محققان دانشگاه تربیت مدرس نانو پوششهای خود تمیزشونده عرضه کردند که علاوه بر قابلیت استفاده در آینههای خودروها، در صنایع برق کشور به ویژه در مناطقی با آلایندههای صنعتی زیاد کاربرد دارد.
به گزارش گروه علمی «خبرگزاری دانشجو» عایقهای مورد استفاده در صنایع برق کشور، مقرههای پرسلانی است. این قطعات وظیفه جداسازی مسیرهای خطوط فشار قوی از زمین را برعهده دارند. مقرهها، عایقهای برگشتپذیری هستند که تحت ولتاژهای بالا از بین میروند و دیگر قابل استفاده نخواهند بود. لذا باید از استقامت الکتریکی و مکانیکی خاصی برخوردار باشند.
یکی از مشکلات این عایقها این است که به محض نشستن آلایندههای آلی بر روی سطوح آنها به ویژه در مناطق جنوب کشور به دلیل تجمع زیاد صنایع شیمیایی، خاصیت عایق بودن را از دست داده و رسانا میشوند.
برای رفع این مشکل محققان دانشگاه تربیت مدرس در طرح پژوهشی اخیر خود اقدام به تولید پوششهای خود تمیزشونده بر روی زیرلایههای پرسلانی کردند. این پوشش با تکیه بر خاصیت فتوکاتالیستی، در معرض نور خورشید و با جذب انرژی آن شروع به تجزیه آلایندهها کرده و از تعطیل شدن (Shut down) خطوط فشار قوی در نقاط حساس صنایع پتروشیمی جلوگیری میکند.
برای این منظور، لایه نازک تیتانیا با درصدهای بهینه از کاتیونهای فلزی قلع (Sn) و نوبیوم (Nb) به روش غوطهوری (Dip-Coating)، بر روی زیرلایه پرسلانی پوشش داده شد.
پوشش تولید شده دارای دارای اندازه ذرات نانومتری و ضخامت آن 200 نانومتر است و بازده فرآیند فتوکاتالیستی آن نسبت به پوشش خالص تیتانیا افزایش چشمگیری دارد.
استفاده از این پوششها بر روی آیینههای ماشین برای جهت جلوگیری از نشستن بخار روی شیشه و کاهش دید راننده و نیز نمای ظاهری آپارتمانهایی با طبقات زیاد که برای تمیز کردن آنها نیاز به هزینههای بسیار بالایی است، بسیار مفید خواهد بود.
این محققان در ادامه این طرح در تلاشند، پوششهای آبدوست خودتمیزشونده را با مواد اولیه تجاری و کم هزینهتر تولید کنند.