آیت الله مرتضی مقتدایی در گفتگو با خبرنگار آزاداندیشی «خبرگزاری دانشجو»، با اشاره به این که موانع برپایی کرسی های نظریه پردازی و آزاد اندیشی باید از بین برود، اظهار داشت: مسئولان حوزه و دانشگاه باید طوری برنامه ریزی کنند که بروکراسی اداری و مداخله نیروها و جریان های خارج از دانشگاه در برپایی این کرسی ها تاثیری نداشته باشد.
وی بیان داشت: هیچ نهاد و ارگانی حق ندارد در روند برگزاری کرسی های نظریه پردازی حوزه و دانشگاه دخالت و تعیین تکلیف کند، همه مسائل مرتبط با این کرسیها به مسئولان حوزه و دانشگاهها و هیاتهای علمی برمیگردد.
ابهام در موضوعات کرسی های نظریه پردازی یک مشکل اساسی است
عضو شورای عالی حوزههای علمیه ابهام در موضوعات انتخابی برای کرسی های نظریه پردازی و آزاداندیشی را یک مشکل اساسی دانست و خاطرنشان کرد: برای شناسایی موضوعات کاربردی و مورد نیاز جامعه یک تدبیر اساسی و ایجاد یک اتاق فکر ضروری است.
کارگروه تعیین موضوع کرسی های آزاداندیشی تشکیل شود
آیت الله مقتدایی عنوان داشت: باید یک کارگروه یا مجمعی از صاحبنظران و فعالان عرصه آزاداندیشی تشکیل شود تا با برگزاری جلسات منظم نیازهای حوزه های مختلف را شناسایی و محوریت و موضوع کرسی ها را بر اساس آن نیازها تنظیم و تعیین کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: گاهی در برخی از کرسی های نظریه پردازی و آزاداندیشی شاهد این هستیم که چهره های ثابتی حضور دارند. فعال بودن در این حوزه لازم است و مانعی ندارد، اما بهتر است از ظرفیت حداکثری استادان حوزه و دانشگاه در این کرسی ها استفاده شود.
وی ابراز داشت: مسئولان حوزه و دانشگاه باید با اعمال تشویق و اتخاذ سیاست های لازم شرایطی ایجاد کنند که شاهد مشارکت بیشتری از سوی علما، استادان، نخبگان و اندیشمندان حوزی و دانشگاهی در این عرصه باشیم.
پوشش رسانهای کرسیهای آزاداندیشی توسط افراد متخصص انجام شود
آیت الله مقتدایی یادآور شد: رسانه نیز نقش موثری در پیشرفت و موفقیت کرسی های نظریه پردازی و آزاداندیشی دارد، به طوری که پوشش رسانه ای ناقص از فضای تضارب آرا و اندیشه ها به فضای علمی لطمه می زند، به عنوان مثال اگر قرار است کرسی در خصوص فقه هسته ای باشد باید کسانی برای انعکاس این برنامه حضور پیدا کنند که در مورد محتوا و مفاد کرسی ها تخصص داشته باشند.
باید برای حضور علما و مراجع در کرسیهای نظریهپردازی برنامهریزی کرد
استاد برجسته حوزه علمیه ادامه داد: بسیاری از شخصیت های تاثیرگذار که موجب حرکت های بزرگ علمی شدند، الزاماً از اقشار دانشگاهی نبودند، لذا باید برای مشارکت سایر صاحب نظران و اندیشمندان برنامه ریزی کرد، حضور مراجع عظام، علما و بزرگان حوزه در کرسی های نظریه پردازی نیز می تواند نقش مهمی در پیشرفت علمی و معنوی کشور داشته باشد.
علت مخالفت برخی مسئولان را درک نمیکنم
وی تاکید کرد: کرسی های نظریه پردازی و آزاد اندیشی یکی از دغدغه های مقام معظم رهبری است، بنابراین علت مخالفت بعضی از مسئولان با این امر را درک نمی کنم، رهنمودهای رهبری نقشه راه ماست، پس انتظار داریم استادان و مسئولان با انعطاف بیشتری نسبت به گذشته رفتار کنند تا بتوانیم با همدلی در جهت رفع این دغدغه رهبری تلاش کنیم.
آیت الله مقتدایی با اشاره به اینکه باید اهداف رهبری در زمینه برپایی کرسی های نظریه پردازی تبیین شود، افزود: تقویت فضای تحمل و نقدپذیری، بویژه در میان حوزویان و دانشگاهیان قطعاً به رشد علمی و اخلاقی کشور کمک می کند.
کرسیهای آزاداندیشی هنوز نتوانسته مخاطب خود را پیدا کند
عضو شورای عالی حوزه های علمیه در پایان تصریح کرد: با توجه به همه اقداماتی که تا کنون جهت توسعه و ارتقای سطح کمی و کیفی کرسی های آزاد اندیشی و نظریه پردازی صورت گرفته، اما این کرسی ها نتوانسته مخاطب خود را پیدا کند که پیشرفت این موضوع همّتی مضاعف و مدیریتی جهادی می طلبد.