى به ارزش چهار درهم .
11- حوله اى سیاه رنگ .
12- تختى پوشیده به روتختى .
13- چهار زیر دستى از پشم طائف با محتواى از گیاهى به نام اذفر.
14-حصیرى بحرینى .
15- دستاس .
16- وسیله و ظرف خضابى از مس .
17-ظرفى براى شیر.
18-ظرفى بزرگ براى آب.
وقتى کالاها به نزد پیامبر علیه السلام آورده شد. پیامبر (صلى الله علیه وآله ) با دست آنها را زیر و رو کرده و فرمودند: پروردگارا ! برکت ده قومى را که بیشترین ظرفهایشان گلین است .
علی(ع) کف اتاق را از شن های نرم فرش کرد و چوبی به منظور آویختن مشک بر دیوار اتاق نصب نمود و سبو و کوزه آبی فراهم آورد و چوبی نیز به جای جالباسی از این دیوار تا تا دیوار دیگر نصب کرد. آنگاه کف اتاق را با فرشی که چیزی جز پوست گوسفند نبود فرش نمود و بالشی از لیف خرما در کنارش قرار داد.
حضرت زهرا(س) در راه عبادت خداوند چه مراحلی را انتخاب نمودند؟
کانوا قلیلا من اللیل ما یهجعون و بالاسحارهم یستغفرون.(سوره51،آیه 19و20)
آنان اندکی از شب را می خوابیدند و به هنگامه سحر از خدا آمرزش می خواستند. آورده اند که اینان عبارتند از : امیرالمومنین(ع)، فاطمه(س) و دو فرزندش حسن(ع) و حسین(ع).
ایشان در راه کسب رضایت همسر خود چه روشی را در پیش گرفته بودند؟
امیرالمومنان(ع) می فرمایند: به خدا سوگند که در همه عمر زندگی مشترک، هرگز به فاطمه خشم نگرفته و هرگز او را به کاری وادار نساختم ... و او نیز به من هرگز خشم نگرفت و در هیچ کاری مرا نافرمانی نکرد . او به گونه ای بود که هرگاه به او می نگریستم غم ها و اندوه هایم زدوده می شد. (بحارالانوار،ج43)
فاطمه(س) در زندگی مشترک با امیراالمومنان(ع) کارهای خانه و تهیه غذا و نان را به عهده گرفته بود و شوی گرانقدرش در برابر، کارهای خارج از منزل و آوردن مواد سوختی و ضروریات زندگی را به عهده داشت. (بحارالانوار،ج43،ص31)
حضرت صدیقه طاهره (س) آن روز که ابوبکر و عمر برای عیادت به منزل شان آمدند علیرغم اینکه هرگز راضی به این ملاقات نبودن اما در جواب درخواست حضرت علی (ع) اینگونه فرمودند:
خانه، خانه توست و بانوان مسلمان از همسران خویش پیروی می کنند و من نیز در هیچ موردی مخالف دیدگاه شما عمل نخواهم کرد، بنابراین هر کس را دوست داری اجازه ورود به خانه ات بده.
حضرت فاطمه معصومه(س) در راه ولایت چه راهی را انتخاب نمودند؟
بانوی دو عالم در راه پاسداری از ولایت، به روشنگری و ایراد خطبه پرداختند و از هیچ راهی در راه احقاق حق ولی امرشان کوتاهی ننمودند و تنها و غریب در میان کوچه های مدینه، سعی می کردند تا مردم را بیدار کنند و در نهایت در راه پاسداری از ولی خود شهادت را برگزیدند و گمنامی و بی نشانی تنها درخواستی بود که حضرت از امیر المومنین علی (ع) داشتند.
با مطالعه سبک زندگی بانوی دو عالم و سرمشق قرار دادن آنچه که بدان معرفت پیدا می کنیم ، می توانیم انتخاب هایمان را در مدار زندگی فاطمی قرار دهیم و فرهنگ زهرایی زیستن را با عمل خود در جامعه ساری و جاری سازیم.
منبع: فرهنگ نیوز